fizia Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Znalazłam coś takiego, ale tez nie ma namiarów konkretnych Przegląd Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego Nie tylko dla bezpańskich psów Autor: (wiw) - 2008-08-13 W Olkuszu od niedawna działa Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt. Jego pomysłodawcy i założyciele, Jarosław Zub, Agnieszka Kwiecień i Marek Banyś wierzą, że uda im się pomóc zwierzętom, tak często krzywdzonym przez ludzi. Główne cele organizacji to działanie na rzecz ochrony zwierząt, a w szczególności humanitarne ich traktowanie i zapewnienie im odpowiednich warunków życia, a także kształtowanie właściwych postaw wobec zwierząt. Stowarzyszenie ma na razie 17 członków. Jak mówi prezes organizacji, Jarosław Zub, pomysł powstał z miłości do zwierząt, a także za sprawą wielu sygnałów o braku takiej instytucji w Olkuszu. - Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom wielu osób. Mamy nadzieję, że przy współpracy z władzami miasta i wszystkimi zainteresowanymi, uda nam się sprawić, że bezpańskich psów i kotów będzie jak najmniej, a te, które mają dom, będą godnie traktowane - mówi Jarosław Zub. Instytucja ma w planach kilka przedsięwzięć. - Chcielibyśmy zorganizować festyn, w czasie tego pokazywane byłyby psy, nieposiadające właścicieli. W ten sposób można przecież znaleźć chętne osoby do zaopiekowania się czworonogiem - mówi Agnieszka Kwiecień. Kolejnym pomysłem jest oznakowanie psów, aby te nie trafiały do schroniska, tylko były odprowadzane do właściciela, gdy się zgubią. Bardzo ważne jest także uświadomienie ludziom, że pies czy kot to nie zabawki, których można się pozbyć, gdy się znudzą lub staną się niewygodne. W tym celu planuje się organizowanie pogadanek, odczytów czy rozprowadzanie informacji dotyczących praw zwierząt i ochrony przyrody. Założyciele stowarzyszenia zgodnie przyznają, że w ten sposób leczone byłyby przyczyny, a nie skutki. Quote
ARKA Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Skoro pisal to przeglad olkuski to mają z nimi kontakt. Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='fizia']Znalazłam coś takiego, ale tez nie ma namiarów konkretnych Przegląd Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego Nie tylko dla bezpańskich psów Autor: (wiw) - 2008-08-13 W Olkuszu od niedawna działa Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt. Jego pomysłodawcy i założyciele, Jarosław Zub, Agnieszka Kwiecień i Marek Banyś wierzą, że uda im się pomóc zwierzętom, tak często krzywdzonym przez ludzi. Główne cele organizacji to działanie na rzecz ochrony zwierząt, a w szczególności humanitarne ich traktowanie i zapewnienie im odpowiednich warunków życia, a także kształtowanie właściwych postaw wobec zwierząt. Stowarzyszenie ma na razie 17 członków. Jak mówi prezes organizacji, Jarosław Zub, pomysł powstał z miłości do zwierząt, a także za sprawą wielu sygnałów o braku takiej instytucji w Olkuszu. - Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom wielu osób. Mamy nadzieję, że przy współpracy z władzami miasta i wszystkimi zainteresowanymi, uda nam się sprawić, że bezpańskich psów i kotów będzie jak najmniej, a te, które mają dom, będą godnie traktowane - mówi Jarosław Zub. Instytucja ma w planach kilka przedsięwzięć. - Chcielibyśmy zorganizować festyn, w czasie tego pokazywane byłyby psy, nieposiadające właścicieli. W ten sposób można przecież znaleźć chętne osoby do zaopiekowania się czworonogiem - mówi Agnieszka Kwiecień. Kolejnym pomysłem jest oznakowanie psów, aby te nie trafiały do schroniska, tylko były odprowadzane do właściciela, gdy się zgubią. Bardzo ważne jest także uświadomienie ludziom, że pies czy kot to nie zabawki, których można się pozbyć, gdy się znudzą lub staną się niewygodne. W tym celu planuje się organizowanie pogadanek, odczytów czy rozprowadzanie informacji dotyczących praw zwierząt i ochrony przyrody. Założyciele stowarzyszenia zgodnie przyznają, że w ten sposób leczone byłyby przyczyny, a nie skutki. A czy ktoś ma wykupiony dostęp do archiwum Dziennika Polskiego? Ja chciałam przez sms, ale mnie przerosło, DP ma jakiś dziwny skomplikowany system:pissed: Podsyłam linka i początek artykułu Dziennik Polski Dz. Małopolski zach.14-08-2008 Pomogą zwierzętom OLKUSZ. Z miłości do zwierząt - tak Jarosław Zub, Agnieszka Kwiecień i Marek Banyś uzasadniają pomysł założenia Olkuskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt, które powstało pod koniec lipca. Na razie OSPZ liczy 17 członków, którzy mają wiele pomysłów, jak pomóc czworonogom. Pobierz kod dostępuZaloguj się Quote
Ajula Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='ARKA']:roll: Widzisz jest cos takiego co nazywa sie: zaufanie społeczne. Nie byly tam jakies osoby a przedstawieciele organizacji, ktorych statutowym obowiazkiem jest ochrona zwierzat, przestrzegania ich praw. Apeluje i prosi organizacja o wysylanie listow. Petycja ma tresc i pod nią sa podpisy tu jest ta sama tresc, osobno podpisywana-jaka roznica? dokladnie tak :roll: nie musze jechać do Olkusza, aby na wlasne oczy przekonać jakstraszny jest los trzymanych tam zwierząt - mam zaufanie do osób, ktore się tą sprawą zajmują podpisujemy także na przykład petycje do rządów obcych państw o uwolnienie więźniów sumienia, mimo, że nie byliśmy w tych państwach i owych więźniów na oczy nie widzielismy - wierzymy organizacjom i ludziom, którzy się tymi problemami zajmują dlatego ja też napiszę listy tam, gdzie trzeba, choćby po to, żeby wyrazić moje oburzenie i zaprotestować :angryy: Quote
Asior Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='madalenka222']wysłałam kilka listów do wojewodzkiego weterynarza dochodzą ok ale niestety do wojewody wysyłane emaile były automatycznie usuwane chociaz byłam podpisana i podałam dokładny adres [SIZE=4]pozdrawiam a skąd wiesz, zę są automatycznie usuwane?? Dziewczyny jak zrobic,żeby mail był z potwierdzeniem odbioru??? Quote
fizia Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Na tej stronie jest też kilka wiadomości dotyczących schroniska Przegl�d Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego np. O sprawie olkuskiego schroniska dla zwierząt zdecyduje prokurator Autor: atom, IKa - 2006-07-28 Przegl�d Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego (...) Co mówiły kontrole przed rokiem? Działalność olkuskiego schroniska dla zwierząt już rok temu zainteresowała krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami. Do schroniska przyjechała nawet telewizja. Swoje kontrole przeprowadził także inspetor weterynarii. Informacje dotyczące trudnych warunków bytowych, zaniedbań i chorób panujących w schronisku pojawiały się przed rokiem w wielu wypowiedziach na internetowym forum miłośników zwierząt "Dogomania". Jednak podczas przeprowadzonych kontroli, a nawet podczas wizyty telewizji, nie potwierdzono większości zarzutów. Wskazywano na uchybienia innej natury. 