Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prawdopodobnie jest to gruczoł 3 powieki, który wypadł na zewnątrz (cherry eye). Jeśli się nie mylę (nie widzę dokładnie, równie dobrze może to być 3 powieka) i Ty jeszcze nie byłeś z pieskiem u weterynarza - czeka Was zabieg usunięcia gruczołku (na wszycie pewnie za późno bo gruczołek wysechł) Niezależnie od wszystkiego, takie sprawy trzeba NATYCHMIAST konsultować z weterynarzem a NIE na forum.

• 2 weeks later...
Posted

nie no śmieszne jest takie gdybanie. a może ktoś tutaj zabawia się w magika i na podstawie zdjęcia próbuje wyrokować diagnozę ???????
ludzie macie dylemat idźcie najpierw do weta , no chyba ze już wam jest niepotrzebny i będziecie leczyć na wlasną rękę bo to zasłyszałyście od koleżanki z netu. parodia a raczej horror :angryy: jeszcze krzywdę psiakowi zrobią. Buldogi często mają takie oczy a szczególnie po spaniu lub gdy są zmęczone.,ale co ja tam wiem:roll:

Posted

napisałam co podejrzewam a przede wszystkim, że należy udać się do weterynarza. Naucz się odróżniać diagnozę od przypuszczenia i wysłania właśnie po diagnozę do gabinetu. A w sytuacji "buldogi tak mają po spaniu" to właśnie jest 3 powieka...

Posted

już napisałam, nie dobrze gdy ludzie na forum bawią się w doktora!
faktem jest że "takie oczy" często występują u szczeniąt z których później wyrastają piękni przedstawiciele swojej rasy i nie mają żadnych problemów z oczami!
tu jest link do przykładu 3 ciej powieki u psa opisany przez profesjonalistów ;)
I Widać tam wyraźnie specyficzną grudkowatość którą trzeba zoperować

http://www.psyimy.pl/weterynaria/Okulistyka/486,Wisienka_w_oku_Wypadniecie_gruczolu_lzowego_III_powieki/