Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Elżbieta481
Posted

ollie-bardzo przepraszam,ale każdy z nas podejmując się jakichkolwiek interwencji musi się liczyć z konsekwencjami jakie wynikną.Czy jednak lepiej zamknąć oczy i udawać,że nic się nie dzieje?Niestety,ale nie można się wyłączyć..Każdy z nas wolałby spokój,nie ma jednak takiej możliwości..
I będziemy się wtrącać tak do Olkusza jak i wszędzie tam gdzie jest bezkarność,podłość i zło..
E

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

2 lata temu

Potrzeba jeszcze opinii weterynarza
Autor: atom - 2007-01-05

Od sierpnia ciągnie się sprawa przeciw olkuskiemu schronisku dla zwierząt. Zaledwie dwa tygodnie temu skończyło się dochodzenie policji i sprawa trafiła wreszcie do prokuratury. Ta jednak wciąż zbiera dowody w sprawie. Aby przedstawić akt oskarżenia potrzebna jest jeszcze opinia biegłego z zakresu weterynarii, który jeszcze nie został powołany.
Sprawa olkuskiego schroniska rozgorzała na dobre zeszłego roku. Wtedy to kilkakrotne kontrole pracowników Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami z Krakowa wykazały wiele zaniedbań i nieprawidłowości. Sprawa trafiła na policję.
Przeterminowane mięso - jako karma dla zwierząt, brudna woda w miskach, nieoddzielenie chorych zwierząt od zdrowych, brak pomieszczeń dla kwarantanny, źle prowadzona ewidencja zwierząt, brak ciepłej wody, za mało bud i misek - to tylko niektóre z zarzutów postawionych schronisku.
Prawidłowośc przeprowadzonych kontroli zakwestionował jednak Rafał Pałka, właściciel schroniska przy ul. Sikorka.
- Pracownicy Towarzystwa pojawili się u mnie rano, jeszcze przed otwarciem schroniska. Od razu zarzucili mi, że woda w miskach była brudna. Ale jak mogła być czysta - po całej nocy? Poza tym wystarczy, aby pies włożył łapę do miski i już jest brudna. Inpektorzy z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami wytknęli mi kilka błędów. Chcieli, żebym miał gabinet lekarski - zrobiłem to, kanalizację - zrobiłem, lodówki do przetrzymywania mięsa na pokarm - zakupiłem. Właśnie skończyłem malowanie bud dla zwierząt i planuję jeszcze w nabliższym czasie zakupienie dużej chłodziarki. Naprawdę nie wiem, co jeszcze powinienem zrobić. Moim zdaniem, wszystko jest w porządku, zwierzęta przebywają w dobrych warunkach i uważam, że te zarzuty są bezpodstawne - tak wypowiadał się w sierpniu Rafał Pałka, właściciel schroniska.
W sierpniu zeszłego roku złożył pismo do prokuratury, w którym przekonywał, że pracownicy TONZ przekroczyli swoje uprawnienia. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w tej sprawie. Od tej decyzji jeszcze dwa razy Rafał Pałka się odwoływał - nieskutecznie. 29 grudnia Sąd Rejonowy w Olkuszu podtrzymał dezyzję Sądu Okręgowego w Krakowie i ją uprawomocnił.
Nie wiadomo jeszcze kiedy sprawa trafi do sądu. Do aktu oskarżenia brakuje jeszcze opini biegłego weterynarza. - Nie wiadomo jak długo będziemy musieli czekać na powołanie biegłego. Jego opinia jest niezbędna dla sprawy - wyjaśnia Wiesław Zięba, prokurator rejonowy w Olkuszu.
Olkuskie schronisko oprócz pracowników TONZ kontrolują także pracownicy Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej UMiG Olkusz, który podpisał umowę ze schroniskiem.
- Cały czas kontrolujemy schronisko pod kątem naszej umowy. Nie stwierdziliśmy żadnych uchybień - wyjaśnia pracownik UMiG Olkusz.
Także lekarze z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego, którzy regularnie pojawiają się w schronisku, nie stwierdzili żadnych uchybień. Swoją opinię wyrazili podczas policyjnego przesłuchania.
- Zarówno powiatowy weterynarz, jak i jedna z naszych pracownic byli przesłuchiwani w tej sprawie na komendzie. Wciąż kontrolujemy schronisko. Zauważyliśmy kilka drobnych uchybień, które od razu zgłosilismy właścicielowi i natychmiast zostały one naprawione. Do końca roku pan Pałka ma jeszcze czas na wybudowanie dodatkowego pomieszczenia do wydawania psów. Nie mamy żadnych większych zatrzeżeń co do prowadzenia schroniska i opieki nad zwierzętami - wyjaśnia Joanna Lis, weterynarz, inspektor do spraw zwalczania chorób zakaźnych przy Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym w Olkuszu.

