pixie Posted February 17, 2007 Author Posted February 17, 2007 emilko...hmmmm skad sie ten Marcin, ze tak spytam obcesowo, wzial? jakie warunki, czy dom ktos sprawdzil, rozmawial z nim pit bull mowisz... to nie jest taka sobie zwykla rasa jak wiesz i jak wiesz tymbardziej dom jest do przeswietlenia! Quote
emdziolek Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 W takim razie: jest moze tutaj na forum ktos z Rzeszowa kto mógłby sprawdzic domek, przeprowadzic rozmowe przedadopcyjną?? Pixie dobrze mówidz, tylko wiesz ja tam nie mieszkam to nie sprawdze domku:P Kto pomoze?? Quote
agnieszka30 Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 ewatr jest z Rzeszowa, porządna kobitka, na pewno pomoże, życzę powodzenia!!! Quote
pixie Posted February 18, 2007 Author Posted February 18, 2007 [quote name='emdziolek']W takim razie: jest moze tutaj na forum ktos z Rzeszowa kto mógłby sprawdzic domek, przeprowadzic rozmowe przedadopcyjną?? Pixie dobrze mówidz, tylko wiesz ja tam nie mieszkam to nie sprawdze domku:P Kto pomoze?? Emdziolek, moze najpierw napisz skad sie wzial ten Marcin? co o nim wiesz, jak dowiedzial sie o pit bullu w schronisku najpierw kilka pytan i info w watku, by inni wiedzieli, jak sie zabieramy do adopcji via dogo wlasnie przygotowuje opracowanie ABC adopcji przez dogo, wskazowki , krok po kroku, o czym nie wolno nam zapominac, bo adopcje poprzez dogo sa trudniejsze od tych bezposrednich ...przechodza prze x osob, a pies zwlaszcza jak widzisz w tym przypadku 1/ rasa bardzo wymagajaca odpowiedniego wlasciciela 2/ setki kilometrow do przemierzenia... 3/ moze Marcin okaze sie juz w pierwszej korespondencyjnej wymianie informacji osoba nieodpowiednia, bo np niepelnoletni, a rodzice nie zgadzaja sie na psa..tak bywa ze wychodzi juz z korespondencji 4/ np gdy sie dowiaduja ze wizyta przedaopcyjna ze sterylizacja, ze umowa adopcyjna, ze poadopcyjna tez wizyta bywa ze wycofuja sie chetni od razu zwlaszcza w przypadkach psow rasy jw badz rasowych sterylizacja czesto "kosi' chetnych do adopcji 5/ czy ma np srodki na utrzymanie takiego psa, moze bedzie wymagal np szkolenia... 6/ w jakich warunkach bedzie mieszkal 7/ czy cala rodzina zgadza sie na psa i to takiego psa etc etc oczywiscie to sa pytania stopniowe do zadawania.. jak widzisz daleka jeszcze droga, ale trzeba ja przejsc, dla dobra zwlaszcza psa, ktory nie poskarzy sie, jak zle trafi, a i my musimy miec wszyscy jak najwieksza pewnosc, ze dobry domek wybrany wstepnie lecz do ..sprawdzenia! bo i kontakt z czlowiekiem bywa, ze nie zatwierdzi tego wyboru wolontariusz a te ustalenia powinny miec miejsce zanim poprosimy o sprawdzenie potencjalnie dobrego domku przez doswiadczonych wolontariuszy z dogo musisz sama pomyslec , jakie pytania zadalabys czlowiekowi ktory np chcialby zaadoptowac Twoja sunie inni niech Rmdziolkowi tutaj dzielnie pomagaja, o co nalezy spytac, na co zwrocic uwage moze przy waszej wdatnej pomocy opacujemy wlasnie na kanwie tego przykladu pewne punkty podstawowe do ABC adopcji przez dogo- wskazowki i zalecenia wiec najpierw jak najwiecej info, a potem dopiero prosba do wolontariuszki miejscowej, bo ma zapewne mnostwo pracy i trzeba ja prosic dopiero, gdy juz ustalimy, ze to zgloszenie jest warte sprawdzenia agnieszka30 bardzo dziekujemy za wskazanie ewatr, ale na razie nie bedziemy jej zawracac glowy.. trzeba wyjasnic na naszym etapie, to co sie da i ew niejasnosci przekazac wolontariuswzowi sprawdzajacymi z cala "nasza dokumentacja" dla ulatwienia i sprawdzenia pod swoim katem rowniez Quote
pixie Posted February 18, 2007 Author Posted February 18, 2007 [quote name='marcin 24']Bedzie Miał U Mnie Dobry Domek , Mam Nadziej Ze Zaakceptuje Mojego 3 Letniego Syna On Tez Przepada Za Psami ,pozdrawiam Was Wszystkich Marcin Z Rzeszowa Witaj marcinie na dogo... nie mam niestety teraz zbyt duzo czasu by prowadzic te rozmowe, a tez i w watku nie ma wielu osob, takze zainteresowanych tym, co psu mozesz zaoferowac zacytuje tutaj jedno tylko zdanie z poprzedniej twojej wypowiedzi: Mam nadzieje ze zaakceptuje mojego 3 letniego syna, a co stanie sie z psem, jesli niezaakceptuje? jesli nie bedzie wlasnie tak? to jedno z pytan...juz na bazie twojej checi adopcji psa, zwlaszcza tego... bo on juz raz stracil swego pana pytan jak widzisz w poprzednim moim poscie jest duzo, moze na nie odpowiesz, napisz tez, czy miales juz pit bulla, czy znasz te rase, czy w ogole miales psa, jesli tak, to jakiego? etc etc jak wspomnialam wyzej w wyliczance pytan do rozmow PRZEDADOPCYJNYCH...bo do adopcji jeszcze jest kawalek drogi, nie tylko odleglosc Suwalki-Rzeszow, pies objety umowa adopcyjna, ktora znajdziesz w moim podpisie, w vademecum adopcyjnym, musi zostac wykastrowany etc etc przy okazji zapoznaj sie z ta umowa, ale najpierw odpowiedz na to dreczace mnie pytanie: co bedzie jesli pies nie zaakceptuje malca? a moze nie lubi kobiet? co o nim wiesz? ze juz od razu chcesz go zaadoptowac..i co my wiemy o Tobie, przyszlej rodzinie adopcyjnej? nie odpowiadaj bez przemyslenia...nie na goraco przeczytaj umowe adopcyjna zestaw pytan..wstepnych potem jeszcze czeka wizyta przedadopcyjna..etc etc Quote
asiuniap Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 Uważam, że psy ras niebezpiecznych powinny być przed oddaniem do adopcji wykastrowane. NIE po przekazaniu do adopcji i podpisaniu zobowiązania, ale PRZED. Chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego. Poza tym przed adopcja oczywiście potrzebna jest kontrola, a w schronisku należałoby zebrać historię psa, tj. czemu został oddany, zrobić wywiad wśród pracowników lub wolontariuszy jak zachowuje się do innych psów i do ludzi. Poza tym należałoby zrobić test z dzieckiem. Trzeba trochę poznać zachowanie konkretnego psa. Oczywiście najczęściej ludzie oddaja psy z błahych powodów, ale wśród tych zdarzają się też psy, które wymagają znawcy rasy, odpowiedniego podejścia człowieka podejmującego wyzwanie. Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać do psiaka, bo pitki są kochane i cudowne :loveu: , ale wpierw trzeba by się czegoś więcej o nim dowiedzieć. Mam do wyadoptowania astka, który przyszedł do azylu jako szczeniak, ale absolutnie nie dałabym go do domu z dzieckiem. Quote
Kara. Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 Marcin ale nikt nie powiedział że nie chce ci dać psa.Jeśli rozejrzysz sie na Dogo to zobaczysz wiele nieudanych adopcji.Nie mówiąc już o skrajnych przypadkach jak Ozzi czy Malinka.Jeśli znajdziesz trochę czasu to poczytaj o tym.I takie szczegółowe wypytywanie,umowy adopcyjne i kontrole przed- i podadopcyjne nie są czczym wymysłem ale próbą zapobiegnięcia takim sytuacjom.Poczekaj aż odezwą sie dziewczyny z Suwałk,znajdą kogoś kto wpadnie na zwyczajową "kawkę" przedadopcyjną i jeśli wszystko będzie w porządku to nie będzie żadny przeciwskazań żebyś swojego wymarzonego psa dostał. Trochę cierpliwości:lol: Przyznam się że też mam lekkie obawy co do połączenia małe dziecko-dorosły pitt bull ale skoro uważasz że dasz sobie radę.... I bardzo cię proszę przestań pisać w ten koszmarny sposób że każdy wyraz z dużejlitey bo to się upiornie czyta;) Quote
Dea Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 Marta jak tam operacja przepuklinki małego? Mam nadzieję, że wszystko dobrze, a my tu z Iwoną za Twoimi plecami robotę dla Ciebie szykujemy:lol: Na razie nie mam fotek psiaków ze schroniska od Emilki, więc wklejam Wigrę Quote
Kara. Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 Oj cierpliwości to za dużo chyba nie masz:evil_lol: A może zamiast ciągnąć psa przez całą Polskę rozejrzyj się w swoim schronisku.Rzeszów, Mielec,Orzechowce. Zapewniam cię,że psów tam nie brak.Pewnie i bulki się znajdą.Niestety mnóstwo ich w schroniskach:-( Quote
pixie Posted February 19, 2007 Author Posted February 19, 2007 [quote name='Kara.']Marcin ale nikt nie powiedział że nie chce ci dać psa.Jeśli rozejrzysz sie na Dogo to zobaczysz wiele nieudanych adopcji.Nie mówiąc już o skrajnych przypadkach jak Ozzi czy Malinka.Jeśli znajdziesz trochę czasu to poczytaj o tym.I takie szczegółowe wypytywanie,umowy adopcyjne i kontrole przed- i podadopcyjne nie są czczym wymysłem ale próbą zapobiegnięcia takim sytuacjom.Poczekaj aż odezwą sie dziewczyny z Suwałk,znajdą kogoś kto wpadnie na zwyczajową "kawkę" przedadopcyjną i jeśli wszystko będzie w porządku to nie będzie żadny przeciwskazań żebyś swojego wymarzonego psa dostał. Trochę cierpliwości:lol: Przyznam się że też mam lekkie obawy co do połączenia małe dziecko-dorosły pitt bull ale skoro uważasz że dasz sobie radę.... I bardzo cię proszę przestań pisać w ten koszmarny sposób że każdy wyraz z dużejlitey bo to się upiornie czyta;) Marcin 24 chyba nam sie zdawalo, ze..." to Wojski gra jeszcze, a to echo gralo..." Otoz nasz chetny do adopcji Pitt bulla z Suwalk a pochodzacy z Rzeszowa Marcin 24 skasowal wszystkie swoje posty Pozostawiam to do rozmyslu...hmmm Quote
Tengusia Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Witam ... poszukuje fotek pit bulla o ktorym mowa i jakos nie umie ich namierzyc :shake: szukam towarzystwa dla swojej suni albo pit bulla albo amstaffa najlepiej zeby byl starszy nawet kolo 7 latek bo takie maja najmniejsza szanse na adopcje :-( ... a ja jednego podlotka mam w postaci mojej 11 miesiecznej suczycy takze drugi wole zeby byl juz bardziej dojrzaly :eviltong: (odrazu dla jasnosci powiem ze suka jest wysterylizowana zeby nie bylo podejrzen ze chce sobie hodowle zalozyc :evil_lol: ) Pozdrawiam Quote
pixie Posted February 19, 2007 Author Posted February 19, 2007 :lol: [quote name='Tengusia']Witam ... poszukuje fotek pit bulla o ktorym mowa i jakos nie umie ich namierzyc :shake: szukam towarzystwa dla swojej suni albo pit bulla albo amstaffa najlepiej zeby byl starszy nawet kolo 7 latek bo takie maja najmniejsza szanse na adopcje :-( ... a ja jednego podlotka mam w postaci mojej 11 miesiecznej suczycy takze drugi wole zeby byl juz bardziej dojrzaly :eviltong: (odrazu dla jasnosci powiem ze suka jest wysterylizowana zeby nie bylo podejrzen ze chce sobie hodowle zalozyc :evil_lol: ) Pozdrawiam Tengusia nie napisalas skad jestes...moznaby skierowac ciebie do odpowiedniego schroniska...i wiele wiele jeszcze pytan by tu stawiac..to czy jest wysterylizowana czy nie twoja suka, to oczywiscie jest do sprawdzenia:p natomiast co do dobrania odpowiedniej pary dla twojego psa ... o tamtym pit bullu nie wiemy nic, na razie, nie wiemy dlaczego znalazl sie w schronisku etc etc, jak bedziemy miec jakies informacje napiszemy, nawetnie znamy jego wieku, nie mowiac o cechach charakteru adopcjami astkow i pit bullow zajmuje sie na dogo Doddy, zna ich charaktery i wie z tych ktore w adopcji ..w swoim 'karnecie dogomaniackim " moglyby odpowiadac Twoim oczekiwanio, ale tez z pewnoscia zechce dowiedziec sie wiecej o domku adopcyjnym dla pit bulla czy astka... radze sie do niej zwrocic Marcinowi 24 ktory wzrok mi przywrocil, tez radze sie do Doddy zwrocic Quote
basiagk Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 [quote name='marcin 24']Hej Jezeli Znajdzie Sie Ktos Kto Zechce Mi Pomoc W Adopcji ,znalezieniu Psa Bulla ,badz Stafa Prosze O Kontakt Na Gg Podaje Moj Numer 6524989 Pozdrawiam Marcin http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=38943 Quote
Tengusia Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Tengusia nie napisalas skad jestes...moznaby skierowac ciebie do odpowiedniego schroniska...i wiele wiele jeszcze pytan by tu stawiac..to czy jest wysterylizowana czy nie twoja suka, to oczywiscie jest do sprawdzenia:p natomiast co do dobrania odpowiedniej pary dla twojego psa ... o tamtym pit bullu nie wiemy nic, na razie, nie wiemy dlaczego znalazl sie w schronisku etc etc, jak bedziemy miec jakies informacje napiszemy, nawetnie znamy jego wieku, nie mowiac o cechach charakteru adopcjami astkow i pit bullow zajmuje sie na dogo Doddy, zna ich charaktery i wie z tych ktore w adopcji ..w swoim 'karnecie dogomaniackim " moglyby odpowiadac Twoim oczekiwanio, ale tez z pewnoscia zechce dowiedziec sie wiecej o domku adopcyjnym dla pit bulla czy astka... radze sie do niej zwrocic Jestem z Katowic, mam 28 latek i mieszkam z synem - 9 lat i sunia AST bez rodowodu - 11 m-cy (wysterylizowana w lecznicy w Brynowie gdyby ktos chcial sprawdzic :eviltong: ). Szukam towarzystwa dla swojej suni i jak pisalam sadze ze lepiej zeby byl to samiec - starszy ponad 5 lat. Chce starszego psa poniewaz widze na fo jak dlugo one szukaja swojego miejsca na ziemi i jest mi ich strasznie zal. Pracuje 8 godzin wiec jakies 9 godzin nie ma mnie w domu jesli liczyc dojscia do i z pracy, Faza jest bardzo spokojna suka, dobrze ulozona (tak sadze :oops: ), nie przejawia zadnej agresji ani proby dominacji. Jak podbiega do niej pies zawsze przybiera pozycje ulegla badz podskakuje z radoscia jak to szczeniol zachecajac do zabawy. Moj syn z psem moze zrobic wszystko, zabrac mu jedzenie, kosc z pyska, potrafi jej otworzyc pysk i wyjac swinstwo jak jakies chwyci na dworze, przytula sie do niej, zaczepia i wszystko to co dzieci lubia najbardziej a ona znosi to z wieksza cierpliwoscia niz ja :evil_lol: Co jeszcze ... :roll: szukam psa ktory zgadza sie z psami i dziecmi, z wiekszym naciskiem na dzieci bo jak pisalam maly nauczony jest przy Fazie ze zadne proby przeszkodzenia w jedzeniu czy zabronienia zakazanego owocu sa przez psa tolerowane i ciezko bylo by mu sie przestawic ze nagle inny pies nie pozwala sobie na tak duzo. Faza bawi sie z kotem mojej mamy (rodzice mieszkaja pietro nizej), jak tylko widzi ze biore klucze od rodzicow to juz szaleje przy drzwiach i zachowuje sie jak szajbus :diabloti: kot tez ja lubi, zaczepia ja, chwyta za kark i probuje podgryzac :evil_lol: i takie tam. To by bylo chyba wszystko ... jesli chodzi o transport to z okolic warszawy czy w podobnej odleglosci nie bylby problemem - nalezy jednak pamietac ze musialabym najpierw skonfrontowac psiaki zeby wiedziec czego moge sie spodziewac :razz: Pozdrawiam:cool1: Quote
