Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Soema']Weronika13 to była odpowiedź na "elyta".. O tym mówię.
Ale ja nie szukam zaczepki, ani nikogo nie oceniam, internet daje anonimowość. Nie wiemy kto jest kim.. Nie możemy dawać się sprowokować, ani zamykać w jakimś "kręgu"..

Rozumiem. Ja też nie chciałam się kłócić. W swoim poście na uwadze miałam jedynie zachowanie AEG.

A tak w ogóle to po części się z Tobą zgadzam.
Pozdrawiam.

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Soema - masz rację, ale kto pierwszy zaatakował:
"No cóż widzę, że to towarzystwo wzajemnej adoracji
Czyli ważne kto się pokaże w programie telewizyjnym, kto wydrukuje ulotki. Żałosne.
Też jestem w miarę nowy, ale nie piszę takich rzeczy... a to Towarzystwo wzajemnej adoracji to Pałki & spóła... najwyżej.
Możliwe, że AEG jak pisze w pierwszym poście pisał maile i chce pomóc (i jeśli tak jest to mogę przeprosić), ale po co zaraz atakować tych którzy są w to bardzo zaangażowani - wątpię, ze chcą sławy w TV i kasę zarobić na tych stworzeniach... na Ich cierpieniu zarobili już Pałka & sp. i to im zależy na poklasku w mediach...

Posted

[quote name='AEG']Panienki z okienka mają coś mądrego do powiedzenia? Słuchaj Panno, zanim coś takiego głupiego napiszesz, to się zastanów trzy razy.
Z uwagi na istotę tego wątku nie zamierzam polemizować bo tu nie miejsce na to:roll:; aha!panienką to byłam kilkanascie lat temu, to było na tyle.

Posted

Słuchajcie, zamiast tracić czas i energię na spory zapoznajcie się z witryną BOZ-u. Jest tam mnóstwo ciekawych i wartościowych informacji; każdy komu leży na sercu dobro zwierząt dowie się czegoś ważnego, choćby z zakresu obowiązujących w tej materii przepisów. Dokładnie opisane są sprawy prowadzone przeciwko innym pseudoschroniskom (bo przykład Pałki nie jest niestety jedynym). Polecam!
www.boz.org.pl/index.htm

Posted

[quote name='AEG']Czyli ważne kto się pokaże w programie telewizyjnym, kto wydrukuje ulotki. Żałosne.[/quote]
nie KTO się pokaże a CO się pokaże, pokaże się prawdę:p

Posted

niektóre wątki w tym serwisie i obserwuję różne przepychanki. Nie ważne. Na tej podstawie ośmieliłem się użyć określenia "towarzystwo wzajemnej adoracji ".
Ale nie wracajmy już do tego.

Oczywiście uraziły mnie sformułowania, typu "olkuska elyta" czy "ciepło sie robi koło doopy?"

Włączyłem się aktywnie w akcję pisania listów do burmistrzów i wójtów. Pomijam niefortunność, czy niechlujność niektórych sformułowań (ja pisząc listy to poprawiłem), błędy w adresach, to odniosłem wrażenie, że mało komu zależy tu na rzeczywistej skuteczności takiej akcji. Przecież ja np. dostałem kilka odpowiedzi, na które dalej reaguję. Czy tutaj poza, listem popierającym burmistrza Skawiny, czy negatywnym do wójta z Michałowic coś się dalej dzieje?

Podniecacie się kolejnymi artykułami czy programami telewizyjnymi. Czy istnieje koncepcja, co w zamian? Jak odpowiadacie na pytania, gdzie mają się podziewać teraz zwierzęta, jeśli już, w wyniku apelu, nie podpisano umów ze schroniskiem olkuskim.

Szczytne jest odbieranie biednych zwierząt z Olkusza, ale czy obarczanie nimi jednej osoby ma sens? Itd., itd.

Może raz na jakiś czas taki głos z zewnątrz pozwoli na uświadomienie, że nie do końca jest "tak jak się Państwu zdaje".

