Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Bamboo ®']Nowe przepisy właśnie "się tworzą":cool3:
Koalicja dla Zwierząt

Pani poseł Platformy Obywatelskiej, Joanna Mucha współpracuje z "Koalicją dla zwierząt".
Parę miesięcy temu napisałam do niej osobisty list pod wpływem podobnych wydarzeń jak w Olkuszu i ...odpisała też osobiście w uprzejmym tonie, wskazującym na zrozumienie tematu.

Może to jest jakaś wskazówka, że do niej można apelować w tej konkretnej sprawie ale także generalnie, w sprawie zmiany ustawy....

Może przez te parę miesięcy nie "zgwiaździała" więc piszmy do niej, zawalmy ja mailami....:angryy:

to link do zakładki Joanny Muchy ze strony "Koalicja dla zwierząt"
Koalicja dla Zwierząt | dr Joanna Mucha

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Faro']
Jestem absolutnie przeciwna wysyłaniu tego typu listów. Ja wiem , ze jest on podyktowany wielkimi emocjami, ale jeśli chcemy być traktowani przez urzędników poważnie a nie jako "oszołomy od psów" musimy pozostawić emocje na boku i wysyłąć tylko pisma w oficjalnej . urzędowej formie.

Ale oficjalne listy tak czy siak idą (wg wzoru na 1. stronie), w ilościach hurtowych, a takie listy napisane "od siebie" będą jako niewielki dodatek (do tej pory tylko ten jeden zauważyłam na forum)-nie sądzę aby chociaż 1% takich osobistych listów było (po prostu mało komu się chce pisać). ;)

Myślę też, że osoba, która zamieściła ten list nieoficjalny, nie podała go jako kolejny szablon do kopiowania i wysyłania, lecz po prostu pokazała swój wkład własny w sprawę. Nie wiem jak inni, ale ja go nie kopiowałam. W końcu tu też prawo autorskie obowiązuje.:p

A nadal jestem za tym, aby - ci, którzy chcą i potrafią - pisali swoimi słowami, co oczywiście nie wyklucza tonu urzędowego:cool3: Właśnie o takich listach myślę - urzędowych i oficjalnych, ale pisanych swoimi słowami (oczywiście trzymając się faktów).

Także póki co nie ma zagrożenia "nieformalności" na dużą skalę;)

Posted

oczywiście - listy włąsne , jak najbardziej, ale mozna w nich pisać, tylko o tym jest faktem : ze psy zabierane stamtąd są w fatalnym stanie zdrowia, wychudzone, zaniedbane, z nieleczonymi zranieniami, otwartymi, niezaopatrzonymi ranami, zapchlone, z sierścia pozlepianą własnymi odchodami, ze są przypadki psów chorych na parwo i nosówke , że brak wystarczającej ilości bud, to są fakty , do których mozna dołączyć na poparcie zdjęcia, ale nie można pisać (choć rozumie intencje autora) listów w podobnym tonie jak ten przytoczony,(dlaczego - napisałam wcześniej). M.

Posted

Faro!
Masz 100% racji,ale muszę stanąć w obronie tego listu,prawdopodobnie jedynego ,emocjonalnego -jaki dostanie pan burmistrz.
On podobno jest byłym nauczycielem religii w gimnazjum olkuskim- może akurat ten list zapadnie mu w sumienie? Mimo,że brak w nim dowodów?;)

Posted

Faro napisał(a):
nie można pisać (choć rozumie intencje autora) listów w podobnym tonie jak ten przytoczony,(dlaczego - napisałam wcześniej). M.

No to już autorzy tego listu musieliby się wypowiedzieć, czy został już wysłany, a jeśli nie- to go zmienić/udoskonalić.;)
Zapewne intencje były jak najlepsze i dużo własnego zaangażowania.

Posted

Jeden - dwa . O"key. Byle nie było ich zbyt wiele , bo przestaną traktować poważnie problem. No i aby autor nie napytał sobie biedy ( ze strony właścicela schronu "za pomówienia publiczne")

Posted

[quote name='epe']Ada!
To ta kanalizacja jest,czy jej nie ma? To przecież bardzo istotne,w Chrcynnem powiatowy miał numery za to,że wydał pozwolenie na prowadzenie schronu bez kanalizacji!;)

Chyba w Krzyczkach a w Chrcyne to ja nie pamietam jak dokladnie jest.

Zreszta, rozporzadzenie o schroniskach mowi:

"teren na ktorym zlokalizowane jest schronisko powinien byc utwardzony

"Sciany, podłogi i drzwi, w pomieszczeniach lub boksach,wykonuje sie:
z materiałow umozliwiajacych łatwe mycie i dezynfekcje"

A jak tam panuje nosowka i parwo jak dezynfekuja podloze????
Moze mają kanalizacje ale doprowadzona tylko do jakiegos budynku ale napewno nie do boksow gdzie sa psy...

Mozna sobie policzyc ile litrow siusiek rocznie wchodzi w ziemie:roll: zalózmy, ze koopska zbierają:roll:

200 psow przebywa, niech kazdy pies wysiusia no, minimum, dziennie 1/4 l co daje dziennie 50 litrow a rocznie 360x50=18.000l minimum:roll:

Posted

epe napisał(a):
Oby szanowny powiatowy,który przybył na nagłą inwentaryzację, przemoczył buciki w tych skanalizowanych rzekomo siuśkach!:diabloti:

:evil_lol: dziala w terenie wiec zapewne chodzi w kaloszach specjalnych:cool1:

Posted

ja nie rozumiem jednego, tzn. rozumiem istotę sprawy, może tylko poza jednym aspektem: mianowicie pisania i słania listów na zasadzie kopiowania (kopiuj, wklej) gotowego wzoru i podpisywanie się pod nimi (no chybaże w sensie petycji z podpisami, się zgodzę), bez wchodzenia na teren schroniska, własnej wizji i stwierdzenia na własne oczy
... hmmm ...
czy fakt ten nie stoi w konflikcie z prawem poświadczania faktu stwierdzonego i widzianego oczyma paru osób?
bo jakoś nie wierzę, że wszyscy piszący listy w ostatnim czasie odwiedzali powyższe schronisko...- wynikałoby z tego, że miasto przeżywa najazd w ostatnim czasie.
Wydaje się realnym fakt słania listów, ale może nie o tej samej treści, bo to może budzić różne odczucia (w moim mniemaniu)...

Posted

bo jakoś nie wierzę, że wszyscy piszący listy w ostatnim czasie odwiedzali powyższe schronisko...- wynikałoby z tego, że miasto przeżywa najazd w ostatnim czasie.

Kasix, skad Ty taki niewierny Tomasz jestes? Nie musisz osobiscie ogladac tej kaźni, nie musza tam walic tlumy, bo nie wiadomo, czy i tak zostana wpuszczeni, wejdz na watki Missieek i zobacz jak wygladaja zwierzeta wyciagane stamtad. I to nie od dzisiaj, od lat.
Kazdy kto dziala w miare dobrym, biednym polskim schronisku, wie, ze to NIENORMALNE, zeby zwierzeta byly w takim stanie, chore i nieleczone i umieraly bez zadnej pomocy i opieki. I kilka lat na dogomanii wystarczy, zeby wiedziec, kto jest kim, co robi, itd, i ze Ulii i Adzie z Proanimals mozna zaufac i wyslac listy na ich prosbe.\, bo to na odleglosc mozemy zrobic juz teraz.

Posted

[quote name='kasix']ja nie rozumiem jednego, tzn. rozumiem istotę sprawy, może tylko poza jednym aspektem: mianowicie pisania i słania listów na zasadzie kopiowania (kopiuj, wklej) gotowego wzoru i podpisywanie się pod nimi (no chybaże w sensie petycji z podpisami, się zgodzę), bez wchodzenia na teren schroniska, własnej wizji i stwierdzenia na własne oczy
... hmmm ...
czy fakt ten nie stoi w konflikcie z prawem poświadczania faktu stwierdzonego i widzianego oczyma paru osób?

:roll: Widzisz jest cos takiego co nazywa sie: zaufanie społeczne.

Nie byly tam jakies osoby a przedstawieciele organizacji, ktorych statutowym obowiazkiem jest ochrona zwierzat, przestrzegania ich praw.

Apeluje i prosi organizacja o wysylanie listow.

Petycja ma tresc i pod nią sa podpisy tu jest ta sama tresc, osobno podpisywana-jaka roznica?

Posted

Kasix poświęć czas i pooglądaj zdjęcia na wątkach ol. ...... a później się wypowiadaj. Spadłaś nagle ni z gruszki ni z pietruszki i będziesz pouczać i oceniać . Ręce mi opadają jak płetwy jak słysze takie niedowiarki :angryy:
Ja tam nie byłam, nie musiałam! wczoraj byłam w lecznicy ze szczeniakiem wyciągniętym z tego horroru , piesek ma osiem tygodni i walczy o życie, jego braciszek wczoraj umarł, nie przeżył.

Posted

Faro napisał(a):
...ale jeśli chcemy być traktowani przez urzędników poważnie a nie jako "oszołomy od psów" musimy pozostawić emocje na boku i wysyłąć tylko pisma w oficjalnej . urzędowej formie.

nie niewierny Tomasz, tylko chciałam przez to powiedzieć, że skłaniam się bardziej do zdania Faro - jakoś bardziej sensowna wydaje się ta wersja.

różnica - tyczy się tego, że indywidualnych listów w jednej i tej samej sprawie, a tym samym dokładnej treści, raczej nie traktuje się jako petycji

Posted

dorixx napisał(a):
...Spadłaś nagle ni z gruszki ni z pietruszki i będziesz pouczać i oceniać...

myślałam, że jest ot ogólnodostępne forum (dostałam linka o akcji na NK w sprawie i postanowiłam zgłębić temat- chodziło chyba o to by rozpropagować akcję) i każdy może się wypowiedzieć i mieć własne zdanie. Nie rozumiem tylko dlaczego odczytujecie moje posty jako atak w waszą stronę.

Posted

Kasix poniewaz sprawa schroniska w Olkuszu nie od dzis jest na tapecie tylko od kilku lat, i mam wrazenie ze nie przeczytalas/es dkladnie tych kilku watkow ktore dotycza tego schroniska dlatego wybacz ale Twoja wypowiedz jest troche nie trafiona.

Posted

[quote name='kasix']myślałam, że jest ot ogólnodostępne forum (dostałam linka o akcji na NK w sprawie i postanowiłam zgłębić temat- chodziło chyba o to by rozpropagować akcję) i każdy może się wypowiedzieć i mieć własne zdanie. Nie rozumiem tylko dlaczego odczytujecie moje posty jako atak w waszą stronę.

Ja nic nie odczytuje tylko Ci wyjaśniam.

A wszystkim co nas wspierają i nie:

ŻYCZĘ

[SIZE=6]SZCZĘSLIWEGO
NOWEGO ROKU-2009

Aby spełniły sie Wasze i nasze osobiste marzenia, aby mniej nieszczęsliwych, pozbytych psiej i kociej godnosci, stworzeń bylo.
Aby ludzie zaczeli szanowac zwierzęta!! Tego Wam i sobie zycze!:loveu:
:BIG::laola::tree1::BIG::drink1::laola::Dog_run::thumbs::cunao::BIG::laola: :cool2: