Jump to content
Dogomania

CUD w SUWALKACH! psy w nowym miejscu, za sprawa dogomaniakow z Suw.i Stanislawa TYMA!

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Carolina to wszystko całkiem nowe zdjęcia i te psiaki dopiero pierwszy raz zostały sfotografowane, więc raczej nie. Ale jakbyś chciała się czegoś więcej dowiedzieć, to napisz do emdziołka - to ona robiła te fotki i jutro zdaje się też ma być w schronie.

Posted

Dea udalo sie! piekne fotki...gratuluje
Kotki na Miau..jesli jest Esterka moze nam przyjdzie z pomoca...Chyba ze Malagos wstawi...
jest ich malo 5 kotkow jeden widac ..
ten najpiekniejszy..szczegolnie uprzywilejowany ma wlasny szmaragdowy fotel...
czy ten tez jest do adopcji,
czy tez juz jako ulubieniec
Kot na Szmaragdowym Fotelu ma miejsce w Biurze..?
a inne te dachowce marzna

Posted

Ten z pięknymi niebieskimi oczkami juz nie do adopcji.Pixie usuń juz foto jak mozesz:) On ma domek:multi:
A ten drugi kociak malutki co mi do rękawiczki przyszedł jest naprawde cuuudny i młodziutki, w kociarni jest jeszcze jeden perso-podobny tzn ma półdługą sierść i śliczne oczka:oops:
NIe byłam wczoraj w schronisku-rozchorowałam sie postaram sie tam byc w tygodniu puki co-marta jak mozesz to pojedź zobacz co sie dzieje w schronisku,policz pieski i dowiedz sie o sunie z wigier:)Jeżeli któremukolwiek psowi cos zrobili to...:mad: będą mieli doczynienia z nami:cool3:

Pozdrowionka dla wszystkich!

Posted

Witajcie !
rozmawialam dzis dlugo na gg z Emdziolek.

oto w duzym skrocie moje pomysly, ktorymi sie juz z nia podzielilam, co wy na to ?

a Emdziolek, tez moze juz w miedzyczasie skontaktowala sie z osobami z jej kregu i wypowie sie co jest mozliwe z ich strony jesli chodzi o te pomysly

W schronisku w Suwalkach napewno konieczna jest pomoc i to szybka .
Pomoc tak ze strony wladz, jak i nasza pomoc dogo...

Do wladz droga moze nie az taka daleka tylko zmudna i czasami, wymagajaca dyplomacji w skladaniu propozycji pomocy

Jest juz zielone swiatlo, dzieki dzialaniom Beaty R, dostalismy kilka miesiecy temu zaproszenie do rozmow przy okraglym stole..jak pozwolilam sobie to nazwac..niestety nie wyszlo to spotkanie na razie...choc mam nadzieje, ze do niego dojdzie

Zwlaszcza gdy pojawily sie osoby na miejscu, ktore moga sie zorganizowac nalezy przygotowywac sie dwutorowo..
z jednej strony licze na marta suwalki, na jussi i inne dorosle osoby w przygotowaniu rozmow z wladzami, tj wlaczenie w to TOZu rowniez i moze jakich innych lokalnych stowarzyszen, kolek, fundacji itp...ktore moglyby wniesc tak pomysly jak i konkretna pomoc...

Z drugiej strony wydaje mi sie niezbedne stworzenie Grupy Interwencyjnej zlozonej z mlodziezy na czele z nauczycielka biologii z gimnazjum z ktorego jest Emdziolek .
Ta Grupa Interwencyjna, oczywiscie bylaby w kontakcie i wspomagana tez np przez marta suwalki, jussi i innych dogo, poniewaz mlodziez ma tak swoje obowiazki jak i ograniczone mozliwosci bezprosrednich kontaktow z instytucjami.

