Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Trzeba zsynchronizować zegarki :diabloti:

ja tak czytam codziennie ten wątek i to dla mnie jak jakiś Matrix.. nie mogę ogarnąć. Ale w Krk dużo się mówi o Olkuszu, nawet starsze panie mnie czasem pytają, jak teraz sytuacja (wiedzą, że jestem zalogowana na forum)..
Ja nie rozumiem, jak w ogóle może być brana pod uwagę możliwość utworzenia przez pana "P" kolejnego "schronu".. i jak on ma śmiałość w ogóle to proponować..:roll:

Posted

Ja tak sobie składam te wszystkie "cegiełki" jak Bob Budowniczy... jedna po drugiej i wyłania mi się taki oto obraz;

Pałka ma za sobą Urząd ( co stwierdzam z przykrością, ze smutkiem i rozczarowaniem)

My musimy mieć za sobą media i Dobrze poinformowaną opinię publiczną !
musimy się teraz skupić na ciągłym nagłaśnianiu, wyciąganiu nowych faktów i "czarnej" reklamie schronu olkuskiego,

Musimy dać wsparcie naszym dzielnym dziewczynom ( patetycznie ale dobrze nie?):razz::diabloti:

Posted

ARKA napisał(a):
:roll: no to wiem tylko kto ma to zrobic ja u siebie czy dogo?:p

To jest indywidualna sprawa każdego z nas, dogo nic nie wskóra, bo każdy ma zegar na kompie i to wg jego czasu, a nie dogo posty są przypisywane.
Trzeba powiedzieć: mam 22:08 teraz i każdy się do mnie teraz dostosowuje :diabloti:

Posted

Soema napisał(a):
Trzeba zsynchronizować zegarki :diabloti:
.:roll:

ja mam na odwrót...post poszaedł 22.05 na dogo mam go o ..22.14:crazyeye:

ja mam godz zgodną z twoja a post 22.14:crazyeye:

Posted

kanna napisał(a):

:oops: o mosh.. tego to ja nie rozumiem.. :oops:
22:17..

Posted

kanna napisał(a):

Ja też tak miałam, mi się wydaje, że to nie tylko sprawa zegarka na kompie, no ale nie jestem informatykiem :p do tego mogą dochodzić lagi i inne opóźnienia w przesyle.

Posted

Temat: Podjecie dzialan majacych na celu znalezienie dla bezdomnych zwierzat, przebywajacych aktualnie w schronisku w OL nowych opiekunow, badz placowek, w ktorych zwierzeta moglyby znalezc schronienie.
Budowa przez gminy schroniska dla bezdomnych zwierzat.
Wprowadzeniem przez gminy elektronicznej identyfikacji zwierzat- w ramach zadan zwiazanych z przeciwdzialaniem bezdomnosci psow.
Punkt nr. 1 nasza reakcja byla od razu, jak mozna tego dokonac jezeli p. Palka utrudnia adopcje psow: godziny otwarcia schroniska wskazuja na cos wrecz odwrotnego. Brak mozliwosci robienia zdjec psow ktore mozna by oglaszac do adopcji, poprzez internet, i na lamach gazet. Odpowiedzi na te trzy punkty sa wam juz znane, bo wszystko co zapamietalysmy zostalo juz przez nas przekazane.
Pisalas Arko ze to bedzie trudna walka. :angryy: Dzisiejsze spotkanie potwierdzilo Twoje slowa. Wladze gmin chca sie wymigac lub przejsc do porzadku rzeczy po najmniejszej lini oporu.
Jedyna nasza walka z nimi to sa media plakaty i ulotki, nie mozemy zaprzestac tej batali, i zasypywanie ich pismami.
Kolejna niepelnna odp. z gminy Liszek. Jak tak dalej pojdzie to spora czesc pieniedzy wplacanych przez darczyncow pochlonie ta przekleta korespondencja.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Temat: Podjecie dzialan majacych na celu znalezienie dla bezdomnych zwierzat, przebywajacych aktualnie w schronisku w OL nowych opiekunow, badz placowek, w ktorych zwierzeta moglyby znalezc schronienie.
Budowa przez gminy schroniska dla bezdomnych zwierzat.
Wprowadzeniem przez gminy elektronicznej identyfikacji zwierzat- w ramach zadan zwiazanych z przeciwdzialaniem bezdomnosci psow.
Punkt nr. 1 nasza reakcja byla od razu, jak mozna tego dokonac jezeli p. Palka utrudnia adopcje psow: godziny otwarcia schroniska wskazuja na cos wrecz odwrotnego. Brak mozliwosci robienia zdjec psow ktore mozna by oglaszac do adopcji, poprzez internet, i na lamach gazet. Odpowiedzi na te trzy punkty sa wam juz znane, bo wszystko co zapamietalysmy zostalo juz przez nas przekazane.
Pisalas Arko ze to bedzie trudna walka. :angryy: Dzisiejsze spotkanie potwierdzilo Twoje slowa. Wladze gmin chca sie wymigac lub przejsc do porzadku rzeczy po najmniejszej lini oporu.
Jedyna nasza walka z nimi to sa media plakaty i ulotki, nie mozemy zaprzestac tej batali, i zasypywanie ich pismami.
Kolejna niepelnna odp. z gminy Liszek. Jak tak dalej pojdzie to spora czesc pieniedzy wplacanych przez darczyncow pochlonie ta przekleta korespondencja.

To niech sobie sami szukają domow skoro nie chca realizowac tego co moga i jeszcze z Palka grają!!!! A my ich do sadu bedziemy podawac..Tak, mowilam,ze walka nie bedzie lekka "stare mury" ciezko sie burzy ale sie da!!!!

Posted

ARKA napisał(a):
To niech sobie sami szukają domow skoro nie chca realizowac tego co moga i jeszcze z Palka grają!!!! A my ich do sadu bedziemy podawac..Tak, mowilam,ze walka nie bedzie lekka "stare mury" ciezko sie burzy ale sie da!!!!

to będzie przypominało "rozbieranie muru berlińskiego":razz:

cegiełka po cegiełce... Damy radę...:mad:

Posted

Morgan:-) napisał(a):
Dla "relaksu i odprężenia" Onet.tv Platforma
Mnie ręce opadły. Pierd... polskie prawo :angryy:

kuźwa.... i znowu coś takiego?? :shake:
Soema napisał(a):
To jest indywidualna sprawa każdego z nas, dogo nic nie wskóra, bo każdy ma zegar na kompie i to wg jego czasu, a nie dogo posty są przypisywane.
Trzeba powiedzieć: mam 22:08 teraz i każdy się do mnie teraz dostosowuje :diabloti:

niee.. od jakiegoś czasu dogo wariuje... niby jest ok z zegarkiem a za chwile post wskakuje na jakieś inne miejsce...
wątek olkuskich psów tych z programu:
http://www.dogomania.pl/forum/f28/psiaki-zabrane-przez-ktoz-z-olkuskiej-mordowni-129842/#post11646942

Posted

600 psow to wysłał P na tamten świat i spalił w piecu. Myśle ,ze trzeba intensywnie rozpropagpwac plakaty o tej umieralni w Olkuszu, niech społeczeństwo wieco tam sie dzieje. Jak pisałem wczesniej w Krakowei i okolicach Olkusz teraz kojarzy sie jednoznacznie -z mordowaniem psow.Panie burmistrzu jesli pan to czyta , to gratuluje-pod pana skrzydłami, sami wyrobiliscie sobie taka marke .....

Posted

ARKA napisał(a):
Tu gdzies byly uchwaly Olkusza wrzucane odnoscie bezdomnosci..czy ktos moze wrzuci jeszcze raz i z jaką data sa?

