goofer Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Witam , chciałbym sie dowiedzieć , czy buldożek ze zdjęcia ma zdrowe oczy..? Dzieki i pozdrawiam http://img816.imageshack.us/i/p3040356oczy.jpg/ Quote
agg Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 Prawdopodobnie jest to gruczoł 3 powieki, który wypadł na zewnątrz (cherry eye). Jeśli się nie mylę (nie widzę dokładnie, równie dobrze może to być 3 powieka) i Ty jeszcze nie byłeś z pieskiem u weterynarza - czeka Was zabieg usunięcia gruczołku (na wszycie pewnie za późno bo gruczołek wysechł) Niezależnie od wszystkiego, takie sprawy trzeba NATYCHMIAST konsultować z weterynarzem a NIE na forum. Quote
listek Posted March 23, 2011 Posted March 23, 2011 nie no śmieszne jest takie gdybanie. a może ktoś tutaj zabawia się w magika i na podstawie zdjęcia próbuje wyrokować diagnozę ??????? ludzie macie dylemat idźcie najpierw do weta , no chyba ze już wam jest niepotrzebny i będziecie leczyć na wlasną rękę bo to zasłyszałyście od koleżanki z netu. parodia a raczej horror :angryy: jeszcze krzywdę psiakowi zrobią. Buldogi często mają takie oczy a szczególnie po spaniu lub gdy są zmęczone.,ale co ja tam wiem:roll: Quote
agg Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 napisałam co podejrzewam a przede wszystkim, że należy udać się do weterynarza. Naucz się odróżniać diagnozę od przypuszczenia i wysłania właśnie po diagnozę do gabinetu. A w sytuacji "buldogi tak mają po spaniu" to właśnie jest 3 powieka... Quote
listek Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 już napisałam, nie dobrze gdy ludzie na forum bawią się w doktora! faktem jest że "takie oczy" często występują u szczeniąt z których później wyrastają piękni przedstawiciele swojej rasy i nie mają żadnych problemów z oczami! tu jest link do przykładu 3 ciej powieki u psa opisany przez profesjonalistów ;) I Widać tam wyraźnie specyficzną grudkowatość którą trzeba zoperować http://www.psyimy.pl/weterynaria/Okulistyka/486,Wisienka_w_oku_Wypadniecie_gruczolu_lzowego_III_powieki/ Quote
Recommended Posts