Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pytanie: który profil na Naszej-Klasie jest profilem, z którego miałyby być wysyłane ulotki? Bo znalazłam coś takiego i jestem zdruzgotana Logowanie do nasza-klasa.pl
Już miałam wysłać swoje zaproszenie, ale w ostatnim momencie sprawdziłam grono znajomych. I co???:angryy: Jakieś idiotyczne fikcyjne konta, z masą kont przyjaciół, fanów i nie wiem kogo jeszcze serialu "Moda na sukces" (chyba z 10) :saeek: plus jeszcze jakieś kretyńskie profile typu "jestem cizia, przyjmę wszyskie zaproszenia", o jakichś fikcyjnych profilach pseudogwiazdeczek filmowych nie wspominacjąc.
WSTYD I ŻENADA - to konto ośmiesza nas i całą akcję:2gunfire:

Posted

Dziś widziałam aukcję na allegro, wpadłam na ten wątek. Bardzo smutne i drastyczne zdjęcia. Czy kontaktował się ktos z TOZ w tej sprawie? oni nie moga jakos pomoc?

Posted

mika_xx napisał(a):
Dziś widziałam aukcję na allegro, wpadłam na ten wątek. Bardzo smutne i drastyczne zdjęcia. Czy kontaktował się ktos z TOZ w tej sprawie? oni nie moga jakos pomoc?

mika, TOZ uczestniczy w tej sprawie.

Posted

agaga21 napisał(a):
wydaje mi się że tamto konto zostało znowu usunięte....szukałam i nie znalazłam w każdym razie.

:shake: no to wnoszę o zamknięcie tego które znalzłam, bo przynosi więcej szkody niż pożytku:angryy:
Jakieś dziciaki bawią się kosztem olkuskich zwierzaków:angryy: albo...

Posted

ARKA napisał(a):
Ja male offf. Czy ktos bedzie jechal z Krakowa do W-wy?? Chodzi o zabranie transportera dla psa.

Arka sprawdzalas na miau.pl ten transport?
Podaje linka:

[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=62304]Miau.PL :: Zobacz temat - W

Posted

Sorki za offa ale temat równie ważny i niestety równie przykry:(

Napisał grzenka
Rozprawa 29 stycznia. godz. 9:00- sprawa Piotra i Stanisława (starsi), 11:00 - Damiana (ten najmłodszy). V Wydział Rodzinny i Nieletnich, ul. Wallenroda 4d, Lublin.

Osoba, właściwie dzieki której sprawa została nagłośniona w całej Polsce prosi o - jeśli to możliwe - jak najliczniejsze przybycie pod sąd.

http://www.dogomania.pl/forum/f105/podpalili-psa-filmowali-jak-kona-114681/index59.html

Posted

hanek napisał(a):

Samorządowcy z 20 małopolskich gmin wciąż jednak analizują wszelkie możliwości rozwiązania tych problemów, w tym przede wszystkim związanych z brakiem schroniska. Liczą też na to, iż do czasu kolejnego spotkania uda się wypracować konkretne decyzje.

Ja juz się boję jakie to mogą być decyzje:shake:

Posted

macie już może " tego protokoła " ze spotkania? jakie gminy raczyły zaszczycić olkusz swymi jakże kompetentnymi delegatami?

ps celowo z małej litery:shake:

Posted

ten tekst dowodzi tego, ze nie mozemy skonczyc jeszcze akcji wysylania pism, zwlaszcza do wladz (wojtow, burmistrzow), ktorzy tak ladnie :angryy: sie tu wypowiadaja!!!
27.01 ukaze sie artykul tej tresci w Dzienniku Polskim:

Co robić z bezdomnymi zwierzętami?
POWIAT KRAKOWSKI. Gminy, które miały podpisane umowy ze schroniskiem w Olkuszu, nie mają teraz gdzie umieszczać psów czy kotów.
Od 1 stycznia na mocy decyzji burmistrza Olkusza, schronisko może przyjmować tylko zwierzęta z olkuskiej gminy. Zdaniem obrońców zwierząt, powinno zostać całkowicie zamknięte. Do końca zeszłego roku, umowę miało z nim podpisaną 12 gmin z powiatu krakowskiego, m.in. Liszki, Igołomia-Wawrzeńczyce, Krzeszowice, Słomniki, Wielka Wieś, Zielonki. – Wszystkie schroniska w Małopolsce są przepełnione i nie chcą przyjmować zwierząt spoza swojego terenu, a na gminie ciąży ustawowy obowiązek zapewnienia opieki nad bezdomnymi zwierzętami. Tylko, jak to robić, skoro nie ma odpowiedniego miejsca, gdzie można je odwieźć? – mówi Wojciech Burmistrz, wicewójt gminy Zabierzów. Zdaniem Roberta Jakubka, burmistrza Skały problem z olkuskim schroniskiem został rozdmuchany, bo warunki w nim wcale nie są takie złe. – Wysłaliśmy zapytanie do wszystkich schronisk, czy przyjmą zwierzęta z naszej gminy, ale liczymy się z odmową – dodaje burmistrz.
Władze gmin w powiecie krakowskim zamierzają rozmawiać o utworzeniu międzygminnego schroniska. Oszacowano, że będzie kosztować 2-3 mln zł. Jednak już pojawiło się wiele przeszkód, przede wszystkim związanych z lokalizacją, która na pewno będzie oprotestowywana. Z taką sytuacją spotkało się olkuskie schronisko, które właściciel chciał przenieść w inne miejsce. Jeśli nawet gminy porozumieją się w sprawie budowy i znajdą na nią miejsce, to potrwa to około dwóch, trzech lat. Trzeba będzie zacząć od zmian w planie zagospodarowania przestrzennego, a potem uzbroić działkę. Szefowie gmin wstępnie rozmawiają o małych schroniskach na około 30 zwierzaków. Olkuskie było ogromnym i trudnym do utrzymania. Teraz przebywa w nim 150 zwierząt, ale były momenty, kiedy było o sto więcej.
Antoni Rumian, wójt gminy Michałowice ma inny pomysł: - Obrońcy zwierząt bardzo kochają psy, znają się na ich utrzymaniu, mogliby więc zbudować schronisko i robić na tym biznes, a my chętnie będziemy im za to płacić – ironizuje wójt, bo jest oburzony akcją e-maili wysyłanych pod koniec zeszłego roku do gmin przez obrońców zwierząt, nawołujących do niepodpisywania umowy z olkuskim schroniskiem ze względu na złe w nim warunki. - Zamiast współpracować ze schroniskami, pomagać i służyć im radą, w jaki sposób poprawić w nich warunki, znaleźli najprostszą metodę – drogę do likwidacji placówki nie oferując nic w zamian – komentuje wójt, który napisał pismo do Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w sprawie przyjmowania w nim psów spoza Krakowa.
– Tak naprawdę, to 90 procent psów porzucanych na naszym terenie, przywożonych jest z Krakowa – twierdzi szef gminy. Potwierdzają to inni burmistrzowie i wójtowie, a włodarz Skały wymienia miejscowości, gdzie najczęściej porzucane są krakowskie czworonogi: Cianowice, Minoga, Ojców.
Gminy za wyłapywanie i opiekę nad psami płaciły schronisku niemałe kwoty. Michałowice - ryczałt miesięczny w wysokości 1500 zł, Czernichów 400 zł ryczałtu i dodatkową opłatę za każdego przywiezionego. Średnio rocznie w tej gminie wyłapywano około 20 psów. Tyle samo w gminie Skała, która płaciła schronisku miesięcznie 1700 zł 2000 zł wynosił ryczałt Skawiny, gdzie w zeszłym roku sytuacja bardzo się poprawiła, bo powstało stowarzyszenie zajmujące się adopcją psów. Dzięki niemu w 2008 r. do schroniska wywieziono tylko 17 psów, gdy w latach poprzednich liczba sięgała nawet 40 czworonogów. Skawina dwa lata temu wprowadziła też sterylizację wyłapywanych psów.
Na nasze pytanie, co będzie się działo z bezpańskimi psami, skoro nie ma gdzie ich wywieźć, szefowie gmin odpowiadają, że nie wiedzą. Najbardziej obawiają się, by wałęsające się psy nie pogryzły ludzi.
Ewa Tyrpa
ewa.tyrpa@dziennik.krakow.pl

Posted

- Zamiast współpracować ze schroniskami, pomagać i służyć im radą, w jaki sposób poprawić w nich warunki, znaleźli najprostszą metodę – drogę do likwidacji placówki nie oferując nic w zamian – komentuje wójt, który napisał pismo do Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w sprawie przyjmowania w nim psów spoza Krakowa.

to jest wypowiedź godna palanta a nie człowieka zajmującego takie stanowisko :angryy:

Posted

[quote name='jotpeg']Na nasze pytanie, co będzie się działo z bezpańskimi psami, skoro nie ma gdzie ich wywieźć, szefowie gmin odpowiadają, że nie wiedzą. Najbardziej obawiają się, by wałęsające się psy nie pogryzły ludzi.

No i wlasnie. Chce tylko powiedziec, ze ostatnio dowiedzialam sie, ze sad zasadzil za pogryzienie przez psy odszkodowanie w wysokosci 100 tys.zl, na rzecz poszkodowanego.

I podsumuje jako odpowiedz do wojta, ktory ma zale do obroncow zwierzat. RÓBMY SWOJE. Niezaleznie od tego jak tam sie w olkuskim "dba' o dobrostan, KARYGODNE jest aby suki byly niekastrowane!!! My dbamy o zwierzeta i madre wydatkowanie NASZYCH(podatnikow) pieniedzy a moze by tak pan wojt z wlasnej kieszeni poplaci?

Posted

ooo matko długo mnie tu nie było, ale nie sądziłam, że aż tyle sie przez ten czas działo!!Postaram się ogarnąć wszytskie wiadomości i wł się w działanie!! Czytam, czytam i jestem w wielkim szoku!!

Posted

[quote name='Gandzia']ooo matko długo mnie tu nie było, ale nie sądziłam, że aż tyle sie przez ten czas działo!!Postaram się ogarnąć wszytskie wiadomości i wł się w działanie!! Czytam, czytam i jestem w wielkim szoku!!

Gandzia, najpierw zapytaj ARKI czy warto, bo Olkusz już ma kilka wątków:
http://www.dogomania.pl/forum/f402/olkusz-oboz-zaglady-zwierzat-wyslij-list-127970/index171.html#post11678237
http://www.dogomania.pl/forum/f28/ofiary-schroniska-zywe-trupy-blagaja-o-pilne-wsparcie-127622/

i poszczególnych piesów+KTOZ+Missieek

:)

Posted

[quote name='gameta']Gandzia, najpierw zapytaj ARKI czy warto, bo Olkusz już ma kilka wątków:
http://www.dogomania.pl/forum/f402/olkusz-oboz-zaglady-zwierzat-wyslij-list-127970/index171.html#post11678237
http://www.dogomania.pl/forum/f28/ofiary-schroniska-zywe-trupy-blagaja-o-pilne-wsparcie-127622/

i poszczególnych piesów+KTOZ+Missieek

:)

LIST oczywiście już wysłany... Ogólnie to lepiej chyba zrobić jeden a porządny wątek ;) Aleee najpierw muszę poczytać tamte zanim zacznę się udzielać... A Wiecie kto teraz tam pracuje?? Wiem, że ten stary nadal jest a reszta?? Wybierając sie tam muszę wiedzieć na co się przygotowac he:)

Posted

dogomanka_ napisał(a):
a Ty z Olkusza ? :razz: czy poprostu chcesz roznosic w swojej miejscowosci ?:razz:

Jestem z Zatora. A poza tym wolontariat w Pro Animals do czegoś zobowiązuje i ja chętnie poroznoszę w okolicach Zator/Oświęcim/Wadowice/ewentualnie KrK :razz:

Posted

[quote name='jotpeg']Antoni Rumian, wójt gminy Michałowice ma inny pomysł: - Obrońcy zwierząt bardzo kochają psy, znają się na ich utrzymaniu, mogliby więc zbudować schronisko i robić na tym biznes
I to jest wlasnie, chcialoby sie powiedziec, Polska wlasnie!!:angryy::angryy::angryy:

Tak wlasnie podchodzą do zwierzat Ci, ktorzy sa za ich los i zycie odpowiedzialni!!Dziwicie sie ze Palka ma przywolenie na "taką dzialalnosc ???:angryy::angryy::angryy:
Do tego p.wojta trzeba zaczac slac listy,nowe......odpowiednie, zaraz, cos sklece....na wzor.

Posted

Wójt Gminy Michałowice
ANTONI RUMIAN
sekretariat@michalowice.malopolska.pl

Szanowny Panie,
Jestem zniesmaczona i oburzona Pana wypowiedzia w mediach.
Pan, ktory reprezentujac gmine w jednym z panstw wspolnoty europejskiej, nasz kraj, w ktorym od 1997r istnieje ustawa o ochronie zwierzat. Pan mowi o tym, ze na zwierzetach bezdomnych mozna robic biznes?!
Pragnę Panu przypomniec:

Światowa Deklaracja Praw Zwierząt

Uchwalona 21.9.1977 r. w Londynie przez Międzynarodową Federację Praw Zwierzęcia, zał. 2.4.1977 w Genewie. Deklaracja przedłożona została UNESCO wraz z podpisami dwu i pół miliona osób, członków europejskich towarzystw opieki i ochrony zwierząt:

"Z uwagi na to, że każde zwierzę ma pewne prawa,
że nieznajomość i lekceważenie tych praw sprowadziły człowieka i prowadzą go nadal na drogę przestępstw przeciwko naturze i zwierzętom;
że uznania przez gatunek ludzki prawa innych gatunków zwierzęcych do egzystencji stanowi podstawę współistnienia wszystkich istot żywych;
że człowiek popełnia zbrodnię ludobójstwa;
że poszanowanie zwierząt przez człowieka wiąże się z poszanowaniem ludzi między sobą i że już od najmłodszych lat należy człowieka uczyć obserwować, rozumieć, szanować i kochać zwierzęta;
Niniejszym obwieszcza się

Art.1.

Wszystkie zwierzęta rodzą się równe wobec życia i mają te same prawa do egzystencji.

Art.2.

a) każde zwierzę ma prawo do szacunku
b) człowiek, jako gatunek zwierzęcy, nie może rościć sobie prawa do tępienia innych zwierząt lub do ich wyzyskiwania. Ma natomiast obowiązek wykorzystania calej swej wiedzy w służbie zwierząt,
c) każde zwierzę ma prawo oczekiwać od człowieka poszanowania, opieki i ochrony.

[SIZE=+0]oraz fragmenty obowiązującej polskiej ustawy o ochronie zwierzat z 21 sierpnia 1997r.

[SIZE=+0]Art. 1. 1. Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
[SIZE=+0]3. Organy administracji publicznej podejmują działania na rzecz ochrony zwierząt, współdziałając w tym zakresie z odpowiednimi instytucjami i organizacjami krajowymi i międzynarodowymi.

Art. 11. 1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.
Art. 11a. (5)1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
3) usypianie ślepych miotów.
2. Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.

Nie jest godne czlowieka a tym bardziej wlodarza promowanie robienia biznesu na bezdomnych zwierzetach. Haniebny i brudny biznes jest wtedy, kiedy odbywa sie to kosztem zycia tych zwierząt; ich cierpieniem i smiercią. Aby zrobic na nich biznes, tak jak robil to p.Pałka z olkuskiego schroniska, trzeba tych zwierzat jak najszybciej sie pozbyc a pozbyc sie oznacza doprowadzac do ich smierci w sposob okrutny: nie leczyc, nie dbac o ich dobrostan, nie szczepic, doprowadzac do epidemii chorob wirusowych.

Tak naprawde, tak funkcjonująca placowka, poza wzgledami niehumanitarnego traktowania zwierząt, lamania praw zwierzat, dotowala prywatną kieszen p.Palki z kasy gminnej, pieniedzy naszych,podatnikow. Nie powodujac zmniejszenia populacji bezdomnych zwierzat gdyz psy jesli jakies cudem przezyly to miejsce i wyszly z niego, adpocje, byly niekastrowane, przed wydaniem ze schroniska, przez p.Pałke.
Wrecz mozna stwierdzic, ze to p.Palka przeciwdzialal skutecznie w zwalczaniu bezdomnosci zwierzat. Jedna suka, tylko w ciagu roku, moze oszczenic sie dwa razy, co daje, w sumie, 24 i wiecej nawet, nowonarodzonych szczeniat a ile w ciagu jej calego zycia nowonarodzonych psow? A ile suk moze pokryc pies niekastrowany?
Gratuluje Panu do namawiania do takiego biznesu gminnego, za nie swoje pieniądze!!
Pana wypowiedz jest publicznym namiawianiem do jedynie okrutnego traktowania zwierząt, braku odpowiedzialnosci i nadzoru nad powierzonymi mu srodkami finansowymi, gminnymi. Wypowiedzią niegodną włodarza, reprezentanta lokalnego społeczenstwa!