12 sierpnia 2005 podczas kontroli Powiatowego Inspektoratu Weterynarii wśród zwierząt zauważono objawy chorób, głównie schorzenia skórne i błon śluzowych głowy. Stwierdzono, że zwierzęta są przetrzymywane w grupach i dobierane według wielkości i usposobienia, zaś zwierzęta leczone przebywają w wydzielonych kojcach. W jednym kojcu była zbyt mała liczba bud. Inspektor zwrócił uwagę, że zbyt uproszczona jest procedura związana z adopcją zwierząt. Brakowało oświadczeń osób zabierających zwierzęta o przejęciu opieki i obowiązków wynikających z ustawy o ochronie zwierząt. Była wprawdzie prowadzona kartoteka szczepień, badań i zabiegów, jednak osoby, które zabierały psy nie otrzymywały książeczek zdrowia. Zalecenia pokontrolne zobowiązywały właściciela schroniska do zwiększenia liczby kojców dla zwierząt chorych i leczonych, i uzupełnienia brakujących bud w kojcach. Ponadto miał on wydawać pełnoletnim osobom, które złożą oświadczenie o przejęciu opieki nad psem, książeczkę zdrowia lub zaświadczenie lekarza weterynarii. Właścicielowi nakazano też uporządkować teren przyległy do schroniska, ponieważ podczas kontroli stwierdzono, że znajdują się tam maszyny rolnicze, skład drewna i niwykoszona wysoka trawa. (...) (...)Sam właściciel schroniska Rafał Pałka nie bardzo odnajduje się w całym zamieszaniu i nie rozumie zarzutów Towarzystwa. - Pracownicy Towarzystwa pojawili się u mnie rano, jeszcze przed otwarciem schroniska. Od razu zarzucili mi, że woda w miskach była brudna. Ale jak mogła być czysta po całej nocy, a poza tym wystarczy, aby pies włożył łapę do miski i już jest brudna. Na wiosnę byli u mnie inpektorzy z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i wytknęli mi kilka błędów. Chcieli żebym miał gabinet lekarski - zrobiłem to, kanalizację - zrobiłem, lodówki do przetrzymywania mięsa na pokarm - zrobiłem. Właśnie skończyłem malowanie bud dla zwierząt i planuję jeszcze w nabliższym czasie zakupienie dużej chłodziarki. Naprawdę nie wiem, co jeszcze powinienem zrobić. Moim zdaniem, wszystko jest w porządku, zwierzęta przebywają w dobrych warunkach i uważam, że te zarzuty są bezpodstawne - mówi Rafał Pałka, właściciel schroniska. :angryy: Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='fizia']Na tej stronie jest też kilka wiadomości dotyczących schroniska Przegl�d Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego np. O sprawie olkuskiego schroniska dla zwierząt zdecyduje prokurator Autor: atom, IKa - 2006-07-28 Przegl�d Olkuski :: tygodnik informacyjny powiatu olkuskiego (...) Co mówiły kontrole przed rokiem? Działalność olkuskiego schroniska dla zwierząt już rok temu zainteresowała krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami. Do schroniska przyjechała nawet telewizja. Swoje kontrole przeprowadził także inspetor weterynarii. Informacje dotyczące trudnych warunków bytowych, zaniedbań i chorób panujących w schronisku pojawiały się przed rokiem w wielu wypowiedziach na internetowym forum miłośników zwierząt "Dogomania". Jednak podczas przeprowadzonych kontroli, a nawet podczas wizyty telewizji, nie potwierdzono większości zarzutów. Wskazywano na uchybienia innej natury. 12 sierpnia 2005 podczas kontroli Powiatowego Inspektoratu Weterynarii wśród zwierząt zauważono objawy chorób, głównie schorzenia skórne i błon śluzowych głowy. Stwierdzono, że zwierzęta są przetrzymywane w grupach i dobierane według wielkości i usposobienia, zaś zwierzęta leczone przebywają w wydzielonych kojcach. W jednym kojcu była zbyt mała liczba bud. Inspektor zwrócił uwagę, że zbyt uproszczona jest procedura związana z adopcją zwierząt. Brakowało oświadczeń osób zabierających zwierzęta o przejęciu opieki i obowiązków wynikających z ustawy o ochronie zwierząt. Była wprawdzie prowadzona kartoteka szczepień, badań i zabiegów, jednak osoby, które zabierały psy nie otrzymywały książeczek zdrowia. Zalecenia pokontrolne zobowiązywały właściciela schroniska do zwiększenia liczby kojców dla zwierząt chorych i leczonych, i uzupełnienia brakujących bud w kojcach. Ponadto miał on wydawać pełnoletnim osobom, które złożą oświadczenie o przejęciu opieki nad psem, książeczkę zdrowia lub zaświadczenie lekarza weterynarii. Właścicielowi nakazano też uporządkować teren przyległy do schroniska, ponieważ podczas kontroli stwierdzono, że znajdują się tam maszyny rolnicze, skład drewna i niwykoszona wysoka trawa. (...) (...)Sam właściciel schroniska Rafał Pałka nie bardzo odnajduje się w całym zamieszaniu i nie rozumie zarzutów Towarzystwa. - Pracownicy Towarzystwa pojawili się u mnie rano, jeszcze przed otwarciem schroniska. Od razu zarzucili mi, że woda w miskach była brudna. Ale jak mogła być czysta po całej nocy, a poza tym wystarczy, aby pies włożył łapę do miski i już jest brudna. Na wiosnę byli u mnie inpektorzy z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i wytknęli mi kilka błędów. Chcieli żebym miał gabinet lekarski - zrobiłem to, kanalizację - zrobiłem, lodówki do przetrzymywania mięsa na pokarm - zrobiłem. Właśnie skończyłem malowanie bud dla zwierząt i planuję jeszcze w nabliższym czasie zakupienie dużej chłodziarki. Naprawdę nie wiem, co jeszcze powinienem zrobić. Moim zdaniem, wszystko jest w porządku, zwierzęta przebywają w dobrych warunkach i uważam, że te zarzuty są bezpodstawne - mówi Rafał Pałka, właściciel schroniska. :angryy: Pościągałam te artykuły jakiś czas temu; w sumie najwięcej prawdy mówią komentarze pod nimi:-( A widziałaś jak lokalni "dziennikarze" regularnie liżą tyłek Pałce? Jak w schronisku biednie, jak ciężko i liczne apele żeby pomagać - niby zwierzętom. Tylko tego co naprawdę tam ważne jakoś "nie widzą":angryy: Wstyd mi za nich. Szkoda, że Olkusz ma prasę na tym poziomie, przydłaby sie jakiś bezkompromisowy żurnalista jak Jerzy Jurecki z Tygodnika Podhalańskiego:cool3: Quote
fizia Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Ja niestety nie mam kodu dostępu do Dziennika - tez utknęłam na tej stronie Quote
Zbójini Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Asior "potwierdzenie odbioru" ustawia się w programie pocztowym jako opcję ale to w sumie nic nie daje. Wystarczy kliknąć że nie zgadzam się na odesłanie potwierdzenia a wiadomość też mozna przeczytać. Poza tym można odesłac potwierdzenie klikając "tak" a i tak odwrócic glowę do kompa i wykasowac wiadomość... Quote
gameta Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Asior napisał(a):a skąd wiesz, zę są automatycznie usuwane?? Dziewczyny jak zrobic,żeby mail był z potwierdzeniem odbioru??? Jeśli korzystasz z outlook expres to w mailu, który wysyłasz muszisz wejść w Narzędzia (u góry) i kliknąć w "żądaj potwierdzenia przeczytania" Jeśli korzystasz z Microsoft Outlook to (zdaje się) w opcjach (też u góry pisanego maila) możesz zaznaczyć "ptaszkiem" żądaj potwierdzenia doręczenia i drugim "ptaszkiem" żądaj potwierdzenia przeczytania... Quote
_ogonek_ Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 listy wysłalam. Skoro można dzwonić wykonam tel. Wysyłam do znajomych. A może elektroniczna petycja? Albo na papierze? Zbieramy podpisy a potem wysyłamy? Quote
ARKA Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Kinya napisał(a):Pościągałam te artykuły jakiś czas temu; w sumie najwięcej prawdy mówią komentarze pod nimi:-( A widziałaś jak lokalni "dziennikarze" regularnie liżą tyłek Pałce? Przewaznie takie lokalne gazety sa gazetami gminnymi, sponsorowanymi przez gminy. Palka "rozwiązuje" problem gmin wiec jest "ich czlowiekiem". Quote
__Lara Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Asior napisał(a):a skąd wiesz, zę są automatycznie usuwane?? Dziewczyny jak zrobic,żeby mail był z potwierdzeniem odbioru??? Jak się wysyła wiadomość to w opcjach wiadomości zaznacza się "potwierdzenie odbioru". Na każdej poczcie pewnie to gdzie indziej jest umieszczone, ale w opcjach wiadomości. Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 ARKA napisał(a):Przewaznie takie lokalne gazety sa gazetami gminnymi, sponsorowanymi przez gminy. Palka "rozwiązuje" problem gmin wiec jest "ich czlowiekiem". Zgadza się, dlatego nie liczyłabym za bardzo na ich wsparcie, tym bardziej współpracę (wymiękłam po jednej rozmowie z "panią redaktor, znawczynią tematu schroniska:roll:". Napisałam maila do jednego z założycieli tego stowarzyszenia, ciekawe czy odpisze. Quote
ZUZANNA11 Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Kiedy to się skończy ? Za 20 lat, 50 ? Mam nadzieję, że doczekam takich czasów kiedy w każdym kąciku Polski będzie zadbane schronisko, prowadzone przez osobę z sercem, gdzie żaden pies nie będzie cierpiał. :placz: Quote
Ruth Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Przebiłam się przez cały wątek :mdleje:. Na razie dodaję do subskrybcji. Quote
Ewa i flatki Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Znalazłam rejestracje w KRSie: KRS - Podmiot nr: 0000310631, OLKUSKIE STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓŁ ZWIERZĄT Quote
Ewa i flatki Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Kinya napisał(a):Znalazłam adres rejestracji w KRS, ale nie mają strony, w necie żadnych telefonów, namiarów e-mail:shake: Czy Sowczyce są w pobliżu Olkusza? Quote
epe Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Ewa! Świetna jesteś!:lol: To całkiem świeżutkie stowarzyszenie;) Jakbyś mogła jeszcze znaleźć,czy "szanowny" właściciel schronu Rafał Pałka jest wpisany może w KRS to byłoby super! Chyba,że on nie jest sp.z.o.! Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='Ewa i flatki']Czy Sowczyce są w pobliżu Olkusza? Na www.pilot.pl wychodzi, że jakieś 100 km od siebie ? Quote
Ewa i flatki Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Rafał Pałka w Krajowym Rejestrze Sądowym i gdzie indziej Quote
epe Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Ewa! Siedziałam dziś na tej stronie i dziada niestety nie znalazłam- znaczy,że ma s.c,sj lub jest firmą jednoosobową;) Quote
Tweety Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 ARKA napisał(a)::roll: a ja pierwsze slysze, ze musi byc osobne pozwolenie do prowadzenia schroniska dla kotow... taką mam informację od inspektorów z naszego TOZ-u Quote
Ruth Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Dane ze schronisk woj. ma�opolskiego W ramce są wyszczególnione wszystkie gminy, które mają z nim podpisaną umowę. Zastanawiające jest to '' Nieciągłość danych: nieznany los 83 psów na przełomie 2003/2004 i 39 na przełomie 2004/2005. Niebilansujące się dane za 2007 r., brak 134 psów.'' http://www.boz.org.pl/mp/07_olkusz.pdf Quote
Ada-jeje Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Widze ze wchodzi w sklad spolki zakladw miesnych w Trzebini, a ja mialam kiedys przyjemnosc poznac dwie osoby ktore dowozily mu mieso z zakladow miesnych nie wiedzc o tym ze on jest wspolwlascicielem tego zakladu, dowiedzilaysmy sie skad to smierdzace przeterminowane mieso i kosci. Quote
Recommended Posts