Dea Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Trochę może odbiegliśmy tutaj od wątku schroniska. Coś się dzieje - Emilka nie wiesz, czy z Panią z biologii kontaktował się Jurewicz? Boję się, żeby zapał nie minął, więc będę trochę monotonna i dlatego tak wypytuję o dalsze działania:diabloti: Quote
pixie Posted February 19, 2007 Author Posted February 19, 2007 [quote name='Tengusia'] Jestem z Katowic, mam 28 latek i mieszkam z synem - 9 lat i sunia AST bez rodowodu - 11 m-cy (wysterylizowana w lecznicy w Brynowie gdyby ktos chcial sprawdzic :eviltong: ). Szukam towarzystwa dla swojej suni i jak pisalam sadze ze lepiej zeby byl to samiec - starszy ponad 5 lat. Chce starszego psa poniewaz widze na fo jak dlugo one szukaja swojego miejsca na ziemi i jest mi ich strasznie zal. Pracuje 8 godzin wiec jakies 9 godzin nie ma mnie w domu jesli liczyc dojscia do i z pracy, Faza jest bardzo spokojna suka, dobrze ulozona (tak sadze :oops: ), nie przejawia zadnej agresji ani proby dominacji. Jak podbiega do niej pies zawsze przybiera pozycje ulegla badz podskakuje z radoscia jak to szczeniol zachecajac do zabawy. Moj syn z psem moze zrobic wszystko, zabrac mu jedzenie, kosc z pyska, potrafi jej otworzyc pysk i wyjac swinstwo jak jakies chwyci na dworze, przytula sie do niej, zaczepia i wszystko to co dzieci lubia najbardziej a ona znosi to z wieksza cierpliwoscia niz ja :evil_lol: Co jeszcze ... :roll: szukam psa ktory zgadza sie z psami i dziecmi, z wiekszym naciskiem na dzieci bo jak pisalam maly nauczony jest przy Fazie ze zadne proby przeszkodzenia w jedzeniu czy zabronienia zakazanego owocu sa przez psa tolerowane i ciezko bylo by mu sie przestawic ze nagle inny pies nie pozwala sobie na tak duzo. Faza bawi sie z kotem mojej mamy (rodzice mieszkaja pietro nizej), jak tylko widzi ze biore klucze od rodzicow to juz szaleje przy drzwiach i zachowuje sie jak szajbus :diabloti: kot tez ja lubi, zaczepia ja, chwyta za kark i probuje podgryzac :evil_lol: i takie tam. To by bylo chyba wszystko ... jesli chodzi o transport to z okolic warszawy czy w podobnej odleglosci nie bylby problemem - nalezy jednak pamietac ze musialabym najpierw skonfrontowac psiaki zeby wiedziec czego moge sie spodziewac :razz: Pozdrawiam:cool1: Tengusia, dziekujemy za obszerne wyjasnienie Prosze napisz do Doddy - basia gk podala watek pitt bulli i astkow prowadzony na dogo przez Doddy -bedzie ona najodpowiedniejsza osoba do pomocy w Twoim wyborze i trzymam kciuki by sie powiodlo i bys utrafila na tego najodpowiedniejszego ona zna te rasy wiec i wlasciwiej doradzi tak jak pisalam o pit bullu z suwalk nie wiemy nic blizszego, a to jak widac z dokladnego Twojego opisu ma szczegolne znaczenie...i psy zostana same i dziecko jest psy do zaoferowania musza byc juz znane z charakteru przejrzyj te astki i pitt bulle ktore wkleila basia gk i skontaktuj sie z Doddy niezaleznie juz do niej napisalam, ze moze spodziewac sie nowych gosci w watku to samo radze zrobic Marcinowi 24, Quote
pixie Posted February 19, 2007 Author Posted February 19, 2007 [quote name='marcin 24']hej pixie jak znalezc doody marcinie odpowiedzialam ci na gg wejdz w link wklejony przez basia kg - obejrzyj psy, poczytaj i napisz do Doddy pw ..piszac jak najwiecej o sobie i czego oczekujesz od tego przyjaciela psa...i co mu mozesz zaoferowac, co z nim zrobisz w czasie wakacji, etc etc... podaje ponownie watek Pit bulli i Amstaffow http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=38943 Quote
Recommended Posts