Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czesc.:) Macie jakies ciekawe pomysly na cwiczenie miesni...:lol::lol::eviltong: oczywiscie ruch , ale chodzi mi o takie malo znane ale skuteczne a zarazem dajace swietna zabawe dla wlasciciela i psiaka..:)

• 2 weeks later...
Posted

Myśle ze na forum znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie,chociaz przyznam ze dokładnej sam nie umiem udzielić. Niezbędne byłyby tutaj porady ze strony weterynarza. Prawidłowy rozwój mięśni jest bardzo ważny szzcególnei w początkowym okresie życia oraz tresury szczeniaka.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Pointer11']Czesc.:) Macie jakies ciekawe pomysly na cwiczenie miesni...:lol::lol::eviltong: oczywiscie ruch , ale chodzi mi o takie malo znane ale skuteczne a zarazem dajace swietna zabawe dla wlasciciela i psiaka..:)[/QUOTE]

Zapiszcie się na agility :)

Posted

[quote name='Pointer11']Czesc.:) Macie jakies ciekawe pomysly na cwiczenie miesni...:lol::lol::eviltong: oczywiscie ruch , ale chodzi mi o takie malo znane ale skuteczne a zarazem dajace swietna zabawe dla wlasciciela i psiaka..:)[/QUOTE]

Pływanie, aportowanie, bieganie przy rowerze, ciągnięcie ciężarów dostosowanych do wagi i możliwości psiaka ;) Agility, frisbee... I wszystko co Ci się zamarzy, byle z głową ;)

Posted

Zależy też jaki pies ;) U mojego staffika świetnie sprawdza się ciągnięcie na szelkach sledach i wszelkie zabawy z przeciąganiem. No i oczywiście odpowiednia dieta; wysokobiałkowa, wysokoenergetyczna, dość skoncentrowana i w przypadku aktywnego psa w sporej ilości - jak pies ma mięśnie i błyskawiczną przemianę materii to wszelkie braki pokarmowe od razu odbijają się na umięśnieniu niestety.
Agility raczej nie tyle rozwija rzeźbę co po prostu wplywa na ogólną kondycję, spala tłuszcz.
Pływanie też jest fajne, tylko nie każdy pies chce i lubi.