jotpeg Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 mały off, ale pośrednio dotyczący sprawy Olkusza (tekst z Dziennika Polskiego): NOWY TARG. Po interwencji w schronisku w Olkuszu wiele samorządów pyta o miejsce dla psów na Kokoszkowie. W schronisku dla bezdomnych zwierząt czeka na przygarnięcie ponad 300 psów. Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Nowym Targu to placówka prywatna. Prowadzą je Celina i Kazimierz Pawluśkiewiczowie. W nowotarskim schronisku psy trzymane są w dobrych warunkach. Właściciele dbają, by czworonogi miały odpowiednio duże boksy, budy, jedzenie, opiekę weterynaryjną. Zwierzęta są szczepione przeciw wściekliźnie, a szczeniaki – przeciw chorobom wirusowym. Jednakże w schronisku przebywa już ponad 300 czworonogów, dlatego nie można przyjąć więcej. – Mamy telefony i oferty od gmin, jednak nie możemy nic zrobić - mówi Kazimierz Pawluśkiewicz. Ostatnio głośno jest o schronisku dla bezdomnych zwierząt w Olkuszu, w którym zwierzęta były niehumanitarnie traktowane. Obecnie schronisko tamto nie przyjmuje już zwierząt, a samorządy, które do tej pory miały podpisane z nim umowy, szukają miejsc, gdzie mogłyby umieścić bezdomne psy. - Gminy, które oddawały psy do schroniska w Olkuszu, pytają mnie o możliwość podpisania umowy. Są to nawet miejscowości spoza Krakowa. Zdaję sobie sprawę, że te samorządy mają problem, jednakże my nie mamy już takiej możliwości – mówi Celina Pawluśkiewicz. Właścicielka nie może przyjąć psów z tamtych gmin w trosce, by zwierzęta, które obecnie przebywają w schronisku oraz trafią tu z gmin, z którymi schronisko ma podpisaną umowę, miały odpowiednie warunki. - Dlatego nie możemy podpisywać nowych umów. Jednak samorządy, z którymi współpracujemy, mogą być pewne, że dla przywiezionych z ich terenu psów, miejsce się znajdzie – podkreśla właścicielka schroniska. Do schroniska w Nowym Targu trafiają psy nie tylko z okolicznych gmin, takich jak m.in. Nowy Targ (miasto i gmina), Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rabka – Zdrój, Szaflary, Czarny Dunajec, ale także z tych dalej położonych: Mszany Dolnej, Brzeska, Pcimia, a nawet Nowego Sącza. Osoby, które chciałyby przygarnąć psa, mogą przyjeżdżać do schroniska codziennie od poniedziałku do soboty w godzinach 8 – 16 (latem – od 8 do 18). Psa można wziąć nieodpłatnie. Czworonogi wydawane są osobom dorosłym. Trzeba zabrać z sobą dowód osobisty. - Mamy bardzo różne psy: małe, duże, różnych ras – mówi Kazimierz Pawluśkiewicz. Zapewnia, że droga dojazdowa do schroniska jest na bieżąco odśnieżana – nie powinno być kłopotów z dojazdem do schroniska. Można też dzwonić: 018 44 88 433. Quote
Szami Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Pozwoliłam sobie przekopiować z forum Owczarków Belgijskich: "Dzisiaj byłam w schronisku w Olkuszu na Sikorki 95. Nie ma tam ani pół psa podobnego do owczarka belgijskiego. jest kilka podobnych do owczarka niemieckiego i innych ras. (no chyba, że są na kwarantannie - kilku psów nie obejrzałam, bo są w osobnych oddzielonych boksach, ale słyszałam ich szczekanie). Fotek mogłam narobić do woli, ale nie miałam czym niestety - a szkoda, były by ilustracją tego co piszę. Swobodnie łaziłam sobie po tym powierzchniowo niewielkim schronisku, nikt mnie nie pilnował i do woli mogłam sobie tam przebywać. Obejrzałam dokładnie wszystkie boksy i psy. Jest ich tam około setki, ale nie wyglądają na chore, czy niedożywione. Boksy są z pewnością za ciasne i panuje za duże zagęszczenie zwierząt. Kojce oddzielone są od siebie tylko siatką i na pewno niejednokrotnie sąsiadujące ze sobą psiaki się gryzą. Taka wielka sympatyczna sunia "ala bernardyn" miała pokaleczone opuszki, bo opiera się na siatce złośliwych sąsiadek, które ją podgryzają. Schronisko jest czyste, wysprzątane, w kojcach sucho - wysypane trociny. O dziwo zero schroniskowego smrodku. Pracownik z którym rozmawiałam (udając naiwnego nabywcę, szukającego dużego psa / suki w typie owczarka do pilnowania posesji) bardzo chętnie odpowiadał na moje pytania, pokazywał psiaki. Gdy podchodziliśmy do boksów, większość psiaków radością reagowała. Szwendałam się tak około godziny (zmarzłam jak diabli) i naprawdę nie dopatrzyłam się tego co przeczytałam powyżej, a w nie jednym byłam i widziałam wiele bied. Najgorsze jakie widziałam to w Palermo na Sycylii - brry horror. Ze schroniska w Olkuszu można dostać dowolnie wybranego psa bez żadnych opłat. To tyle z moich dzisiejszych odwiedzin, no może jeszcze to że właściciel wykańcza nowy domek z czerwonej cegły. P.S. Większość wejść do bud zabezpieczona była rozciętymi kocami i z wielu wystawały kołdry i koce." Quote
