Dea Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Słuchajcie! Rozmawiałam przed chwilą (przez tel. oczywiście;) ) w obecnym wiceprzewodniczącym Rady Miasta, wcześniej chyba był przewodniczącym - Miczysławem Jurewiczem. Sam ma pieska, więc nasz plus. Wysłuchał spokojnie, wysunął przypuszczenia, czy czasami drugie konkurencyjne schronisko nie robi złej sławy temu, ale jak mu powiedziałam, że mamy na miejscu świadków to obiecał się ze sprawą zapoznać. I teraz tak - ja proszę wszystkich, którzy mają informacje o sytuacji schroniska i zarzuty o spisanie tego i wysłanie mi na maila. TO PILNE! Ja to spiszę i wyślę mu w liście. Obiecał tam pójść sprawdzić, ale musi wiedzieć jakie są zarzuty. Może weźmie znajomego weterynarza - też radnego;) Dziewczyny z Suwałk - on zapewnia Wam anonimowość ale prosi, żebyście się z nim spotkały i opowiedziały co i jak. Podam jego numer telefonu na prv. Mam nadzieję, że pomożecie! PROSZĘ O POŚPIECH I SZYBKIE MAILE (ustron@biuro-lokum.pl)- trzeba kuć żelazo póki gorące. Do góry! Jakby coś to podam mój tel. na prv do kontaktu. Quote
martasuwałki Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Nie wiem jeszce jak, ale trzeba coś zrobić! Dziekuję Dea, że zajęłaś się sprawą... Quote
martasuwałki Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Dea, trzeba się przygotować na tę rozmowę z radnymi; dlatego ważne są opinie jak największej liczby osób... Quote
Dea Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Marta wiem, ale trzeba to zrobić szybko. Tutaj zdaje się jest jeszcze jedna dziewczyna z Suwałk, i ktoś z okolicy - trzeba by się z nimi dogadać, mogłybyście pójść razem. Ale ten człowiek jak ma działać musi mieć konkrety. A Ty widziałaś to schronisko. Ja pozbieram opinie z wątku do kupy, spiszę i mu wyślę. Ale Twoja WIELKA ROLA to spotkanie z nim i przekonanie go, że to poważna sprawa;). PODNOSZĘ TEMAT! Czekam na maile. Quote
martasuwałki Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 W takim razie trzeba także wciągnąć Suwalski TOZ. Jutro zadzwonię do P.Prezesa i porozmawiam.... Pozdrawiam wszystkich!!!! Quote
pixie Posted January 30, 2007 Author Posted January 30, 2007 teraz dopiero przeczytalam, najpierw odpisalam na pw Dea...juz widze lepiej... ten Prezes, ktory wypowiadal sie w gazecie... a nie to byl v-ce prezes... Marta trzymam kciuki Quote
Beata R Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Napisał(a) Aga_Mazury Rozmawiałam dzisiaj z Panem Jerzym Harłaczem. Otrzymał odpowiedź z Suwałk, że ...teraz zajmą się większą adopcją wśród mieszkańców Suwałk itd... Sprawa teraz jest taka...ktoś z Suwałk musiałby podejść do schroniska i zaproponować, że chciałby zostać wolontariuszem i pomóc w adopcjach, pomóc zrobić stronę www schronisku...itd... i wtedy zobaczymy czy faktycznie "otworzyli" się na adopcję....(oczywiście nie wspominać o p.Harłaczu czy kimkolwiek innym...ot tak poprostu...niby spontanicznie) Potem będziemy działać dalej... aha...Pan Jerzy powiedział, że na wszystkie nasze pytania odpowie (mam mail)...gdybyśmy chcieli się np. poradzić ... mogłam napisać nieskładnie, ale padam z nóg.... Oliwka wróciła na dogo...więc może będzie nas więcej Dziewczyny Witam Was, jak pewnie zdążyłyście już przeczytać sprawa kuleje są w wątku relacje dziewczyn, które były na miejscu- czytajcie post 236 tam też zdjęcia z listopada. Była akcja wysyłania korespondencji i była odpowuiedź od Władz Miasta, że chętnie porozmawiają z NAmi i z TOZ'em, była propozycja, że przyjmą pomoc np. w redagowaniu strony. JA