Klementynkaa Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 tak, jesli wszystko pójdzie po naszej myśli dwa wory będą dla Sabinki, odezwe się kiedy będzie trzeba kupowac kolejne! każda pomoc sie przyda :) Quote
anita_happy Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 wrzuciłam wizytówkę Sabiny na FB - rozrzucilam po sieci:) Quote
azalia Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Pies mojej znajomej miał dużo wyższe próby wątrobowe,brał ludzki lek essentiale forte i wyniki miał później w normie.To jest ludzki lek bez recepty,ale to chyba lekarz wet musiałby zadecydować,chociaż wiem że oni wolą sprzedawać swoje leki. Quote
Elka_Ka Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 A może skonsultujesz przypadek Sabinki z Jaagą. Ona ma na tymczasie ON-ka z problemami wątrobowymi (po narkozie) i podaje mu Essentiale +hepatil m.in. Wątek Oskara http://www.dogomania.pl/threads/190426-Ostatnia-operacja-Oskara!-Bardzo-prosimy-o-wsparcie-finansowe!?p=16509872#post16509872 Quote
BeataJ Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 mrs.ka napisał(a): Jest to jak narazie dla niej jedyny ratunek gdyż musieliśmy dzisiaj po dwóch dawkach odstawić Zentonil ponieważ sunia bardzo źle zareagowała na lek . Przestała jeść ,pić ,apatia i w/g mnie wystąpił problem z oddychaniem , nie mogłam zabrać jej już dzisiaj do weta , telefonicznie poinformował mnie ,że raczej nie występują objawy ze strony układu oddechowego , Z tego co poczytalam to jakos nie bardzo wydaje mi sie aby te tabletki wywolaly taki skutek uboczny. Pisza o nich: Dietetyczny preparat odżywczy dla psów i kotów. Przeznaczenie i sposób stosowania: Preparat zaleca się stosować u psów i kotów w celu wspomagania funkcji wątroby w przypadku jej chronicznej niewydolności oraz zaburzeń czynnościowych. Działa osłonowo przy leczeniu schorzeń wątroby. Podawać bezpośrednio do jamy ustnej - 1 tabletka dziennie na 20 kg masy ciała. Tabletki są powlekane warstwą chroniącą przed działaniem soku żołądkowego, dlatego przed podaniem nie należy ich rozkruszać ani rozpuszczać. Jeżeli dzienna dawka wymaga podania kilku tabletek, należy ją podzielić na 2-3 porcje. Podczas stosowania preparatu należy zapewnić zwierzęciu w sposób ciągły wodę do picia. Mozna zamienic na Esentiale Forte np ale po konsultacji z wetem oczywiscie. Quote
mrs.ka Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 anita_happy napisał(a):wrzuciłam wizytówkę Sabiny na FB - rozrzucilam po sieci:) dzięki za super plakat :) i wyjaśnij mi co to jest ta "wizytówka" na FB ? ja też umieściłam info na FB i album Sabinki na moim profilu ale nie ukrywam ,że nie wiem jak to dokładnie działa:crazyeye: Quote
mrs.ka Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 BeataJ napisał(a):Z tego co poczytalam to jakos nie bardzo wydaje mi sie aby te tabletki wywolaly taki skutek uboczny. Pisza o nich: Dietetyczny preparat odżywczy dla psów i kotów. Przeznaczenie i sposób stosowania: Preparat zaleca się stosować u psów i kotów w celu wspomagania funkcji wątroby w przypadku jej chronicznej niewydolności oraz zaburzeń czynnościowych. Działa osłonowo przy leczeniu schorzeń wątroby. Podawać bezpośrednio do jamy ustnej - 1 tabletka dziennie na 20 kg masy ciała. Tabletki są powlekane warstwą chroniącą przed działaniem soku żołądkowego, dlatego przed podaniem nie należy ich rozkruszać ani rozpuszczać. Jeżeli dzienna dawka wymaga podania kilku tabletek, należy ją podzielić na 2-3 porcje. Podczas stosowania preparatu należy zapewnić zwierzęciu w sposób ciągły wodę do picia no właśnie dlatego jestem bardzo zaniepokojona ( a dosadnie mówiąc-u...rana ze strachu) , jutro tak jak napisałam będę z samego rana ale weta niet o tej godzinie więc pojadę jeszcze raz dopiero ok .14 , niestety mieszkam 15 km od Starach. i tylko tak to moge zorganizować. Quote
mrs.ka Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Elka_Ka napisał(a):A może skonsultujesz przypadek Sabinki z Jaagą. na pewno jutro zadzwonię do Jaagi bo nie ukrywam ,że nie miałam takiego przypadku i potrzebuję konkretnych ,a przede wszystkim praktycznych informacji na ten temat Quote
mrs.ka Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 anita_happy masz full na pw i nie moge przesłać więc wklejam tutaj: witaj Anita, jestem na fb -Dominika Włodarczyk - wyślij mi zaproszenie i żebym mogła zobaczyć co to jest ta "wizytówka" .Sorry ale jakaś zacofana w tym temacie jestem. A poza tym wielkie dzięki za super plakacik:) Quote
anita_happy Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 mrs.ka napisał(a):dzięki za super plakat :) i wyjaśnij mi co to jest ta "wizytówka" na FB ? ja też umieściłam info na FB i album Sabinki na moim profilu ale nie ukrywam ,że nie wiem jak to dokładnie działa:crazyeye: wizytówka to zdjecie - mozna je udostępniac jak masz Fb - to daj linka zrobimy wydarzenie Quote
winter7 Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Witam, przybiegam tu z fb. Czy może kontaktowaliście się z fundacją "Nadzieja dobermana"? http://nadzieja-dobermana.pl/ Może jakoś wspomogą. Quote
Klementynkaa Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 [quote name='winter7']Witam, przybiegam tu z fb. Czy może kontaktowaliście się z fundacją "Nadzieja dobermana"? http://nadzieja-dobermana.pl/ Może jakoś wspomogą. cały czas tu czuwamy ;) Quote
mrs.ka Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 byłam z rana u Sabci ,czuje sie o wiele lepiej ,już normalnie je i pije ,ale mi stracha napędziła ,spać nie mogłam. Po południu biegnę do weta gnębić go dlaczego taka reakcja na lek wystąpiła i czy to na pewno na lek i co w zamian ? aha ,jak by była karma to znajoma jedzie w niedziele wieczorem z Katowic do Starach. :) Quote
BERKANO Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 mój 11letni dobek- Igor przez swiętami zatruł się samym mamlaniem piłki koszykowej made in china i w ciągu 2dób wartości idealnej wątróbki pogorszyły się 5 krotnie. Wet dał Mu HEPATILE FORTE 550mg (profesjonalny LEK) i dwa tygodnie temu alat miał przekroczony jedynie o 70 jednostek, co jest olbrzymim sukcesem. Ciężko chora lub zatruta wątróbka bardzo powoli się regeneruje i dużo czasu potrzeba, by wróciła do normy. Ale żaden z moich dobków nie reagował na leczenie tak jak Sabinka.... Niczego nie mogę sugerować, ale gdyby to był mój psiak, to na podstawie doświadczeń zebranych dzięki Teodorkowi i Igorowi to odstawiłabym ten lek i zmieniła lekarza a do następnej wizyty podawałabym essentiale forte i silivit 80mg.. Ona mogła tak zareagować na środek którym była odpchlona... uczulenie albo jakimś cudem zlizała albo ściągneła go zz siebie i w pyszczku mógł się znależć, co wyjaśniałoby tą dziwną reakcję, jakiej nie powinna mieć po lekach wątrobowych... P.S. na nadzieję dobermana przekazałam mój (i męża i teściowej hihihi) 1% :-) Quote
BeataJ Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 BERKANO napisał(a):P.S. na nadzieję dobermana przekazałam mój (i męża i teściowej hihihi) 1% :-) Pieknie dziekujemy!!! Fakt, to moglbyc srodek na pchly nawet. Quote
BERKANO Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 wystarczyłoby, żeby ktoś Ją pogłaskał w miejscu w którym ten środek był i przeniósł na na łapkę głaska.. Albo dał do polizania rękę po głaskaniu... Jeśli byłabym potrzebna (jakąś wiedzę posiadam, bo dobermanik Teodor miał 16latek zanim Odszedł i od wielu latek walczyliśmy z serduszkiem, wątróbką (zniszczoną przez leki nasercowe- wartości przez kilka lat wahały się między 300 a 560 alatu i aspatu, gdzie 300 było już Jego normą) wylewem, zwyrodnieniami, kilku miesięczną krwistą biegunką z coli i ZE WSZYSTKIEGO WYCHODZILIŚMY aż do pierwszego halnego ubiegłego roku, kiedy serduszko nie dało rady...) piszcie na PW- jeśli bede w stanie coś poradzić do stanę na wysokości zadania Quote
Klementynkaa Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 jest karma, czy znajoma będzie jechała przez Zawiercie? tam będzie do odbioru! niestety dobra dusza nie ma jak podrzucić jej do Katowic :( Quote
mrs.ka Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 ta wersja ze środkiem przeciw pchłom ,który mogła polizać odpada ,gdyż najpierw pobraliśmy jej krew ,potem była pryskana,to raz ,a dwa to skolei spryskana była w piątek i do środy wieczór było w porządku,w środę rano dostałą pierwszą tabletkę,a wczwartek po drugiej już bardzo źle się czuła i miała kłopot z oddychaniem,po odstawieniu w ciągu doby wszystko wróciło do normy. Bardzo dziwne objawy. Po rozmowie z Jagaa jestem jeszcze bardziej zmartwiona niż przed ale najważniejsze to trzeba jej zrobić jak najszybciej USG . Niestety nie mogę obiecać ,że jutro uda mi się to załatwić. Jutro będę wiedziała czy znajoma będzie jechała przez Zawiercie. Quote
Jaaga Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Już jestem. Tak, jak mrs.ka napisała, oprócz badania krwi trzeba zrobic USG jamy brzusznej i dobrze byłoby jeszcze RTG. Sunia ma dużego guza na gruczole mlekowym, może miec już przerzuty i to trzeba zdiagnozować. Pełne zdiagnozowanie to krew+USG+RTG. Wszystko może odbić się na wątrobie, np. nowotwór, ropomacicze, choroba nerek. Miała badany mocznik i kreatyninę? Oskar trafił do nas chyba we wrześniu. Miał juz bardzo chora wątrobę. Po pierwszej operacji na skutek narkozy tak mu siadła wątroba, że tylko pił i sikał. Objawy kojarzyły się nam z nerkami, ale wyniki były jednoznaczne. Skrajna dysfunkcja wątroby. Cały czas jest na diecie wątrobowej. Był już wozony po róznych lekarzach i wszyscy stwierdzili, że jego wątroba nigdy już nie bedzie zdrowa, do końca życia musi jeść dietę. Z diet polecam RC, Trovet ma podobno swoją "filozofię" na dietę wątrobową i skład różni się od pozostałych. Hill`s ma dobry skład, ale psom nie smakuje. Do tego ma maleńkie granulki i trudno je jeść dużym psom. Przerabialiśmy rózne leki. Oskar ma robione kontorlne badania. Najlepsze efekty daje Hepatic + Essentiale+Hepatil. Oba środnki mają inny skład, więc sie nie pokrywają. Podobno ich składniki sa połaczone w weterynaryjnym Hepatiale, ale Oskar na tym miał pogorszenie wyników. Po ponownym podawaniu ludzkich leków nastąpiła tak duża poprawa, że zdecydowaliśmy się na kolejna operacje, którą własnie przeżył bez problemu. Dodatkowo Oskar dostawał w małych ilościach sterydy. W dużych mogą uszkodzić wątrobę, w małych leczą. Najlepszy efekt był po Encortonie. Ostatnio Erka kupiła Oskarowi ostropest plamisty. To roslina, która jest skladnikiem Sylimarolu. Oczyszcza i leczy wątrobę. Jest prawie bez smaku, można dosypywac do jedzenia. Myslę, że trzeba czekac na pozostałe wyniki z krwi i badania jamy brzusznej. Wtedy nie bedzie trzeba gdybac, tylko ustalić odpowiednie leczenie. Hepatil i Essentiale śmiało można podawać, a efekty są naprawdę doskonałe. Mam psy, które jako rasa mają skłonność do szwankowania tego narządu i zawsze doskonale pomagały. Oskar to już skrajny przypadek. Quote
Klementynkaa Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 błagam skontaktuj się ze mną jak najszybciej, worki moga byc dzisiaj ok.20 w Starachowicach tylko potrzeba nam adresu i zeby ktoś kompetentny je tam odebrał!!!! Dobra dusza dzisiaj będzie wracała z Warszawy i podjedzie do Starachowic, ma je w autku!!! Quote
Klementynkaa Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 kurczę, niepokoję się czy przechwyt karmy sie udał!!! Quote
mrs.ka Posted March 19, 2011 Author Posted March 19, 2011 Klementynkaa napisał(a):kurczę, niepokoję się czy przechwyt karmy sie udał!!! ależ oczywiście :) ogromne podziekowania i dwa worki HEPATIC na pewno na długo starczą Sabince ,która bardzo chętnie je tą karme i powiem ,że to chyba pierwszy pies ,który zdecydowanie woli suchą ,na puszkowy HEPATIC troche kręciła nosem ,w końcu zjadła ale na suchą poprostu sie rzuca. Quote
Elka_Ka Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 To dobrze, że psina ma apetyt. To chyba znaczy, że nie jest najgorzej z jej zdrowiem:kciuki: Quote
Jaaga Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 RC suchy jest chętnie zjadany. Oskar też go jadł bez dodatków. Teraz już dostaje cos na smak, ale karmy z Hill`sa nie chciał tknąc nawet z puszką. To duzy plus, ze ma taki apetyt. Quote
Recommended Posts