dusje Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Dorothy, lepiej moze wykasuj nazwe gminy i ewentualnie ludziom tylko na pw;) Jeszcze dla przypomnienia starych czasow:angryy::angryy::angryy: NaszeMiasto.pl -- Twój pies -- Serwis o psiakach Quote
Dorothy Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 dusje napisał(a):Dorothy, lepiej moze wykasuj nazwe gminy i ewentualnie ludziom tylko na pw;) ok, nazwe moge wykasowac sleepingbyday wykasuj nazwe z cytatu Quote
Dorothy Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 na wszelkie gdyby wykasowalam, zawsze moge wstawic lub podac na pw. niech zdecyduja dziewczyny Quote
sleepingbyday Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Kinya napisał(a):To Telewizja Silesia - tak po polsku nazywa się Telewizja Śląska:razz: O nas - Telewizja Silesia tej tiwi nie znam, ale wiem, co to silesia! mam silesian terriera, to już chocby dlatego :cool3:. Dorothy napisał(a):dziewczyny Jola Arka nie wiem kto dostalam taka odpowiedz co odpisac??? Szanowna Pani Gmina blablabla nie podpisze umowy ze Schroniskiem w Olkuszu na 2009r., natomiast mamy zagwarantowane w budżecie środki na zabezpieczenie opieki nad bezdomnymi zwierzętami. Prosimy o informacje, jakie schronisko najlepiej spełnia wymogi i może zagwarantować najlepsze warunki dla bezdomnych zwierząt, może w związku z pracą w fundacjach na rzecz zwierząt, mają Państwo taką wiedzę. Z poważaniem ................... Inspektor .............(nazwisko wykasowalam dla szpicli ze schro) :crazyeye: wow! Quote
Dorothy Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 moje posty powskakiwaly nad Twoj kanna kiedy to dogo zacznie dzialac profesjonalnie a nie jak programik dla sekretarek??:angryy: Quote
filomen Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Redpit napisał(a):[url=http://sbz.republika.pl/galeria.html]Schronisko Bezdomnych Zwierz po wpisaniu w google olkusz + schronisko na pierwszej pozycji pojawia się link do strony Pałki. Dobrze by było jeśli ktoś z Was umie popracować nad pozycjonowaniem, zeby gdzieś wysoko na 1 stronie pokazywał się link do dogomanii z opisem tego co sie dzieje. Ludzie często korzystają z googla. Ja niestety nie umiem tego robic Quote
kanna Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 a ja proponuje zostawić nazwę gminy .BRAWO! nawet malutki sukces cieszy! Quote
sleepingbyday Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 filomen napisał(a):po wpisaniu w google olkusz + schronisko na pierwszej pozycji pojawia się link do strony Pałki. Dobrze by było jeśli ktoś z Was umie popracować nad pozycjonowaniem, zeby gdzieś wysoko na 1 stronie pokazywał się link do dogomanii z opisem tego co sie dzieje. Ludzie często korzystają z googla. Ja niestety nie umiem tego robic bardzo dobry pomysł. ktos się na pozycjonowaniu musi tu znać, jest nas tyle!!! Quote
dusje Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 kanna napisał(a):a ja proponuje zostawić nazwę gminy .BRAWO! nawet malutki sukces cieszy! Bylabym jednak za tym, zeby tego nie robic ale np. przeslac maila przechodniego do samej gminy z podziekowaniami i do wiadomosci pozostalych gmin;) Quote
Yorija Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Dorothy napisał(a):dziewczyny Jola Arka nie wiem kto dostalam taka odpowiedz co odpisac??? Szanowna Pani Gmina ................. nie podpisze umowy ze Schroniskiem w Olkuszu na 2009r., natomiast mamy zagwarantowane w budżecie środki na zabezpieczenie opieki nad bezdomnymi zwierzętami. Prosimy o informacje, jakie schronisko najlepiej spełnia wymogi i może zagwarantować najlepsze warunki dla bezdomnych zwierząt, może w związku z pracą w fundacjach na rzecz zwierząt, mają Państwo taką wiedzę. Z poważaniem ................... Inspektor .............(nazwisko wykasowalam dla szpicli ze schro) Również otrzymałam tego maila. Zapewne będzie wysyłany do tyych, którzy do tej gminy wysłali petycje. Zawiera bardzo istotny problem - z kim gminy mają podpisywać teraz umowy. Obowiązek pozostaje. Z kimś podpiszą. Oby nie z nowym wcieleniem obecnego. Quote
