Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='__Lara']No właśnie o to chodzi, każdy tu wspiera i działa jak może :)

:bigok: i własnie o to chodzi!! I nikt tu nie bedzie pisal,ze zabierze te psy bo nie ma ani takiego schroniska ani takiego miejsca ani kasy aby tylu psom zagwarantowac lepsze miejsce, narazie...
A jesli napisze to znaczy, ze "oszołom' a my powazni ludzie, odpowiedzialni.

A poza tym, jak pisala juz gdzies agata. To nie my zobowiazalismy sie do opieki nad tymi zwierzetami, to nie my dawalismy pozwolenie aby to funkcjonowalo, to nie my zaniedbalismy te zwierzeta ale..za nasze pieniadze zobowiazal sie ktos inny i ktos inny nasze pieniadze na to dal.
Wreszcie niech sie rozlicza z 'tej opieki' i teraz najwyzczy czas dopilnowac aby krzywda juz tym psom sie nie dziala. Aby byly leczone a nie pod igle aby nie chorowaly i tam zywot konczyly, aby sie nie zagryzaly bo boksow zamalo i zamale, aby nie zagryzaly sie z powodu braku dostatecznej ilosci boksow i zlego dobrania przez to psow aby nie zagryzlaly sie z powodu cieczek u suk. Aby suki tam w ciaze nie zachodzily-co to ma byc prywatna rozmnazalnia psich/kocich nieszczesc, na dodatek i dodatkowe cierpienia zaciazanych suk?? Co to my zyjemy w sredniowieczu, ciagle? Wydawanie suk niekastrowanych to "kryminal"!! To poglebianie bezdomnosci!! To nie walka z bezdomnoscia to walka przeciw bezdomnosci zwierząt.
I kazdy kto ma serce do zwierzat, rozumie caly problem, chce go rozwiazac, walczyc z bezdomnoscia, "staje na glowie" aby suki opuszczaly schroniska wysterylizowane.

I mnie osobiscie malo to interesuje ile p.P dostaje na psy. Nikt go nie zmuszal do stawania do przetargow. Stanal wiedzial dobrze za ile sie zobowiazal do opieki nad psami. A widac tez, ze nie o opieku tu chodzilo....

Posted

__Lara napisał(a):
Przyszła mi do głowy straszna myśl :-( mam nadzieję, że te psiaki nie zjadają swoich kolegów :-( (bo gdzie "znikło" tych 134 psów? :mad:)

mogą się zjadać, ale nie tylko :-(
psy mogą umierać na wskutek różnych chorób np. zatrucia pokarmowe, szczeniaki na nosówkę, parwowiroza i wiele innych.
Teraz jeszcze idą mrozy i może to być też natychmiastowe obniżenie temperatury ciała psów. Różnego rodzaju skaleczenia w takich warunkach moga okazac się śmiertelne, poniważ grasujące w taki otoczeniu bakterie mogą spowodować zakażenie. Kleszcze przenoszą zapalenie opon mózgowych więc i psom może się udzielić.

Posted

AdaK napisał(a):
mogą się zjadać, ale nie tylko :-(
psy mogą umierać na wskutek różnych chorób np. zatrucia pokarmowe, szczeniaki na nosówkę, parwowiroza i wiele innych.
Teraz jeszcze idą mrozy i może to być też natychmiastowe obniżenie temperatury ciała psów. Różnego rodzaju skaleczenia w takich warunkach moga okazac się śmiertelne, poniważ grasujące w taki otoczeniu bakterie mogą spowodować zakażenie. Kleszcze przenoszą zapalenie opon mózgowych więc i psom może się udzielić.

No tak AdaK, mi jeszcze do tego chodziło o tą ubojnię.... że tam nie idą na "przeróbkę" psy....:bigcry:

Posted

Dziewczyny!
O jakiej ubojni Wy piszecie?:crazyeye: Jest podejrzenie,że panP. jest wspólnikiem,ale Hurtowni Wędlin "Przemko"!
Ale do tej pory nikt nie sprawdził,czy jeden ze wspólników to jest TEN Pałka!;)
Nie róbcie z igły widły!

Posted

[quote name='AdaK']epe, nam chodziło o przyczyny zaginięcia 134 psów (z dużym naciskiem na liczbę 134)

W wielu schroniskach 'giną psy' tzn, utaja sie eutanazje psow.

Posted

[quote name='AdaK']Kleszcze przenoszą zapalenie opon mózgowych więc i psom może się udzielić.
Psy od kleszczy zapadaj na babeszjoze glownie, ludzie tez ale i na bolerioze...

