Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szok, zamiast siedzieć na Dogomanii i zakładać głupie tematy zajmij się psem, żeby nie musiał sam szukać sobie zajęcia i narażał swojego życia.

Posted

Zajęć ma sporo, aczkolwiek najczęściej wybiega do kolegi, który biega samopas (pies sąsiadów, którzy tutaj nie mieszkają i przyjeżdżają go tylko karmić). Często też pogania za kaczkami lub kuropatwami. Najczęściej wraca po godzince, ale ostatnio zwiał na 3 tygodnie :-( teraz ma kumpla swoich gabarytów i może nie będzie zwiewał... Zrobiliśmy wszystko, aby mu to uniemożliwić.:shake:

Posted

lepiej pomyśl o jakimś zabezpieczeniu bramy - takie samodzielne wyprawy są bardzo niebezpieczne dla psów.
Lepiej o tym pomyśleć, niż potem płakać jak coś się stanie.

Posted

Wszytsko, czyli co?
Pies powinien pobiegać z WAMI ze 2 h dziennie, intensywnie się zmęczyć. Waszym prawnym obowiązkiem jest niedopuszczanie do ucieczek i zabezpieczenie psa tak, aby nie uciekał, gdyż stanowi zagrożenie dla siebie i innych, w tym dla ruchu ulicznego - nawet, jeśli mieszkacie z dala od szosy, pies moze do niej dobiec i szlag go pod kołami trafi.
Zniknął na 3 tygodnie - a co, jak zniknie na amen?

Posted

Bardzo dobrze, że wynikają jakieś wymiany zdań. Założyłam ten temat, aby ujrzeć, czy mamy osobnika, z którym jest coś nie tak ( i z naszym otoczeniem ) czy to raczej normalne.
Już tłumaczę : ).
Pies ma dziennie dużo ruchu. Nie zawsze mam siłę na 2 godzinny spacer po lesie, aczkolwiek wtedy załatwiam mu inne atrakcje. Pies wieczorem pada, z tym nie ma problemu. Ostatnio uciekł z psem, który się do nas przybłąkał. Jak ? Wykopał gigant dziurę.
Codziennie po szkole dużo z nim biegam. (nawet nie koniecznie na spacerach, mam dużą działkę). Robię mu tory agillity (domowe, oczywiście). Psiak jest fanatykiem aportowania. (bez odnoszenia..)Przez siatkę mamy 2 owczarki, rano gdy się zobaczą biegają długo wzdłuż ogrodzenia. Często gania się także z małym naszym psiakiem, wtedy oba są brudne i szczęśliwe.
Nie odbierajcie mnie źle, ja bardzo kocham psy i wiedziałam, co robimy, biorąc psa w typie husky (bo to mieszanka ras). Rezygnuję ze swoich wielu przyjemności, aby "wyżyć" na spacerach i zabawach moje psisko.
Zstawiamy brame i wszystkie nieszczelne siatka - ziemia. Jest to uciazliwe, ale niestety, musimy wytrzymac do wylozenia kostki brukowej.
:)