__Lara Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 To już od miesiąca jest około wiadome, że warunki się tam zmieniły pod wpływem presji społecznej. Wiadome jest też nie od dziś, że schronisko nadal stoi nie dalej niż 150m od terenów zabudowanych i że Pan Właściciel nie wpuszcza organizacji prozwierzęcych do środka, co też jest łamaniem prawa. Quote
_ogonek_ Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 No to super stanąć i walnąć się w łeb :shake: Quote
kanna Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Szami , jak rozumiem to nie twój tekst tylko skopiowany .... Bardzi cieszy fakt, że warunki się tak poprawiły.... tylko.. czytam ,że psów jest około setki...na początek roku było ich 229 ,na spotkaniu z burmistrzem padła liczba 150... a czytam 100 i włos mi się na głowie jeży...:angryy: może zamieścisz na forum owczarka belgijskiego to co tu napisałam? ukułam chyba nowy termin ..olkuskie porządki:angryy: Quote
ARKA Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 " Większość wejść do bud zabezpieczona była rozciętymi kocami i z wielu wystawały kołdry i koce." Noo i to taka wlasnie znawczyni tematu schroniskowego. Tak jak i jej ocena, przypuszczam, ilosci psow. Napewno widziala wszystkie psy, szczegolnie te za tym firnakami budowymi, juz w to wierze.....psy chore leza w budach i konają...na tych koldrach co im sa potrzebne "jak psu na bude",w budzie. Quote
Redpit Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 To co przepisała Szami od samego początku cuchnie...:angryy: napisał to pewnie jakiś Palant od :mad:... - nic nie widziała... co opisane :lol: - tylko :-( albo wziąść :mad: i jej wyprostować zwoje... Quote
dorixx Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 tak i jeszcze na pewno były tam baldachimy i royal canin w miskach a psy chodziły w kubraczkach i papućkach :p Quote
_ogonek_ Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 tak i jeszcze na pewno były tam baldachimy i royal canin w miskach a psy chodziły w kubraczkach i papućkach :p dokladnie :roll: Quote
Ewa i flatki Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Skopiowałam i wysłałam do tego mądrali, do wiadomości p. Ewa Tyrpa :cool3: Quote
Asior Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 ARKA napisał(a):Noo i to taka wlasnie znawczyni tematu schroniskowego. Tak jak i jej ocena, przypuszczam, ilosci psow. Napewno widziala wszystkie psy, szczegolnie te za tym firnakami budowymi, juz w to wierze.....psy chore leza w budach i konają...na tych koldrach co im sa potrzebne "jak psu na bude",w budzie. zwłaszcza, ze wiadomo, ża każda kołdra czy koc namoknie na wilgotnym powietrzu i psiak leży na mokrym :roll: Quote
Szami Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Bardzo wszystkich proszę o czytanie ze zrozumieniem . Napisałam ,że pozwoliłam sobie skopiować z forum !!!!!!!!!!!!!!!!!! Więc proszę nie przypisywać mi nie moich słów!!!!!!!!! A skopiowałam tą wypowiedź dla przykładu , jak inni postrzegają schronisko w Olkuszu. tu jest cały temat : FORUM OWCZARKA BELGIJSKIEGO :: Zobacz temat - Dwa "belgi" w schronisku w Olkuszu Quote
Elżbietka_Cieszyn Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='kanna']Szami , jak rozumiem to nie twój tekst tylko skopiowany .... Bardzi cieszy fakt, że warunki się tak poprawiły.... tylko.. czytam ,że psów jest około setki...na początek roku było ich 229 ,na spotkaniu z burmistrzem padła liczba 150... a czytam 100 i włos mi się na głowie jeży...:angryy: może zamieścisz na forum owczarka belgijskiego to co tu napisałam? ukułam chyba nowy termin ..olkuskie porządki:angryy: szok, moze za niedługo po tych "olkuskich porządkach" jeszcze zobaczymy reportaż o przykładnym schronisku w Olkuszu. Aż mam dreszcze... Quote
ARKA Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='Szami']Bardzo wszystkich proszę o czytanie ze zrozumieniem . Napisałam ,że pozwoliłam sobie skopiować z forum !!!!!!!!!!!!!!!!!! Więc proszę nie przypisywać mi nie moich słów!!!!!!!!! A skopiowałam tą wypowiedź dla przykładu , jak inni postrzegają schronisko w Olkuszu. tu jest cały temat : FORUM OWCZARKA BELGIJSKIEGO :: Zobacz temat - Dwa "belgi" w schronisku w Olkuszu Szami ja wiem ze to nie TY,ze to cytat! moze to jaks zmienie.... Quote
Asior Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 przepraszam za off ale zobaczcie wątek skatowanego prawie na śmierć Cygana... :shake: Quote
Foksia i Dżekuś Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Napisana przez córkę Wersja Polska listu do Burmistrza Olkusza (na podstawie listów z forum): Szanowny Burmistrzu Olkusza Zwracam się z apelem o niepodpisywanie umowy z panem Rafałem Pałką na przekazywanie bezdomnych zwierząt z Waszej gminy,do prowadzonego przez niego “pseudoschroniska” w Olkuszu przy ul.Sikorka 91. To oburzające że człowiek w waszym mieście może prowadzić miejsce w którym masowo umierają bezdomne zwierzęta! To nie może mieć miejsca w cywilizowanym kraju Uni Europejskiej. Szanowny Panie Burmistrzu, to najwyższy czas aby nakazać zaprzestanie znęcania się psychicznego i fizycznego nad zwierzętami które niejednokrotnie umierają z głodu i pragnienia, zostają rozszarpane przez inne głodne zwierzęta lub umierają w wyniku chorób i zakażonych ran. Są one pozbawione odpowiedniej opieki weterynaryjnej. W tym miejscu którego nie można nazwać azylem, nie liczy się dobro zwierząt, ale pieniądze które nie są przeznaczone na pomoc dla nich ale na ich śmierć. Podkreślam ! Schronisko to nie spełnia norm i wymagań określonych w odpowiednich przepisach, tam nie liczy się dobro zwierząt lecz pieniądze otrzymane za każdego psa czy kota! Psy są masowo przyjmowane z co najmniej 23 gmin z terenu województwa małopolskiego. Schronisko to nie posiada dla tych zwierząt wystarczającej ilości miejsc ani pod żadnym względem odpowiedniego zaplecza, personelu z odpowiednim przygotowaniem do opieki nad zwierzętami, czy osoby z kwalifikacjami do prowadzenia schroniska. Ciche hasło tego schroniska to: "dobry pies, to martwy pies - im mniej wydamy tym więcej zarobimy”. Jak to jest możliwe że w mieście Olkusz za które jest Pan jako Burmistrz odpowiedzialny , ma miejsce takie okrucieństwo wobec zwierząt? To pan jest odpowiedzialny za to miejsce i cierpienie Tych zwierząt. Prosimy Pana aby Pan rozwiązał to schronisko i doprowadził do ukarania winnych za te okrucieństwa. Jako Burmistrz ma Pan obowiązek nie dopuszczać do łamania praw w miejscu sprawowania przez Pana władzy. Prosimy o Pomoc w uratowaniu tych zwierząt którym możemy jeszcze pomóc. Niech Pan nie wmawia Nam, że nie wiedział Pan nic o tym co tam się dzieje. Ludzie w to nie uwierzą! Ponad to, pragnę poinformować, iż Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu odwołał się do kolegium odwoławczego w Krakowie, od decyzji Burmistrza wydanej w dniu 31 grudnia 2008 zezwalającej na dalsze prowadzenie schroniska, które nie spełnia wymaganych norm: lokalizacji, strukturalnych, i dobra zwierząt. Powiatowy Lekarz Weterynarii natomiast wydał, w dniu 31 grudnia 2008r, decyzje zgodną z jego kompetencjami : zakaz przyjmowania zwierząt do schroniska w Olkuszu. W związku z przekazanymi Panu faktami, pragnę uzyskać informację: co pan zamierza zrobić w związku z tą sprawą i faktem należącego do gminy obowiązku opieki nad bezdomnymi zwierzętami, zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt. Z poważaniem, Quote