schronisko dla zwierząt w Olkuszu jest tak naprawdę umieralnią dla nich!!
Katarzyna 2008-11-28 16:42:28

Warunki panujące w schronisku w Olkuszu są straszne!!!W jednym kojcu znajduje sie po kilkanaście psów!!!Oststnio przygarnęłam szczeniaka ze schroniska w Olkuszu i gdyby nie 2-tygodniowe leczenie u weterynarza szczeniak by zdechł!Był strasznie wychudzony widać mu było żebra a poza tym podłapał tam nosówkę i pomimo tego,że jest już zdrowy choroba i tak może się nawrócić!!!Niech ktoś wreszcie się zajmie tymi biednymi zwierzętami bo tak naprawdę to nie jest schronisko tylko umieralnia dla tych biednych zwierząt!!!!!!!!!!!!!!

Posted

wczoraj (03.01.08) ok.15.00
cytuje:
coś drgnęło... to artykuł z wczorajszej Gazety Krakowskiej,ciężko go tu przeczytać,ale autorka pisze o zainteresowaniu fundacji sytuacją w schronisku. Oczywiście pan P. odpiera zarzuty twierdząc, że demonizuje się całą sprawę. On uważa, że do schronu trafiają zwierzęta chore i nie sposób wyleczyć je w kilka dni. Po prostu brak słów W dalszej części artykułu wypowiada się burmistrz Olkusza. Przetarg na przyjmowanie bezdomnych zwierząt w dalszym ciągu nie został rozstrzygnięty. Obecnie funkcjonujące schronisko ma charakter tymczasowy. Działka, którą wykupił właściciel pod nową placówkę wymaga zmian w planie zagospodarowania przestrzennego. Pan Rzepka również wspomina, że poproszono wszystkich przedstawicieli gmin, które korzystają z usług schroniska o odwiedzenie tej palcówki i wypowiedzenie się na temat możliwości stworzenia nowej, która będzie prowadzona i finansowana przez samorządy. oto link do skanu artykułu:
2009-01-02 17;44;21.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

Posted

[quote name='Sesila']wczoraj (03.01.08) ok.15.00
cytuje:
coś drgnęło... to artykuł z wczorajszej Gazety Krakowskiej,ciężko go tu przeczytać,ale autorka pisze o zainteresowaniu fundacji sytuacją w schronisku. Oczywiście pan P. odpiera zarzuty twierdząc, że demonizuje się całą sprawę. On uważa, że do schronu trafiają zwierzęta chore i nie sposób wyleczyć je w kilka dni. Po prostu brak słów W dalszej części artykułu wypowiada się burmistrz Olkusza. Przetarg na przyjmowanie bezdomnych zwierząt w dalszym ciągu nie został rozstrzygnięty. Obecnie funkcjonujące schronisko ma charakter tymczasowy. Działka, którą wykupił właściciel pod nową placówkę wymaga zmian w planie zagospodarowania przestrzennego. Pan Rzepka również wspomina, że poproszono wszystkich przedstawicieli gmin, które korzystają z usług schroniska o odwiedzenie tej palcówki i wypowiedzenie się na temat możliwości stworzenia nowej, która będzie prowadzona i finansowana przez samorządy. oto link do skanu artykułu:
2009-01-02 17;44;21.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

to z załozonego przeze mnie profilu na naszej klasie. pozwoliłam sobie wkleić artykuł z gazety krakowskiej wraz z komentarzem zamieszczonym tutaj.
osoby prowadzące profil "Olkusz Olkusz" polecają profil "Olkusz pomoc dla zwierzaków" po to,by pisali ludzie z Olkusza. "Miejscowe" pisma zawsze są bardziej wiarygodne,może też bardziej wystraszą niz te z drugiego końca Polski.
Podaję adres profilu Logowanie do nasza-klasa.pl mozna zaprosić do kontaktów i potem polecać profil albo zdjęcie. Na głównym zdjęciu zamieszczony jest duży napis "Potrzebna pomoc" i wklejony link do dogomanii.
kolega odnalazł również na naszej klasie osobę z krakowskiego ośrodka tv.napisał do tej osoby list.
śpijcie dobrze.

Posted

Kopiuję z innego tematu poświęconego OL bo tam nikt nie zwrócił uwagi:

Gosiara napisał(a):
dostałam ten link od Formicy od dłuższego czasu poszukuję pół dzikich kotów w miarę młodych do roku lub 12 miesięcznych...
Mogę stworzyć takim kotom dom stały,ale u mnie w stajni...
Potrzebne nam dwa kocurki,które będą łowiły myszy(mam spichlerz z ziarnami)i tysiące myszy:/
Nasze trzy koty nie daja rady...
Koty u nas dostaja mleko i sucha karmę...Mam takie wymagania w wielu dlatego że nasze koty są w wieku okolo roku i żeby sie zgadzaly razem spaly itd...
Myślę że kotów które marzną na mrozie taka opcja by była idelana?

Astaroth napisał(a):
Niestety nie mogę zabrać psa ani kota do domu na DT, ale jeśli to coś pomoże to może udało by mi się przechować jakiegoś małego pieska albo kociaka w firmie( w Warszawie), jedyny problem to taki że tam nie ma ogrzewania, ale jest to zamknięte pomieszczenie i przez 9 godzin dziennie zawsze ktoś tam jest, myślę że to i tak lepiej niż buda w tym "schronisku" , szczególnie że zbliżają się ostre mrozy. Jeśli taka pomoc się przyda to proszę dajcie znać.

Posted

Astaroth-Twoja propozycja z przechowaniem psiaka w firmie jest zawsze jakims wyjsciem. Tak samo jak propozycja Gosiary jest dosyc interesujac.Tylko szkoda,ze koty mialyby mieszkac wstajni,ale lepsze to niz klatka schroniskowa itp.

Posted

[quote name='dogomanka_']Astaroth-Twoja propozycja z przechowaniem psiaka w firmie jest zawsze jakims wyjsciem. Tak samo jak propozycja Gosiary jest dosyc interesujac.Tylko szkoda,ze koty mialyby mieszkac wstajni,ale lepsze to niz klatka schroniskowa itp.

Missieek szukała właśnie stajni dla swoich półdzików z OL i do niej odesłałam Gosiarę. Wiem, że Gosiara odezwała się do Missieek, może coś z tego będzie :)
Missieek zaproponowała wcześniej, że jeśli ktoś weźmie jej zdrowe tymczasy ona da miejsce chorym z OL - jak dla mnie świetne wyjście :) Niestety, schron odmówił wydania zwierząt missieek...

Posted

[quote name='dusje']Przeslalam do znanych mi holend. organizacji prozwierzecych maila z pismem do burmistrza z tlumaczeniem na ichni. Odzew jest dosc duzy, ja zas otrzymalam zapytanie, czy mozliwe jest tez podpisywanie petycji do burmistrza na internecie. O ile mi wiadomo - takiej opcji nie ma, stad tez moje zapytanie czy bylaby taka mozliwosc np. na stronie fundacji Ada jeje

Dusje, w internecie jest coś takiego: ::::::www.petycje.pl::::::
ale czy to obchodzi kogokolwiek z władz? Nie sądzę :shake:

Posted

Przeslalam do znanych mi holend. organizacji prozwierzecych maila z pismem do burmistrza z tlumaczeniem na ichni. Odzew jest dosc duzy, ja zas otrzymalam zapytanie, czy mozliwe jest tez podpisywanie petycji do burmistrza na internecie. O ile mi wiadomo - takiej opcji nie ma, stad tez moje zapytanie czy bylaby taka mozliwosc np. na stronie fundacji Ada jeje

Posted

Mayor of Olkusz
Mr Dariusz Rzepka
burmistrz@umig.olkusz.pl

Dear Sir
I appeal to you, Sir, for taking administrative and law steps in order to lock up the shelter for homeless animals in Olkusz at Sikorkastreet 91 run by a private company.

It is against human dignity and as well illegal that there does exist such a place - mass slaughter-house of homeless animals - in a civilized country, a member of the E U.

It is high time, Sir, to hamper and hinder this Gehennalike misconduct of animals, their psychological and physical tortures, their agonies from malnutrition, scarcity of water, lack of medical treatment and entire lack of concern for their life and well-being.

What matters in this shelter is not the good of animals but money obtained for each dog and cat. Dogs are here taken in on a massive scale from at least 23 local communities of the Małopolska Voivod. This shelter does not have enough room for these animals nor proper facilities at all, nothing to say about the qualified and professional staff to take care of animals and run a shelter. The tacit motto of the shelter seems to sound: “a good dog is a dead dog - the less we spend on ‘looking after’ the more we earn”.

How is it possible that such acts of cruelty to animals have been committed at your territory? It is you, Sir, who is a guardian of the law and it is your prescribed by the law duty to take care of homeless animals and not to allow concession for torturing them in such a merciless way, for their agony in pains due to misuse and resulting from that diseases.

Posted

emilia2280 napisał(a):
Koss, a Ty tlumaczem jestes? bo ja co przertlumaczé, to owszem, poprawne, ale dla native speakera, to brzmi jak banialuki niestety :shake: wiem, bo u polskiego tlumacza przysiéglego bylam z mézem i on musial jej mówic jakie zwroty brzmiá smiesznie dla niego i trzeba bylo je zmieniac... a nie chcemy wyslac "chaly" na swiat.

NIE jestem tłumaczem, ale myślę :oops:ze nie trzeba będzie się wstydzić:shake:...ale jezeli ktos moze sprawdzic to pewnie-:loveu:tłumaczenie jest wierne i poprawne pod wzgledem stylistycznym i ortograficznym ,po :roll:francusku -sprawdzi romanista...

Posted

Rozumiem ze chodzi o petycje do Burmistrza Olkusza. W j. polskim Genobis moze wstawiac. Przydaloby sie tez wersje tlumaczone na j. obce, ktore mozna przyslac na maila fundacyjnego.

Posted

Nie wiem czy ktoś już to pisał, ale NIE KONTAKTUJEMY SIĘ Z OLKUSKIM STOWARZYSZENIEM PRZYJACIÓŁ ZWIERZĄT!

Jedna wielka ściema najdelikatniej rzecz ujmując.
Już wiem dlaczego brak strony, telefonów, kontaktu mailowego czy w ogóle jakiegokolwiek :angryy:

Posted

[quote name='Ada-jeje']Rozumiem ze chodzi o petycje do Burmistrza Olkusza. W j. polskim Genobis moze wstawiac. Przydaloby sie tez wersje tlumaczone na j. obce, ktore mozna przyslac na maila fundacyjnego.

Ada:lol: ja to widze tak ze na stronce z petycja jest ona w j polskim, angielskim, niemieckim,francuskim itd., a my wszyscy wysylamy link do znajomych itd. z prosba o podpisanie. Moze jest to nieco skomplikowane ale jesli daloby rade to super.
Ponizej petycja w j holenderskim do burmistrza OL, moze niezbyt wiernie tlumaczona ale oddajaca sens protestu

Geachte Burgemeester,

We doen een beroep op U om de administratieve en juridische stappen om tot sluiting van het asiel voor dakloze dieren op U te nemen, dat gevestigd is in Olkusz op Sikorka straat 91 en geëxploiteerd word door een particuliere onderneming van dhr Rafal Palka.

We vinden het mensonwaardig en in de strijd met de wet, dat dit asiel - het massale doodstation van dakloze dieren mag functioneren in een beschaafd land in de EU de partnerstad van Bjerringbro, Staffordshire Moorlands,Bruay-La Buissiere

Geachte burgemeester, het is de hoogste tijd om een eind te maken van deze hel van deze dieren, hun mentale en fysieke lijden en de dood tot gevolg door uithongering, gebrek aan water, voor het gebrek aan medische behandeling,kortom een volledig gebrek aan zorg voor hun leven en hun lot.

In dit asiel telt het welzijn van de dieren niet,alleen geld telt, maar het geld dat wordt verkregen voor de dieren wordt misbruikt voor prive doeleinden van de eigenaar! Honden worden geplaatst uit ten minste 23 gemeenten provincie Małopolskie terwijl dit asiel onvoldoende plaatsen voor deze dieren of in enig opzicht geschikte faciliteiten heeft en ongeschoold personeel met de juiste kennis van verzorging van dieren. We zijn van mening dat een motto van de eigenaar klinkt zoals volgt: Een dode hond is een goede hond- minder geld voor de honden,betekent meer geld voor de eigenaar

Hoe is het mogelijk dat in de door U beheerde gemeente zulke daden van wreedheid tegen dieren gebeuren?
U bent de hoeder van de rechtsstaat en U bent opgeroepen tot de verantwoordelijkheid van een wettelijke plicht tot zorg voor dakloze dieren en niet om Uw toestemming te geven om het misbruik van dieren op zo'n wrede manier: honden en katten laten overlijden dmv kwelling als gevolg van verwaarlozing en hun vele ziekten.

We zijn diep geschrokken en we hopen dat onze reactie serieus wordt behandeld.

tutaj podpis...................................

Posted

Czy jest ktoś kto ma dobre rozeznanie w strukturze urzędów Unii Europejskiej? Byłoby wiadomo gdzie kierować pisma żeby trafiły na biurka właściwych urzędników, miały jak największą siłe rażenia a nie poszły do szuflady z napisem "nawiedzeni". Może ktoś z Waszych znajomych, dzieci, dzieci znajomych studiuje/studiował np. europeistykę? Jest mnóstwo kierunków i szkół utworzonych pod kątem np. ewentualnego zatrudnienia w strukturach UE, pozyskiwania stamtąd funduszy itp.
Ja miałam taki przedmiot na studiach, ale to było dawno, jeszcze przed naszym wstąpieniem do Unii i nic nie pamiętam:oops:

Posted

[quote name='dogomanka_']Kinya-wiesz cos wiecej na temat tego stowarzyszenia? jakby c to wyslij mi na PW .

Ada-jeje, upubliczniamy to co wiemy czy na razie się powstrzymamy?
dogomanka_ jest w poczcie zasłużonych dla olkuskich zwierząt, wyślę jej info na pw:razz: - o ile znowu mnie nie wywali z dogo:shake: