Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jotpeg napisał(a):
zaraz mnie szlag trafi.

dawno temu wkleilam na wszystkie watki dotyczace sprawy olkuskiej watki zwierzakow, ktore ratuje Misseek, ze stosownym wyjasnieniem.
zostaly zignorowane.
to moze konkretnie - na co pojdzie zebrana kasa?
tylko na zwierzeta pozostajace pod opieka fundacji z Chrzanowa?

Pozostale wątki sa watkami adopcyjno-organizacyjnymi, ten z zalozenia byl tylko informacyjny odnosnie wysylania apeli, zeby nie zrobilo sie tak, ze w kazdym watku jest "misz masz".

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 236, poz. 2008, z późn. zm.) zezwolenie na prowadzenie przez przedsiębiorców działalności w zakresie prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt udziela w drodze decyzji wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce świadczenia usług (art. 7 ust. 6 w zw. z art. 7 ust. 1 pkt. 4 tej ustawy).

dzięki ARKO:) to zrozumiałam :) próbuje tylko poukładać pewne fakty...

rozumiem teraz , że Olkusz... tylko że z relacji ADY z wiceburmistrzem wynika,że ma się odbyć w styczniu jeszcze spotkanie z innymi burmistrzami gmin. Jeśli to pismo przyjmiemy za obowiązujące to rodzi się pytanie ...Po co?

Pałka z samego olkusza nie wyżyje (poziom stopy życiowej się mu obniży:diabloti:) mam nadzieję ... sam skapituluje?:diabloti: nie...

Posted

irenaka napisał(a):
12-1 szczeniaków=11-1 adopca=10-2Fundacja Szara Przystań =8
2psy- hotel-1adpcja=1
4kundelki-1adopcja=3 +1DT
Onek -1szt
5 kotów
30psów z wtorku + Missieek ( kto wie ile ma zwierzaków z Olkusza)? Będzie jasność.

Ada, Irenka przeniescie prosze te dyskusje na pozostale wątki, zaraz i tu zrobi sie "kaszana" tu jest teraz watek ogolny:

http://www.dogomania.pl/forum/f28/ofiary-schroniska-zywe-trupy-blagaja-o-pilne-wsparcie-127622/index99.html#post11563166

Posted

malawaszka napisał(a):
no to przenoszę na tamten wątek...

malawaszka moze i na ten natepny tez? Myslalam,ze ten trzeci wlasnie, zakladany chyba dwa lata temu, bedzie watkiem czysto adopcyjnym, ogolnym, ale nie chce go nikt poprowadzic:shake:

Posted

Dzisiaj nadeszla odp. na wyslanego przeze mnie maila. Wklejam:

MA£OPOLSKI
WOJEWÓDZKI LEKARZ WETERYNARII

30 – 965 Kraków 69, ul. Brodowicza 13, tel. (012) 418-77-11, fax: 418-77-14

E mail: wiw@wiw.krakow.pl

WIW-CHZ-0551/5/08 Kraków, dnia 07 stycznia 2009r.

Z a w i a d o m i e n i e

Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. o Inspekcji Weterynaryjnej ( t.j. Dz. U. z 2007r., Nr 121, poz. 842, z póŸn. zm.) oraz art. 238 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postêpowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071, z pó¿n. zm.), po rozpatrzeniu skargi wniesionej do tut. organu Inspekcji Weterynaryjnej poczt¹ elektroniczn¹, a dotycz¹cej zezwolenia na funkcjonowanie schroniska dla bezdomnych zwierz¹t, dzia³aj¹cego w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, pomimo nie spe³niania wymogów okreœlonych w rozporz¹dzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004r. w sprawie szczegó³owych wymagañ weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierz¹t (Dz. U. Nr 158, poz. 1657) oraz ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierz¹t (t. j. Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, z póŸn. zm.) - Ma³opolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zawiadamia, co nastêpuje.

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 wrzeœnia 1996r. o utrzymaniu czystoœci i porz¹dku w gminach (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 236, poz. 2008, z póŸn. zm.) zezwolenie na prowadzenie przez przedsiêbiorców dzia³alnoœci w zakresie prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierz¹t udziela w drodze decyzji wójt, burmistrz lub prezydent miasta w³aœciwy ze wzglêdu na miejsce œwiadczenia us³ug (art. 7 ust. 6 w zw. z art. 7 ust. 1 pkt. 4 tej ustawy).

Organy Inspekcji Weterynaryjnej nie maj¹ kompetencji do udzielania zezwoleñ na prowadzenie tego rodzaju dzia³alnoœci.

