Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Redpit coraz mniej piszemy na forum co sie dzieje, ale zapewniamy Cie ze jesli myslisz ze nic sie nie dzieje to jestes w bledzie. My prowadzimy korespondencje na papierze, bo taka jest nam potrzebna.

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Redpit napisał(a):
......." W żadnym przypadku, zarówno pracownicy Urzędu Miasta i Gminy w Olkuszu jak i Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Olkuszu nie stwierdzili „szokujących dla cywilizowanego świata faktów, ukazujących permanentne bestialstwo i rażące łamanie praw zwierząt”. "........

Sformułowania eufemistyczne i zastanawiające....:shake:
Co to znaczy : " szokujące dla cywlizowanego świata " ?
Uważam się za cywilizowanego człowieka a stan Łatki MNIE zszokował....:shake:
Od jakiego momentu bestialstwo staje się permanentne ?
Czy " tylko " głodzenie psa , jeszcze nim nie jest ?!:shake:
Prawa zwierząt są łamane albo nie !
Jeśli zwierzak "tylko " nie otrzymuje wody do picia to nie jest jeszcze rażące łamanie praw - a od kiedy nim już jest ?!:shake:
Ciekawe......:mad:

Posted

Proszę - czytajcie uważnie :(
Pisałem - ze to oni w tym liście napisali, ze jest OK - czyli to według nich nic się nie dzieje (załamka) - moja ocena tyczy się tylko pałek dla nich...
Nie wszytko tu można przecież pisać - to wiem - szpiedzy są wszędzie ;)
Życzę dalszych owocnych działań :)

Posted

Dana - przeskakują, a co do komentarzy - Ada myślała, że właśnie napisałem, że się nie dzieje według mnie :(Nie wiem jak jest w Olkuszu - ale pod Wejherowem też jeden babsztyl prowadził może jeszcze gorszy schron... i przejeli go Animalsi - teraz jest całkiem inaczej.

Posted

Redpit napisał(a):
Dana - przeskakują, a co do komentarzy - Ada myślała, że właśnie napisałem, że się nie dzieje według mnie :(Nie wiem jak jest w Olkuszu - ale pod Wejherowem też jeden babsztyl prowadził może jeszcze gorszy schron... i przejeli go Animalsi - teraz jest całkiem inaczej.

Czyli nie tylko jest źle w Olkuszu ... :placz:

Posted

[quote name='ARKA']:placz:o co i po co my wlaczymy, przeczytajcie:
http://www.dogomania.pl/forum/f98/jasnosc-czy-ciemnosc-parlamentarny-klub-przyjaciol-zwierzat-132008/#post11831269

przed chwilą poszedł materiał o posiedzeniu klubu w faktach TVN - tez się nie popisali, więcej było przedstawionych opinii przeciw kastracji niż za :shake: kurcze ręce opadają i Senyszyn przeciwko? PSL to nie dziwie. wyszlo jakby PO koniecznie chciało kogos wykastrować - nie udało się pedofilow do teraz za psy sie zabrali.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Mialysmy przyjemnosc poznac p. W.B. osobiscie. Na chwile obecna w schronisku znajduje sie 108 psow,

a co z pozostałymi 70-cioma :crazyeye: w ciągu miesiąca się ulotniły????????????

Posted

Kolejny artykuł z Gazety Krakowskiej.

Wójtowie szukają miejsc dla psów

Co zrobić z bezpańskimi psami - zastanawiają się władze gmin w powiecie krakowskim (© Barbara Ciryt)

Barbara Ciryt, Powiat krakowski

2009-02-18 08:17:03, aktualizacja: 2009-02-18 08:18:12

W powiecie krakowskim brakuje schronisk. Zwierzęta są podrzucane do Urzędu Gminy.
- Dwa psy mieszkańcy przynieśli mi już do Urzędu Gminy - mówi burmistrz Skały Robert Jakubek. Takie problemy zaczynają doskwierać władzom podkrakowskich gmin. Wszystko dlatego, że w styczniu schronisko w Olkuszu przestało przyjmować zwierzęta z powiatu krakowskiego. Wójtowie
i burmistrzowie liczą na pomoc starostwa krakowskiego i Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami
w Krakowie.

Władze podkrakowskich gmin dotychczas podpisywały umowy z olkuskim schroniskiem, płaciły za bezpańskie czworonogi wyłapywane w ich gminach. Teraz każdy wójt i burmistrz zastanawia się, jak rozwiązać problem u siebie. W Krakowie nie chcą przyjmować zwierząt spoza miasta.

