etiud Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Witam, od wtorku mamy psiaka - rocznego kundelka. Byliśmy z nim oczywiście już u weta i pani doktor powiedziała abyśmy podawali mu do jedzenia ryż z kurczakiem i marchewka (oczywiście w formie ugotowanej papki). Czasami rzucimy mu kulkę czy dwie suchej karmy jako przysmak. Jest lekko przeziębiony - dostaje OsteoVIT (5 tabletek dziennie) i CARPRODYL F 50mg (2 razy dziennie po 0,5 tabletki). Do dzisiaj do 11:00 wszystko było OK - ładne kupki, bez problemu z wydalaniem. Od tamtej pory nie robi kupy a trochę pojadł. Nie próbuje zrobić, nie skomle ani nie wyje. Po prostu na spacerze tylko sika (i to dosyć sporo). Wiem, że to tylko kilka godzin bez kupy ale zaczyna mnie to martwić. Żadnej kości nie zjadł - tym bardziej z drobiu (papkę robiłem z piersi i w rękach przebierałem bardzo dokładnie mięso w poszukiwaniu chociażby najmniejszej kostki). Zaliczamy długie spacery i jakoś do tej pory nigdy nie było problemu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Quote
ewtos Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Faktycznie jak piszesz nie ma powodu do niepokoju jesli to trwa kilka godzin. Karma gotowana jest dobrze przyswajalna i pies nie będzie tak często wydalał jak po karmach pełnoporcjowych, bogatych w błonnik. Ale jeśli ten stan się utrzyma i pies będzie miał wyraźne zaparcia to mozesz do karmy dodać np.odrobinę oleju lub siemię lniane,( zaparzone i wymieszane z karmą).Na pewno ułatwi trawienie i dodatnio wpłynie na sierść. Osteovit , to preparat bogaty w wapń a wapń może powodować zaparcia, jeśli nic nie pomoże skonsultuj z wetem zmianę preparatu na inny wspomagający kościec. Quote
etiud Posted March 5, 2011 Author Posted March 5, 2011 Dzięki bardzo za odpowiedź :) A co do oleju - zwykłego takiego spożywczego? Np. słonecznikowego? Pozdrawiam ! :multi: Quote
Recommended Posts