Kinya Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Yorija napisał(a):Również otrzymałam tego maila. Zapewne będzie wysyłany do tyych, którzy do tej gminy wysłali petycje. Zawiera bardzo istotny problem - z kim gminy mają podpisywać teraz umowy. Obowiązek pozostaje. Z kimś podpiszą. Oby nie z nowym wcieleniem obecnego. Czyli nie z Nowym Targiem - tam także bardzo źle się dzieje:shake: Niech w końcu się ruszą i zastanowią nad utworzeniem nowego, międzygminnego - tylko że urzędasów to przerasta... Quote
Kinya Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Czy ktoś wklejał juz tekst z "Dziennika Polskiego"? Jeśli tak to proszę o info o dublu Dziennik Polski: To koszmar - mówią obrońcy zwierząt. Właściciel zaprzecza - Region | Olkusz 2009.01.09 06:00 To koszmar - mówią obrońcy zwierząt. Właściciel zaprzecza "Od kilku lat kwitnie w Olkuszu i okolicach okrutny proceder masowego wyłapywania i wykańczania psów. Są one zagłodzone, nieleczone, bez odpowiedniego schronienia przed zimnem, w błocie, umierają na szybko rozprzestrzeniające się w takich warunkach choroby wirusowe" - to fragment listu, jaki pojawił się na ogólnopolskim forum miłośników czworonogów - dogomania.pl. W Olkuszu pojawiły się także wolontariuszki z chrzanowskiej organizacji "Pro Animals", które zabrały kilka czworonogów, twierdząc, że dzieje im się tu krzywda. Właściciel schroniska stanowczo odpiera zarzuty. - Psy są w kojcach, osobno te agresywne, osobno duże i małe. Wszystkie znajdują pod stałą opieką weterynarza. Jest ich dużo, ale sporo psów, które łapiemy, przebywa tu przez krótki okres, bo odbierają je właściciele, którym wcześniej czworonogi uciekły. Trafiają do nas w różnym stanie, często chore i zaniedbane - tłumaczy Rafał Pałka. W olkuskim schronisku przebywa obecnie 225 psów i 7 kotów. Jednym z zadań gminy jest zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich przetrzymywanie, a także zadbanie o bezpieczeństwo mieszkańców. Funkcjonowanie schroniska było więc dla władz Olkusza wygodne, dopóki nie pojawiły się zastrzeżenia. Jednak zamknięcie placówki nie jest żadnym rozwiązaniem, nie będzie co zrobić z wałęsającymi się bezpańskimi psami. - Trzeba w ekspresowym tempie coś zrobić. Chcemy zorganizować spotkanie z władzami gmin z całego powiatu. W najbliższych dniach wybieramy się do schroniska w Bytomiu, które stosunkowo niedługo funkcjonuje, zebrać dane o warunkach zabudowy, obiekcie, wyposażeniu. Mając względne wyobrażenie o takim schronisku, być może uda się takie stworzyć u nas - mówi burmistrz Olkusza Dariusz Rzepka. Od początku tego roku schronisko może wyłapywać psy tylko z terenu gminy Olkusz. To znacznie ogranicza zakres działania placówki, która do tej pory przyjmowała psy z kilkunastu gmin. W ślad za tą decyzją Rafał Pałka złożył do magistratu ofertę na ten rok. Miesięczny ryczałt za wyłapywanie czworonogów wycenił na 4 tys. zł, natomiast kwotę na utrzymanie schroniska na 35 790 zł miesięcznie. Jak tłumaczy, jest to spowodowane ograniczeniem zakresu działalności. - Jednym z błędów było to, że ani moi poprzednicy, ani ja, nie mieliśmy wcześniej na tyle odwagi, aby ograniczyć zakres funkcjonowania schroniska, które rozrosło się do niebagatelnych rozmiarów. Oferta, którą dostaliśmy od pana Pałki, jest nie do przyjęcia - uważa burmistrz Rzepka. Próbowano innych rozwiązań. Przetarg, zapytanie ofertowe, wreszcie wizyty w podobnych placówkach. - Odwiedziliśmy 19 schronisk, m. in. w Chorzowie, Kielcach, Katowicach, Raciborzu. Poza tym ostatnim, gdzie zgodzono się przyjąć 15 psów, żadne nie wyraziło zainteresowania naszymi psami - ubolewa Rzepka. Co do jednego wszyscy są zgodni - olkuskie schronisko jest zdecydowanie za małe. By stworzyć nowe, jego właściciel kupił dwa lata temu działkę, występując jednocześnie do gminy o zmianę w planie zagospodarowania przestrzennego. Parcela położona jest na obrzeżach gminy, ok. 150 metrów od najbliższych zabudowań. Zareagowali jednak mieszkańcy pobliskiej wsi, którzy sprzeciwili się przeniesieniu schroniska w pobliże ich domów. I sprawa utknęła w martwym punkcie. Schronisko od końca grudnia codziennie kontrolują pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. - Z końcem roku wydałem decyzję zakazującą przyjmowania psów z uwagi na dużą liczbę zwierząt, jakie się tam znajdują. Teraz sprawdzamy, czy zakaz ten jest respektowany. Od początku stycznia przyjęto tam 7 psów, za co właściciel poniesie karę w postaci grzywny. Wcześniej także mieliśmy uwagi co do funkcjonowania tej placówki, ale nigdy nie były one na tyle poważne, by schronisko musiało zostać zamknięte. - wyjaśnia Powiatowy Inspektor Weterynarii, dr Kazimierz Janik. Olkuskie schronisko budzi kontrowersje od dawna. Trzy lata temu zawiadomienie do prokuratury złożyli przedstawiciele krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Zarzucili właścicielowi schroniska sporo zaniedbań i brak należytej opieki nad zwierzętami. Sprawę jednak umorzono. WIOLETTA WOŹNICZKO Quote
Dorothy Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 ja odpisalam na ten list podpisujac sie osobiscie, w ten sposob Szanowna Pani Bardzo dziekuje za odpowiedz. Niestety utworzenie miejsca gdzie gminy zainteresowane sprawą mogłyby odwozić bezdomne psy nie leży w gestii wolontariuszy i fundacji prozwierzęcych, lecz jest obowiązkiem władz wojewódzkich, powiatoych i gminnych. Od lat wiadomo że nalezy wreszcie zrobic cos w tej sprawie, jednak nieodmiennie wladze wiekszosci gmin uwazaja ze jedyne na co moga sie zdobyc to wylozenie srodkow finansowych w budzecie. Zadna z gmin nawet nie probowala przedyskutowac koniecznosci utworzenia miejsca , ktore spelnialoby wymogi ustawy i posiadaloby godne warunki dla bezdomnych zwierzat. Sprawa ciagle spychana jest na margines i na nie wiadomo wlasciwie kogo przez wiekszosc wladz samorzadowych. Na terenie wojewodztwa malopolskiego w wiekszosci schronisk zauwazyc mozna braki finansowe, problemy z nadmierna iloscia zwierzat, niedostateczną opieke medyczną i zbyt małe zaangazowanie w sprawe znajdowania nowych wlascicieli dla zwierzat przebywajacych w tych schroniskach. Dlatego nawet fundacjom prozwierzecym trudno jest wskazac schronisko, ktore przejeloby role olkuskiego, pomijajac fakt, ze zadanie znalezienia takiego miejsca nie do fundacji przeciez nalezy. Po naglosnieniu sprawy zaczynaja sie jednak pojawiac pierwsze urzedowe sygnaly, ze sprawe potraktowano powaznie i bedzie ona tematem rozmow,na ktorych spotkac sie maja wladze gmin, ktore dotad korzystaly z uslug olkuskiego schroniska. cytuje za Dziennikiem Polskim: "- Trzeba w ekspresowym tempie coś zrobić. Chcemy zorganizować spotkanie z władzami gmin z całego powiatu. W najbliższych dniach wybieramy się do schroniska w Bytomiu, które stosunkowo niedługo funkcjonuje, zebrać dane o warunkach zabudowy, obiekcie, wyposażeniu. Mając względne wyobrażenie o takim schronisku, być może uda się takie stworzyć u nas - mówi burmistrz Olkusza Dariusz Rzepka." caly artykul do przeczytania tu http://www.dogomania.pl/forum/11572817-post929.html W zwiazku z powyzszym mam nadzieje ze jednak wladze samorzadowe a nie my, zwykli obywatele, znajda rozwiazanie tej jakze trudnej sytuacji. Z powazaniem D..................... Quote
