Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sesila, na pierwszej stronie masz kilka tekstów, radzę ci wybrać któryś z nich, bo masz do jednej osoby kilka wersji. Najlepiej przeczytaj pierwsze dwie strony a bedziesz wiedziala jakie sa teksty ;)

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam podobne pytanie : które pismo" nasajpierw" przetłumaczyc na angielski ..i co dalej zamieścić tu na wątku-czy wysłać ale ...gdzie???? WSZYSTKIE pisma porozsylalm -we wtorek rozłoze w szkole - zbiorę podpisy ( w sprawie Krzyczek było ich 800)wyśle przez sekretariat z logo szkoły -ona ma mir w kraju,podobnie jak Dyr. -On tez podpisze zawsze zywo reaguje w piesowych tematach . W sprawie Krzyczek porozkładałam pismo w zaprzyjaznionej przychodni sklepach -ludzie podpisywali z nr. dowodów -potem to wysyłałam ,moze i teraz. ARKA -NIE WIEM SKĄD MASZ NA TO JESZCZE SIŁY..

Posted

ARKA napisał(a):
No i trzeba bedzie p.Wojewode zainteresowac

Jest już poinformowany przez pewną bardzo do tego stosowną osobę :razz: która jest także na dogo.
Ja wysłałam petycję, podobnie jak moi znajomi. Będę tu stale zaglądać i starać się pomóc na ile będę w stanie. Może tym razem uda się dobrać do doopy panu P. :angryy:

Posted

Akcją zainteresowała się moja koleżanka, pracuje w TVP, ale oddział w Katowicach, więc to nie to województwo :/ szkoda....napisała mi tylko żeby się skontaktować z Telewizją z Krakowa.

Posted

weszka napisał(a):
Jest już poinformowany przez pewną bardzo do tego stosowną osobę :razz: która jest także na dogo.
Ja wysłałam petycję, podobnie jak moi znajomi. Będę tu stale zaglądać i starać się pomóc na ile będę w stanie. Może tym razem uda się dobrać do doopy panu P. :angryy:

;) super!!!

Posted

[quote name='koss']Mam podobne pytanie : które pismo" nasajpierw" przetłumaczyc na angielski ..i co dalej zamieścić tu na wątku-czy wysłać ale ...gdzie???? WSZYSTKIE pisma porozsylalm -we wtorek rozłoze w szkole - zbiorę podpisy ( w sprawie Krzyczek było ich 800)wyśle przez sekretariat z logo szkoły -ona ma mir w kraju,podobnie jak Dyr. -On tez podpisze zawsze zywo reaguje w piesowych tematach . W sprawie Krzyczek porozkładałam pismo w zaprzyjaznionej przychodni sklepach -ludzie podpisywali z nr. dowodów -potem to wysyłałam ,moze i teraz. ARKA -NIE WIEM SKĄD MASZ NA TO JESZCZE SIŁY..

SUUUPEERR!!:p
Koss to przetlumacz do burmistrza! reszte niech nam Emilka przetlumaczy;)
Dzieki!!:loveu:
I umiesc tu na watku a ja "podepne" kolo wersji polskiej;)

Chyba pchne tez pisma do Brukseli, chyba nie ma co byc grzecznym i cierpliwym.:razz:
Czy ktos wie, ten teren co jest obecnie schron i ten nowy teren, to tereny moze rolnicze sa, przypadkiem?:cool1:

Koss -NIE WIEM SKĄD MASZ NA TO JESZCZE SIŁY :evil_lol:

Posted

Dziewczyny! Kocham Was:loveu: Ile na tym wątku pozytywnej energii:lol:
Wspólne działanie jest piękne- tyle świetnych pomysłów:multi:
Powiedzenie- "co dwie głowy,to nie jedna" sprawdza się naprawdę!
Lawina właśnie ruszyła- panowie z Olkusza pewnie nie spodziewaja się co naprawdę przyniesie im Nowy Rok!:evil_lol:

Posted

[quote name='ARKA']SUUUPEERR!!:p
Koss to przetlumacz do burmistrza! reszte niech nam Emilka przetlumaczy;)
Dzieki!!:loveu:
I umiesc tu na watku a ja "podepne" kolo wersji polskiej;)

Chyba pchne tez pisma do Brukseli, chyba nie ma co byc grzecznym i cierpliwym.:razz:
Czy ktos wie, ten teren co jest obecnie schron i ten nowy teren, to tereny moze rolnicze sa, przypadkiem?:cool1:

Koss -NIE WIEM SKĄD MASZ NA TO JESZCZE SIŁY :evil_lol:

Jesli chcesz, to zrobie tlumaczenie na niderlandzki do Brukseli, od razu sobie przeczytaja po swojemu, bo na jelopy eurposlow nie ma co liczyc.

Zaraz wysylam maila przechodniego do fundacjii w Holandii z prosba o przesylanie do wszystkich zainteresowanych. Napisza na adresik burmistrzunia:evil_lol:

Posted

Tlumaczmy, tlumaczmy na wszystkie jezyki swiata niech Europa i Świat sie dowie co sie tu wyprawia. Nie takie akcje mamy wygrane, DLA DOBRA ZWIERZAT, nie doceniaja nas;) Przypominam, dzieki wsparciu miedzynarodowemu, dwa weta do ustawy o ochronie zwierzat przeforsowalismy, zamkniete Krzyczki, obozy zaglady zwierzat: Ligota, Biedrzycka itd.
Albo beda dobre schroniska albo niech psy biegają po ulicach. Ale za nasze pieniadze nie bedzie nikt znecal sie dodatkowo nad tymi juz i tak przez ludzi, poszkodowanymi, porzuconymi zwierzetami.

