marta23t Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Podczas zeszłorocznych wakacji moja sunia o linkę ,,wyrwała,, sobie łapę ze stawu a przynajmniej tak to wyglądało: łapa była prawie ułożona prostopadle do ciała , uniesiona w stronę szyi. po wizycie błyskawicznej u weta i ogromnym bólu i wyciu, wet zrobił rtg stwierdził złamanie a następnie z tej diagnozy się wycofał. po około 30 min było już ok pies zaczął chodzić. o tamtej sprawie zapomniałam. ale przedwczoraj i dziś sytuacja się powtórzyła ale przy bieganiu na łóżku, bez ciągnięcia łapy czy nadwrężania jej. skowyt, łapa jakby wysunięta,w górę od łokcia taka zwisająca- jakby niesprawna. myślałam że to bark ale jak dotykam łopatki wydają się ok i mimo nietypowego położenia myślę że to może być staw w ,,łokciu,,. po ułożeniu psa i unieruchomieniu, i delikatnym rozmasowaniu mija. za 1 razem po 5 min. a dziś po 15:shake: nie mam pojęcia co to jest; skurcz raczej nie raczej jakby psu wypadał staw albo rzepka----sama nie wiem. muszę z nią lecieć do weta ale podejrzewam że nic nie wykryje bo w sytuacji kiedy jest wszystko ok pies biega, bawi się i nic się nie dzieje... spotkaliście się z czymś takim? czy tak się objawia wypadanie rzepek u małych ras? :-( w czwartek muszę na 2 dni wyjechać psy zostaną pod opieką rodziców i boję się że mogą sobie nie poradzić w takiej sytuacji tym bardziej że pies z bólu gryzie... Quote
ewa11211 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Powinnas pójść z psem do ortopedy . Myśle że dobry lekarz po twoim opisie i badaniu będzie wiedział jak pomóc . Ja miałam przypadek kiedy mój psiak czasami kulał po szybkim biegu. W domu i na spacerze kiedy nie wariował, nie dawał żadnych oznak kulawizny. Po wizycie u ortopedy okazało sie że kawałek chrząstki oderwało się w stawie barkowym . Szybka operacja sprawiła że możemy teraz ćwiczyć frizbee i pies jest całkowicie zdrowy. Gdybym go leczyła tylko środkami przeciwbulowymi i czekała na poprawe pies w tej chwili byłby kaleką . Warto drążyć sprawę do końca bo pieski nie oszukują i powiedzenie że przecież nic mu nie jest dla mnie jest bezsilnością i brakiem wiedzy lekarza. Pozdrawiam Ewa Quote
marta23t Posted March 13, 2011 Author Posted March 13, 2011 wczoraj to samo stało się z jej tylną łapką:( podejrzewam zwyrodnienie stawów. i chyba za bardzo ciągnie na spacerze i sobie sama krzywdę robi:( zobaczymy co na to wet---ciężko o ortopedę dobrego w Pń:( Quote
marta23t Posted March 13, 2011 Author Posted March 13, 2011 drugi pies ma to samo:/ zaczynam się zastanawiać czy to nie jakieś wirusowe zapalenie kości:/ coś jest nie tak i to bardzo..... Quote
marta23t Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 pies dostał niedowładu:( ledwo chodzi. czekam na 16 na wizytę u weta:( Quote
energii Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 Mam nadzieję, że z pieskiem jest już dobrze. Gdyby jednak sytuacja się powtórzyła to na twoim miejscu udałabym się na wizytę do Psychodni. Oni tam maja bieżnię wodną, która pomaga pieskom w problemach ortopedycznych i neurologicznych. Quote
Recommended Posts