Ada-jeje Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 Na chwile obecna do adopcji sa psy pod nasz opieka, pod opieka KTOZ, i u Missieek, jezeli te miejsca sie zwolnia mozna wyciagac nastepne. Kazdy tez moze isc osobiscie i zabrac psa. Quote
ARKA Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 alysia napisał(a):GDZIE MOZNA ZNALEZC INFORMACJE O PSACH DO ADOPCJI Z OLKUSZA (przepraszam, nie jestem w stanie przeczytac calego watku). Jak to wyglada. Czy psy juz sa stamtad zabierane, czy Wy juz szukacie DT, DS? Czy bierzecie pod uwage adopcje zagraniczne (do domów sprawdzonych, adopcje przez fundacje, nie do przypadkowych osob)?? Juz moment, wstawie Twoj post w ten drugi wątek,tu: http://www.dogomania.pl/forum/f28/ofiary-schroniska-zywe-trupy-blagaja-o-pilne-wsparcie-127622/index99.html#post11563166 Quote
kanna Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 moje drogie panie i panowie...to była dopiero pierwsza potyczka ,nawet nie bitwa...nie ma jeszcze dziękuję:diabloti: Quote
iwona_k1 Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 olgabe napisał(a):e tam....nie traktuję tego jak klęski,to raczej mobilizuje. za duzo serca ludzie w to wkładają,by się poddać. trzeba tylko zmienić strategię,uspokoić grę no i... zniknąć z tego forum ;) nie potrzeba też wyciagania,kto co zrobił źle,bo to głupota. jeśli były jakies błędy,wyciagamy wnioski i idziemy dalej,mądrzejsi.najlepiej w jednej grupie :)) nigdzie nie jest napisane,że będzie letko:) wszystkim dziewczynom-w imieniu całej masy ludzi,ktorzy codziennie w różny sposób włączają się do walki czy to na nk czy na gl,chciałam powiedzieć,że nie ma słów,którymi można Was podziwiać. no pieprze tu jakieś nieskładne hasła,ale no...nie ma słów. dziękuję. :evil_lol: Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 W tej chwili dostałam to: MAŁOPOLSKI WOJEWÓDZKI LEKARZ WETERYNARII 30 – 965 Kraków 69, ul. Brodowicza 13, tel. (012) 418-77-11, fax: 418-77-14 E mail: wiw@wiw.krakow.pl WIW-CHZ-0551/5/08 Kraków, dnia 07 stycznia 2009r. Z a w i a d o m i e n i e Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. o Inspekcji Weterynaryjnej ( t.j. Dz. U. z 2007r., Nr 121, poz. 842, z późn. zm.) oraz art. 238 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071, z póżn. zm.), po rozpatrzeniu skargi wniesionej do tut. organu Inspekcji Weterynaryjnej pocztą elektroniczną, a dotyczącej zezwolenia na funkcjonowanie schroniska dla bezdomnych zwierząt, działającego w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, pomimo nie spełniania wymogów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt (Dz. U. Nr 158, poz. 1657) oraz ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (t. j. Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, z późn. zm.) - Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zawiadamia, co następuje. Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 236, poz. 2008, z późn. zm.) zezwolenie na prowadzenie przez przedsiębiorców działalności w zakresie prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt udziela w drodze decyzji wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce świadczenia usług (art. 7 ust. 6 w zw. z art. 7 ust. 1 pkt. 4 tej ustawy). Organy Inspekcji Weterynaryjnej nie mają kompetencji do udzielania zezwoleń na prowadzenie tego rodzaju działalności. Informuję jednocześnie, iż zapewnienie należytej opieki zwierzętom przebywającym w schronisku należy do zadań własnych gmin, a nie Inspekcji Weterynaryjnej. Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt, w szczególności przez przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Schronisko dla bezdomnych zwierząt, istniejące w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, działało i działa na podstawie decyzji wydanej przez Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalającej Panu Rafałowi Pałka na prowadzenie działalności w zakresie prowadzenia schroniska dla bezdomnych zwierząt. Schronisko to do dnia 31 grudnia 2008r. obsługiwało dwanaście gmin. Od dnia 31 grudnia 2008r. działalność Schroniska obejmuje teren Miasta i Gminy Olkusz. W następstwie uzyskanego jak wyżej zezwolenia, przedmiotowe schronisko zostało wpisane do rejestru prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu, otrzymując weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12123401 i objęte nadzorem w zakresie prowadzonej w nim działalności i spełniania przez nią wymagań weterynaryjnych przewidzianych obowiązującymi przepisami. Z uwagi na kończący się okres obowiązywania poprzedniej decyzji Burmistrza w sprawie zezwolenia na prowadzenie przedmiotowego schroniska dla zwierząt, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu już we wrześniu 2008r. występował do Urzędu Miasta i Gminy Olkusz z negatywnymi opiniami odnośnie spełniania przez przedmiotowe schronisko wymagań lokalizacyjnych i strukturalnych. Burmistrz Miasta i Gminy Olkusz, pomimo nie spełniania przez podmiot warunków lokalizacyjnych, istniejących uchybień strukturalnych oraz negatywnej opinii Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu wydał w dniu 31.12.2008r. zezwolenie na dalsze prowadzenie omawianej działalności w 2009r. Decyzja ta nie jest ostateczna. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wystąpił zatem do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Krakowie z pismem o stwierdzenie nieważności z urzędu decyzji Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalającej Panu Rafałowi Pałka na prowadzenie schroniska dla bezdomnych zwierząt w Olkuszu przy ul. Sikorka 91. Odnośnie zarzutów w zakresie warunków panujących w schronisku, jako podstawowy problem należy wskazać nadmierną ilość zwierząt. Podkreślam, że jest to problem występujący w większości takich obiektów w kraju i niestety mający bardzo duży wpływ na warunki bytowania przebywających tam zwierząt. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że do schroniska trafiają psy bezpańskie, zagubione, porzucone przez właścicieli, często po długotrwałej tułaczce, niedożywione, zarobaczone i chore. Schronisko ze względów finansowych zapewnia opiekę weterynaryjną na podstawowym poziomie Mając na uwadze powyższe i w następstwie stwierdzonych podczas kontroli, przeprowadzanych w w/w schronisku przez pracowników Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olkuszu, uchybień - głównie lokalizacyjnych i strukturalnych oraz nadmiernego zagęszczenia zwierząt - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu, zgodnie z przysługującymi mu kompetencjami, wydał w dniu 31 grudnia 2008r. decyzję zakazującą przyjmowania zwierząt do tego schroniska. Decyzja ta nie uzyskała jeszcze przymiotu ostateczności w rozumieniu przepisów kodeksu postępowania administracyjnego. Odnosząc się natomiast do przytoczonych w skardze rozbieżności danych za 2007r., a dotyczących ilości zwierząt ujętych w raporcie z wizytacji w w/w schronisku wyjaśniam, że powyższe rozbieżności wynikają z faktu zwrócenia właścicielom zagubionych zwierząt oraz uchybień w prowadzeniu ewidencji zwierząt przebywających w schronisku, stwierdzonych podczas kontroli przeprowadzonej przez pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w Olkuszu. W sprawie stwierdzonych uchybień Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wydał 31 lipca 2007r. decyzję administracyjną nakazująca usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości. Jednocześnie podkreślam, że problem zwierząt bezdomnych jest bardzo trudny do rozwiązania, wymaga przede wszystkim działań edukacyjnych i zmiany świadomości społecznej w tym zakresie, zniknie dopiero w chwili, gdy bezdomne zwierzę stanie się bezdomnym w wyniku przypadku, a nie jak w tej chwili ludzkiej bezmyślności i nieodpowiedzialności. Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Krzysztof Ankiewicz Otrzymują: q Adresaci w/g rozdzielnika Quote
Tweety Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 i do mnie przyszła ale jest to w stylu " wicie...rozumiecie....":cool1: (młodsze roczniki pewnie tego nie znają ale władza tak kiedyś do nas mówiła coby mieć większe zrozumienie dla trudnej sytuacji;) ) Quote
Herspri Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 też właśnie otrzymałam tą odpowiedź ;) Tak szczerze to dla mnie niewiele z niej wynika :roll: Quote
Ada-jeje Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Zapraszam na bazarek dla olkuskich bid. http://www.dogomania.pl/forum/f99/rekawiczki-skorzane-czapki-paski-dla-psow-z-obozu-zaglady-w-olkuszu-do-12-01-a-128541/ Quote
Basia1968 Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 także otrzymałam odpowiedź Wojw. Insp. Weterynarii. Quote
Ada-jeje Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Piszac kazdy mialam na mysli ze schronisko jest otwarte i adopcje ludzi z zewnatrz ktore nie maja nic wspolnego z organizacjami moga psa adoptowac. Co do reszty pozwol ze bede na ten temat rozmawiac z osobami ktore maja psy z tego schroniska, chyba ze jestes jedna z nich. Irenaka nie korzystam z posrednikow jezeli nie zachodzi taka potrzeba. Nie robie rowniez nic pod dyktando. :shake: Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Ada-jeje napisał(a):Na chwile obecna do adopcji sa psy pod nasz opieka, pod opieka KTOZ, i u Missieek, jezeli te miejsca sie zwolnia mozna wyciagac nastepne. Kazdy tez moze isc osobiscie i zabrac psa. Ada jak wiesz z naszej rozmowy jestem wrednym babsztylem i bardzo mi się nie podoba ten wpis. Sytuacja na dziś jest taka, że pan P. nie wyda Waszej organizacji żadnego psa. Więc pytanie brzmi co dalej ze zbiórką pieniędzy na psy z Olkusza? Bo jeżeli 30psów zostało zabranych ( i nie przez TOZ ale przez osobę fizyczną spisaną z dowodu osob.) + psy które wyciągnęła Missieek ( również jako osoba fizyczna) to dlaczego nie chcecie współpracować i pomagać tym osobom? Psy faktycznie nie trafiły do schroniska krakowskiego, ale są pod opieką osoby fizycznej która chyba się zarobi z taką ilością zwierząt. Więc o co w tej akcji chodzi? Bo ja osobiście, ściśle rozdzielam sprawę walki z burmistrzem i panem P. od konkretnej pomocy na rzecz psów wyciągniętych ze schroniska. I żeby nawet sam diabeł wyciągnął te psy od pana P. to bym pomogła. A Ty piszesz, że każdy może iść osobiście i zabrać psa?:angryy: To po co zbiórka pieniędzy? Quote
Tweety Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 irenaka napisał(a):Ada jak wiesz z naszej rozmowy jestem wrednym babsztylem i bardzo mi się nie podoba ten wpis. Sytuacja na dziś jest taka, że pan P. nie wyda Waszej organizacji żadnego psa. Więc pytanie brzmi co dalej ze zbiórką pieniędzy na psy z Olkusza? Bo jeżeli 30psów zostało zabranych ( i nie przez TOZ ale przez osobę fizyczną spisaną z dowodu osob.) + psy które wyciągnęła Missieek ( również jako osoba fizyczna) to dlaczego nie chcecie współpracować i pomagać tym osobom? Psy faktycznie nie trafiły do schroniska krakowskiego, ale są pod opieką osoby fizycznej która chyba się zarobi z taką ilością zwierząt. Więc o co w tej akcji chodzi? Bo ja osobiście, ściśle rozdzielam sprawę walki z burmistrzem i panem P. od konkretnej pomocy na rzecz psów wyciągniętych ze schroniska. I żeby nawet sam diabeł wyciągnął te psy od pana P. to bym pomogła. A Ty piszesz, że każdy może iść osobiście i zabrać psa?:angryy: To po co zbiórka pieniędzy? u Missieek jest jeszcze masa kotów (zabrała ich ostatnio w liczbie 31), które wyciągnęła z tego schronu. Jeżeli są wpłaty na psy wyciągane stamtąd to w domyśle chyba na koty też, jako współtowarzyszy niedoli, i chyba należało by wesprzeć finansowo Missieek w jej działaniach. Tak myslę Quote
Ada-jeje Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Irenaka czy uwazasz ze ja mam obowiazek o wszystkim pisac na forum z kim jestem w kontkcie i w jaki sposob pomagamy bidom Olkuskim, widac ze tylko pisac umiesz ale z czytaniem masz problemy i nie bede sie tutaj z Toba przekamarzac na forum jak masz cos konkretnego mozesz dzwonic lub pisac PW, czekam na propozycje. Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Ada-jeje napisał(a):Piszac kazdy mialam na mysli ze schronisko jest otwarte i adopcje ludzi z zewnatrz ktore nie maja nic wspolnego z organizacjami moga psa adoptowac. Co do reszty pozwol ze bede na ten temat rozmawiac z osobami ktore maja psy z tego schroniska, chyba ze jestes jedna z nich. Irenaka nie korzystam z posrednikow jezeli nie zachodzi taka potrzeba. Nie robie rowniez nic pod dyktando. :shake: Mylisz mnie chyba z kimś innym pisząc "pośrednik", mam zbyt silny charakter aby dać sobą manipulować. Natomisat nie wiem, czy dobrym pomysłem jest ukrywanie ewentualnych rozmów z tymi osobami które zabrały psy, bo każdy darczyńca ma prawo wiedzieć co dzieje się z jego kasą. Nie miałam zamiaru Ci nic dyktować, mam po prostu zbyt duże i złe doświadczenia pod tym względem z akcji Krzyczki aby tego Ci nie napisać w tym miejscu. Możecie jako organizacja stracić wiele w oczach darczyńców tak jak Sfora. Quote
drina Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 tez dostalam list od weta jest tam wzmianka ze od 31-12-2008 jest wydany zakaz przyjmowania zwierzat do schroniska w Olkuszu. wiecie cos o tym?? Quote
edit_f Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 nie kłóćmy się.. wymieniajmy spokojnie po prostu doświadzenia.. :loveu: i dołączam się do Tweety pamiętajcie proszę o kotach:loveu: towarzyszy olkuskiej niedoli również tych u missieek:loveu: Quote
jotpeg Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 zaraz mnie szlag trafi. dawno temu wkleilam na wszystkie watki dotyczace sprawy olkuskiej watki zwierzakow, ktore ratuje Misseek, ze stosownym wyjasnieniem. zostaly zignorowane. to moze konkretnie - na co pojdzie zebrana kasa? tylko na zwierzeta pozostajace pod opieka fundacji z Chrzanowa? Quote
ARKA Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Irenko czy to ty sam wyboldowalas niektore akapity w pismie? Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Ada-jeje napisał(a):Irenaka czy uwazasz ze ja mam obowiazek o wszystkim pisac na forum z kim jestem w kontkcie i w jaki sposob pomagamy bidom Olkuskim, widac ze tylko pisac umiesz ale z czytaniem masz problemy i nie bede sie tutaj z Toba przekamarzac na forum jak masz cos konkretnego mozesz dzwonic lub pisac PW, czekam na propozycje. Robisz błąd uważając mnie za wroga. A propozycje już padły z mojej strony: konkretna pomoc dla psów z Olkusza które zabrały dziewczyny. Na pw. nie mam co pisać. A resztę przemyśl na spokojnie, bez emocji. A do "reszty świata" mam ogromną prośbę. Jeżeli ktokolwiek ma koce, kołdry, miski, karmę dajcie znać. Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 ARKA napisał(a):Irenko czy to ty sam wyboldowalas niektore akapity w pismie? Coś Ty? Urzędas to zrobił:evil_lol: Quote
Ada-jeje Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Do waszej informacji, od 20.12.08 wyciagnelysmy ze schroniska w Olkuszu, 12 szczeniakow 1 za TM jeden walczy o zycie i jest w szpitaliku w Arce w KRK, 1 adoptowany, 2 szczeniaki przejela pod opieke Fundacja Szara Przystan z Zabrza. 2 bulowate ktore byly w szpitaliku jedna dobe a teraz sa w hotelu, jeden bull wczoraj adoptowany, 4 psy kundle ktore w szpitaliku spedzily 10 dni, Latka poszla do adopcji, jeden ONek spedzil 5 dni w szpitaliku, od wczoraj w DT, jedna suka od 20 grudnia w DT. od 30 grudnia mamy stamtad 5 kotow wszystkie w leczniu. Quote
kanna Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 proszę o wyjasnienie jednego faktu...tylko olkusz ma pozwolenie ? a co z innymi gminami? czy to lezy w kwestii każdego burmistrza bądz wójta podpisać teraz umowę z Pałką? dostali zielone światło? to pismo jest nieco enigmatyczne..:-o Quote
ARKA Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Nie wiem dlaczego pismo w calosic nie chce mi sie cytowac, wiec co istotne cytuje: . . . "Od dnia 31 grudnia 2008r. działalność Schroniska obejmuje teren Miasta i Gminy Olkusz." . . . Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu, zgodnie z przysługującymi mu kompetencjami, wydał w dniu 31 grudnia 2008r. decyzję zakazującą przyjmowania zwierząt do tego schroniska. Decyzja ta nie uzyskała jeszcze przymiotu ostateczności w rozumieniu przepisów kodeksu postępowania administracyjnego." Quote
ARKA Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 kanna napisał(a):proszę o wyjasnienie jednego faktu...tylko olkusz ma pozwolenie ? a co z innymi gminami? czy to lezy w kwestii każdego burmistrza bądz wójta podpisać teraz umowę z Pałką? dostali zielone światło? to pismo jest nieco enigmatyczne..:-o :shake: absolutnie nie dostal "zielonego swiatla", jesli to sam Olkusz dostal....od czego, od tej decyzji, odwoluje sie wojwodzki lek.wet. Quote
irenaka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Ada-jeje napisał(a):Do waszej informacji, od 20.12.08 wyciagnelysmy ze schroniska w Olkuszu, 12 szczeniakow 1 za TM jeden walczy o zycie i jest w szpitaliku w Arce w KRK, 1 adoptowany, 2 szczeniaki przejela pod opieke Fundacja Szara Przystan z Zabrza. 2 bulowate ktore byly w szpitaliku jedna dobe a teraz sa w hotelu, jeden bull wczoraj adoptowany, 4 psy kundle ktore w szpitaliku spedzily 10 dni, Latka poszla do adopcji, jeden ONek spedzil 5 dni w szpitaliku, od wczoraj w DT, jedna suka od 20 grudnia w DT. od 30 grudnia mamy stamtad 5 kotow wszystkie w leczniu. 12-1 szczeniaków=11-1 adopca=10-2Fundacja Szara Przystań =8 2psy- hotel-1adpcja=1 4kundelki-1adopcja=3 +1DT Onek -1szt 5 kotów 30psów z wtorku + Missieek ( kto wie ile ma zwierzaków z Olkusza)? Będzie jasność. Quote
Recommended Posts