pixie Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Przeczytajcie ostatnie posty! oczom nie wierze! Psy przeniesione do nowego schroniska a serdeczna opieke nad nimi sprawuja Panstwo Zyta i Bogdan Laurynowie i mamy nadzieje, ze juz psom bedzie tylko lepiej! Znaczna pomoca bylo zainteresowanie sie losem psow w suwalckim schroniskiem Pana Stanislawa TYMA. O tym poczytacie w ostatnich postach watku Szczegolne podziekowania naleza sie [B]Emdziolkowi, naszej mlodziutkiej, lecz jakze konsekwentnej, odpowiedzialnej i bardzo wrazliwej dogomaniaczce, gotowej zawsze do dzialania ! Jej oddanie i determinacje, zwlaszcza, ze wiek nie uklatwial jej zadania, mozna stawiac za przyklad.! :Rose: Witamy na dogo nowe dogomaniaczki z Suwalk, ktore tez walczyly ze lzami w oczach o poprawe losu suwalckich psiakow bardzo krociutko pisze bo juz pozno a sama tez tylko rzucilam okiem na te posty i prosbe ewy o zmiane tytulu Oto pokrotce co wydarzylo sie od sierpnia 2007 Ewa - kon trojanski wyjechala z Suwalk. Zwlaszcza ona byla glownym motorem dzialania pomocnego na miejscu. Teraz, juz bez Ewy, pozostale dogomaniaczki wrazliwe na los psiakow zwlaszcza tych bid ze starego schroniska staraja sie wywiedziec czy i kiedy te stare przejete zostana przez nowe schronisko pana Laudryna, ktory wygral przetarg. Tam kierowane sa nowozlapane psy. Stare schronisko funkcjonuje jednak nadal. Hmmm na jakich zasadach? i dlaczego Pan Laudryn nie przejal dotychczas tych psow, dlaczego nie zmieniono im warunkow zycia, dlaczego nadal nie wyprowdzane sa na spacery - takie wiesci mamy od Emdziolka. MNOSTWO PYTAN... U pana Laudryna psy mieszkaja w boksach po dwa...w starym schronisku dwa lub wiecej razy tyle. Budy rozpadajace sie, jak dawniej. Zastanawiam sie jak to jest, ze teraz sa pieniadze na utrzymanie dwoch schronisk a przedtem na jedno ledwo starczalo pieniedzy... Moze martasuwalki pomoze nam w wyjasnieniu tej zagadki. No i jak mozna pomoc teraz psom ze starego schroniska. Sugerowalam marcie spotkanie z panem Laudrynem, moze on bedzie wiedzial jaki los i czy lepszy, je czeka... poczytajcie ostatnie posty...strona 103 16.08.2007 Akcja pomocy psom w Suwalkach nabiera rozglosu dzieki determinacji Konia trojanskiego, czyli Ewy, wklejam to co napisala w jednym z ostatnich postow tego watku, zapraszam do poczytania i trzymam kciuki - niesty nadal jestem bez net pisze Kon Trojanski " Niedlugo na antenie POLSAT w programie "Interwencja" reportaz o suwalskim schronisku. Dziennikarze przyjechali na nasza prosbe, byli w Suwalkach dwa dni :diabloti: 29 sierpnia na radzie miasta stanie sprawa schroniska - sa dwie opcje - albo przetarg albo buduja nowe schronisko. Polsatowi sam Prezydent obiecal ze schroniso PGK przechodzi do historii. Wojna jest na calego ale dlugo by o tym pisac. "Serce dla Zwierzat" ma juz w urzedzie miasta, weterynarii, schronisku - samych wrogow - mowia, ze rozpetalismy afere na cala Polske. A co - mysleli, ze bedziemy ich prosic nastepne 10 lat a oni beda nam w swoich pismach opowiadac bzdety o podgrzewanych kojcach... Wyglada na to, ze dopniemy swego. O emisji programu poinformuje gdy juz poznam termin ;-) O calym syfie jaki dzial sie w Suwalskim schronie na stronie glownej. www.sercedlazwierzat.suwalki.pl Zapraszam bo jest o czym poczytac..... :mad: ==================================================== a to artykul, ktory ukazal sie w Rzeczpospolitej, tez wypracowany przez Ewe i jej przyjaciol http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070803/kraj/kraj_a_10.html" ================================================================================Wiadomosci: czerwiec 2007</p> </p>Kon trojanski, dogomaniaczka, aktywnie dzialajaca w Suwalkach, zalozyla strone schroniska...walczy o prawa zwierzat w Suwalkach zostala "dostrzezona" przez UM :cool3: - zaproponowano Jej prace w tymze miejskim schronisku - o ktorym w poscie nizej Czy jest to wybieg UM, czy tez nie? moze wyreczenie sie, ze wreszcie na kogos mozna bedzie zwalic cala robote i