Widze to np tak..w duzym skrocie na najprostszym przykladzie:
Kociarnia: brak podsciolki dla kotow - to stwierdza mlodziez po wizycie w schronisku.
Psy - brak slomy.

w tej materii mozna juz probowac pomoc.
ktos ma znajomego w tartaku, sa wiory,
rolnika - ma slome...
ktos inny ma wujka w biurze gdzie jest niszczarka dokumentow i te paseczki tez moglyby np kotom sluzyc...i tak pomoc rusza

Szkola jest spolecznoscia bardzo, bardzo wazna.
Rozne zawody rodzicow, srodki transportu, ktore oni posiadaja, uwrazliwienie na los bezdomnych zwierzat, roznego rodzaju zbiorki..emilka juz ma doswiadczenie z ubieglego roku.

sa wywiadowki spotkania z rodzicami, nauczyciele maja ogromne mozliwosci konkretnej pomocy, poniewaz maja z rodzicami i mlodzieza kontakty bezposrednie, a szacunek dla zawodu nauczyciela, moze jeszcze bardziej w mniejszym miescie, niz w wiekszym, moze byc tylko pomocnym

spojrzcie, jak bardzo pomogly szkoly z siedlec warszawy w wegrowie..ile bud zostalo sfinanasowanych przez szkoly,uzbierano ponad dwa tysiace zlotych..wlasnie dzieki akcjom przeprowadzanym przez mlodziez, a zapoczatkowanych przez wande szostek z dogo
niestety schronisko wegrowskie zostalo rozwiazane...ale pomoc ta zostala przekazana innym zwierzetom w potrzebie, w tym takze tym, ktore byly wlasnie w wegrowie

temat bardzo wazny sterylizacja zwierzat - suczki razem z psami w boksach...
po najprostszej linii bo sie nie gryza jak samiec z samcem...
a szczenieta, no coz...

akcja sterylizacji,bardzo wazna, emilka wspominala cos ze TOZ miejscowy planuje akcje sterylizacyjna ..z pewnoscia marta dowie sie ze swej strony - wiem ze ktos sie ktos kto mial do tozu odezwac..marta???

zdjecia na dogo, dzieki Grupie Interwencyjnej Mlodziezy mozemy byc na biezaco ...jednakze pomoc ktora oni przynosza ze soba, musi znalezc nasze wsparcie

ogloszenia, szukanie DT i DStalych...oczywiscie po sprawdzeniu mozliwosci formalnych..etc etc

to by bylo na tyle...

Posted

Marta musiała zdaje się wyjechać do w-wy na kilka dni , ale jak wróci na pewno się odezwie. Jakiś plan trzeba by napisać - po kolei co i jak, żeby się nie rozlazło. Widziałam na nowej stronie Schroniska, że ktoś już tam pisał w komentarzach o połaczeniu sił i zebraniu się wszystkich. Tylko to trzeba na spokojnie wszystko połapać i musi być jakaś osoba, która tym pokieruje. Ja we wtorek będę dzwoniła do tego wiceprzewodniczącego rady - mogę mu zaproponować spotkanie z grupą i TOZ-em, tylko muszę wiedzieć czy się już jakoś zorganizowali do kupy.