ANETTTA Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 masa ludzi tu wchodzi wiec kopiuje inf z katowickiego watku Schronisko w Katowicach - POMÓŻMY IM ZNALEŹĆ DOMY !!!! - Strona 97 - Dogomania Forum Ostrzeżenie ! Przekazano mi wiadomość by uważać na rodzinę prawdopodobnie romów mieszkających na południu Polski. Rodzina ta wyszukuje na portalach aukcyjnych, w schroniskach i w innych możliwych miejscach gdzie psy są oddawane praktycznie za darmo. Wyszukuje konkretnych psów: w typie amstafa. A po co? Do walk!! Mimo iż są z południa Polski szukają nawet w Warszawie. Dlatego bardzo ważne jest, by to ostrzeżenie trafiło w każdy zakątek Polski. Jedna z dogomaniaczek trafiła do tej rodziny w celu przeprowadzenia wizyty przedadopcyjnej. Czujna postawa i odpowiednia rozmowa wyjaśniły wszystko. Rodzina przyznała, że jak nie zaadoptują tego psa to na allegro maja upatrzone inne. Członek tejże rodziny podjął temat psich walk wykazując się na ten temat wiedzą. Wiedzą, której nie posiada osoba niemająca styczności z takimi rzeczami. To nie była wiedza czysto teoretyczna wyczytana na Internecie czy zasłyszana w radiu… Zacytuję teraz osobę, która była na tej wizycie przedadopcyjnej: „Byłam u nich na wizycie przedadopcyjnej.Rodzina tak na oko romska, mieli już 2 nakazy eksmisji. Rotacja psów w ich domu była duża. Mieli dziadka, po którego śmierci zostały dwa kundelki. Chcieli je uśpić ale dozorczyni wybłagała moją sąsiadkę zęby wzięła jedna sunię. Gdy ta tam poszła, dzieciak właśnie kopnął suńkę a ten niby amstaff psisko miało z 80 kg) o którym ci opowiadano leżał na zanieczyszczonej szmacie, robił pod siebie. Podobno ostatnio był tam jakis szczeniak ale już zniknął. Te rzeczy wiem od sąsiadki bo ona zna tę rodzinkę. Błagała mnie żeby im żadnego psa nie dawać bo psy są okropnie traktowane. A moje spostrzeżenia. Chłopak niestety wygadał się na temat kumpli którzy organizują walki psów na działkach. Opowiadał, że niby uratowali sunię amstaffke przed smiercia ale oddali ją kumplowi na rozmmażanie a gdy opowiadał o tym wielkim amstaffie jak go tresował wspomniał o biciu smyczą. A alarm wszczełam bo pokazali mi inne psy które szukaja na allegro gdyby ta adopcja nie doszła do skutku. Wyszukałam ludzi i daje wszystkim znać. A o krakowskim schronie mówil szczególnie, że tam dzwoni i pisze ale nikt nie odpowiada. uf. To zgrubsza tyle Ci ludzie bardzo dobrze grają!” Tu chodzi o życie naszych mniejszych braci. AKTYWNIE WLACZ SIE DO POMOCY PRZEKAZ TE WIADOMOSC DALEJ Osobą na tejże rozmowie przedadopcyjnej była Basia gk (nick na dogomani) z Tarnowa Osobą na tejże rozmowie przedadopcyjnej była basiagk (nick na dogomani) z Tarnowa. W razie potrzeby podaję jej nr gg: 5952938. !!! UWAGA !!! Ostatnie 3 cyfry numeru telefonu tej rodziny: ...225 miejscowosc Quote
Wyjątek Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 A ja chcąc jakoś pomóc zapraszam tutaj: Sklep BAJBAK- artykuły biurowe od A do Z. W styczniu na OLKUSZ! - Dogomania Forum Chyba każdy z was potrzebuje artykułów biurowych? Do domu, do firmy? Chociaż małe zakupy... Może wklejcie link na pierwszą stronę? A może ktoś mógłby zrobić bannerek podlinkowany do tego bazarku? Poza tym nie jestem w stanie przejrzeć całego wątku jednak na pierwszej stronie zauważyłam nazwiska znanych osób. Może mi ktoś na ten temat cos więcej napisać, co trzeba zrobić? Maja Ostaszewska jest sąsiadką moich rodziców.:roll: Quote