wykrecic sie... Koniem.... czytajcie od postu 801 i piszcie, co o tym sadzicie Psy w Suwalkach, Ewa i jej przyjaciele, czekaja na nasza pomoc, rady, wsparcie srodek lata, a sytuacja psow w schronisku w Suwalkach nie ulegla zmianie budy ledwo sie trzymaja, po 7 psow na 3 budy, pojedyncze... Kon trojanski dwoi sie i troi:lol: ...POMOZCIE EWIE! Ostatnie wiadomosci LIPIEC 2007 Znowu zle sie dzieje w Suwalkach... nadzieja na polepszenie sytuacji psow w schronisku slabnie, a czas ucieka ONE TAM CIERPIA! O propozycji zatrudnieniu Konia Urzad juz zapomnial...widac doszli do wniosku, ze tym go nie kupia. Schronisko nie ma sie lepiej, choc wydawalo sie, ze ta fala pism do roznych urzedow, powinna przyniesc pomoc, jesli nie wymierna to choc odzew... Artykuly w prasie...hmm niektorzy dzieki nim dowiedzieli sie ze w suwalkach jest w schronisko, ale nawet ich propozycja pomocy , wolontariatu zostala odrzucona Umieraja psy, ostatnio dwa sliczne maluszki, nie wiadomo z jakich powodow, zagryzione? chore? W ubieglym roku usmiercono znaczna wiekszosc, by nie powiedziec prawie wszystkie schroniskowe psy. Dzis juz takiej akcji sie nie przeprowadza , lecz straszne sa warunki w ktorych zyja, budy ..spojrzcie na zdjecia . Czy nie brakuje karmy, wody , o szczepieniach nie wspomne, a spacery?... Ewa dwoi sie i troi,wraz z przyjaciolmi ..lecz to kropla w morzu potrzeb Pilnie potrzebne pomysly na pomoc dla Suwalk... prosimy piszcie! Jak zmusic Prezydenta miasta do ustepstw, do pomocy, ktora sie ustawowo tym zwierzetom nalezy skoro naklonic nie mozna, to chyba tylko medialnym ;smrodem;, doniesieniem do prokuratury? PISZCIE! =========================== sniegiem sypnelo, mroz...ile Was teraz jest? czy choc macie gdzie sie podziac? czy bud przybylo..... UWAGA: OSTATNIE NOWINY! z 16 listopada 2006 DZIEKI AKCJI MAILOWEJ nowej dogomaniaczki Beaty R sa juz pierwsze odpowiedzi i nawet zaproszenie do " okraglego stolu" zapraszam wszystkich do przeczytania ostatnich postow ! Dziekujemy Beato R! Jednoczesnie dziekuje Iwonie i Wilki, Jussi, Karina, dzieki ktorym stworzyl sie niebagatelny material, stanowiacy czesc zasadnicza APELU WYSLANEGO DO WLADZ prosze o wypowiedzi, z czym do nich wystapic na spotkaniu, na ktore chyba bezwzglednie trzeba sie udac licze bardzo tez na POMOC DORADCZA AFN, i doswiadczenia ze sprawy Ognika..czyli wladze i/a pomoc bezdomnym zwierzetom .......................... Dwa miasta na S... ...Suwalki i Starachowice....gdzies w Polsce... i trzecie wczoraj...Strzegom.. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=30667 prawo zwierzat...to chyba pomylka w sformulowaniu, to raczej bezprawie nie ma kto w ich obronie stanac...jesli jedni nawet chca to inni - STROZE PRAWA -umywaja rece.. nie beda tarmosic sie z butnym juz nie-Niemcem Suwalki Polska rzeczywistosc...jak w Starachowicach, nienormalnosc, ktora stala sie normalnoscia, tyle ze w Starachowicach psy umieraja, bo nawet nie ma schroniska, wiec umieraja zabite przez samochody, przez zlych ludzi, z glodu...http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2155504#post2155504 czy to cos zmienia? niewiele dla psow W Suwalkach w odroznieniu od Starachowic jest schronisko, chocby z nazwy ma chronic psy, a nie zabijac ! W Suwalkach te smierc zadaja psom ludzie, wlasnie ze schroniska, swiadomie bo... schronisko ma 50 psow, a miejsc tylko na na 30 mowicie : coz nowego, wiemy o tym u nas jest podobnie..tak uslyszalam, gdy na GG wysylalam wiadomosc z rana TO CO? ZOBOJETNIEC? NIE PISAC , NIE PODNOSIC TEMATU gdzies w dalekich Suwalkach ..tylko 20 psow..no bo tak to, chyba nalezy przelozyc... artykul Faktu dzis strona 11 Tam umieraja psy... przeczytajcie ! tam sa zdjecia psow...skazanych na smierc 20 psow do natychmiastowej adopcji! zostalo im 20-21-23-28 dni zycia nr telefonu w sprawie adopcji tych psow 0 87 566 28 56 dlatego zdecydowalam umiescic ten watek w tym miejscu a nie w schroniskach w potrzebie Nie radza sobie wladze schroniska w Suwalkach, obojetnieja ludzie w miasteczkach Codziennosc, polska codziennosc... dziekuje Gamon i Asiaf1 za natychmiastowe powiadomienie KTO MOZE SPRAWDZIC TE INFORMACJE? UDAC SIE NA MIEJSCE ZROBIC ZDJECIA PSOW , KTORYM GROZI SMIERC ? BY JE WYADOPTOWAC za pomoca DOGO ODDZIELNA SPRAWA TO SPRAWA SCHRONISKA I PRAKTYK TAM STOSOWANYCH KTO POMOZE? SPRAWA OTWARTA! ZAPOMNIELISMY W NATLOKU NIESZCZESC! psy czekaja...I...potulnie umieraja w samotnosci z WOLI CZLOWIEKA.... Kochani, przychodzi mi z radoscia, jeszcze mocno stonowana, lecz nieukrywana napisac te kilka slow, choc rzadko teraz bywam na dogo. Widze, ze watkowiczow zaangazowanych w akcje pomocowa w Suwalkach przybywa. Jestem na dogo znowu chwilowo, tylko myslami stale , ale widze, ze preznie akcje ruszaja. Trzymam kciuki i ufam, ze wroce tak szybko jak tylko bede mogla, by wspomoc . Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 wiecie co? 19 osob przeczytalo i zadnej reakcji...w Psach w potrzebie ! czy ja dobrze trafilam z tym apelem? Quote
gamoń Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Mój watek teraz na 1 stronie.Nie umiem przekleic. Quote
GoniaP Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 [quote name='pixie']wiecie co? 19 osob przeczytalo i zadnej reakcji...w Psach w potrzebie ! czy ja dobrze trafilam z tym apelem? Mogę tylko podnieść:-( Quote
Agnieszka P Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 My z Kserą jesli sa ttam rottki ,mozemy cos myslec zeby je zabrac Quote
asiaf1 Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 gamoń napisał(a):Ludzie kupcie gazete moze Was ruszy. przeczytałam, próbuję się dodzwonic do kobiety z faktu do której dostałam kiedyś nr tel Quote
gamoń Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 DRAMAT!!!!HORROR!!!USYPIAJA PSIAKI-Schronisko w Suwałkach!!!PATRZ FAKT!!! #34 gamoń vbmenu_register("postmenu_2162911", true); Od: 05/2005 Postów: 1653 DRAMAT!!!HORROR!!!USYPIAJĄ PSIAKI-Schronisko w Suwałkach!!!PATRZ FAKT!!! Jadac do pracy wziełam gazete FAKT do ręki -czytam.SZOK.:-( :-( :-( Na stronie 11 błagalny apel p pomoc dla psiaków ze schroniska w Suwałkach. Pokazane zdjecia 5 młodych psiaków ,które maja po 20 dni do eutanazji. Jedna z suczek juz czeka na wyrok albo jest za TM. Przepełnienie w schronisku jest podstawa do uspienia psów. Jestem już chora.Siedze w pracy i rycze ,trzese sie cała, Prosze pomózcie moze wspólnie uda nam sie uratowac te psiaki od smierci. Sorry rycze i pisze nieskładnie, Jest podany telefon do schroniska 087 5662856 __________________ gamońZobacz publiczny profilWyślij prywatną wiadomość (PM) do użytkownika gamońZnajdź więcej postów autorstwa gamońDodaj gamoń do listy znajomych Dzisiaj, 09:32 #2 gamoń vbmenu_register("postmenu_2163014", true); Od: 05/2005 Postów: 1660 Rozmawiałam z dyrektorem schroniska.Potwierdził wielkie przepełnienie .Naskoczył na gazetę ale przyznał ze schorowane psiaki poddaja eutanazji.W gazecie wyraźnie sa przedstawione psiaki w wieku do 3 lat.Wspomniałam o pomocy finansowej ,odpowiedział ze takowej nie potrzeba.Maja problemy z wetami -takze wnioskuje ze ich brakuje do pracy w schronie,To jet schronisko gminne.Nic nie chca i prosza o nienagłasnianie sprawy. Ja uwazam ze prawda tkwi po srodku i mysle ze nawet w takiej gazecie jak FAKT słowa przekazane reporterowi niewiele mijaja sie z prawda. Podnosze -PILNE. KTO MOZE TO SPRAWDZIC __________________ gamońZobacz publiczny profilWyślij prywatną wiadomość (PM) do użytkownika gamońZnajdź więcej postów autorstwa gamońDodaj gamoń do listy znajomych Dzisiaj, 10:06 #3 gamoń vbmenu_register("postmenu_2163189", true); Od: 05/2005 Postów: 1660 Podnosze chodzi o życie naszych przyjaciół. Quote
MonikaP Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Może komuś udałoby się zeskanować ten artykuł i tu wkleić? Poza tym na to, co piszą w gazetach, a tym bardziej w "Fakcie", patrzyłabym z pewnym dystansem. Tak naprawdę nie wiadomo, co powiedziano dziennikarzom w schronisku, a jak oni to zinterpretowali i ubarwili. To są być może moje pobożne życzenia, ale zdążyłam już zauważyć, co dziennikarze potrafią zrobić z cudzych wypowiedzi. Quote