Sprawa Olkusza to jak 'wrzod na tylku', rosnie od lat i trzeba to wreszcie "chirurgicznie usunac", jednym cieciem.

Posted

To ktore pismo moge przetlumaczyc?;) Czy ewentualnie napiszesz cos specjalnego dla Brukseli?

Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl zreszta nie moj wlasny;) Holenderskie fundacje ktore walcza o psy w Hiszpanii przesylaly maila z prosba o podpisanie sie pod nim i wyslanie do ambasady hiszpanskiej w kraju zamieszkania.

Moze warto wyslac takie maile do ambasady PL w Wlk. Brytanii, Danii i Francji z zaznaczeniem ze burmistrzowie miast partnerskich zostali rowniez poproszeni o przyjrzenie sie sytuacji w Olkuszu itd. Daje glowe ze spotkanie biznesowe w ambasadzie nie pozostanie bez echa

Posted

dusje napisał(a):
Jesli chcesz, to zrobie tlumaczenie na niderlandzki do Brukseli, od razu sobie przeczytaja po swojemu, bo na jelopy eurposlow nie ma co liczyc.

Zaraz wysylam maila przechodniego do fundacjii w Holandii z prosba o przesylanie do wszystkich zainteresowanych. Napisza na adresik burmistrzunia:evil_lol:

Do Brukseli lepiej francuski, niderlandzki w Belgii jest używany przez Flamandów a inteligencja i vipy to głównie Waloni :razz:

Posted

Postaram sie do wtorku zamiescic tłumaczenie do burmistrza-do tego czasu ..nie zyje, a dogo jak narkotyk mnie odrywa.. ....:placz:
Cholera ,ale ten niderlandzki mi zainponowal...:p:cool1:
Gameta -to rodzinny sklep...:eviltong:
ARKA-:loveu:

Posted

Ewa i flatki napisał(a):
Do Brukseli lepiej francuski, niderlandzki w Belgii jest używany przez Flamandów a inteligencja i vipy to głównie Waloni :razz:

Generalnie masz racje ale niderlandzki w Brukseli tez spoko ;) Ja niestety, francuskiego nie znam:oops:

Posted

dusje napisał(a):
Generalnie masz racje ale niderlandzki w Brukseli tez spoko ;) Ja niestety, francuskiego nie znam:oops:

Ale językiem urzędowym - jednym z kilku jest francuski a nie flamandzki :cool3:
Można słać po angielsku, bo na naszych europosłów, szczególnie tych z LPRu
i Samoobrony to mało, że nie można liczyć - oni pewnie od razu petycję do kosza by wsadzili :angryy:

Posted

Wysłałam list to tvp - Kraków o takiej treści:

Szanowni Państwo!

Piszę do Państwa, mimo że zamieszkuję inne województwo. Sprawa jednak jest na tyle poważna, że nie mogę przejść obok niej obojętnie. Sprawa dotyczy olkuskiego schroniska, które działa w obrębie Państwa województwa. Już od kilku lat w schronisku dzieją się "okropne" rzeczy. Codziennie rozgrywa się tam dramat zwierząt, umęczonych, wymarzniętych, pogryzionych, chorych. Olkuskie schronisko prowadzi Pan Rafał Pałka. Według wolontariuszy i członków Fundacji "Pro Animals" jest to schronisko, które powinno zostać jak najszybciej zamknięte! Zwierzęta nie żyją tam w normalnych, schroniskowych warunkach. Psy są wymieszane (nie są oddzielone suki od psów), jest za mało bud, szczeniaki przebywają na kilkustopniowym mrozie. Zwierzęta taplają się w błocie, własnych odchodach, są wychudzone. Dochodzi do walk między psami o jedną budę, czy to jest normalne? Przesyłam Państwu zdjęcia psów, które zostały stamtąd wyciągnięte przez wolontariuszy. Psy są wycieńczone albo skrajnie wycieńczone, schorowane. Od razu pojechały do kliniki Fundacji "Pro Animals". Fizyczne uszkodzenia jest łatwo w miarę usunąć, gorzej z psychiką tych zwierząt. Są one w okropnym stanie psychicznym, kompletnie nie ufają człowiekowi, chowają się, są takie zagubione! O czymś to świadczy....

Sprawa olkuskiego schroniska ciągnie się od kilku lat. Wolontariusze mimo nalegań wciąż pozostają bezradni na taki stan rzeczy. Dlatego zwracamy się do Państwa z nadzieją, że znajdziemy pomoc i wsparcie. Skoro nie możemy liczyć na lokalne władze to staramy się liczyć na media - radio, prasę, telewizję. Sami staramy się pomagać tym zwierzętom na tyle na ile potrafimy, ale nie jesteśmy w stanie dać domu ok. 300 psom! Do tego dochodzą jeszcze koty.

Prosimy o zainteresowanie dla tych wycieńczonych, skatowanych zwierząt!

+ najbardziej makabryczne zdjęcia