Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przynajmniej mi się zdaje, że nie masz, jeśli chcesz się wypowiadać na ten temat to najperw przeczytaj o danej rasie, a nie wypowidaj się bez obeznania !!!!

Posted

Bea, yorki sie często kąpie, a po wysuszeniu natłuszcza olejkiem norczym. To podstawowa zasada ich pielegnacji, jeśli sierść ma być długa, elastyczna i jedwabista. Oczywiście te nastroszone wypłoszki, które często widzi się na ulicach sa brudne i nie pielegnowane. Z rasami długowłosymi, które nie wymieniają sierści przez okresowe linienie tak już jest. Włos rośnie ciągle i wymiana pewna jest ot tak jak na damskiej głowie. Każda hodowczyni ci powie, że brudny pies nie porasta dobrze w szatę.

Posted

A niby kurz osiadajacy sie na siersci i skorze mu nie szkodzi? Przez 12 godzin nie wychodzic z psem na dwor po kapieli? A zalatwiac ma sie w domu? Moze nie jestem ekspertka yorkow ale wydaje mi sie to troszke nie logiczne...
Pozatym Nadziejo- Avik Ma urocza czapeczke ;)

Posted

[quote name='Zuza96']Przynajmniej mi się zdaje, że nie masz, jeśli chcesz się wypowiadać na ten temat to najperw przeczytaj o danej rasie, a nie wypowidaj się bez obeznania !!!!
Nie nie mam ( i nie planuję) Ale jak uważnie przeczytasz co napisałam to zauwazysz, że napisałam, że pomijając (właściwie) częstotliwość kapieli (Sirion- dzięki za wyjaśnienia-człek się uczy całe życie :p ) pisałam O WYPROWADZANIU PSA W ZIMIE NA SPACER 3 GODZ PO KAPIELI...jakoś na ten temat mi nie odpowiedziałaś a szkoda, bo jak rozumiem, Ty jesteś obeznana.
Jesli piszę tu o tym i poruszam ten temat- to tylko w trosce o zdrowie i kondycję psa i myslę, że każdy tu to rozumie.

Posted

Avik po kąpieli jest przez Nadzieję suszony suszarką (brzmi niezręcznie - trudno), naprawdę Nadzieja zachowuje się profesjonalnie i odpowiedzialnie w pielęgnacji swojego Szczęścia.

Posted

York pozbawiony jest podszerstka i jego włos schnie jednak trochę w szybszym tempie.

Pielęgnacja oraz strzyżenie włosa u Yorka

"Po kąpieli, gdy Yorkshire Terrier nieco podeschnie nakładamy na jego sierść balsam bez spłukiwania lub spryskujemy go specjalnym kosmetykiem w sprayu. Delikatnie rozczesujemy włosy susząc ciepłym (nie gorącym) strumieniem powietrza. Susząc, kierujemy powiew z góry, jednocześnie rozdzielając włos szczotką lub grzebieniem. Włoski pod oczami, na bokach uszu, wąsy i brodę czeszemy specjalnym, malutkim, gęstym grzebykiem. Trzeba uważać, żeby nie szarpać i nie wyrywać włosa. To sprawia psu ból i może skutecznie zniechęcić go do czesania. Pamiętajmy, że Yorka zawsze czeszemy zgodnie z naturalnym kierunkiem układania się sierści. Do ostatnich pociągnięć szczotki używamy lekko natłuszczającego preparatu. Dużą sztuką jest prawidłowe spięcie włosów na głowie. W tym celu zbieramy grzebieniem włosy z czoła i boków głowy-od kącika oka do podstawy ucha, blisko jego dolnej krawędzi, ale jeszcze w zakresie wnętrza małżowiny oraz z tyłu głowy do linii łączącej uszy. Zaczesując włoski łapiemy jednocześnie sierść z zewnętrznych brzegów uszu aby zbliżyć je mocno do siebie. Włosy modelujemy w 'bombkę', modelując stop. Dopiero na gumce zapinamy kokardę. Gumek nie ściągamy, bo wyrywają włos. Należy je delikatnie rozcinać. Końce uszek, około 1/3 ich wysokości powinny by bardzo krótka i dokładnie wystrzyżone w szpic. Długi, piękny włos na ciele Yorka rośnie przez całe życie. Aby nie stał się dla psa uciążliwy, przycinamy go równo z podłożem. Zbyt długi włos powoduje, że Yorkshire nie może swobodnie chodzić, przydeptuje włosy i wyszarpuje je. Ze względów higienicznych przycinamy też sierść w okolicach narządów płciowych i odbytu. Przycinamy także sierść wokół palców, formując małą, zgrabną łapkę. Strzyżenie psów takich jak Yorkshire Terrier nie jest łatwa czynnością, jeżeli nie mamy o tym żadnego pojęcia a chcemy aby nasz york prezentował się ładnie na wystawie proponuję wizytę w salonie dla psów."

Posted

wiec walczam sie do dyskusji:) Zanim zdecydowalam sie a raczej zakochalam sie w yorkach przeczytalam i kupilam wszystkie mozliwe ksoazki o rasie. wiem, ze yorki wymagaja pielegnacji, opieki, i duzej ilosci uwaci "wlasciciela". Nawet prsed zakupem biednego chorego szczeniecia wiedzialm jak mam sie opiekowac. Czytam nowinki o rasie, kontakuje sie z Hodowcali, wymieniam poglady i nabieram doswiadczenia. Wiem ze nie robie niczego wbrew woli Aviego. Avi kapiel lubi ale nie kapie go dla zabawy lecz dla jego zdrowia. Maly zawsze ma na sobie kubraczek a ma ich wiele:) i nie wychodzi bezposrednio po kapieli na mroz

Posted

uzywam profesjonalnych kosmetykow i szczotek. Interesuje sie groomingiem i sadze ze posiadam wystarczajaca wiedze odnosnie anatomi i fizjologii zwierzat, ktora nabylam w czasie nauki w 4letnim

Posted

uzywam profesjonalnych kosmetykow i szczotek. Interesuje sie groomingiem i sadze ze posiadam wystarczajaca wiedze odnosnie anatomi i fizjologii zwierzat, ktora nabylam w czasie nauki w 4letnim Technikuw weterynaryjnym:) Ale zawsze jestem otwarta na porady

Posted

a_ga.isk napisał(a):
A niby kurz osiadajacy sie na siersci i skorze mu nie szkodzi? Przez 12 godzin nie wychodzic z psem na dwor po kapieli? A zalatwiac ma sie w domu?
.. ;)

Nie czytasz uwaznie. Napisałam, że moje psy schną do 12 godzin. Moje. Nie napisałam, że je zimą kapię. A ponieważ niewątpliwie ,,kurz szkodzi"- napisałam wcześniej o innej pielęgnacji (zwłaszcza zimą) niż kąpiel z pełnym namoczeniem podszerstka. Dla mnie kąpiel (pełna) zimą to ostateczność (moje psy lubią czasem się wytarzać:-( ). Napisałam o suszeniu suszarką itd itd co logicznie rozumując-skraca czas schnięcia (co do załatwiania się w domu to jak rozumiem taki sobie dowcip?).

Sirion: ponieważ mam od lat chore zatoki to w zimie myję głowę wieczorem i już tego dnia nie wychodzę, bo gdybym wyszła to marnie by sie to dla mnie skończyło ;)

Posted

Avi jest mayl dzentelmenem i strojnisiem uwielbia sie ubierac(nie chodzi w domu w ubrankach) ale na dwor gdy jset zimno wrecz pokazuje mi ze chce sie ubrac . Ja i Avi mamay czerone kurtki. Avi ma kurtke z odblaskeim by byl widoczny i kostke identyfikator by sie nie zgubil przypieta do szeleczek

Posted

Sprawiacie mi wielka radosc kazdym Waszym postem. dzis kupilam nowego"przyjaciela psa" czytalam o yorkach i york day. od niedzieli zabieram sie ostro do Pomocy bezdomnym i potrzebujacym pieskom z dogo. moze moja glowa sie przyda. Poza tym mam zamiar wyszyc obraz i wystawic go na licytacje by przekazac pienaidze na cel optrzebujacym zwierzetom z dogo.