Jo37 Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Znając tamte rejony jakoś dziwnie mam wrażenie ,że gazeta nie kłamie . A wypowiedź ,że nic nie potrzebują świadczy o tym ,że nie chcą aby ktoś im patrzył na ręce . Straszne Quote
shantara Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Tak zupełnie z palca to sobie wyssać tego nie mogli więc nawet jeśli nie jest "tak źle" to na pewno nie jest tam też dobrze. Są na dogo jacyś ludzie z tamtych okolic? Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Napisalam do Iwony i Wiki mieszka wprawdzie w k/Bialegostoku, lecz wieksza szansa na uruchomienie kogos tam, ludzie dojezdzaja do pracy tez i z suwalk moze Fakt ubarwia..to fakt, ale tez sadze, ze raczej jest to prawda poczekajmy...Iwona powinna wejsc wczesniej czy pozniej na watek Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 niestety tylko Iwona i wiki i Izolda niepelnoletnia Quote
Kryska Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Podbijam. Temat musi być na górze bo jest ważny!!!! :-( :-( Quote
MonikaP Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Nie chodzi mi o to,że jest to z palca wyssane, tylko,że czasem ktoś powie "Mamy za dużo psów i żeby nie było przepełnienia, musielibyśmy zacząć je usypiać" czy coś w tym rodzaju. A dziennikarze robią z tego "zaczynamy usypiać psy". Może kierownikowi tego schroniska wydaje się,że w ten sposób zachęci ludzi do adopcji :roll: ... Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Rozmawialam przed chwila z Iwona Nie ma jej na necie, przekazalam temat. Bedzie starala sie zorganizowac, co w jej mocy, by sprawdzic, moze foto... odezwie sie na dogo nikogo innego nie mamy wpisanego do mapy tytul zostawiam moze przyciagnie kogos stamtad Quote
asiuniap Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Jestem po rozmowie ze znajomą, która pracuje w oddziale wyborczej w Białymstoku i spróbuje rozeznać sprawę. Mam się z nią skontaktować wieczorem. Na dogo udziela się Matagi, która jest szefową Polskiego Towarzystwa Ochrony zwierząt (nie mylić z TOZ) z Białegostoku. Zaraz napiszę do niej. Tylko tyle mogę pomóc. Quote
Radek Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 :shake: Pomimo, tego, że Fakt jaki jest każdy widzi w tej informacji musi być ziarno prawdy. Co się u nas wyrabia? Po przeczytaniu takiego tekstu pozostaje tylko poczucie bezsilności. Quote
Tigraa Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 "Nic nie potrzebują"-znam to-tak samo bylo w radomskim schronisku za kierownictwa pana K.Nic nie potrzebowal,nie pozwalal pomoc psom,utrudnial adopcje a wolontariuszy wyzywal od wariatow. Teraz jest calkiem inaczej bo zmienil sie kierownik.Ale ile psow stracilo zycie dzieki panu K.? Moge tylko podniesc temat,ludzie z Suwałk,dowiedzcie sie co sie tam naprawde dzieje i jak mozna pomoc psom. Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 [quote name='asiuniap']Jestem po rozmowie ze znajomą, która pracuje w oddziale wyborczej w Białymstoku i spróbuje rozeznać sprawę. Mam się z nią skontaktować wieczorem. Na dogo udziela się Matagi, która jest szefową Polskiego Towarzystwa Ochrony zwierząt (nie mylić z TOZ) z Białegostoku. Zaraz napiszę do niej. Tylko tyle mogę pomóc. asiuniup dzieki..za to ziarnko do ziarnka moze uda sie, choc dzieki temu artykulowi uratowac te 20 zyc psich...moze tez rusza ludzi sumienia w innych zabijaja, ale moze, choc tych nie zabija Quote
gamoń Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Skontaktowalam sie z redakcja o ile dziennikarz ,który napisał ten artkuł zgodzi sie na korespondencje to napisze . Quote
paros Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 RATUNKU !! :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: Na 1 stronę!!! Quote
pixie Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 czekamy na informacje od Iwony i Wiki widac dziennikarz nie chcial na forum wystapic, moze nie wolno Quote
Recommended Posts