Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tequila pojawiła się bardzo szybko i skradła już wiele serc.
Napiszę tylko odrobinę bo miałam dzień pełen wrażeń.
Dziękuję za zaangażowanie wszystkim którzy pomogli uniknąć suni wylądowania w dniu dzisiejszym w schronisku.
Wielki ukłon dla Maszy4 bo to u Niej Tequila zostanie w DT. Nie wiem jak się odwdzięczyć ale lekarz prowadzący sam zasugerował,że pobyt u Maszy będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.
Stan suni jest kiepski, zobaczymy co pokażą jutrzejsze zdjęcia RTG oraz noc pod troskliwa opieką.
Psina mimo tak ciężkiego losu jest kochana i postaramy się zrobić wszystko aby udało się ją uratować.
www.lsoz.org
FUNDACJA
Lubelska Straż Ochrony Zwierząt
24-204 Wojciechów, Romanówka 22 KRS 0000343426
Sunię można wspierać przekazując również darowizny na konto:Bank Pekao SA 81124023821111001036833419
Z dopiskiem "darowizna CC"
Możesz również przekazać fundacji 1% podatku KRS 0000343426
http://img821.imageshack.us/img821/689/p3150080.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/1139/p3150081.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/2243/p3150082.jpg

• Replies 319
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sunię poznałam około miesiąca temu, gdy byłyśmy z naszymi pociechami u zaufanego weta na diagnostyce. Wówczas niewiele się dowiedziałyśmy - jedynie, że sunia ma właścicieli, i że była przez nich karmiona olejem, który zalał jej płuca. Suczka, pomimo strasznego stanu - cały czas charczała, dyszała - była przyjazna, spokojna, miła. Miała urzekające spojrzenie. Na pierwszy rzut oka dało się zauważyć takie zaniedbania, jak choćby niedźwiedzie łapy. Sunia była cały czas w gabinecie z lekarzami i praktykantką, Maszą4 - była cały czas na oku, oklepywana, robiono wszystko, żeby tylko jej się polepszyło. Potem widziałam ją jeszcze raz, nie czuła się wcale lepiej - a było już kilka dni później.

Wklejam filmik od MaDi... http://www.youtube.com/watch?v=-8hKh9YjtTw

Posted

evel napisał(a):
O matko, to niedźwiedzia łapa, tak? Biedne maleństwo... a jak jej płucka?

Najgorsze jest właśnie to, że wcale nie lepiej. Jutro będą badania, okaże się, czy jest jeszcze co ratować - oby!

Posted

Łapy na zdjęciach wyglądają zdecydowanie lepiej, ona różnie je stawia, będziemy diagnozować co z nimi teraz najważniejsze jest oddychanie a ono w pewnych momentach wygląda tragicznie:-(

Posted

Dziękuję za zainteresowanie wątkiem. Suńka śpi sobie teraz smacznie na sofie (na którą sama się wdrapała) obok mnie :) Jej stan jest stabilny, mimo problemów z oddychaniem. Gdy Teqiula przyszła do domu, po 5 minutach rozkręciła zabawę z moim 10 letnim labkiem i szalały z piłką aż byłam w szoku. Po ruchu sunia lepiej odkrztusza wydzielinę, potem znowu jest trochę spokoju.

Teqiula była bardzo głodna! Oszamała całe duże udko z kurczaka i rozglądała się za więcej. Właściciele twierdzili, że musieli karmić ją papką z kurczaka, bo nic normalnego nie chciała jeść.

Niestety jej byli właściciele w ogóle strasznie mieszali się z zeznaniach jeśli chodzi o leczenie psa. Podobno był już w Krakowie, na chirurgii lubelskiej i na stefczyka. Nic nie wnosi nam to do sprawy, stąd nie będę ustalać schematu leczenia. Mam jedynie rozpiskę z ostatniego- sunia dostawała antybiotyk i lek przeciwzapalny.
Na dziś już nic jej nie podam, bo jutro cykniemy fotkę i zobaczymy co jest w płucach teraz i czy nie ma żadnej przeszkody w tchawicy, krtani, gardle. Jutro więc podejmiemy decyzję o dalszym leczeniu.

Dziś zrobiliśmy morfologię i biochemię- jedyne co trochę niepokojące to podwyższony poziom leukocytów -17 tys, ale też znowu tak źle nie jest. Enzymy wątrobowe, bilirubina, mocznik, kreatynina, glukoza, fosfataza zasadowa w normie.

Więcej wieści jutro- dobrej nocki!

Posted

Sunia jest w typie cane corso.
Teqiula kiepsko przespała noc. Jednak zauważalna jest różnica, gdy suńka nie spaceruje, co odbija się potem na większej duszności.
Podczas chodzenia mięśnie międzyżebrowe jednak trochę się masują.
O 13 jedziemy na RTG i na wizytę do weta.

Posted

arabiansaneta napisał(a):
Nie bardzo rozumiem, jak można karmić psa olejem. Jadalnym? I on zalał jej płuca? Wlewali jej do dzioba, czy jak? A w ogóle po co?

Wlewali na siłę do dzioba i zalali płuca. Jadalnym, nawet było powiedziane, jakim konkretnie - bodajże słonecznikowym. To działa tak samo, jak w przypadku odkarmiania szczeniąt i kociąt - jak się zadławią, to zalewa płuca i pojawia się zachłystowe zapalenie płuc. Dlatego właśnie zawiesin, jak i gęstych rzeczy (np. siemienia lnianego) nie należy podawać strzykawką na siłę.

Posted

Zapisze sobie na razie.

Z tym olejem to mnie zatkało - a myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy. Skąd ci ludzie w ogóle taki pomysł wytrzasnęli i po cholerę to robili?

Posted

Może ktoś rozreklamować niunię na FB?
Lady dasz radę zrobić allegro cegiełkowe? Pewnie będą potrzebne zdjęcia? Idę wzywać na pomoc Muzzego;)

Posted

Sybel napisał(a):
Zapisze sobie na razie.

Z tym olejem to mnie zatkało - a myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy. Skąd ci ludzie w ogóle taki pomysł wytrzasnęli i po cholerę to robili?

Chcieli podać jej rozmieszane witaminy a że zrobili to nieumiejętnie i pewnie na siłę to mam taki właśnie tragiczny skutek.

Posted

MaDi napisał(a):
Może ktoś rozreklamować niunię na FB?
Lady dasz radę zrobić allegro cegiełkowe? Pewnie będą potrzebne zdjęcia? Idę wzywać na pomoc Muzzego;)

Nie ma sprawy, postaram się przed piątkiem ;) A jak się nie uda, to w sobotę, jak wytrzeźwieję :lol: Zdjęć potrzeba, zaraz rozreklamuje wątek na FB i założę wydarzenie.