Jump to content
Dogomania

CUD w SUWALKACH! psy w nowym miejscu, za sprawa dogomaniakow z Suw.i Stanislawa TYMA!

Recommended Posts

Posted

W styczniu wyciągnęłam takiego psiaka i okazało się że ma przepuklinkę pachwinową siegającą prawie do odbytu i miał pogryzione jąderka, więc weterynarka zaproponowała ich usunięcie.
Wszystko kosztowało 300zł. i to z ogromnym rabatem!

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Muszę przyznać, że 190zł. to bardzo tanio!
W sumie w lecznicy, gdzie to robą wszystko jest b.drogo - zastrzyk antykoncepcyjny dla suni ważącej 30kg za pierwszym razem kosztował 70zł, a za drugim prawie 100zł. To są zdziercy!!!

Posted

martasuwałki napisał(a):
Niestety, naszego miasta nie ma na liście miast i lecznic, gdzie można zrobić zabieg taniej, w "dniu sterylizacji"...

Ale to przecież zależy także od Was - wystarczy poinformować lecznice w okolicy o takiej właśnie akcji, wziąć materiały dostępne na stronie Arki, poprzekonywać...
Kilka lat temu przez dwa tygodnie obdzwaniałam gabinety wet. w Olsztynie i okolicznych miastach, z każdym wetem rozmawiałam, przekonywałam... różnie było, ale kilka klinik teraz zgłasza się do akcji bez żadnego namawiania :)

Posted

martasuwałki napisał(a):
Muszę przyznać, że 190zł. to bardzo tanio!
W sumie w lecznicy, gdzie to robą wszystko jest b.drogo - zastrzyk antykoncepcyjny dla suni ważącej 30kg za pierwszym razem kosztował 70zł, a za drugim prawie 100zł. To są zdziercy!!!

Booosze, a co to za zastrzyki:crazyeye:!
To przecież prawie koszt sterylki:shake:!

Posted

martasuwałki napisał(a):
Basiu, każda pomoc jest ważna... Wiadomo, że będziemy się starały szukać jej domu, puki jeszcze jest w "dobrej" kondycji, nie jest pogryziona i nie spodziewa się szczeniąt!
Właśnie tak władze przeciwdziałają zozmnażaniu się bezdomnych zwierząt - sunia siedzi w kojcu z dwoma jurnymi samcami!
Trzeba ją zabrać, puki jeszcze nie jest szczenna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

czy nie mozna jej przenieść do innego boksu. Czy nie można suniek z suniami a facetów z facetami trzymać. Co na to pracownicy schronu?

Posted

Beata R napisał(a):
Od
[SIZE=2]Z up. PREZYDENTA
mgr Czesław Renkiewicz
Zastępca Prezydenta

Treść:

Suwałki, dnia 1 marca 2007 r.
b_rogala@go2.pl

OSGK-II-6134-4/2007

dotyczy: elektronicznej korespondencji w sprawie sytuacji zwierząt w mieście

W odpowiedzi na wiadomość elektroniczną e-mail, dotyczącą sytuacji opisanej
w artykule zamieszczonym w Kurierze Porannym w dniu 19.09.2006 r. pt.: ”Protesty przeciwko eutanazji w schronisku” informuję, że władze miasta Suwałki nie lekceważą problemu bezdomności zwierząt.
W ostatnich latach przystąpiliśmy do kompleksowego rozwiązywania problemów związanych z utrzymaniem psów na terenie miasta a w szczególności z ich bezdomnością.
Nie twierdzę, że sytuacja w zakresie bezdomnych psów jest dobra ale podjęte działania powinny przynieść w kolejnych latach znaczną poprawę istniejącego stanu.
W 2004 r. podjęta została Uchwała Rady Miejskiej w Suwałkach (Nr XXVIII/334/04 z dn. 24.11.2004 r.) w sprawie zasad utrzymania psów na terenie miasta Suwałk. Załącznik do tej uchwały stanowi „Program zapobiegania bezdomności psów w mieście Suwałki”.
W jego ramach położono nacisk na:

• intensyfikację adopcji psów
  • propagowanie sterylizacji psów
  • rejestrowanie i znakowanie psów za pomocą wszczepiania elektronicznych mikroprocesorów
  • edukację mieszkańców na temat zasad humanitarnego traktowania psów oraz związanych z posiadaniem psa obowiązków jego właścicieli.
Szczególną rolę w kwestii porzucania psów przez ich właścicieli przypisano identyfikacji psów, poprzez wszczepianie mikroprocesorów elektronicznych. Znakowanie psów prowadzone było przez ponad rok na koszt miasta. W jej efekcie „zaczipowano” około 3500 psów.
Nałożony obowiązek trwałego znakowania psów egzekwowany jest od właścicieli psów poprzez Straż Miejską, którą wyposażyliśmy w elektroniczne czytniki czipów. Działania te mają za zadanie wspierać właściwe postępowanie z psami i zniechęcić właścicieli do ich porzucania.
W 2006 r. podjęto dodatkowe mechanizmy finansowe zachęcające mieszkańców do adopcji zwierząt ze schroniska oraz dokonywania zabiegów sterylizacji zwierząt. Właściciele psów adoptowanych ze schroniska przez okres 1 roku zwalniani są z podatku. Podatku nie pobiera się również od właścicieli zwierząt poddanych sterylizacji. Zwolenie to obowiązuje przez 4 lata od dokonania zabiegu sterylizacji.
Cyklicznie emitowane są ogłoszenia w Radio-5 zachęcające do odwiedzania schroniska
i adopcji zwierząt.
Jednocześnie chciałbym podkreślić, że jesteśmy otwarci na współpracę z każdym kto chciałby poprawić sytuację w tym zakresie, ma pomysł przede wszystkim na zdynamizowanie procesu adopcji psów ze schroniska.
W związku z pojawieniem się apelu identyfikowanego adresem b_rogala@go2.pl Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska i Gospodarki Komunalnej Urzędu Miejskiego
w Suwałkach zwrócił się w dniu 17.11.2006 r. drogą elektroniczną o nawiązanie kontaktu
z autorem apelu i spotkanie w celu omówienia możliwości współpracy na rzecz bezdomnych zwierząt na terenie miasta. Niestety autor apelu nie nawiązał kontaktu do dnia dzisiejszego.

Do wiadomości:
KANCELARIA PREZYDENTA
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
00-902 Warszawa, ul. Wiejska 10
Biuro Listów i Opinii Obywatelskich

Miała być wtedy robiona akcja, ale nie udało się. Teraz jest trochę osób moze powołując sie na to pismo popukać jeszcze raz skoro deklarują chęc rozmowy, może to nastepny krok do lepszego:p

Co Wy sądzicie?

jeżeli tak swietnie działaja to może wskażą weta który robi za darmo lub za niską opłata sterylki. Jak on wytłumaczy że sunie razem z psami trzymane w okresie "zakochiwania sie psów". czy ktos dzwonił do tego Renkiewicza lub poszło pisemko?

Posted

Dea, już napisała o tym w liście otwartym. Zajmuje sie tym.
Jest tez jeszce jedna sprawa - oni wydają (o ile w ogóle wydają) niewysterylizowane sunie ze schroniska i nie żądaja sterylizacji.
Takich kwiatków jest duzo.

Myślę, ze niczego nie pominęła, może jeszcze zbiera podpisy.

Posted

martasuwałki napisał(a):
Co prawda, jest u nas hotel dla zwierząt, ale nie mamy na to funduszy...
Wszystko, to co tu robimy, finansujemy sami, ale jest już coraz trudniej..

Marteczko,
myślę, że spokojnie znajdziesz sponsorów na hotelik dla Zary na Waszym suwalskim forum.

Znajdź watek Vanilacat dotyczący wirtualnych adopcji.

Z adopcjami nic nie wyjdzie dopóki nie zmieni sie przynajmniej sposobu zarządzania kierownika schroniska. Bo przy takich adopcjach współpraca z nim i jego zaangażowanie jest niezbędne. Więc to temat ciagle aktualny ale jeszcze nie teraz.

Ja sama bym tam o tym napisała, ale sądzę, ze lepiej jak to zrobi ktos z Suwałk - np. mała Emka albo Ty.

A, a ile kosztuje u Was hotelik? Bo moze w B-stoku taniej:p!

PS. Oczywiscie na mnie możecie liczyć, pomogę chetnie!

wstawiłam inf o suni tu (str.3) i tu (str.5).

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
Marteczko,
myślę, że spokojnie znajdziesz sponsorów na hotelik dla Zary na Waszym suwalskim forum.

Znajdź watek Vanilacat dotyczący wirtualnych adopcji.

Z adopcjami nic nie wyjdzie dopóki nie zmieni sie przynajmniej sposobu zarządzania kierownika schroniska. Bo przy takich adopcjach współpraca z nim i jego zaangażowanie jest niezbędne. Więc to temat ciagle aktualny ale jeszcze nie teraz.

Ja sama bym tam o tym napisała, ale sądzę, ze lepiej jak to zrobi ktos z Suwałk - np. mała Emka albo Ty.

A, a ile kosztuje u Was hotelik? Bo moze w B-stoku taniej:p!

PS. Oczywiscie na mnie możecie liczyć, pomogę chetnie!

wstawiłam inf o suni tu (str.3) i tu (str.5).

Szczerze mówiąc, to nie jestem aż taką optymistką, jeśli chodzi o te nasze FORUM... i raczej nie liczę na pomoc z tej strony...:roll:

Posted

Tak mój nick na suwalskim forum to Emka:eviltong:
Pamiętacie tego Marcina z Rzeszowa ktory mialwziąść tego red nosa z sianożecia?? Nie zdązył bo wzieła go matryna z suwałk.Pokazałam mu tą nową sunie i zakochał sie po uszy:loveu: moze on by ją wziął??:razz::roll:

Posted

emdziolek napisał(a):
Tak mój nick na suwalskim forum to Emka:eviltong:
Pamiętacie tego Marcina z Rzeszowa ktory mialwziąść tego red nosa z sianożecia?? Nie zdązył bo wzieła go matryna z suwałk.Pokazałam mu tą nową sunie i zakochał sie po uszy:loveu: moze on by ją wziął??:razz::roll:

Jeśli załatwimy sprawę sterylizacji - to jest szansa adopcji dla Zary. Jutro ma zobaczyć ją znajomy... Mają duży dom i kochają zwierzęta
Ale trzeba sunię wysterylizować, bo mają już pieska w domu.

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
Martusiu,

ale nie zaszkodzi spróbować! Prawda?
Pszę Cię:loveu: bardzo:
http://www.suwalki.info/forum.php?page=&cmd=show&id=21298&category=9

BTW: a strona schroniska to niby skąd:roll::lol:!
Swego czasu rozmawiałam z kilkoma osobami z tego forum i uważam, że są bardzo OK! Emka to myślę nasz DGmaniacki Emdziolek.

Wszystko fajnie, ale jeśli chodzi o finanse, bądź tymczas - nie ma chętnych...