Małop.06.316.2225
Uchwała Nr XLIX/635/2006
Rady Miejskiej w Olkuszu
z dnia 19 kwietnia 2006 r.
w sprawie wyłapywania bezdomnych zwierząt z terenu miasta i Gminy Olkusz.
(Kraków, dnia 21 czerwca 2006 r.)
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1, art. 41 ust. 1 Ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. - Dz. U. Nr 142 poz. 1591 z 2001 r. z późn. zm.) w związku z art. 11 ust. 3 Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106 poz. 1002 z późn. zm.) - Rada Miejska uchwala:
§ 1. 1. Zwierzęta biegające samopas lub pozostawione bez dozoru w miejscach publicznych traktowane będą jako bezdomne, wychwytywane i doprowadzane do schroniska dla bezdomnych zwierząt z którym w danym okresie Gmina Olkusz ma podpisaną umowę.
2. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt prowadzone będzie na podstawie pojedynczych zgłoszeń o błąkających się bez opieki zwierzętach, w szczególności chorych lub powodujących zagrożenie bezpieczeństwa.
3. Uprawnionym do przeprowadzania wyłapywania bezdomnych zwierząt na terenie miasta i Gminy Olkusz jest podmiot gospodarczy z którym Gmina Olkusz ma podpisaną umowę na świadczenie tego typu usług, posiadający stosowne zezwolenie na prowadzenie działalności zgodnie z obowiązującymi przepisami.
4. W przypadku ustalenia właściciela zwierzęcia, które zostało wychwycone w trakcie przeprowadzonego wyłapywania bezdomnych zwierząt, koszty pobytu zwierzęcia w schronisku oraz zapewnienia mu w tym czasie opieki weterynaryjnej ponosi jego właściciel, niezależnie od sankcji przewidzianych prawem z tytułu pozostawienia zwierzęcia bez właściwego dozoru.
5. Opłaty z tytułu pobytu odłowionych zwierząt w schronisku oraz zapewnionej im opieki weterynaryjnej, pobierane będą od ich właścicieli w wysokości wynikającej z cennika usług.
6. Zwierzęta umieszczone w schronisku w wyniku ich schwytania podczas akcji wyłapywania bezdomnych zwierząt będą zwracane ich właścicielom po udokumentowaniu przez nich swoich praw właścicielskich do zwierzęcia oraz po uiszczeniu opłat określonych w ust. 5.
§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta i Gminy Olkusz.
§ 3. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia opublikowania w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego.

Posted

Czy ktos cos wie o weterynarzu z Wolbromia ktory prowadzi schronisko do ktorego byly przekazywane psy z Golczy w ub.r. 8 sztuk. W gminie Golcza nie zostala podjeta uchwala odnosnie wylapywania zwierzat.

Posted

hanek napisał(a):
Małop.06.316.2225
Uchwała Nr XLIX/635/2006
Rady Miejskiej w Olkuszu
z dnia 19 kwietnia 2006 r.
w sprawie wyłapywania bezdomnych zwierząt z terenu miasta i Gminy Olkusz.
(Kraków, dnia 21 czerwca 2006 r.)

:roll: tylko ta jedna uchwala jest? tak myslalam...:cool1:
Tak dla porownania:

Mazow.07.49.1048
UCHWAŁA Nr 39/2007
RADY MIEJSKIEJ W GRODZISKU MAZOWIECKIM
z dnia 24 stycznia 2007 r.
w sprawie wyłapywania bezdomnych zwierząt z terenu gminy Grodzisk Mazowiecki oraz zapewnieniu dalszej opieki wyłapanym zwierzętom.
(Warszawa, dnia 26 lutego 2007 r.)
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 z póź. zm.), art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (Dz.U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002 z póź. zm.) po uzgodnieniu z Powiatowym Lekarzem Weterynarii oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce Rada Miejska w Grodzisku Mazowieckim uchwala co następuje:
§ 1. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt na terenie gminy Grodzisk Mazowiecki odbywa się wg obowiązujących zasad:
1) zwierzętami bezdomnymi w rozumieniu niniejszej uchwały, są te zwierzęta domowe lub gospodarskie, które uciekły, zabłąkały się lub zostały porzucone przez człowieka i stwarzają zagrożenie dla otoczenia, a nie istnieje możliwość ustalenia w chwili odłowienia zwierzęcia ich właściciela lub innej osoby, pod której opieką stale dotąd pozostawały,
2) bezdomne zwierzęta, przebywające w granicach administracyjnych Gminy Grodzisk Mazowiecki, wyłapywane będą przez podmiot gospodarczy, wyłoniony w trybie przepisów ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych spełniający wymogi, określone w § 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 26 sierpnia 1998r., w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt - na podstawie stosownej umowy, zawartej pomiędzy tym podmiotem a Burmistrzem Grodziska Mazowieckiego. Zwierzęta będą wyłapywane przez ww. podmiot po uprzednim stwierdzeniu takiej konieczności przez pracownika Gminy, funkcjonariusza Straży Miejskiej lub innej osoby wskazanej przez Burmistrza Gminy Grodzisk Mazowiecki,
3) zwierzęta bezdomne, w szczególności - agresywne, ranne oraz takie, które pokąsały człowieka, będą przetrzymywane przez podmiot wymieniony w pkt 2 w celu ich obserwacji prowadzonej przez lekarza weterynarii, mającej na celu wykluczenie choroby wścieklizny.
4) Wyłapane zwierzęta bezdomne będą przewożone i umieszczane w schronisku dla zwierząt bezdomnych, z którym Gmina posiada zawartą umowę.
§ 2. Wyłapywanie zwierząt bezdomnych prowadzone będzie w sposób:
a) stały - w odniesieniu do pojedynczych zgłoszeń o błąkających się bez opieki zwierzętach, w szczególności chorych lub powodujących zagrożenia bezpieczeństwa, po ustaleniu miejsca przebywania zwierzęcia,
b) okresowy - w odniesieniu do większych obszarów Gminy Grodzisk Mazowiecki w miarę potrzeb, w godzinach od 2000 do 700.
c) termin okresowego wyłapywania bezdomnych zwierząt oraz granice terenu, na którym będą one wyłapywane, każdorazowo będzie podany, co najmniej z 21 dniowym wyprzedzeniem do publicznej wiadomości.
§ 3. Zwierzęta umieszczone w schronisku będą zwracane ich właścicielom po udokumentowaniu przez nich swoich praw właścicielskich do zwierzęcia, w ciągu 14 dni od ich przyjęcia.
W przypadku powtórnego schwytania tego samego zwierzęcia podstawą zwrotu będzie dodatkowo uiszczenie przez właściciela opłat poniesionych przez Gminę Grodzisk Mazowiecki z tytułu wyłapania i przetrzymywania zwierzęcia.
§ 4. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Grodziska Mazowieckiego.
§ 5. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego.