myśle, że pilnie w tym regionie jest potrzebna akcja w szkołach, plakatowa. ( A tu przy okazji- jest wątek http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=38490 szykuje się- wreszcie pospolite ruszenie-cos w rodzaju WIELKIEJ ORKIESTRY POMOCY-dla piesków-chociaz to dopiero początek:p ) Wracam do akcji w Suwałkach- konieczna jest pomoc-WOLONTARIAT - jeśli tylko Władze zechcą współpracować- trzeba przycicnąć tego KIEROWNIKA - jest niewiele osób, ale uważam że wśród dzieci w szkole- może Dyrektorzy zechcą współpracowac. Wiemy, że potrzebny tu jest też czas i siła przebicia, głównie wśród Władz, mediow -że rozgłosić, byłoby dobrze coś zorganizować na rzecz schroniska, tak zeby i Władze do tego się włączyły- to jest inaczej POSTRZEGANE. Wiele przeszkód, wiem.............. jednak można spróbować. Pozdrawiam Quote
martasuwałki Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 http://www.suwalki.info/forum.php?cmd=show&id=21298&category=9 Przeczytajcie do końca co pisze Tajnapolska!!! Quote
Dea Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Marta to może skontaktuj się z tymi ludźmi z forum - będziecie mieli większą siłę przebicia. A na pewno chodzi im o to nasze schronisko? Bo podobno są dwa... Gdybyś spotkała się z tym radnym razem z dyrektorem TOZ-u i on chciałby pomóc to droga otwarta do spotkania z kierownikiem schroniska. Ja dzisiaj wieczorem napiszę list do tego radnego. Podpowiem mu też o stronie internetowej i adopcji wirtualnej - że są ludzie, którzy by się tym zajęli, ale trzeba im ułatwić. A w szkołach poszukać wolontariuszy - to super by było. Beata a kto to jest ten pan na H...? Bo ja nie całkiem na bieżąco. A dla mojeje suni która jest tam w schronie nadal pilnie potrzebne dobre serduszko! Quote
Beata R Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 [quote name='Dea']Marta to może skontaktuj się z tymi ludźmi z forum - będziecie mieli większą siłę przebicia. A na pewno chodzi im o to nasze schronisko? Bo podobno są dwa... Gdybyś spotkała się z tym radnym razem z dyrektorem TOZ-u i on chciałby pomóc to droga otwarta do spotkania z kierownikiem schroniska. Ja dzisiaj wieczorem napiszę list do tego radnego. Podpowiem mu też o stronie internetowej i adopcji wirtualnej - że są ludzie, którzy by się tym zajęli, ale trzeba im ułatwić. A w szkołach poszukać wolontariuszy - to super by było. Beata a kto to jest ten pan na H...? Bo ja nie całkiem na bieżąco. A dla mojeje suni która jest tam w schronie nadal pilnie potrzebne dobre serduszko! Jerzy Harłacz z Białogardu, to SZEFf Krajowego Towarzystwa Ochrony Zwierząt "Animals" jecho przytulisko można uznać za wzorowe i prowadzi wiele akcji mających n acelu ratowanie zwierząt. Wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarce jego Imie i Nazwisko- wielki serce, zawsze służy radą i pomaga jak tylko może, przeprowadził wiele interwencji. Min. z nowszych Villas tink http://www.adopcje.org/aktualnosci505.html inne http://koscierzyna.naszemiasto.pl/wydarzenia/629322.html Gazeta Wrocław http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,3862291.html i inne Quote
Dea Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Ufff, przeczytałam od początku do końca cały wątek - powycinałam najważniejsze rzeczy i biorę się za pisanie listu. Renata czy ja mogę w liście wpomnieć również o Panu Harłaczu czy lepiej nie? Nie działa też list do tego rpotestu a chciałam wydrukować i dołączyć...Jeżeli będziesz dzisiaj na dogo odezwij się! Quote
Dea Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Napisałam...wyszły mi 4 strony. Jutro wysyłam. Mam nadzieję, że coś to da... Podnoszę temat suni ze schronu:razz: Quote
martasuwałki Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Hej,ludzie z tego forum http://www.suwalki.info/forum.php?page=&cmd=show&id=21298&category=9 zrobili stronkę: http://schronisko-suwalki.bloog.pl/. Ale są to fotki z grudnia, chyba jeszcze nie było SUNI Z WIGIER.. Quote
emdziolek Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 A więc witam tutaj wszystkich zgromadzonych. Otóz ja zajełam sie pomocą dla tych piesków ze schroniska, razem z ToZ'em chcemy wspólnie działac na rzecz schroniska.Widze ze jest wiele chetnych osób do pomycy:multi: Moze zorganizujemy jakies spotkanie ? Wiecie ja mam 14 lat,pomagają mi kolezanki z klasy razem jest nas 7+ nasza Pani od biologii,Adam który zajmuje sie psrtykaniem fot dla psiaków i Pan z TOZ'u. CHETNIE PRZYDA SIE POMOC!!!!!!!! Wspólnie zdziałamy więcej!! mój nr gg: 4410664 POZDRAWIAM! Quote
Dea Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Mojej suni jeszcze nie ma na zdjęciach - ona została przywieziona do schroniska dopiero koło 10 stycznia. Cieszę się, że rusza strona i zaczynają się odzywać osoby chcące zadbać o te zwierzaki:multi: Zadbają i o moją sunię;) Marta a co u Ciebie? - spotkasz się z tym radnym? Może z dziewczynami ze strony www i ich opiekunką - panią z biologii razem się umówiecie:cool3: Quote
pixie Posted January 31, 2007 Author Posted January 31, 2007 mam fotki ze schroniska, dzis robione...bede sukcesywnie wklejac, musze tylko zajrzec szybciutko do innych watkow z informacjami Quote
malagos Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 To czekamy na zdjecia... aż się boję.............:cool1: Quote
Beata R Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 emdziolek napisał(a):A więc witam tutaj wszystkich zgromadzonych. Otóz ja zajełam sie pomocą dla tych piesków ze schroniska, razem z ToZ'em chcemy wspólnie działac na rzecz schroniska.Widze ze jest wiele chetnych osób do pomycy:multi: Moze zorganizujemy jakies spotkanie ? Wiecie ja mam 14 lat,pomagają mi kolezanki z klasy razem jest nas 7+ nasza Pani od biologii,Adam który zajmuje sie psrtykaniem fot dla psiaków i Pan z TOZ'u. CHETNIE PRZYDA SIE POMOC!!!!!!!! Wspólnie zdziałamy więcej!! mój nr gg: 4410664 POZDRAWIAM! To ekstra, czy macie jakieś propozycje wspólpracy, jakiś plan działania, a prowadziliście już rozmowy z Władzami Miasta, czy są chętni do pomocy. Można by było z przedstawicielem TOZ-u spotkać się z Władzami. To schronisko jest małe bez możliwości wybiegu:shake: Czy Władze zamierzają coś robić by np. powiększyć teren- czy są takie możliwości. A jak jest z Wolontariatem ? Quote
martasuwałki Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Witam! Ja rozmawiałam z Panem Kowalewskim - Prezesem TOZ-u w Suwałkach. Pan Prezes jest umówiony na spotkanie z Prezydentem miasta Suwałki... I zgodził się pójść na spotkanie z wice-przewodniczącym rady miasta w tej sprawie. Jednak musimy jak powiedział dokładnie do tego się przygotować, bo już nie raz i nie dwa z nimi rozmawiał; a efekt zerowy... Quote
Beata R Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 martasuwałki napisał(a):Witam! Ja rozmawiałam z Panem Kowalewskim - Prezesem TOZ-u w Suwałkach. Pan Prezes jest umówiony na spotkanie z Prezydentem miasta Suwałki... I zgodził się pójść na spotkanie z wice-przewodniczącym rady miasta w tej sprawie. Jednak musimy jak powiedział dokładnie do tego się przygotować, bo już nie raz i nie dwa z nimi rozmawiał; a efekt zerowy... Jakby co, jeśli będzie już jakiś konkretny plan pomocy to napiszcie, a teraz co potrzeba? Finanse, jakieś inne dary rzeczowe, lub nie wiem plakaty, możemy tu na dogo coś zorganizować, ważne do kogo ewentualnie to przekazywać by trafgiło do potrzebujących piesków? Quote