Kleszcze przenosza pierwotniaki, ktore wprowadza klesz do krwioobiegu, a one niszczą krwinki czerwone we krwi. Nie wszystkie kleszcze je przenoszą. Sa regiony w Polsce, gdzie wystepuje najwieksze zagrozenia chorobami odkleszczowymi.

Posted

Wiem,że o to chodzi;) I pan Pałka musi się jakoś wytłumaczyć!
Ciekawe co też wymyśli chłopinka? Jak tam w ogóle burdel w papierach,to może i więcej psów brakować! Pewnie zaniżył liczbę eutanazji i zagryzień:angryy:

Posted

Mam problem.
Próbuję się umówić na spotkanie z Wojewodą Małopolskim w sprawie schroniska Olkusz ( a właściwie braku odpowiedniego nadzoru Burmistrza nad tym schroniskiem). Sekretariat najpierw odesłał mnie do Burmistrza a teraz do rady miejskiej, twierdząc, że Wojewoda sprawuje nadzór nad działalnością gminną na podstawie kryterium zgodności z prawem. Jak się przebić?

Posted

[quote name='irenaka']Mam problem.
Próbuję się umówić na spotkanie z Wojewodą Małopolskim w sprawie schroniska Olkusz ( a właściwie braku odpowiedniego nadzoru Burmistrza nad tym schroniskiem). Sekretariat najpierw odesłał mnie do Burmistrza a teraz do rady miejskiej, twierdząc, że Wojewoda sprawuje nadzór nad działalnością gminną na podstawie kryterium zgodności z prawem. Jak się przebić?

No i slusznie. Wojewoda powoluje wojewodzkiego weta a nadzor weterynaryjny(ustawowy) jest, ze tak powiem:nieskuteczny, a wiec?
No i trzeba bedzie p.Wojewode zainteresowac czy pozwolenia wydawane p/P,przez burmistrza i powiatowego wet, sa zgodne z prawem. I od strony burmistrza i od strony weterynaryjnej. Nie sa, bo chociazby teren nie jet zlokalizowany 150 m od zabudowan itd. "W łapke" rozporzadzenie o schroniskach i punkt po punkcie wypisac....Z Frotka sie skontaktuj;)

Posted

Przecież jak już go uprzedzili o przewidywanej kontroli powiatowego, to conieco uda mu się "posprzątać". No i na wizyty przedstawicieli z gmin też będzie się miał czas specjalnie przygotować.
A kto zagwarantuje, że ci przedstawiciele wszystkie psy zobaczą?? Że te najbieniejsze, najchudsze i najbardziej sponiewierane nie zostaną schowane gdzieś gdzie nikt ich nie znajdzie??
Pewnie nagle normalne jedzenie się w miskach znajdzie a po pomyjach i całym tym gównie które te psy jedzą chwilowo nie będzie śladu. Dziewczyny czy macie jakieś zdjęcia tego co na codzień w miskach się znajduje?? Czy ktoś ma zdjęcia wyglądu boksów - ale takiego "na codzień" a nie "od święta"??

Posted

Rozmawialam teraz z pajunia, poprosilam ja o prztlumacenie tekstu na j. niemiecki i pokazanie tego horroru organizacjom w Niemczech. Na miere swoich mozliwosci zrobi nam ta przysluge. Zproponowala rowniez zeby petycje ktore napisala Arka do Wojewody, Wojewodzkiej wetrynarii i do Burmisrza Olkusza przetlumaczyly osoby na j. angielski, holenderki, niemiecki i zeby te petycje byly wysylane rowniez do w/w osob w jezykach obcych. Polska lezy w srodku Europy jest w Unii i musimy pokazac ten oboz zaglady calej Europie. Prosimy Izis, Charly, Dusje, o pomoc w tlumaczeniach na j. obce. Pszepraszam jezeli zle napisalam nicki. Kazdy kto na dogo i potrafi przetlumaczyc petycje prosimy o wlaczenie sie do akcji.

Posted

AdaK napisał(a):
czyli co ma zamiar budowac nowe schronisko?:-o
wiadomości24 napisały że postarają się zainteresowac sprawą.

No właśnie, dlatego te sąsiednie gminy trzeba dobrze powiadomić o tym co się dzieje w schronisku :angryy:

Posted

co do artykułu - niezły tekst z tym, ze to schronisko obecne to rozwiązanie tymczasowe - od 10 lat???? niezły tymczas...

a kanalizacji pod wybiegami NIE MA - jedyne co to pod tymi klatkami na środku są takie betonowe a'la spływy, ale to i tak spływa w glebę :roll:

Posted

:mad::mad:no to ja zrozumialam, ze burmistrz Olkusza chce namowic gminy aby sfinansowaly budowe nowego schroniska p.P, tak???????:crazyeye::crazyeye: :angryy::angryy::angryy: