Negri_2008 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [quote name='Bamboo ®']Nowe przepisy właśnie "się tworzą":cool3: Koalicja dla Zwierząt Pani poseł Platformy Obywatelskiej, Joanna Mucha współpracuje z "Koalicją dla zwierząt". Parę miesięcy temu napisałam do niej osobisty list pod wpływem podobnych wydarzeń jak w Olkuszu i ...odpisała też osobiście w uprzejmym tonie, wskazującym na zrozumienie tematu. Może to jest jakaś wskazówka, że do niej można apelować w tej konkretnej sprawie ale także generalnie, w sprawie zmiany ustawy.... Może przez te parę miesięcy nie "zgwiaździała" więc piszmy do niej, zawalmy ja mailami....:angryy: to link do zakładki Joanny Muchy ze strony "Koalicja dla zwierząt" Koalicja dla Zwierząt | dr Joanna Mucha Quote
Bamboo ® Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [quote name='Faro'] Jestem absolutnie przeciwna wysyłaniu tego typu listów. Ja wiem , ze jest on podyktowany wielkimi emocjami, ale jeśli chcemy być traktowani przez urzędników poważnie a nie jako "oszołomy od psów" musimy pozostawić emocje na boku i wysyłąć tylko pisma w oficjalnej . urzędowej formie. Ale oficjalne listy tak czy siak idą (wg wzoru na 1. stronie), w ilościach hurtowych, a takie listy napisane "od siebie" będą jako niewielki dodatek (do tej pory tylko ten jeden zauważyłam na forum)-nie sądzę aby chociaż 1% takich osobistych listów było (po prostu mało komu się chce pisać). ;) Myślę też, że osoba, która zamieściła ten list nieoficjalny, nie podała go jako kolejny szablon do kopiowania i wysyłania, lecz po prostu pokazała swój wkład własny w sprawę. Nie wiem jak inni, ale ja go nie kopiowałam. W końcu tu też prawo autorskie obowiązuje.:p A nadal jestem za tym, aby - ci, którzy chcą i potrafią - pisali swoimi słowami, co oczywiście nie wyklucza tonu urzędowego:cool3: Właśnie o takich listach myślę - urzędowych i oficjalnych, ale pisanych swoimi słowami (oczywiście trzymając się faktów). Także póki co nie ma zagrożenia "nieformalności" na dużą skalę;) Quote
Faro Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 oczywiście - listy włąsne , jak najbardziej, ale mozna w nich pisać, tylko o tym jest faktem : ze psy zabierane stamtąd są w fatalnym stanie zdrowia, wychudzone, zaniedbane, z nieleczonymi zranieniami, otwartymi, niezaopatrzonymi ranami, zapchlone, z sierścia pozlepianą własnymi odchodami, ze są przypadki psów chorych na parwo i nosówke , że brak wystarczającej ilości bud, to są fakty , do których mozna dołączyć na poparcie zdjęcia, ale nie można pisać (choć rozumie intencje autora) listów w podobnym tonie jak ten przytoczony,(dlaczego - napisałam wcześniej). M. Quote
epe Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Faro! Masz 100% racji,ale muszę stanąć w obronie tego listu,prawdopodobnie jedynego ,emocjonalnego -jaki dostanie pan burmistrz. On podobno jest byłym nauczycielem religii w gimnazjum olkuskim- może akurat ten list zapadnie mu w sumienie? Mimo,że brak w nim dowodów?;) Quote
Bamboo ® Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Faro napisał(a): nie można pisać (choć rozumie intencje autora) listów w podobnym tonie jak ten przytoczony,(dlaczego - napisałam wcześniej). M. No to już autorzy tego listu musieliby się wypowiedzieć, czy został już wysłany, a jeśli nie- to go zmienić/udoskonalić.;) Zapewne intencje były jak najlepsze i dużo własnego zaangażowania. Quote
Faro Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Jeden - dwa . O"key. Byle nie było ich zbyt wiele , bo przestaną traktować poważnie problem. No i aby autor nie napytał sobie biedy ( ze strony właścicela schronu "za pomówienia publiczne") Quote
Ada-jeje Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Co prawda nie patrzylam na kanalizacje, tylko na ten koszmar, napewno nie ma jej w duzym kojcu okolo 30 m dlugi u samcow gdzie jest bloto i brak utwardzonego podloza. Quote
ARKA Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [quote name='epe']Ada! To ta kanalizacja jest,czy jej nie ma? To przecież bardzo istotne,w Chrcynnem powiatowy miał numery za to,że wydał pozwolenie na prowadzenie schronu bez kanalizacji!;) Chyba w Krzyczkach a w Chrcyne to ja nie pamietam jak dokladnie jest. Zreszta, rozporzadzenie o schroniskach mowi: "teren na ktorym zlokalizowane jest schronisko powinien byc utwardzony "Sciany, podłogi i drzwi, w pomieszczeniach lub boksach,wykonuje sie: z materiałow umozliwiajacych łatwe mycie i dezynfekcje" A jak tam panuje nosowka i parwo jak dezynfekuja podloze???? Moze mają kanalizacje ale doprowadzona tylko do jakiegos budynku ale napewno nie do boksow gdzie sa psy... Mozna sobie policzyc ile litrow siusiek rocznie wchodzi w ziemie:roll: zalózmy, ze koopska zbierają:roll: 200 psow przebywa, niech kazdy pies wysiusia no, minimum, dziennie 1/4 l co daje dziennie 50 litrow a rocznie 360x50=18.000l minimum:roll: Quote
epe Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Oby szanowny powiatowy,który przybył na nagłą inwentaryzację, przemoczył buciki w tych skanalizowanych rzekomo siuśkach!:diabloti: Quote
ARKA Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 epe napisał(a):Oby szanowny powiatowy,który przybył na nagłą inwentaryzację, przemoczył buciki w tych skanalizowanych rzekomo siuśkach!:diabloti: :evil_lol: dziala w terenie wiec zapewne chodzi w kaloszach specjalnych:cool1: Quote
kasix Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 ja nie rozumiem jednego, tzn. rozumiem istotę sprawy, może tylko poza jednym aspektem: mianowicie pisania i słania listów na zasadzie kopiowania (kopiuj, wklej) gotowego wzoru i podpisywanie się pod nimi (no chybaże w sensie petycji z podpisami, się zgodzę), bez wchodzenia na teren schroniska, własnej wizji i stwierdzenia na własne oczy ... hmmm ... czy fakt ten nie stoi w konflikcie z prawem poświadczania faktu stwierdzonego i widzianego oczyma paru osób? bo jakoś nie wierzę, że wszyscy piszący listy w ostatnim czasie odwiedzali powyższe schronisko...- wynikałoby z tego, że miasto przeżywa najazd w ostatnim czasie. Wydaje się realnym fakt słania listów, ale może nie o tej samej treści, bo to może budzić różne odczucia (w moim mniemaniu)... Quote
Ulka18 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 bo jakoś nie wierzę, że wszyscy piszący listy w ostatnim czasie odwiedzali powyższe schronisko...- wynikałoby z tego, że miasto przeżywa najazd w ostatnim czasie. Kasix, skad Ty taki niewierny Tomasz jestes? Nie musisz osobiscie ogladac tej kaźni, nie musza tam walic tlumy, bo nie wiadomo, czy i tak zostana wpuszczeni, wejdz na watki Missieek i zobacz jak wygladaja zwierzeta wyciagane stamtad. I to nie od dzisiaj, od lat. Kazdy kto dziala w miare dobrym, biednym polskim schronisku, wie, ze to NIENORMALNE, zeby zwierzeta byly w takim stanie, chore i nieleczone i umieraly bez zadnej pomocy i opieki. I kilka lat na dogomanii wystarczy, zeby wiedziec, kto jest kim, co robi, itd, i ze Ulii i Adzie z Proanimals mozna zaufac i wyslac listy na ich prosbe.\, bo to na odleglosc mozemy zrobic juz teraz. Quote
ARKA Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [quote name='kasix']ja nie rozumiem jednego, tzn. rozumiem istotę sprawy, może tylko poza jednym aspektem: mianowicie pisania i słania listów na zasadzie kopiowania (kopiuj, wklej) gotowego wzoru i podpisywanie się pod nimi (no chybaże w sensie petycji z podpisami, się zgodzę), bez wchodzenia na teren schroniska, własnej wizji i stwierdzenia na własne oczy ... hmmm ... czy fakt ten nie stoi w konflikcie z prawem poświadczania faktu stwierdzonego i widzianego oczyma paru osób? :roll: Widzisz jest cos takiego co nazywa sie: zaufanie społeczne. Nie byly tam jakies osoby a przedstawieciele organizacji, ktorych statutowym obowiazkiem jest ochrona zwierzat, przestrzegania ich praw. Apeluje i prosi organizacja o wysylanie listow. Petycja ma tresc i pod nią sa podpisy tu jest ta sama tresc, osobno podpisywana-jaka roznica? Quote
dorixx Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Kasix poświęć czas i pooglądaj zdjęcia na wątkach ol. ...... a później się wypowiadaj. Spadłaś nagle ni z gruszki ni z pietruszki i będziesz pouczać i oceniać . Ręce mi opadają jak płetwy jak słysze takie niedowiarki :angryy: Ja tam nie byłam, nie musiałam! wczoraj byłam w lecznicy ze szczeniakiem wyciągniętym z tego horroru , piesek ma osiem tygodni i walczy o życie, jego braciszek wczoraj umarł, nie przeżył. Quote
kasix Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Faro napisał(a):...ale jeśli chcemy być traktowani przez urzędników poważnie a nie jako "oszołomy od psów" musimy pozostawić emocje na boku i wysyłąć tylko pisma w oficjalnej . urzędowej formie. nie niewierny Tomasz, tylko chciałam przez to powiedzieć, że skłaniam się bardziej do zdania Faro - jakoś bardziej sensowna wydaje się ta wersja. różnica - tyczy się tego, że indywidualnych listów w jednej i tej samej sprawie, a tym samym dokładnej treści, raczej nie traktuje się jako petycji Quote
kasix Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 dorixx napisał(a):...Spadłaś nagle ni z gruszki ni z pietruszki i będziesz pouczać i oceniać... myślałam, że jest ot ogólnodostępne forum (dostałam linka o akcji na NK w sprawie i postanowiłam zgłębić temat- chodziło chyba o to by rozpropagować akcję) i każdy może się wypowiedzieć i mieć własne zdanie. Nie rozumiem tylko dlaczego odczytujecie moje posty jako atak w waszą stronę. Quote
Ada-jeje Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Kasix poniewaz sprawa schroniska w Olkuszu nie od dzis jest na tapecie tylko od kilku lat, i mam wrazenie ze nie przeczytalas/es dkladnie tych kilku watkow ktore dotycza tego schroniska dlatego wybacz ale Twoja wypowiedz jest troche nie trafiona. Quote
dorixx Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Nie Kasix, nie w ostatnim czasie ale od kilku lat stwierdzają tam różne osoby rażące uchybienia. Quote
epe Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 I Tobie ARKO wzajemnie i podwójnie - za tak wielkie i bojowe serce!:loveu: Quote
ARKA Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [quote name='kasix']myślałam, że jest ot ogólnodostępne forum (dostałam linka o akcji na NK w sprawie i postanowiłam zgłębić temat- chodziło chyba o to by rozpropagować akcję) i każdy może się wypowiedzieć i mieć własne zdanie. Nie rozumiem tylko dlaczego odczytujecie moje posty jako atak w waszą stronę. Ja nic nie odczytuje tylko Ci wyjaśniam. A wszystkim co nas wspierają i nie: ŻYCZĘ [SIZE=6]SZCZĘSLIWEGO NOWEGO ROKU-2009 Aby spełniły sie Wasze i nasze osobiste marzenia, aby mniej nieszczęsliwych, pozbytych psiej i kociej godnosci, stworzeń bylo. Aby ludzie zaczeli szanowac zwierzęta!! Tego Wam i sobie zycze!:loveu: :BIG::laola::tree1::BIG::drink1::laola::Dog_run::thumbs::cunao::BIG::laola: :cool2: Quote
Ewa i flatki Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 I ja życzę nam wszystkim, żeby każdy szczeniaczek był tak upragniony i kochany przez swoich właścicieli jak ta mała - 7 miesięczna Filunia, córka mojej Vanty: Quote
Ada-jeje Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 I ja skladam zyczenia noworczne :BIG: [SIZE=5] 2009 :grab: wszytstkim ktorym los zwierzat nie jest obojetny. :beerchug: :pepsi: :laola: Quote
kuba123 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 [size="7"] [SIZE="7"]oby w tym nowym roku spełniły się wszystkie wasze marzenia Quote
Faro Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku -spełnienia marzeń , także związanych z tym wątkiem.M. Quote
Ewa i flatki Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Ja najlepiej życzę dziewczynom, które fizycznie i psychicznie muszą znieść wizyty w tym obozie koncentracyjnym - jesteśmy z Wami, wspieramy Was, mamy nadzieję,że na coś się przydamy !!! Quote
Recommended Posts