Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nadzieja, ja Ci podrzuce jeszcze sposob na robienie kucyka u psiaka, ktory ma za krotkie wloski nad oczkami. Robisz dwa - jednym lapiesz te krotsze wloski, a drugi kucyk zostaje taki jak robilas do tej pory. Potem bierzesz trzecia gumke i laczysz te dwa kucyki ;) Ja mam wprawdzie Shih Tzu, ale moze sie ta rada na cos przyda :)
A oto moj Tysiek w wieku 6 miesiecy w takim kucyku (nieco rozczochranym :evil_lol: )

Posted

nadzieja napisał(a):
bardzo sie przyda ta praktyka dzieujemy supergosiu.:) ja obcielam niepotrzebnie aviemu nad oczami

Nie przejmuj sie, wloski odrosna :) A tak nota bene to dosc czesto poczatkujacy groomerzy wycinaja yoreczkom i Shih wloski w okolicach oczu - niepotrzebnie. Krotszy wlos drazni oko.
Dziekujemy za komplementy :loveu: Rozgladamy sie dla Was za odpowiednia osoba, ktora ma doswiadczenie w wystawianiu YT.

Posted

Dziendobry:) milo ze tak wczesnie zagladasz do nas:) U nas zima pelna para:) Avi rano biegal w kombinezonie po sniegu:) za chile musimy posprzatac dom , Avi piszczy i szczeka na odkurzac:) rok w krok za mna chodzi :) potrafi nawet chodzic do tylu kiedy i ja sie cofam on za mna:)

Posted

[quote name='bea100']pisałam O WYPROWADZANIU PSA W ZIMIE NA SPACER 3 GODZ PO KAPIELI...jakoś na ten temat mi nie odpowiedziałaś a szkoda, bo jak rozumiem, Ty jesteś obeznana
No to może ja odpowiem :). Mam yorka od ponad czterech lat, regularnie jest kąpany. Co tydzień, dwa, czasem nawet, przy wyjątkowo ładnej pogodzie, co trzy. Jest strzyżony na króciutko, więc możemy sobie pozwolić na nieco rzadsze, niż nasi długowłosi bracia, ablucje. Wracając jednak do sedna - jak już napisałam, jest kąpany regularnie. Zima nie zima, mróz nie mróz. I zawsze po kąpieli jeszcze wychodzi, bo opija się wody podczas prysznicowania i musi zrobić siusiu. I to wcale nie w trzy godziny po kąpiel, ale w dwie, a czasem nawet już w jedną, jeśli jest taka potrzeba. Z tym że - podobnie jak zapewne u każdego yorkarza - dla mnie czas od kąpieli zaczyna się liczyć od momentu, kiedy zakończone są wszystkie związane z nią czynności, a więc pies jest suchy, uczesany, i tak dalej. W skrócie wygląda to tak - po dokładnym "wyżęciu" ;) zwierza w jeden ręcznik, opatulam go szczelnie w drugi i sobie tak przez co najmniej kilkanaście minut siedzimy. Następnie go rozczesuję i suszę suszarką, po drodze aplikując psikant przeciwelektryzujący. Następnie elegancko wysuszony pies puszczany jest na mieszkanie, gdzie sobie najmarniej przez tę godzinkę "stygnie", i - jeśli już trzeba - wychodzi na siusiu. Zimą oczywiście w ciepłym kubraczku. Nigdy nie miał nawet kataru.