Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

o bazarkach nic wiecej nie powiem bo nigdy nie robilam :) a TZ to naprawde tylny zderzak? bo nigdy sie nie zaglebialam w ten skrot, raz mi sie udalo wylapac z kontekstu o kim mowa uzywajac TZ i jakos nigdy nie zapytalam :)

• Replies 911
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uwaga!!! porządkuję różne głupoty:
* tz - facet mający cierpliwość do dogomaniaczki/miaumaniaczki, znoszący jej fanaberie w kwestii psów/kotów, a jeżeli jest TZ, to jeszcze wspierający te fanaberie (mojego tz nazywam Wężem - zgadnijcie dla czego?)
* bazarek - zorganizowana akcja szurniętych dogomaniaczek/miaumaniaczek dla ratowania jakiegoś nieszczęśnika/nieszczęśników z gatunku psów/kotów mających założony wątek na forum dogo lub miau i polega na:
- wystawieniu wszystkiego co może się sprzedać za ceny okazyjne, byle sprzedać;
- wystawiający/darczyńca nie zarabia nic, a nawet są tacy co dokładają np. na opakowaniach;
- końcowa cena zakupionego fantu to: cena wylicytowana + koszt przesyłki z opakowaniem lub bez, ale trzeba to zaznaczyć na początku bazarku;
- jeśli darczyńcy mieszkają w innych miastach, warto zaznaczyć skąd przesyłka będzie szła, żeby nie było nieporozumień co do pomnożonych kosztów przesyłki;
- ja w Wawie przechwytuję osobiście i nie daje zarobić kapitaliście;
- czasem, jeśli masz upatrzonego wystawiającego można fanty z dwóch-trzech bazarków wysłać za jednym zamachem. Będzie taniej, ale trzeba się umówić od razu;
- na początku bazarku zaznacza się jaką firmą i jakim rodzajem przesyłki będzie się dostarczało fanty. Wiąże się to z cennikiem.
- bazarki trwają na ogół od tygodnia do dwóch.
- muszą być podnoszone, żeby znajdowały się konkurencyjnie wysoko na I stronie;
- koniecznie trzeba je ogłaszać, rozsyłać wiadomości, wrzucać kulturalne offy w swoich postach na inny temat, nie powinno się offować tylko bazarkiem, powinien być doklejony do postu merytorycznego (kwestia kultury);
- dobrze jest umieścić zdjęcia i dobry/zachęcający opis przedmiotu wystawionego; na miau zdjęcia mogą być na stronach zewnętrznych, na dogo - nie
- ceny proponowane dzielą się na: wywoławczą + kup teraz - drożej od wywoławczej oraz kup teraz - bez wywoławczej, jeśli odpowiada fant + podana cena, a chętny zgłosi się jako pierwsza osoba jest jednocześnie osobą ostatnią i kupuje od razu bez przebijania.
- w zależności czy bazarek licytowany, czy kup teraz wysyła się powiadomienia o zakończeniu transakcji a) na wątku tzw. post rozliczeniowy, b) na pw podając konto do wpłat i tytuł wpłaty;
- dla wysyłającego zostają tylko pieniądze pokrywające koszty przesyłki;
- konto na ogół udostępnia autor bazarku, chyba, że jest kilku wystawiających, wtedy mogą być podane konta różne. Należy pamiętać, że jeśli podacie konto fundacji nie odzyskacie kosztów przesyłki.
- na wątku wpisuje się informacje o wpływie pieniędzy i wysłaniu dóbr; kupujący ma obowiązek powiadomić o otrzymaniu przesyłki, najlepiej na wątku.
- uzbierane pieniądze przekazuje się do dt lub fundacji, a te mają obowiązek rozliczać się publicznie z wydatów na wątku promującym psa/kota czyli w przypadku naszych dwóch chłopców tutaj;
- często rozliczenie robi "księgowa" na podstawie nadesłanych skanów faktur lub paragonów;
* deklaracje stale wplaca sie dotąd dokąd pies jest w hoteliku czy platnym domu tymczasowym, zostaniesz poinformowana albo jesli sledzisz watek to sama sie zorietujesz ze psiak juz w domu (wyjaśnienie malvyyyyyyyyy)
* rudy z pewnością jest naturalny, bo nie ma kija na to, żeby osiągnąć w sztuczny sposób taki piękny kolor; znam się na tym, bo farbuje się tak dawno, ze mamuty to pamiętają;
* cieczki chwilowo nie mam i nie wiadomo czy będę miała, bo jestem 50+, aczkolwiek nie wyklucza to pieluch, gdy się nie jest osobą oświeconą w kwestii klimy,
* w łapaniu życzę powodzenia
* dla malvyyyy potrzebny psych-? nie ma problemu: -olog to ja, -iatra - mam namiar. Chyba, ze macie jakieś inne propozycje w zakresie pomocy medycznej dla malvyyy

buzialce

Posted

[quote name='ludwa']Bardzo ładną robotę wykonałaś:) Pogratulować:) Aczkolwiek nie zdziwię się jak stado psów zastaniesz pod bramą:)))) No nie mogę:)

nie mam jeszcze bramy, aczkolwiek myślę o kupieniu czegoś i zrobieniu przytuliska, o czym napisałam na wątku
http://www.dogomania.pl/threads/175602-psiaki-i-kotki-z-lecznicy-pod-Ww%C4%85-co-tydzie%C5%84-przepadaj%C4%85!-aktualno%C5%9Bci-na-ko%C5%84cu-w%C4%85tku od postu 3511 wzwyż z przeskokami na inne ważne sprawy.
Też was tam zapraszam

Posted

inga.mm napisał(a):
o rany, ale sie napracowałam

biedactwo, masz u mnie dobra czekoladę na wzmocnienie:) a teraz Cię jeszcze osłabię-gdzie szukać tych bazarków?Jeśli mam
na zbyciu dwa nieużywane pampersy, jedną mało używaną sztuczną szczękę i łopatkę do piasku i chciałabym to przekazać na niefarbowanego i kulawego, to?

Posted

możemy wystawić na naszym bazarku, tylko czy sztuczna szczęka nie pogryzie pampersów? Może być wojna, bo gdy łopatka przyłoży szczęce w obronie pampersów, to:
1/ szczęka może rozlecieć się,
2/ łopatka, jak amen w pacierzu, rozpadnie się,
3/ pogryzione pampersy nie będą raczej zdatne do użytku.

Posted

A wiecie, że legenda mówi, że kiedyś dogomanki zamiast Tylnych Zderzaków posiadały Towarzyszów Życia? Ale w odmętach czasu gdzieśtam zagubiła się istotna kropeczka :p

A co do psiaków - ponieważ w cenę w hotelu w Wilanowie nie jest wliczona karma, Kudłatek potrzebuje nie 350, a 450 zł deklaracji :(

Posted

ja mam namiar na 10 kg karmy po 150 zł. Karma jest lepszej jakości i dla mniejszych psiów, ale może będą tam tańsze dla większych. Ile taki Kudłatek może ważyć? Policzyłabym czy lepiej zbierać na karmę i dostarczać, czy dawać gotówkę.

Posted

dobra! teraz poważnie: robimy bazarek.
Proszę Szanowne Ciotaski o ustalenie zasad bazarku: czy wywoławczy + kt, czy tylko kt czyli kto pierwszy ten lepszy?
Na początek proponuję książki.

Proszę o wypowiedzi.
Ludwa, nie odzywasz się w kwestii buchalterii.
Ciotaski zadeklarowane - proszę o informacje o wysyłce kasy.

Posted

70 inga.mm
100 Lida
50 p. Ania M.
55 megi_winters
50 Maczekxp
Wpłaty wchodzą po11, a ja czasami pracuję;), więc prosze o wyrozumiałość;)

Cioteczki, opisujcie może w przelewie na którego konkretnie psa jest prelew albo w jakich proporcjach, zebym wiedziała na czym stoję, no i na wypadek rozbicia psiaków na dwa wątki, żeby nie było nieporozumień:)

W hotelu można kupić 20 kg wór ariona za 105 złotych:) jeśli chcecie

Posted

No właśnie, to hotelowe bardziej się opłaca :) No i nie wiem, czy w końcu napisałam - zaklepałam Kudłatemu miejsce w tańszym hotelu, także później ta kwota się zmniejszy. Ale nie wiem, jak długo będzie czekał na to miejsce, bo jest kolejka...
No i jeśli się uda, to Kudłatemu założę osobny wątek, bo tak chyba będzie łatwiej się zorientować, co u którego psiaka.

Posted

Wpłaty zaksięgowane w poście 2.
Proszę sprawdzić.

Ludwa, co to za fanaberie? Tylko czasem pracujesz? Gdzie jest tak dobrze?
No dobra. Poważnie. Wiem, że nie można stać na baczność cały czas i trzeba zarobić na utrzymanie, więc informuj, gdy tylko będziesz mogła.

Przelew idzie na oba psy chyba, że ktoś wybierze jednego. Na razie na wątku są razem.
W poście księgowym dodam jeszcze uwagę, że można wysyłać tez na konkretnego pieseczka.
Proponuję na razie pieniądze zaoszczędzić na potrzeby Kudłatka, ale odliczyć dla Ludwy np. na karmę.
Na dziś nie mamy pokrycia na miesięczny pobyt Kudłatka (450 zł), więc Ludwa musiałaby chwilowo zacisnąć zęby i zaczekać.

Na temat karmy: cena 105 zł za 20 kg do chyba dobra cena, ale ja nie bardzo się na tym znam, bo u mnie są karmy specjalistyczne i dla psiny na dt sponsorka kupuje dobre jedzonko, o którym pisałam (10/150). 20 kg karmy, to moim zdaniem na 2 miechy wystarczy jak w mordę dał. Może nawet na 3.

Koosiek, co to za hotelik i ile za miesiąc? No i kiedy może być dostępny?

Byłam na fb. Pięknie zrobione wydarzenie. Kto je zrobił? Jest super.

Otwarta jest moja propozycja bazarku.
Proszę o wypowiedzi na ten temat.

uff!!! znowu się napracowałam

Posted

Aaaa, Ludwa, dzięki piękne za fb :) Ja się tam ledwo poruszam.

Hotelik u Sylwiaso, znam dobrze i polecam :) Cena 300 zł z karmą, ale kiedy może być dostępny - nie wiem, chyba niewcześnie, bo te psiaki u Sylwii, które kojarzę, zbyt adopcyjne nie są :(
20 kg tak na oko starczy dla niego na jakieś 1,5 miesiąca.

Bazarek ja zawsze robię w opcji licytacji, tylko raz zrobiłam KT - jak miałam wór piłek, bo tam nie było sensu każdej po kolei licytować.

Posted

Ja się na fb też nie wyznaję:) To nie ja zakładałam:) ja tylko umiem coś skomentować i kliknąć udostępnij:) A mamy taką jedną dobrą duszyczkę, która nam pomaga w takich sprawach:) Ekiana się zowie:)
Wpłaty staram się aktualizować w miarę na bieżąco o ile tylko mama dostęp do netu:)