Wczoraj starosta Józef Krzyworzeka proponował, żeby w jednej z siedemnastu gmin powiatu krakowskiego zorganizować schronisko. - Jeśli będzie zgodna na zlokalizowanie takiego ośrodka, to postaram się, jako dysponent terenów skarbu państwa, prze- kazać grunty na rzecz schroniska - zapewniał wójtów i burmistrzów Krzyworzeka.

Samorządowcy mają różne pomysły. Jedni chcieliby, żeby takie schronisko powstało dla wszystkich gmin powiatu krakowskiego. Inni proponują, żeby tworzyć małe ośrodki, które będą skupiały zwierzęta z trzech czy czterech gmin.

- Mam obecnie ofertę na wyłapywanie bezpańskich psów z Tarnowa. Ale co z tego? Stamtąd mogą przyjechać do mnie po trzech godzinach, przecież pies nie będzie tyle czekał - tłumaczy burmistrz Skały Robert Jakubek.

Inni gospodarze gmin są gotowi tworzyć jeden wspólny ośrodek. - Pracownicy olkuskiego schroniska jeździli po kilku powiatach i też nie mieli blisko - mówią wójtowie. - Małe schroniska będą zbyt kosztowne - twierdzi wójt Czernichowa Szymon Łytek. Wylicza, że obok kojców i bud dla psów, trzeba zatrudnić weterynarzy, zapewnić zwierzętom badania i leczenie.

Wiceburmistrz Skawiny Stanisław Żak zaznacza, że w jego gminie działa hotelik dla bezdomnych zwierząt. - Problemów jest moc - przyznaje. - Są tam kontrole za kontrolami, skargi, że pies szczeka lub nie szczeka, więc sprawdzają co się z nim dzieje. Niełatwo prowadzić taki ośrodek. - zapewnia.

Ostatecznie wójtowie zdeklarowali, że są gotowi przystąpić do tworzenia jednego schroniska. Wacław Kula, wójt Liszek mówi, że znalazłby na nie miejsce.

- Mogłoby być na pograniczu gmin Liszki i Czernichów - mówi Kula.

Pomoc prawną i ewentualne leczenie psów oferowała Jadwiga Osuchowa, prezes Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.

Podpowiadała jednocześnie jak zdobyć pieniądze na utrzymanie schroniska. - Mogłoby powstać wraz z cmentarzyskiem dla zwierząt, bo ani w Krakowie, ani w okolicy nie ma takiego miejsca - mówiła Jadwiga Osuchowa. - Osoby pragnące pochować tam swojego psa czy kota ponosiłyby opłaty. Zainteresowanych jest bardzo wielu. Dzięki temu cmentarzysko mogłoby w 70 proc. stanowić finansowanie schroniska - zaznacza pani prezes.

http://polskatimes.pl/gazetakrakowska/wokolkrakowa/86430,wojtowie-szukaja-miejsc-dla-psow,id,t.html

Posted

Pani prezes Osuchowa na spotkaniu w dniu 23.stycznia w Olkuszu, podala rowniez sposob rozwiazania na chwile obecna dla malch gmin. W gminach w ktorych w ciagu calego roku jest zaledwie kilka psow, moga soltysowie pomyslec o DT u osob prywatnych i skontaktowac sie z org. ktora dziala najblizej zeby oglaszac takiego psa i szukac mu noweo DS. Jestem mile zaskoczona wiadomoscia ze w miejscowosci Zagorze pani slotys na ten rok wygospodarowala 750 zl. z przeznaczeniem do walki z bezdomnoscia zwierzat.
Pomysl godny do nasladowania.

Posted

moim zdaniem co się tyczy porzuconych zwierząt to państwo powinno prowadzić rejestr właścicieli i jak ktoś wyrzuca psa to powinien płacić za utrzymanie dopóki nie znajdszie się nowy właściciel. wtedy ludzie by się zastanowili zanim by wzieli jakieś zwierzę do domu. i zastanawiali by się też nad ich rozmnażaniem. Przecież mamy podatek od psów więc myślę że byłoby to możliwe. no ale ludzie nawet swoim dzieciom często nie potrafią okazać miłości a co dopiero mówić o zwierzakach :-(

Posted

Asior napisał(a):
nieee, toz wziął w sumie tylko 30 psów... kilka wzięła misieeek, ale niewiem dokładnie ile...

KTOZ wziął psy w 3 rzutach: 20-kilka (o ile się nie mylę - 28), 4 i 12.