Informujê jednoczeœnie, i¿ zapewnienie nale¿ytej opieki zwierzêtom przebywaj¹cym w schronisku nale¿y do zadañ w³asnych gmin, a nie Inspekcji Weterynaryjnej.

Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierz¹t, w szczególnoœci przez przestrzeganie przepisów o ochronie zwierz¹t i przepisów o ochronie zdrowia zwierz¹t oraz zwalczaniu chorób zakaŸnych zwierz¹t.

Schronisko dla bezdomnych zwierz¹t, istniej¹ce w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, dzia³a³o i dzia³a na podstawie decyzji wydanej przez Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalaj¹cej Panu Rafa³owi Pa³ka na prowadzenie dzia³alnoœci w zakresie prowadzenia schroniska dla bezdomnych zwierz¹t.

Schronisko to do dnia 31 grudnia 2008r. obs³ugiwa³o dwanaœcie gmin.
Od dnia 31 grudnia 2008r. dzia³alnoœæ Schroniska obejmuje teren Miasta i Gminy Olkusz.

W nastêpstwie uzyskanego jak wy¿ej zezwolenia, przedmiotowe schronisko zosta³o wpisane do rejestru prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu, otrzymuj¹c weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12123401 i objête nadzorem w zakresie prowadzonej w nim dzia³alnoœci i spe³niania przez ni¹ wymagañ weterynaryjnych przewidzianych obowi¹zuj¹cymi przepisami.

Z uwagi na koñcz¹cy siê okres obowi¹zywania poprzedniej decyzji Burmistrza w sprawie zezwolenia na prowadzenie przedmiotowego schroniska dla zwierz¹t, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu ju¿ we wrzeœniu 2008r. wystêpowa³ do Urzêdu Miasta i Gminy Olkusz z negatywnymi opiniami odnoœnie spe³niania przez przedmiotowe schronisko wymagañ lokalizacyjnych i strukturalnych.
Burmistrz Miasta i Gminy Olkusz, pomimo nie spe³niania przez podmiot warunków lokalizacyjnych, istniej¹cych uchybieñ strukturalnych oraz negatywnej opinii Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu wyda³ w dniu 31.12.2008r. zezwolenie na dalsze prowadzenie omawianej dzia³alnoœci w 2009r. Decyzja ta nie jest ostateczna.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wyst¹pi³ zatem do Samorz¹dowego Kolegium Odwo³awczego w Krakowie z pismem o stwierdzenie niewa¿noœci z urzêdu decyzji Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalaj¹cej Panu Rafa³owi Pa³ka na prowadzenie schroniska dla bezdomnych zwierz¹t w Olkuszu przy ul. Sikorka 91.

Odnoœnie zarzutów w zakresie warunków panuj¹cych w schronisku, jako podstawowy problem nale¿y wskazaæ nadmiern¹ iloœæ zwierz¹t. Podkreœlam, ¿e jest to problem wystêpuj¹cy w wiêkszoœci takich obiektów w kraju i niestety maj¹cy bardzo du¿y wp³yw na warunki bytowania przebywaj¹cych tam zwierz¹t.
Nale¿y równie¿ zwróciæ uwagê na fakt, ¿e do schroniska trafiaj¹ psy bezpañskie, zagubione, porzucone przez w³aœcicieli, czêsto po d³ugotrwa³ej tu³aczce, niedo¿ywione, zarobaczone i chore. Schronisko ze wzglêdów finansowych zapewnia opiekê weterynaryjn¹ na podstawowym poziomie
Maj¹c na uwadze powy¿sze i w nastêpstwie stwierdzonych podczas kontroli, przeprowadzanych w w/w schronisku przez pracowników Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olkuszu, uchybieñ - g³ównie lokalizacyjnych i strukturalnych oraz nadmiernego zagêszczenia zwierz¹t - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu, zgodnie z przys³uguj¹cymi mu kompetencjami, wyda³ w dniu 31 grudnia 2008r. decyzjê zakazuj¹c¹ przyjmowania zwierz¹t do tego schroniska. Decyzja ta nie uzyska³a jeszcze przymiotu ostatecznoœci w rozumieniu przepisów kodeksu postêpowania administracyjnego.
Odnosz¹c siê natomiast do przytoczonych w skardze rozbie¿noœci danych za 2007r., a dotycz¹cych iloœci zwierz¹t ujêtych w raporcie z wizytacji w w/w schronisku wyjaœniam, ¿e powy¿sze rozbie¿noœci wynikaj¹ z faktu zwrócenia w³aœcicielom zagubionych zwierz¹t oraz uchybieñ w prowadzeniu ewidencji zwierz¹t przebywaj¹cych w schronisku, stwierdzonych podczas kontroli przeprowadzonej przez pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w Olkuszu. W sprawie stwierdzonych uchybieñ Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wyda³ 31 lipca 2007r. decyzjê administracyjn¹ nakazuj¹ca usuniêcie stwierdzonych nieprawid³owoœci.
Jednoczeœnie podkreœlam, ¿e problem zwierz¹t bezdomnych jest bardzo trudny do rozwi¹zania, wymaga przede wszystkim dzia³añ edukacyjnych i zmiany œwiadomoœci spo³ecznej w tym zakresie, zniknie dopiero w chwili, gdy bezdomne zwierzê stanie siê bezdomnym w wyniku przypadku, a nie jak w tej chwili ludzkiej bezmyœlnoœci i nieodpowiedzialnoœci.

Ma³opolski
Wojewódzki Lekarz Weterynarii
Krzysztof Ankiewicz

Otrzymuj¹:

Adresaci w/g rozdzielnika

Posted

jotpeg napisał(a):
zaraz mnie szlag trafi.

dawno temu wkleilam na wszystkie watki dotyczace sprawy olkuskiej watki zwierzakow, ktore ratuje Misseek, ze stosownym wyjasnieniem.
zostaly zignorowane.
to moze konkretnie - na co pojdzie zebrana kasa?
tylko na zwierzeta pozostajace pod opieka fundacji z Chrzanowa?

W zwiazku z tym mam pytanie, czy znajda sie pieniadze na sterylizację tych 2 suczek, ktore są u mnie na tymczasie? nie mówiąc o jakimś innym wsparciu finansowym :oops: ...?

Posted

Bardzo uprzejmie prosze aby ten wątek pozostal wątkiem jak w tytule czyli dotyczyl wysylania listów.
Wątek adopcyjno-organizacyjny znajduje sie tu:
http://www.dogomania.pl/forum/f28/ofiary-schroniska-zywe-trupy-blagaja-o-pilne-wsparcie-127622/index99.html#post11563166

Posted

kanna napisał(a):

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 236, poz. 2008, z późn. zm.) zezwolenie na prowadzenie przez przedsiębiorców działalności w zakresie prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt udziela w drodze decyzji wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce świadczenia usług (art. 7 ust. 6 w zw. z art. 7 ust. 1 pkt. 4 tej ustawy).

rozumiem teraz , że Olkusz... tylko że z relacji ADY z wiceburmistrzem wynika,że ma się odbyć w styczniu jeszcze spotkanie z innymi burmistrzami gmin. Jeśli to pismo przyjmiemy za obowiązujące to rodzi się pytanie ...Po co?

Pałka z samego olkusza nie wyżyje (poziom stopy życiowej się mu obniży:diabloti:) mam nadzieję ... sam skapituluje?:diabloti: nie...

Taka dzialalnos to intratna dzialalnosc, psy nie mowia, a tych ktorzy chca mowic w ich imieniu mozna zwyczajnie nie wpuscic:angryy:, tyczy sie to tez wlascicieli ktorzy szukaja swoich zwierzakow (przyklad zaginionego setera).

Posted

kanna napisał(a):

To schronisko, to miejsce, i tak nie moze funkcjonowac, wczesniej czy pozne bedzie zamkniete i Burmistrz o tym wie. Nie spelnia podstawowego wymogu: nie jest oddalone 150m od zabudowan, wiec chyba raczej burmistrz nie bedzie bronil Palki i nie da okolicznym mieszkancom nowych domow, z nowa loalizacja, w zamian aby ten schron utrzymac.

Dlatego to spotkanie.

Posted

[SIZE="2"]

ARKA napisał(a):
Bardzo uprzejmie prosze aby ten wątek pozostal wątkiem jak w tytule czyli dotyczyl wysylania listów.
Wątek adopcyjno-organizacyjny znajduje sie tu:

racja.
[SIZE="1"]chodziło mi tylko o to, że - jakby nie liczyć - najwięcej zwierzaków z Olkusza jest u Missieek, tylko, że Ona oczywiście nigdy się nie upomni o pomoc, a bardzo jej potrzebuje.

Posted

mam namiar na druha od olkuskich harcerzy. znają już temat,chcą pomóc.
adres mailowy moge podać na priv. mogę też sama skierować harcerzy,dajcie info gdzie...