Pozdrawiam

Posted

AEG byc moze zauwazyles ze najskuteczniejsza bron to wlasnie media.
W ten sposob ludzie ktorzy nie maja pojecia jakie sa realia w schroniskach, jaka kase placa za to podatnicy za pomoca urzedasow, maja szanse sie o tym dowiedziec. Temat na chwile obecna jest schronisko w Olkuszu, to juz kolejne ktore nigdy nie mialo podstaw prawnych zeby zostalo uruchomione. Od 2001 r. gminy mialy dosc czasu na wybudowanie i rozwiazanie tego problemu, czyli wybudowanie schroniska lub kilku schronisk w ktorych mozna by zapewnic godziwe warunki bytowania zwierzat. Nie na organizacjach pro zwierzecych spoczywa ten obowiazek :shake: Jednak powstale organizacje sa zawsze gotowe na podjecie wspolpracy z gminami, w celu minimalizowania problemu nadpopulacji zwierzat. Z przykroscia i ze smutkiem informujemy ze kazda gmina odmawia wspolpracy dopoki ma np. takiego p. Palke. Mamy cicha nadzieje ze w obecnej chwili wlodarze okolo 40 gmin zaczna myslec jaki obowiazek na nich spoczywa.

Posted

Ale ja pytam nie o to czy należy nagłaśniać sprawy, typu pana Pałki.

Dopóki nie będzie realnej alternatywy (nie wiem jakiej), to sformułowanie "Od 2001 r. gminy mialy dosc czasu na wybudowanie i rozwiazanie tego problemu, czyli wybudowanie schroniska lub kilku schronisk w ktorych mozna by zapewnic godziwe warunki bytowania zwierzat" nie odniesie skutku.

Gminy i to nie są byty, które same z siebie coś zbudują. Nie budują domów dziecka, szpitali i innych potrzebnych budynków dla ważnych instytucji. Więc nie oszukujmy się wzajemnie, że zbudują schroniska dla zwierząt.

Nie chcę się wymądrzać, tylko patrzmy realnie. Nawet kilka tysięcy ulotek, jakkolwiek napisanych czy wydanych, niczego nie zmieni. To para w gwizdek.

Posted

AEG i tu akurat nie masz racji, po naglosnieniu sprawy w mediach, na 80 % otrzymanych odpowiedzi, ktore otrzymalysmy, gminy sa zainteresowane budowa schroniska miedzygminnego. Dlaczego jeden wlodarz miasta potrafi wybudowac schronisko miejskie, a drugi nie :shake: wedlug mnie jeden jest dobrym gospodarzem a drugi kiepskim.

Posted

AEG nie zgodze sie z Toba. Wlasnie trzeba naglasniac takie sprawy. A dlaczego nie? Bo to TYLKO zwierzeta? Te schroniska mamy dzieki ludzkiej glupocie i nieodpowiedzialnosci. Podejscia do zwierzaka jak do rzeczy (czasami nawet i gorzej o wiele gorzej).
Ludzie powinni wiedziec na co idzie ich kasa, prawo ma byc przestrzegane (a ze w polsce jest jakie jest jezeli chodzi o zwierzaki to juz inna sprawa) ale moze wlasnie dzieki tam akcjom cos sie w koncu zmieni.
Bo bez sensu jest znow mowic - a to nic nie da, po co, mnie to nie dotyczy.
I kasa na to jest. Jak widac nie mala.

Posted

[quote name='AEG']Ale ja pytam nie o to czy należy nagłaśniać sprawy, typu pana Pałki.

Dopóki nie będzie realnej alternatywy (nie wiem jakiej), to sformułowanie "Od 2001 r. gminy mialy dosc czasu na wybudowanie i rozwiazanie tego problemu, czyli wybudowanie schroniska lub kilku schronisk w ktorych mozna by zapewnic godziwe warunki bytowania zwierzat" nie odniesie skutku.