Posted

Hmm to teraz ja sie wypowiem na ten temat: w poniedziałek czyli jutro mam zebranie tego całego szkolnego wolontariatu,porozmawiam z naszym opiekunem tzn z panią od biologii:P:lol:
MY juz myslelismy zeby właśnie w jakis sposób ocieplic te budy, dzisiaj rozmawiałam z dziewczynami na ten temat jedna z nich powiedziała ze ma wujka na wiosce i moze by odstąpił troche tego siana dla tych piesków.
hmm... wielu rodziców moich kolegów i kolezanke pracuje w róznych biórach byc moze tam mają niszczarki do dokumentów:razz:
Będe musiała jeszcze zagadac z całą brygadą wytłumaczyc o czym rozmawiałam z pixie.
Jak narazie to musze tez takie koło zorganizować w pds. małe dzieci tez mają serduszka wrażliwe na krzywde zwierząt, moze samorząd szkolny z pds, sie włączy i oni np będą zbierali pieniądze na sucha karme dla zwierząt ale pod warunkiem ze MY będziemy te pieski karmić zeby nie było ze oni tą karme sprzedadzą pijaki jedne:mad: .
Po za tym zrobiłabym takie spotkanie w podstawówce , porozmawialibysmy a team jak kto moze pomóc moze właśnie ktos ma tate w biórze który ma niszczarke i duzo dokumentów niszczy a moze ktos ma babcie na wiosce i ma duzo zbednego siana,a moze czyjs wujek ma stolarnie i tanio by sprzedał sklejke na budy czy cos... Ale to dopiero jak juz bede w szkole.
narazie przydałoby sie zorganizowac takie spotkanie zeby powstała a Grupa Interwencyjna.:cool3: :cool3: :cool3: Ale to tez dopiero kiedy wróci Marta.
Narazie zagadam z tą swoja brygadą i później napisze w jaki sposób mozemy pomagac:) Jedna z moich koleżanek- Iga która pomogła mi w stworzeniu tego wszystkiego i jest współorganizatorką powiedziała ze pewnie tu sie zarejestruje i ona tez sie wypowie na ten temat:) :cool3:
Narazie to tyle:cool1:

Posted

SŁUCHAJCIE!! Mam problem! znalazłam szczeniaka ok 4 miesięcznego ,moim zdaniem jest to jakis mieszaniec owczarka długowłosego,sliczny naprawde... niestety ja go nie moge zatrzymac mam amstaffa który nie toleruje innych psów potrzebny tymczas!!!!!!!!!!!!:-( Bardzo was prosze o pomoc moze ktoś go przygarnie?? Niestety nie mam zdjęc jeszcze,znalazłam go jakieś 40 min temu a nie mam cyfrówki...:( Odezwijcie sie prosze ! mój nr com:502738168!
Pozdrawiam i czekam na kontakt!

Posted

Piesek MA DOMEK!! Dzięki pomocy Marty dotarliśmy do mojego kolegi z klasy który wzią pieska do siebie:):lol: :lol: :lol: :lol: :multi: :multi: :multi:
Najpierw było mnóstwo nerwów, ja sie załamałam bo dziewczyny z wolontariatu nie chciały pomóc,ale na szczęscie są takie osoby jak Marta czy Pixie która cały czas dawała mi nadzieje:loveu: WIELKIE DZIĘKI DZIEWCZYNY!! DZIEKI NAM JEDEN PIESEK NIE TRAFIŁ DO SCHRONISKA!!;)

Ufff teraz moge isc sie pouczyc i zając sie swoim pieskiem a raczej sunią!
POZDROWIONKA~!!!!!!~

Posted

No emdziołek gratulacje - pochwały na wątku pieska;) Mamy dogomaniczki w Suwałkach pierwsza klasa:lol: A jak tam dalsza akcja schronisko. Teraz to myślę, że jak się już się Marta z Emdziołkiem zgadały, to nie odpuszczą jak nic, szkoły po waszej stronie, władze po waszej stronie, a psiakom tylko coraz lepiej będzie:multi: No i dziewczyny, pamiętajcie o mojej suni:oops:

Posted

Pomysły pixie jak zawsze super,
EMDZIOLEK jesteście SUPER, trzymam kciuki i czekam na konkrety, szkodza że my tak daleko ale jak będziecie zbierać karmę lub jakieś pieniążki to piszcie do kogo np. wysyłać.