Kinya Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Jest zapowiedź programu o Olkuszu: [url=http://ww6.tvp.pl/7400,20090109859671.strona]TVP KRAK Jeżeli ktoś chce sobie obejrzeć panią Pałkową to kilka miesięcy temu był reportaż o kobiecie, która w "niewyjaśniony" sposób straciła tam psa. Można odszukać w archiwum. Quote
ARKA Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Kinya napisał(a):Jest zapowiedź programu o Olkuszu: [url=http://ww6.tvp.pl/7400,20090109859671.strona]TVP KRAK Jeżeli ktoś chce sobie obejrzeć panią Pałkową to kilka miesięcy temu był reportaż o kobiecie, która w "niewyjaśniony" sposób straciła tam psa. Można odszukać w archiwum. A kiedy program bedzie, my nie zobaczymy, tak? tylko malopolska?:-( Quote
kuba123 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 prgram będzie 15.01. a po wklejeniu linka w wyszukiwarce można będzie obejżeć odcinek więc prosimy o nas pamiętać Quote
malawaszka Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Kinya napisał(a):W najbliższych dniach wybieramy się do schroniska w Bytomiu, które stosunkowo niedługo funkcjonuje, zebrać dane o warunkach zabudowy, obiekcie, wyposażeniu. Mając względne wyobrażenie o takim schronisku, być może uda się takie stworzyć u nas - mówi burmistrz Olkusza Dariusz Rzepka. :crazyeye::crazyeye::crazyeye: dlaczego akurat do Bytomia??!! oby nie brali przykładu z działania!!! :angryy: z deszczu pod rynnę - też mi przykładne schronisko... Quote
Ambra Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 wlasnie to samo miałam napisać malawaszka!! nie bytom! to ze niedawno wybudowane nie znaczy ze dobrze prosperujace! to jest zły przykład! ja właśnie ten schron mialam na mysli piszac ze sie zle dzieje! :shake::shake::shake: Quote
ARKA Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 malawaszka napisał(a)::crazyeye::crazyeye::crazyeye: dlaczego akurat do Bytomia??!! oby nie brali przykładu z działania!!! :angryy: z deszczu pod rynnę - też mi przykładne schronisko... :shake: Naprawde, ja nie wiem,ze z trudnoscia przychodzi Wam czytanie ze zrozumieniem, cyt: W najbliższych dniach wybieramy się do schroniska w Bytomiu, które stosunkowo niedługo funkcjonuje, zebrać dane o warunkach zabudowy, obiekcie, wyposażeniu. Mając względne wyobrażenie o takim schronisku, być może uda się takie stworzyć u nas - mówi burmistrz Olkusza Dariusz Rzepka. I nie ma sie co oburzac skoro burmistrz zaczyna zbierac dane, przygotwac trzeba dla niego inne przyklady dobrych OBIEKTOW i nawet dobrze funkcjonujacych. Ja np. podalbym leczyckie schronisko poniewaz odpowiada potrzebom Olkusza, chyba wielunskie tez, mam na mysli tylko ilosc przyjmowanych zwierza,czesc obiektow. A jesli mowa bedzie o schronsku miedzygminnym to trzeba podac za przyklad jakies duze miejskie schroniska, np.rzeszowskie,lubelskie, paluch-najmlodsze, nowe, OBIEKTY. Quote
iwona_k1 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 No i dobrze by tez bylo moze z ustawą i sie zapoznac i obowiazującymi przepisami ?No i oczywiście kuć żelazo ...poruszyć temat sterylek i sprzedaży zwierząt na targowiskach coby się lepiej utrwalło.profilaktyka zawsze jest tańsza niz leczenie.Ci państwo z mediów też powinni kłaść na to nacisk i może wspólnymi siłami zaczniemy przelamywać lody,bo skoro szum się robi międzynarodowy to warto iść za ciosem... Quote
Ada-jeje Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Najchetniej zprosilabym go do Opola, tam powstalo schronisko na wzor zachodni, bylam mile zaskoczona to co tam zobaczylam, i zdziwiona ze taki objekt jest juz na terenie Polski. Zwierzeta opuszczaja to schronisko wykastrowane i zaczipowane. Powinni brac przyklad a nie powstydza sie w Europie. Quote
dusje Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Przydalaby sie Burmistrzowi fachowa dogomaniacka pomoc w czasie tej wizyty;) Quote
Recommended Posts