Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Zastanawiam się nad kupnem psa. Proszę o radę.

1. Czy mieli już Państwo psa (jakiej rasy)?
2. Mają Państwo dzieci (w jakim wieku)?
3. Gdzie Państwo mieszkają (mieszkanie? dom z ogrodem?)
4. Ile czasu dziennie mogą Państwo poświęcić psu?
5. Ile godzin dziennie nikogo nie ma w domu?
6. Czy są w domu inne zwierzęta (jakie?)?
7. Jak spędzają Państwo wolny czas (w domu czy aktywnie)?
8. Ile pieniędzy miesięcznie są Państwo gotowi przeznaczyć na utrzymanie psa?
9. Jakie psy się Państwu najbardziej podobają (małe, duże, krótkowłose, długowłose itp.)?
10. Jakie oczekiwania mają Państwo względem psa (towarzysz, stróż, obrońca, pies do sportów)?

2.nie
3.dom z ogrodem
4.3-4h
5.6-8h.
6.nie
7.aktywnie
8.wystarczająco na jedzenie, leczenia itd.
9.średnie, obojętnie.
10.towarzysz, pies do sportów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Posted

Myślę, że warunki, które oferują państwu psu pozwalają wybrać sporo ras. Sądzę, że odpowiednim psiakiem mógłby być kundelek ze schroniska, który na pewno bardzo Was pokocha i odwdzięczy się za uratowanie mu życia, jeśli jednak upieracie się na psiaka rasowego z rodowodem podkreślam, nawet nie próbujcie kupować psa rasowego po rasowych rodzicach bez rodowodu! to mam kilka typów:
Spaniel Angielski- pies średniej wielkości, aktywny, energiczny, rodzinny, ale wymagający sporej ilości szkolenia i należy o tym pamiętać

Dalmatyńczyk- aktywny, wręcz niezmordowany pies, do tego lubiący szkolenie i przebywanie na dworze. Rodzinny, łagodny, sympatyczny

Golden retriever i labrador- psy aktywne, energiczne, lubiące zabawę i szkolenie Nowy właściciel musi zapewnić im codziennie z 2 godziny ruchu, a do tego łagodne i rodzinne psiaki.
Pinczer średni- krótkowłosy, nie wymagający dużych nakładów czasowych i finansowych na pielęgnacje, rodzinny, aktywny psiak, bardzo ładnie zbudowany, sympatyczny i lubiący kontakt z właścicielami, wręcz to kochający!

owczarek szkocki collie- Dla mnie owczarek to pies który ma w sobie wszystko, szczególnie collaczek. Łagodność+ energiczność+ inteligencje+ miłość do pracy= idealny pies, a do tego jego cudowna szata dodaje uroku. Psiaki w 100% rodzinne i kochające kontakt z ludźmi, bardzo tolerancyjne.

Posted

Boksery są fantastycznymi towarzyszami, bardzo kontaktowe, energiczne, a ostatnio mało popularne z niewiadomych przyczyn. Z ogonem i uszami wyglądają fantastycznie. Osobiscie znałam sporo psów tej rasy i wszystkie bardzo fajne, łagodne, przemiłe i wesołe. Dalmatynczyki też są miłymi psami, choć źle znoszą samotność, kiedy wychodzi się z domu, dlatego trzeba ćwiczyć od małego. Poza tym sama miałam psa tej rasy i serdecznie polecam :)

Posted

Równie dobrym psem który msię sprawdzi będzie w tym wypadku Labrador. Zarówno jako przyjaciel jak i stróż,chociaz bokser jest bardziej czujny i waleczny. Pamiętaj że każdy pies potrzebuje dużo uwagi oraz czasu ze strony właściciela. Inaczej będzie po prostu smutny i może stwarzać problemy.

Posted

ABCtresury napisał(a):
Równie dobrym psem który msię sprawdzi będzie w tym wypadku Labrador. Zarówno jako przyjaciel jak i stróż,chociaz bokser jest bardziej czujny i waleczny. Pamiętaj że każdy pies potrzebuje dużo uwagi oraz czasu ze strony właściciela. Inaczej będzie po prostu smutny i może stwarzać problemy.

Labrador stróż? Może i poszczeka, ale jak złodziej wlezie na posesję to mu co najwyżej uszy wyliże :evil_lol:

Posted

Z jednej strony racja:) Ale bardziej chodziło mi właśnie o taki hałas i zamieszanie jakie zrobi szczekaniem. Moze stróż to nie najlepsze okeślenie,ale coś w tym stylu:) Mimo wszystko jako psa rodzinnego,miłego,godnego zaufania i wspaniałego przyjaciela-tylko Labrador.

Posted

Może labrador czarny - odstraszy przynajmniej wyglądem, bo większość ludzi myśli, że są tylko biszkopciki. Na szczekanie i rumor z powodu gościa bym nie liczyła :evil_lol:

Tylko jeśli myślą o psie typowo do sportów, powinni bardzo starannie wybrać hodowlę i psa raczej lekkiej budowy; wiele wystawowych upasionych labów to w tej chwili kaleki z problemami stawowymi po kilku latach...

Posted

z labkiem do sportu może być bardzo ciężko - już dawno nie widziałam fajnego labka w lżejszym typie.. to co widuję na wystawach i ulicach to masywne i ociężałe psy, które dwa razy pobiegną za piłką i padają ze zmęczenia ;) chyba raz w Gdyni widziałam ładną sukę - stała na IV lok, za grubasami :P widać grube laby się bardziej podobają ;)

Posted

Daria_13 napisał(a):
No to do sportów pinczer średni lub np. pudel toy będzie wręcz idealny!

Czemu toy? ;) Średniak też byłby super, albo nawet duży. Jak nie podobają się pudlowe fryzury to zawsze można ogolić na króciutko i już ;)

Posted

tylko że pudel to nie jest łatwy pies :P jak się nie ogarnie na początku jego inteligencji (ja nie ogarnęłam) to zaczynają się kłopoty z włażeniem na głowę ;) bo pies symuluje ból brzucha, żeby spać w łóżku, albo żeby go ponosić trochę po schodach zaczyna utykać ;) no i szata - albo się ścina raz na jakiś czas, albo przedłużeniem naszej ręki staje się szczotka :P
to bardzo aktywne psy - kochają ruch. Jak pudel to po przebadanych rodzicach - przede wszystkim rzepki, pra. Średnie i duże powinny mieć jeszcze HD.

Posted

sachma napisał(a):
tylko że pudel to nie jest łatwy pies :P jak się nie ogarnie na początku jego inteligencji (ja nie ogarnęłam) to zaczynają się kłopoty z włażeniem na głowę ;) bo pies symuluje ból brzucha, żeby spać w łóżku, albo żeby go ponosić trochę po schodach zaczyna utykać ;) no i szata - albo się ścina raz na jakiś czas, albo przedłużeniem naszej ręki staje się szczotka :P
to bardzo aktywne psy - kochają ruch. Jak pudel to po przebadanych rodzicach - przede wszystkim rzepki, pra. Średnie i duże powinny mieć jeszcze HD.

A to nie tylko pudle. Osobiście znam dwa symulujące psy. Moim zdaniem to raczej zależy od tego, na ile pies jest cwany :D
Sara, kundel, który miał być owczarkiem niemieckim, gdy tylko usłyszy pytanie, czy boli ją ucho, to kładzie się na ziemi, łapy bierze na ucho i piszczy. Skąd jej się to wzięło?
Moja Torika udaje, że kuleje przy wyjściu z domu, choć nie wiem czemu, bo i tak ją zawsze znoszę ze względu na jej wiek, ponieważ schodów mam dużo.

Posted

Cezar :D napisał(a):
dla dzieci i do ruchu polecam beagle. :D

Pewnie. Co to za jakieś chore wymysły, że beagle jest super psem "dla dzieci"? :roll:

Posted

evel napisał(a):
Pewnie. Co to za jakieś chore wymysły, że beagle jest super psem "dla dzieci"? :roll:

to nie są chore wymysły bo chyba nie wiesz jak jest ...:roll:

Posted

I już następna osoba, która wciska "swoją" rasę wszędzie gdzie popadnie... Ja w całej historii wątku o wyborze psa swoich ukochanych bullowatych nie poleciłam chyba nawet raz :razz: bo najważniejsze jest dla mnie, żeby psy, które lubię najbardziej trafiały tylko w najlepsze ręce prawdziwych miłośników. Cezar, nie wiem co masz na celu z tym wpychaniem beagli każdemu - one są już dosyć modne i na tym cierpią.
Btw twierdzenie, że beagle wcale nie uciekają, po czym przyznanie, że już się beagla nie ma, bo... uciekł :D brzmi jak kiepski dowcip. Tak jakbym powiedziała "nie, amstaffy nie są agresywne. a mój? ach, już nie mam, uśpiony, bo odgryzł mi rękę". :D:D:D

Posted

Cezar :D napisał(a):
evel miałas beagla??

Nie miałam, dzięki bogu, i mieć nie będę. Opiekowałam się kiedyś podrostkiem - nie, dziękuję. Za to mam w sąsiedztwie jakieś pięć, żaden nie jest odpowiednio wychowany i sprawiają masę różnych problemów, od agresji do innych psów, całodziennego wycia, ucieczek, agresji lękowej do psów i ludzi, maniakalnego przerabiania ogrodu na pustynne klepisko z dołami jak po meteorytach i takie tam... Ale nie to super pieski, takie kochanieńkie :D

Posted

W mojej okolicy sa stada beagli, wszystkie nadpobudliwe, zapasione, niewybiegane. Najlepsze były ogłoszenia na stronie schroniska:
uciekł móje beagle - był pod klatka, ale pobiegł, bo mnie nie słuchał
juz się znalazł
znwou uciekł, bo poczuł suczkę
znalazł się
no uciekł nam na spacerze
znalazł się

I tak w kółko, a jak ludzie zaczęli w ogłoszeniach komentować, że za psa trzeba wziąć odpowiedzialność i jeśli w kółko ucieka, to trzeba coś z tym zrobic, błyskotliwy właściciel oburzył się, ze to taka rasa i one tak muszą, bo to dla nich zdrowe.

To są psy MYŚLIWSKIE, nie zabawki domowe.

Posted

No patrzcie jaki zbieg okoliczności, znam osobiście dwa beagle, jednego regularnie muszę pomagać łapać na spacerach; drugiego nie, pewnie dlatego, że na spacery w ogóle nie chodzi :evil_lol:

Posted

3tyg temu pojechalam z psami i kolezanka do Stegny nad morze , przylecial do nas beagl szedl z nami dobry 1km przed wlascielami i ani razu sie do nich nie odwrocil , gdybysmy sie nie zatrzymali i nie poczekali na tych ludzi beagl by poszedl do samochodu z nami , a byl to dorosly pies. zero zainteresowania wlascielami
fajne pieski ale nie dla kazdego :)