Hmmm...........:razz: , porządny weterynarz by się przydał by zbadać MALUCHY, może TOZ tu coś pomoże? Poźniej tymczasy by sie przydały by można MALUCHY trochę zresocjalizować-przyzwyczaić do spacerków i ludzi (tu potrzebny oczywiście wolontariat lub chęci) i ogłaszać w poszukiwaniu dla nich DOMOW, w ogłoszeniach tez możemy pomóc. Oczywiście najlepiej gdzieś w pobliżu, jednak wiemy że transport też udaje się zorganizować,:p

Pozdr. Beata

Posted

Uhhh No ja juz po szkole dlatego ze źle sie czuje poszłam na 3 lekcje i wróciłam ale zdąrzyłam pogadac z pania od bioli.
Wiec tak: powiedziała za pomysły są swietne, zaczeła nas chwalic za szybką interwencje ,znalezienie domku dla szczeniaka w tak szybkim czasie.
Zebranie wolontariatu szkolnego mamy w czwartek,wtedy wszystkim opowiem o tych pomysłach( na wszelki wypadek wydrukuje to wszystko sobie zeby nie zapomniec czxegos dodac).
Napewno znajdą sie osoby które pomogą! Jutro jade do schroniska aktualizowac fotki itp.
WIELKIE DZIĘKI ZA POCHWAŁY! :lol: Nie trzeba było mnie tak chwalic ja zrobiłam to co do mnie należało bo tak mi serducho podpowiadało:loveu:
Hehe no to ja juz jestem prawdziwą Dogomaniaczką:cool3: Jak miło byc w waszym gronie!! :razz:
Wielkie Dzięki wszystkim !!!!!!!
Pozdrowionka!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

Jutro spotkanie wolontariatu, cvzy sa jeszcze jakies pomysly?
prosze piszcie, Emilka z pewnoscia przygotowuje sie do niego z wlasciwa sobie sumiennoscia

Marto, czy mozesz wspomoc, moze nawiaz kontakt z Pania od Biologii?

Posted

Śledze ten wątek od poczatku i bardzo mi sie podobają Wasze działania.

(a tak, taką miałam wewnętrzną ochotę pochwalić te wspaniałe osoby :evil_lol: :loveu: )

Posted

Ja też nerwowo czekam jak potoczy się jutrzejsze spotkanie, można w czymś pomóc? Dzwonię do tego M.Jurewicza od wczoraj, ale nie wiem, na wakacje pojechał czy co, nikt drugi dzień nie odbiera. Ale uparta jestem:p Emdziołek idziesz jutro do schronu? Ucałuj psiaki.

Posted

emdziolek napisał(a):

WIELKIE DZIĘKI ZA POCHWAŁY! :lol: Nie trzeba było mnie tak chwalic ja zrobiłam to co do mnie należało bo tak mi serducho podpowiadało:loveu:
Hehe no to ja juz jestem prawdziwą Dogomaniaczką:cool3: Jak miło byc w waszym gronie!! :razz:
Wielkie Dzięki wszystkim !!!!!!!
Pozdrowionka!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:

HI, hi, jaka skromnisia:razz::lol:!

I ja bardzo cieszę się Emdziołku:loveu:,
ze tutaj nareszcie trafiłaś:lol:.
Wiedziałam:cool3: - że to tylko kwestia czasu:razz:.

Ostatnio znowu często zaglądam do suwalskiego wątku,
bardzo cieszę się, że znalazła się już spora grupka Suwalczaków,
że macie tyle wspaniałych pomysłów
i z zapałem zaczynacie działać:multi::multi::multi:.
Wiem, żebędzie Was więcej
i poprawicie los suwalskich zwierzydeł:lol:!
To też tylko kwestia czasu:razz::lol:!

Choć może i nie potrzeba:cool3:, to trzymam za Was kciuki:lol:!

Ogladałam Waszą stronę schroniska.
Podoba mi się, jest super!
A wiem, że powstała w błyskawicznym tempie:crazyeye::lol:!

(to też z takiej wewnętrznej potrzeby:lol:!)
I Buziaki dla Świetnych Suwalczaków:lol:!