Gminy i to nie są byty, które same z siebie coś zbudują. Nie budują domów dziecka, szpitali i innych potrzebnych budynków dla ważnych instytucji. Więc nie oszukujmy się wzajemnie, że zbudują schroniska dla zwierząt.

Nie chcę się wymądrzać, tylko patrzmy realnie. Nawet kilka tysięcy ulotek, jakkolwiek napisanych czy wydanych, niczego nie zmieni. To para w gwizdek.
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri]AEG[/FONT]
[FONT=Calibri]To nie jest para w gwizdek. Ujawnianie informacji o takich lokalnych układach i aferach ma sens. Wychodzi na jaw kto kogo popiera, za czyim pozwoleniem czy nawet wsparciem korzystał z pieniędzy podatników. Po nitce do kłębka – Pałka nie działał w próżni. Może powołane do tych celów służby kontrolne też się tym zainteresują? niech to bedzie przestrogą dla innych, ze żerowanie na czyjejś krzywdzie się nie opłaca. [/FONT]
[FONT=Calibri]A jak to się ma do tych konkretnych psów w gminach i w Olkuszu? Władze muszą cos z tym zrobić , to ich obowiązek. Niech negocjują z innymi schroniskami, niech wybudują własne, muszą przekonać się, że wykonanie przelewu na konto pseudoschroniska, na kwotę tysiąca czy dwóch nie rozwiązuje kwestii bezdomności zwierząt w gminie. [/FONT]
[FONT=Calibri]Takie akcje jak ta doprowadzają do rozmów na temat sterylizacji i kastracji, na temat odpowiedzialności za zwierzęta, na temat zapobiegania takim tragediom jak ta w Olkuszu czy w Krzyczkach. [/FONT]
[FONT=Calibri]Jeśli masz jakieś konstruktywne propozycje jesteśmy otwarci, z wdzięcznością przyjmiemy każdą pomoc. [/FONT]

Posted

[quote name='Kinya']Link do dzisiejszego materiału (nawet jeszcze nie zdążyłam obejrzeć).
Telewizja Silesia - Psia dola - schronisko dla psów Olkusz

Brawo - świetny material ! ;)
Uważam , że trzeba jednak nagłaśniać takie sprawy , ponieważ społeczeństwo nie wie , co się dzieje w schroniskach a presja ludzi może poprawić w efekcie sytuację zwierzaków w schroniskach !
A malkontentom tyle - lepiej nie robić nic ? :shake:

Posted

[quote name='dana']Brawo - świetny material ! ;)
Uważam , że trzeba jednak nagłaśniać takie sprawy , ponieważ społeczeństwo nie wie , co się dzieje w schroniskach a presja ludzi może poprawić w efekcie sytuację zwierzaków w schroniskach !
A malkontentom tyle - lepiej nie robić nic ? :shake:[/quote]
Zgadzam się w 100% z przedmówczynią!

Posted

Przykre, ale i znamienne jest przekonanie się, gdy ludzie czytają to co chcą, a nie to co jest napisane.

Zwrócenie uwagi na coś, co nie jest po myśli animatorów serwisu kończy się - jak widzę - zniechęcaniem do włączenia się do pomocy nieszczęsnym zwierzetom. Odnoszę jednak wrażenie, że nie o to chodzi, by pomóc tym zwierzętom, tylko o to, by zwrócić na siebie uwagę mediów. Smutne i, niestety, prawdziwe.

Konstruktywne rozwiązania, to Wy, tutaj od lat działający, powinniście wypracować. Zwróciłem jedynie uwagę, że nie można się epatować jednym, czy drugim artykułem. I zostałem nazwany "elytą" itd. No to bawcie się sami dalej. I nie liczcie na to, że jeden czy drugi czytelnik czy słuchacz czymkolwiek się naprawdę przejmie.

Posted

[quote name='AEG']Przykre, ale i znamienne jest przekonanie się, gdy ludzie czytają to co chcą, a nie to co jest napisane.

Zwrócenie uwagi na coś, co nie jest po myśli animatorów serwisu kończy się - jak widzę - zniechęcaniem do włączenia się do pomocy nieszczęsnym zwierzetom. Odnoszę jednak wrażenie, że nie o to chodzi, by pomóc tym zwierzętom, tylko o to, by zwrócić na siebie uwagę mediów. Smutne i, niestety, prawdziwe.

Konstruktywne rozwiązania, to Wy, tutaj od lat działający, powinniście wypracować. Zwróciłem jedynie uwagę, że nie można się epatować jednym, czy drugim artykułem. I zostałem nazwany "elytą" itd. No to bawcie się sami dalej. I nie liczcie na to, że jeden czy drugi czytelnik czy słuchacz czymkolwiek się naprawdę przejmie.
Proszę, powiedz jak a wypracujemy. Czy według Ciebie to jest takie proste? Czy zdajesz sobie sprawę, ilu ludzi ma głupie stereotypy dotyczące zwierząt? To wcale nie jest takie łatwe jak sie wydaje Tobie.

Posted

[quote name='Kinya']Kopiuję z Miau za Bungo

"Dziennik Polski z wczoraj:

Olkuski burmistrz pozwany w sprawie psów
Uzyskaj pełny dostęp

OLKUSZ. Biuro Ochrony Zwierząt Fundacji "Argos" złożyło do olkuskiej prokuratury zawiadomienie o popełnieniu szeregu przestępstw w związku z działalnością schroniska
Niedopełnienie obowiązków związanych z opieką nad bezdomnymi psami i kotami zarzucono przede wszystkim burmistrzowi Olkusza Dariuszowi Rzepce.

"Wydając w 2006 roku zezwolenie na prowadzenie schroniska burmistrz nie określił obszaru działalności placówki ani wymagań jakościowych dla świadczonych gminom usług zapewniania bezdomnym zwierzętom opieki, zaniechał też należytej kontroli nad działalnością schroniska." - pisze w zawiadomieniu Tadeusz Wypych z Fundacji "Argos".

Burmistrz Rzepka - który pod koniec ub. r. wydał decyzję o możliwości działania schroniska tylko na terenie gminy Olkusz - przyznał wówczas, że błędem było, iż nie ograniczono terenu działalności placówki, tak za jego kadencji, jak i poprzednich włodarzy Olkusza. Od ponad miesiąca sytuacja wygląda lepiej. W schronisku przebywa obecnie o połowę mniej psów, a władze miasta poszukują lokalizacji na budowę nowej placówki.

- Kontrole w schronisku były przeprowadzane regularnie. Pojawiały się niedociągnięcia w funkcjonowaniu tej placówki, ale były przez właściciela usuwane. - mówi rzecznik olkuskiego magistratu, Jarosław Medyński.

Fundacja "Argos" oskarża również Powiatowego Inspektora Weterynarii dr. Kazimierza Janika. Zarzuty kierowane pod jego adresem dotyczą zaniedbania nadzoru schroniska, które nie spełniało wymogów weterynaryjnych oraz dopuszczenia do wyłapywania psów i umieszczania ich w przepełnionej placówce. Od 1 stycznia decyzją dr. Janika schronisko nie może już przyjmować żadnych zwierząt. Zarządzenie to nie jest jednak prawomocne, gdyż jego właściciel się odwołał.

Właścicielowi schroniska, Rafałowi Pałce, zarzucono przewożenie złapanych psów, które z powodu stanu zdrowia nie nadają się do transportu.

- Zwierzęta ranne nie mogą być wyłapywane, transportowane i umieszczane w schronisku w ramach komercyjnych usług, lecz powinny znaleźć się bezpośrednio w zakładach leczniczych dla zwierząt. Opieka weterynaryjna w schronisku dotyczy profilaktyki i opieki nad zwierzętami zasadniczo zdrowymi. - twierdzi Tadeusz Wypych.

Zdaniem fundacji, część gmin nie posiadała wymaganych uchwał, na podstawie których wysyłano zwierzęta do olkuskiego schroniska. (WIW)"[/quote]

Oby to coś dało :-(