Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nasz problem jest inny. Moja 9 tygodniowa sunia rasy Golden Retriver od 2-3 dni kładzie się w swoich siuśkach. Wychodzę z nią często na dwór ale zarówno tam (choć rzadziej) jak i w domu po skończonym sikaniu leży w tym co zrobiła. Kiedy "zmopuję" podłogę leży na pozmywanym miejscu.Pory załatwiania swoich potrzeb nie są jeszcze unormowane i mała potrafi nie sikać przez dwie godziny albo sikać co pół. Wiem,że jest jeszcze malutka ale zapach jest uciążliwy a nie mogę kąpać jej codziennie bo nie jest to dobre dla psiaka. Za każde siku i kupkę na dworze Bletka jest głaskana i chwalona. Kiedy złapie ją na sikaniu mówię stanowczo "nie, nie wolno sikać w domu, tak się nie robi" i wynoszę na dwór. Myślałam,że może lubi wodę a siki kojarzą się jej z tym ale kiedy ją kąpałam piesek chciał wyskoczyć z wanny i troszkę się bał. Bardzo proszę o rady bo chcę Ją jak najlepiej wychować
...a poza tym wiem,że mimo iż mam teraz małego Śmierdziuszka to nie będę w stanie nie zabrać go do łóżka kiedy będzie się starał na nie wyskrobać;p

Posted

Kiedy złapie ją na sikaniu mówię stanowczo "nie, nie wolno sikać w domu, tak się nie robi"

Mam nadzieję, że wypowiadasz te stanowcze słowa głośno, powoli i wyraźnie, by szczeniak dokładnie zrozumiał to, co mu tłumaczysz? :evil_lol:

A skąd jest szczeniak? Zdarza się, że szczeniaki odchowywane w kiepskich warunkach siedzą we własnych siuśkach i odchodach (bo innego wyjścia nie mają) i przestaje im to "przeszkadzać".

Posted

Myslałaś o matach do lania? To są takie maty, jak np. pieluchy dla niemowląt, w formie duzego kwadratu. Po piciu i jedzeniu, oraz zawsze, kiedy zauważysz, że pies będzie lać, stawiaj ją na tym. Niektórzy używają tego do oduczenia psów lania w domu, ale myślę, że może to wchłonie na tyle dobrze, że na wet jak się położy na plamie, to sierść aż tak nie nasiąknie, jak w kałuży. No i mniej sprzątania (chyba, ze mała zaliczy się do grupy fanów żucia takich obiektów...)
Może w jakiś sposób ten zapach kojarzy jej się z domem, stabilizacją? W jakim wieku ją wzięliście? Wiecie, w jakich warunkach mieszkała? Wydaje mi się - specjalistką nie jestem - że to kwestia psychiki.

Posted

Jak dlugo jest szczylek u Was, macie wlasny ogrodek czy mieszkanie?
Co robicie z maluchem, poza karceniem za sikanie w domu?
Po co wynosisz z domu po nasikaniu, planujesz uczyc, ze jak sunka posika, to bedzie szla na spacer?