Posted

jotpeg napisał(a):

racja.
chodziło mi tylko o to, że - jakby nie liczyć - najwięcej zwierzaków z Olkusza jest u Missieek, tylko, że Ona oczywiście nigdy się nie upomni o pomoc, a bardzo jej potrzebuje.

trzeba zorganizować cegiełki dla misiek. nie wiem tylko jak to zrobić,bo ona jest osobą fizyczną. taka aukcja mogłaby być niewiargodna...
macie jakiś pomysł? da się pod coś podciągnąć misiek? ja naganiam ile mogę ludzi na cegły od pro animals, to samo mogę zrobić dla misiek. a może udałoby się jakoś wspólnie gospodarować tymi pieniędzmi? może zadaję jakieś głupie pytania,nie wiem...nie znam Waszych zasad,ale skoro u misiek jest najwięcej olkuszaków... pomyslcie kobity jak to ugryźć.

Posted

e-mailwiw@wiw.krakow.pl - ten adres mailowy nie działa.... wysłałam tam mail i przyszedł mi zwrotny, że cyt:" 5.1.1 User unknown (in reply to RCPT TO command)"

Jestem tu nowa-ale serce mi sie kraje, trafiłam na ten wątek i od razu wysłałam maile.... :-(:-(:-(

Słuchajcie-a może wyśle,my to do radia zet i rmf??

Posted

olgabe napisał(a):
trzeba zorganizować cegiełki dla misiek. nie wiem tylko jak to zrobić,bo ona jest osobą fizyczną. taka aukcja mogłaby być niewiargodna...
macie jakiś pomysł? da się pod coś podciągnąć misiek? ja naganiam ile mogę ludzi na cegły od pro animals, to samo mogę zrobić dla misiek. a może udałoby się jakoś wspólnie gospodarować tymi pieniędzmi? może zadaję jakieś głupie pytania,nie wiem...nie znam Waszych zasad,ale skoro u misiek jest najwięcej olkuszaków... pomyslcie kobity jak to ugryźć.

Popieram! Nie powinnismy zostawić missieek z takim stadkiem samą ! Wydaje mi się,że najlepiej by było,gdy i KTOZ i Pro Animals przelały jakąś(ustaloną wczesniej..) kwote do missieek na utzryamnie psiaków pod jej opieką.

Posted

kanna napisał(a):

Zezwolenie na prowadzenie schroniska udziela burmistrz tej gminy, w której schronisko jest zlokalizowane (w tym przypadku burmistrz Olkusza). Mając takie zezwolenie właściciel schroniska może podpisac umowę z innymi, dowolnymi gminami w Polsce. Te gminy nie muszą wystawiać nowego zezwolenia, bo schronisko nie działa na ich terenie. Zgoda wydana przez burmistrza Olkusza uprawnia właściciela schronsika do podpisania umów z innymi gminami, co zresztą jest w fazie realizacji.

Posted

UWAGA!
Wysłałam maila do:
redakcja@rmf.fm fakty@rmf.fm radiozet@radiozet.pl beata@radiozet.pl internet@radiozet.pl b.golas@tok.fm p.rzepka@voxfm.pl bialystok@voxfm.pl gryfice@voxfm.pl krakow@voxfm.pl lodz@voxfm.pl warszawa@voxfm.pl rzeszow@voxfm.pl radio@wawa.com.pl
oraz do Super Expressu listy@se.com.pl internet@se.pl

o treści:

Witam!
Proszę Państwa o apel lub interwencje w sprawie Schronisko w Olkuszu, znanego od lat miejsca, wykańczalni zwierząt. Nie leczone, chore, zaniedbane, zagłodzone masowo odchodzą w tym pseudoschronisku. Władze miasta ignorują problem, tysiące maili zostało już wysłanych...schronisko nadal działa, zwierzęta żyją w męczarniach, często głodzone z chorobami nie do opisania.... :-(

Ostatnie ofiary tego schroniska, koniec grudnia 2008r: -polecam forum, zwłaszcza wąetk, gdzie prezdstawione jest kilkanaście zdjęć zwierzaków, temat jest opisany.... http://www.dogomania.pl/forum/f402/olkusz-oboz-zaglady-zwierzat-wyslij-list-127970/ oraz więcej na stronie [url=http://arka.strefa.pl/Wiezniowie_czlowieka.html]Wi

Posted

dogomanka_ napisał(a):
Popieram! Nie powinnismy zostawić missieek z takim stadkiem samą ! Wydaje mi się,że najlepiej by było,gdy i KTOZ i Pro Animals przelały jakąś(ustaloną wczesniej..) kwote do missieek na utzryamnie psiaków pod jej opieką.

a KTOZ robi cegły na allegro?
ja chętnie poszaleję z dystrybucją wiadomości.
a jeszcze jakby misiek kasę nagonic....