Foksia i Dżekuś Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Wersja Francuska powyższego listu: Vous estimables le Bourgmestre d’Olkusz Je m'adresse avec l'appel à ne signe pas les contrats avec le monsieur Rafał Pałka sur repasser sans l'abri des animaux avec Vos communs,à mené par lui « pseudo l’asile »à Olkusz auprès de la rue Sikorka 91. Ce scandaleux le que homme peut à votre ville mener la place à qui les animaux sans l’abri meurent massivement! Ce ne peut pas avoir les places au pays civilisé d’Unione Européene. Vous estimables le Bourgmestre, ça le temps le plus haut afin commander faire trève de brutaliser psychique et physique au-dessus les animaux qui ils crèvent toujours de la faim et la soif, les animaux lacéré par autre affamé restent ou ils meurent au résultat des maladies et des blessures infectés. Il les y a de la garde juste démuni vétérinaire. Dans cette place qui il ne puissant baptiser l'asile, l'actif des animaux ne se compte pas, mais l’argents qui ne sont affecté sur secour pour eux, cependant sur leur mort. Je souligne! Refuge ce ne comble pas des ordres et les exigences définis aux formules justes, il n'y se compte pas traite l'actif des animaux l'argent reçu derrière chaque chien si du chat! Les chiens sont massivement importe avec à le bas mot 23 commun avec le territoire du voïvodat de Małopolska. Refuge ce n'a pas pour ces animaux la quantité probante des places ni sous aucun attention du arrière juste, le personnel avec la composition juste à la garde au-dessus les animaux, si de la personne avec les qualifications à la conduite du refuge. Devise tranquille de ce refuge cette: « Le chien bon, ça le chien mort nous - allons les publier moins de ce plus de nous allons gagner ». Comment c'est possible que à Olkusz se contient dans qui vous il est comme le Bourgmestre responsable , place telle a la barbarie avec les animaux? Ça le monsieur est responsable en revanche place et l'affliction de Ces animaux. Nous vous demandons afin vous a résolu ce refuge et amene à condamner coupables derrière cette barbarie. Il a comme le Bourgmestre vous déblatère la charge ne suppose pas à brisement à la place de la conduite par vous de la puissance. Demandons au Secour pour sauver ces animaux qui encore on peut aider. Que vous ne Nous impute pas, que il ne savait pas vous à tant il que y se tricote. Les gens ne croient pas à ce ! En plus, Je convoite informer, que le Médecin Cantonal de vétérinaire a référé à Olkuszu à kolegium d'appel à la Cracovie, à partir décision du Bourgmestre publiée à jour 31 du décembre 2008 consentante sur la conduite plus lointain du refuge qui ne comble pas des ordres exigés: De la localisation, structurels, et du actif des animaux. Le Médecin cantonal de vétérinaire par contre il a publié, à jour 31 du décembre 2008r, les décisions accommoder avec son competénses: De l'acception l'interdit des animaux au refuge à Olkusz. En le rapport avec les faits Vous légués, Je convoite obtenir l'information : Que le Monsieur songe faire en le rapport avec cette chose et le fait appartenant aux communs obligation de la garde au-dessus sansl'abri les animaux, conjointement avec le statut à la protection des animaux. Avec la considération, ... Ps. Córka przekazuje że obecnie nie zna języka francuskiego urzędowego, napisała na podstawie innych listów z forum list w wersji polskiej po czym przetłumaczyła na język francuski. Jeśli ktoś pragnie wnieść jakieś poprawki to niech wyśle mi info. Quote
Foksia i Dżekuś Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Córka może wysłac ten list do przyjaciół z fancji by i oni jeszcze raz go sprawdzili i ewentualnie od siebie mogli by go wysłać. Co o tym myślicie? Quote
sleepingbyday Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Niech wysyŁa koniecznie. marudzę. tu też sa błędy... dobra sprawdzam to, żeby nie było, że cały czas krytykuję, a nie poprawiłam ;-) Quote
Zbójini Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 jakby były problemy to mogę spróbować się zwrócić do mojej nauczycielki francuskiego. Dajcie znać. Quote
_ogonek_ Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Niech więcej osób wyśle listy, nie mogą ucierpieć niewinne psy!!! Quote
_ogonek_ Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Podnoszę, musimy zamknąć tę mordownię!!! Quote
Recommended Posts