Mazow.07.49.1047
UCHWAŁA Nr 38/2007
RADY MIEJSKIEJ W GRODZISKU MAZOWIECKIM
z dnia 24 stycznia 2007 r.
w sprawie wprowadzenia programu zapobiegania bezdomności zwierząt domowych na terenie gminy Grodzisk Mazowiecki.
(Warszawa, dnia 26 lutego 2007 r.)
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 14, poz. 1591 ze zmianami), art. 11a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (Dz.U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, ze zmianami) uchwala się: Gminny program zapobiegania bezdomności zwierząt domowych na terenie gminy Grodzisk Mazowiecki.
Rozdział I
Postanowienia ogólne
§ 1. 1. Uchwała ma zastosowanie w stosunku do wszystkich zwierząt domowych, w tym w szczególności do psów i kotów przebywających w granicach administracyjnych Gminy.
§ 2. Celem niniejszej uchwały jest:
1) zapobieganie bezdomności psów i kotów;
2) ograniczenie niekontrolowanego rozrodu domowych psów i kotów;
3) edukacja społeczeństwa w zakresie obowiązków spoczywających na właścicielach domowych psów i kotów;
4) promowanie prawidłowych postaw i zachowań człowieka w stosunku do zwierząt;
5) poprawa windykacji podatku od posiadania psów.
§ 3. 1. Ilekroć w niniejszej uchwale mowa o:
1) Gminie - należy przez to rozumieć gminę Grodzisk Mazowiecki;
2) Burmistrzu - należy przez to rozumieć Burmistrza Miasta i Gminy Grodzisk Mazowiecki;
3) Ustawie - należy przez to rozumieć ustawę z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (Dz.U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, ze zmianami);
4) Właściciel - osoba będąca mieszkańcem gminy Grodzisk Mazowiecki, posiadająca zwierzę lub zwierzęta, o których mowa w niniejszej uchwale;
Rozdział II
Zapobieganie bezdomności psów i kotów
§ 4. 1. Gmina zapewnia dofinansowanie właścicielom psów w wysokości 50% kosztów sterylizacji samic lub kastracji samców.
2. Określa się następujące zasady dofinansowanie zabiegów, o których mowa w ust. 1:
1) Dofinansowanie przysługuje tylko mieszkańcom gminy Grodzisk Mazowiecki, do zwierząt stanowiących ich własność
2) Urząd zgodnie z ustawą prawo zamówień publicznych wyłania lekarza weterynarii, z którym zawierana jest umowa na dokonywanie zabiegów kastracji lub sterylizacji dofinansowywanych z budżetu Gminy;
3) właściciel chcący poddać zabiegowi posiadane zwierze zgłasza je do lekarza weterynarii, z którym Gmina ma zawartą umowę na świadczenie usług, w celu przeprowadzenia zabiegu oraz wypełnia oświadczenie (zał. nr 1 do uchwały) zawierającą klauzulę o jawności danych osobowych, którą lekarz weterynarii po przeprowadzeniu zabiegu przekaże do Urzędu Miejskiego w Grodzisku Mazowieckim;
4) właściciel zwierzęcia opłaca lekarzowi weterynarii 50% kosztów zabiegu po wykonaniu zabiegu;
5) na warunkach określonych w umowie, Gmina płaci pozostałe 50% kosztu zabiegu bezpośrednio lekarzowi weterynarii na podstawie wystawionego rachunku, do którego dołączone będą oświadczenia, o których mowa w pkt 2;
6) zabiegi sterylizacji lub kastracji dofinansowywane są tylko właścicielom psów, którzy dopełnili obowiązku zaszczepienia psa i uiszczenia podatku od posiadania psa w wysokości i na zasadach określonych w stosownej uchwale Rady Miejskiej w Grodzisku Mazowieckim lub przedstawi dowód zwolnienia z obowiązku uiszczenia podatku od posiadania psa
7) dofinansowanie przysługuje właścicielom psów w ilości maksymalnie 2 szt. rocznie.
§ 4. 2. Gmina pokrywa koszty sterylizacji lub kastracji bezdomnych zwierząt, a w szczególności wolno żyjących kotów przebywających na terenie gminy Grodzisk Mazowiecki.
1. Określa się następujące zasady finansowania zabiegów, o których mowa w § 4 ust. 2:
1) Urząd zgodnie z ustawą prawo zamówień publicznych wyłania lekarza weterynarii, z którym zawierana jest umowa na dokonywanie zabiegów kastracji lub sterylizacji bezdomnych zwierząt, oraz na opiekę dofinansowywanych w 100% z budżetu Gminy,
2) bezdomne zwierzęta, w szczególności koty będą na zlecenie gminy wyłapywane i przewożone do lekarza weterynarii, o którym mowa w pkt 1 w celu wykonania zabiegu kastracji lub sterylizacji,
3) po przeprowadzeniu zabiegu zwierzęta wrócą do miejsc macierzystych bądź trafią do adopcji.
4) na warunkach określonych w umowie, Gmina płaci 100% kosztów zabiegu lekarzowi weterynarii na podstawie wystawionego rachunku.
§ 5. 1. Gmina pokrywa 100% kosztów uśpienia miotów psów lub kotów bezpańskich lub posiadających właścicieli.
2. Określa się następujące zasady finansowania zabiegów, o których mowa w ust. 1:
1) uśpieniu mogą podlegać wyłącznie zwierzęta, które są jeszcze ślepe i nie ma możliwości zapewnienia dla nich właścicieli;
2) zabieg uśpienia na zasadach określonych w ust. 2 pkt 1 przeprowadza wyłącznie lekarz weterynarii, z którym Gmina zawarła umowę na świadczenie usługi usypiania ślepych miotów psów i kotów;
3) Gmina dokonuje zapłaty lekarzowi weterynarii za czynności opisane w niniejszym paragrafie, zgodnie z warunkami określonymi w umowie;
4) zabiegi uśpienia ślepych miotów psów i kotów dofinansowywane są wyłącznie właścicielom zwierząt, którzy są mieszkańcami Gminy i wypełnili oświadczenie, o którym mowa w § 4 ust. 1 pkt 2.
§ 6. 1. Za poszukiwanie nowych właścicieli dla psów i kotów odpowiadają ich dotychczasowi właściciele.
2. Gmina może prowadzić poszukiwania nowych właścicieli dla psów i kotów poprzez:
1) prowadzenie akcji adopcyjnej bezdomnych zwierząt wyłapanych z terenu Gminy tj. stworzenie elektronicznej bazy danych na stronie internetowej oraz umieszczanie zdjęć i informacji dotyczącej wyłapanych zwierząt na tej stronie oraz na tablicy w siedzibie Straży Miejskiej,
2) prowadzenie za pomocą mediów akcji edukacyjnych zachęcających do zaopiekowania się bezdomnym psem lub kotem.
§ 7. 1. Bezdomność psów i kotów jest likwidowana również poprzez wyłapywanie zwierząt bezdomnych to jest takich, które uciekły, zbłąkały się lub zostały porzucone i nie ma możliwość ustalenia ich właścicieli lub innych osób, pod których opieką zwierzęta dotychczas przebywały.
2. Zasady wyłapywania bezdomnych zwierząt, w tym psów i kotów oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z tymi zwierzętami określa odrębna uchwała Rady Miejskiej w Grodzisku Mazowieckim.
Rozdział III
Edukacja
§ 8. Gmina może prowadzić działania edukacyjne mające na celu podniesienie poziomu wiedzy mieszkańców w zakresie obowiązków, jakie ciążą na osobach utrzymujących lub hodujących psy albo koty między innymi poprzez ulotki, plakaty, zajęcia edukacyjne, konkursy, audycje.
Rozdział IV
Postanowienia końcowe
§ 10. Maksymalną kwotę przeznaczoną na realizację niniejszego programu określa uchwała Rady Miejskiej w Grodzisku Mazowieckim dotycząca budżetu gminy
§ 11. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi.
§ 12. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego.

Pozniej poszukam uchwly o czipowaniu....

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Czy ktos cos wie o weterynarzu z Wolbromia ktory prowadzi schronisko do ktorego byly przekazywane psy z Golczy w ub.r. 8 sztuk. W gminie Golcza nie zostala podjeta uchwala odnosnie wylapywania zwierzat.

Poczekajcie do jutra na odp! Moja siostra jutro wraca na stałe do Polski. Ona wie sporo na ten temat.. Ja wiem tyle, że jest on za te same pieniądze co Pałka!! Moja siostra była też tam na interwencji ze Strażą dla zwierząt.. Ma ona konto na dogomanii Gandzia. Tam jest wątek o nim.
My jesteśmy z Wolbromia. M.G.

Posted

Czyli dużo szumu i nadzieje związane ze spotkaniem, a na koniec żadnych rozwiązań, uzgodnień i propozycji, które mogłby sytuację uzdrowić :roll: Typowe urzędasowe spotkanko :angryy:
Takie akcje i spotkania to poważna sprawa lobbystyczna. Trzeba to zrobić będąc doskonale przygotowanym, mieć mocne agrumenty poparte dowodami, a za sobą koniecznie opinię publiczną i media. Jechać na uczuciach (że męczone niewinne zwierzęta) i równocześnie wytykać wszelkie defraudacje pieniędzy publicznych, ich wykorzystanie bądź nie, uchybienia formalne, powiązania i układy personalne. Wszystko czarno na białym, dane, zestawienia, raporty, zdjęcia, nagrania, wypowiedzi osób opiniotwórczych.
Chylę czoła przed ProAnimals i innymi organizacjami i osobami biorącymi udział w tej akcji i do razu zaznaczam, że nie chcę się wymądrzać ale mam niestety wrażenie że tego super przygotowania przed akcją i już w jej trakcie zabrakło i teraz to się będzie mścić. Że każdy chce jak najlepiej ale same chęci nie wystarczają, że do tego trzeba fachowego działania. Chociażby tych nieszczęscnych nagrań czy zdjęć z odbierania psów - jest coś takiego? Jakichkolwiek śladów że te psy z tego miejsca pochodzą? Ja sama mam tymczasowicza Skipiego z Ol. i zero dokumentów do niego że jest z Ol. Wiadomo że pan P. i jego sojusznicy będą teraz wyciągać wszystkie możliwości żeby bronić własną dupę. A władze, jak to władze - zrobią trochę dobrego wrażenia, a później sprawa przyschnie i się rozejdzie po kościach.
Ale jeszcze nie koniec sprawy. Mam nadzieję że nie zabraknie wszystkim woli i argumentów żeby z jednej strony królestwo pana P. zamknąć, z drugiej zaś żeby winni ponieśli konsekwencje, a z trzeciej żeby rozwiązać problem bezdomnych psów w Ol. i sąsiednich gminach.
No to się wygadałam :oops:

Posted

Poniewaz to spotkanie bylo o czyms i niczym, w rezultacie, proponuje aby ustalic z Radą Miasta i wprowadzic na najblizsze jej posiedzenie punkt: zapobieganie bezdomnosci zwierzat, schronisko p.Palki w Olkuszu. I tak decyzje nie podejmuje Burmistrz sam tylko Rada. A jak znam zycie Burmistrzowie lubia w swoich biurkach zamykac problemy a Rady nic o tym nie wiedzą albo wiedza ale pocichu a musza wiedziec otwarcie, na posiedzeniu Rady.

Posted

Ja jestem przekonana, że teraz "druga strona" zintensyfikuje działania na rzecz otwarcia nowego przybytku przez Pałkę. Nagle okaże się, że przeszły wszystkie uchwały ułatwiające mu uzyskanie odpowiednich warunków zagospodarowania nowego terenu, że przecież nie ma żadnych problemów, odpowiednie dokumentacje i referencje też się znajdą (po co w końcu siostrzyczki Pałki pracują w starostwie? - za jakieś marne 2 tysiące tak się biedne przemęczają), a Pałka jako "doświadczona" i jedyna chętna firma jeszcze dostanie order za wybawienie ich z niewygodnej sytuacji.
A jeżeli nowe miejsce tylko będzie spełniało warunki lokalizacyjne to zapomnijcie, że ktokolwiek kiedykolwiek jego biznes jeszcze ruszy.
I tak urzędasy oraz cała olkuska klika tylko będą zacierać swoje brudne rączki:angryy:

Posted

Na spotkaniu byla dziennikarka z gazety Krakowsjkiej p. Alicja Rynkiewicz i radio (ale jakie) hanek ratunku. Powiem tak to bylo spotkanie p. Burmistrza i przedstawicieli miedzygminnych a org. prozwierzece zaproszone byly dla fikcji, bo i tak z naszymi zdaniami nikt sie nie liczyl i puszczal je mimo uszu.

Posted

Leon_or napisał(a):
Poczekajcie do jutra na odp! Moja siostra jutro wraca na stałe do Polski. Ona wie sporo na ten temat.. Ja wiem tyle, że jest on za te same pieniądze co Pałka!! Moja siostra była też tam na interwencji ze Strażą dla zwierząt.. Ma ona konto na dogomanii Gandzia. Tam jest wątek o nim.
My jesteśmy z Wolbromia. M.G.

Mam nadzieję, że nie chodzi o ojca mojego kolegi z liceum, który jest lekarzem weterynarii w Wolbromiu... Tak nawiasem mówiąc, on też zajmuje się polowaniami