emdziolek Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 hmm... Ja też nie raz byłam u Pana Kowalewskiego, mi takze powiedział ze on nieraz próbował wywalczyc rozbudowe schroniska.... Tylko to jest tak: Te pole co jest za schroniskiem należy do Zakładu Usług komunalnych, to jest ich prywatny teren wiec nie wiem czy jakimś sposobem udałoby sie załatwic kawałek ziemi do rozbudowy schroniska bądź bynajmniej na wybieg dla tych psów.PGK nie ma możliwosci rozbudowy[niby]:roll: .... Pola które są przed schroniskiem należą do PGK i jak narazie to nic tam nie ma:roll: Mógłby prezydent odstąpic mały kawałeczek ziemi dla tych piesków.Ja juz nie raz byłam w UM rozmawiałam z prezydentem,vice prezydentem i panem z ochrony środowiska i to było tak ze nam powiedzieli ze potrzebujemy opiekunów prawnych i bla bla bla:roll: No teraz mamy takich opiekónów ,mamy wsparcie w TOZ'ie, mamy SIEBIE przedewszystkim i musimy zacząć działać!! Ja w tamtym roku juz troche pomogłam pieskom,przez cały rok szkolny z dzieciakami z pds. zbieraliśmy pieniażki,i co miesiąc woziliśmy po 120-150kg suchej karmy.Później przyłączyły sie inne szkoły i tej karmy buło 200kg,250.... Ale to i tak nie wiele pomogło te psy nie umierają z głodu,one nawet nie wychodzą na spacer!! :-( Siedzą zamknięte w tych malutkich boksach,nawet nie mogą rozprostowac swoich łapek...:-( ZACZIJMY DZIAŁAC!!!!!!!!!!!!!! TE PSY POTRZEBUJĄ POMOCY!!!!;) POZDRAWIAM! Quote
Dea Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Z wiceprzewodniczącym rady jestem umówiona na telefon na wtorek, obiecał w międzyczasie odwiedzić schronisko - jakby coś to go też trochę "poprzyciskam";-) Najważniejsze, że coś się ruszyło. Trzymam kciuki i czekamy na dalsze informacje. No i na zdjęcia psiaków oczywiście (ja najbardziej na moją sunię...) Quote
martasuwałki Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Zawiezienie samej karmy jest dobre, pod warunkiem, że mam pewność, że one ją dostaną; bo prawda jest taka, że ta karma nie trafia do tych psiaków, tylko jest sprzedawana przez tych pijaczków za "piwo"... Poza tym ta obsługa gubi się w odpowiedziach; ponieważ mnie powiedziano, że psy są karmione codziennie o godz. 13.30. I nie można tego nazwać karmieniem, bo jest rzucona "bryłka" karmy i kto silniejszy to zje.. Taka jest smutna rzeczywistość suwalskiego schroniska... Ale najgorsze jest to, że Inspekcja Weterynaryjna wystawia schronisku najlepsze recenzje - o co tu chodzi?!?!?! Quote
pixie Posted February 1, 2007 Author Posted February 1, 2007 jestem juz... wyslalam dzis rano do karinki wczorajsz zdjecia.. dzisiaj dostalam nastepna porcje od Kochanych Pomocnikow....!!!! zaraz wklejam Marta - wyslalam pw - to bardzo wazne jesli mozesz sie z nimi skontaktowac widac karina nie da;la rady wkleic wiec wklejam dzisiejsze bo tokazdy pies oddzielnie i z opisem mozliwie jak najdokladniejszy,m - nawet podostawaly imiona..wiec dzis byl prawdziwy chrzest dla 20 psiakow w sumie jest 47 psow w schronisku - lecz tych 27 nie udalo sie wywabic z bud wiec na dzis jest 20 , do tego dam pozostale zdjecia ze schroniska z wczoraj cierpliwosci tylko prosze....juz sie za to biore Little_emi dziekuje Tobie i calej ekipie! Quote
Recommended Posts