Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Już po spotkaniu. Oprócz naszej fundacji przyjechało też For Animals z Częstochowy, była pani z KTOZ, no i Olkuskie St. Prz. Zw. Pan Pałka też był. Był wet powiatowy, był zastępca weta wojewódzkiego.

Co do decyzji, piszę jak zrozumiałam:
-wydana 31 grudnia 2008 decyzja Burmistrza Olkusza na prowadzenie działalności pana właściciela schroniska jest PRAWOMOCNA. Wniosek do SKO o uchylenie decyzji Burmistrza złożył Powiatowy Lekarz Weterynarii, który zresztą wydał 31 grudnia zakaz przyjmowania nowych zwierząt do schroniska. Ale jego decyzja nie jest prawomocna, bo odwołał się od niej właściciel schroniska. Wszystko jest w rękach Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Od ich decyzji zależy czy dalsza działalność schroniska będzie legalna.

Burmistrz wyraził żal, że miasto Olkusz okryło się nisławą i kojarzone jest z Oświęcimiem. Zub wymachiwał plakatem tego pieska płaczącego krwawymi łzami i pytał co myśmy zrobili dla schroniska oprócz porównywania go do obozu zagłady szkodząc przez to psom. (Burmistrz przyznał mu rację, "bo przestały się zgłaszać osoby chcące przywieźć do schroniska koce itp rzeczy"). Zub pochwalił sie, że jego stowarzyszenie pomaga od 10 lat, dostarczając bele słomy i są w schronisku co trzeci dzień (już nie codziennie).

30 grudnia 2008 w schronisku naliczono 227 psów i 29 kotów. Obecnie, wedle danych Burmistrza, w schronisku znajduje się około 150 psów. Obecne na spotkaniu organizacje prozwierzęce wyraziły gotowośc szukania im domów, ale pan właściciel schroniska NIE WYDAŁ ZGODY na to, żeby "te panie" (czyli my) robiły im zdjęcia. Obecni na sali przedstawiciele władz gminnych nie przejęli się tym, uznali tą decyzję chyba za normalną, sami wykazali gotowość zrobienia zdjęć psom, po czym łaskawie mają nam je wysłać a my mamy tym sfotografowanym psom szukać domów. Bez komentarza.

Biedny właściciel schroniska nie ma pieniędzy na utrzymanie pozostałych w schronisku psów ale wyraził chęć i możliwości budowania nowej placówki tego typu.

Schronisko czynne jest obecnie w godzinach 11-14. Burmistrz poprosił właściciela by się zgodził otworzyć je choćby na godzinę popołudniu (np. 16-17). Właściciel ma się zastanowić...

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jasne, że media to siła, w tej chwili podkopują wizerunek i zaufanie właściciela schroniska, jego PR. Jakby miał dobrych P. Pałka współpracowników to by wiedział, że żeby budować dobry PR przed mediami się nie ucieka, bo to tylko pogarsza wizerunek i niszczy jeszcze bardziej zaufanie.

No właśnie, ciekawe co ze spotkaniem....:roll:

Posted

Nie no, po prostu super :angryy: czemu oni nie reagują kiedy P. Pałka zabrania robić zdjęć członkom organizacji prozwierzęcych? co to ma być???? :angryy::mad: jasne, i to przez to nagłośnienie ludzie się nie zgłaszają, a może są nie wpuszczani do schroniska przez matkę właściciela, co??? :angryy::angryy::angryy::angryy:

Jasne, stowarzyszenie p Zuba, pomagają psom, chyba żyć w urągających godności warunkach i zdychać przy płocie...:angryy: skoro tyle pomagają to niech się pochwalą ile psów pomogli wyadoptować :angryy:

Haha, najlepszy kawał dzisiaj, sami pojadą i zrobią im zdjęcia...tylko niech uważają żeby swoich garniturków nie pobrudzili sobie...

no comments.....:mad:

Posted

Mam pytanko:

A czy byla moze mowa o alternatywie? Chodzi o schronisko stworzene wspolnie przez gminy?

Mam wrazenie ze zazceli sie litowac nad Palka ze takie biedny!!!! No skreca mnie normalnie!!!!

Posted

przeczytałam i nie wiem czy mam się śmiać czy płakać:roll:

farsa to jedyne słowo jaki mi się ciśnie na usta.

Dziewczyny mogę Was wspierać tylko duchowo, bo mnie daleko wywiało, ale nie odpuszczajcie

Posted

no.no...pan burmistrz żali się, że zrobiono mu krzywdę, "panu" Pałce też zrobiono krzywdę, "panu" Zubowi zrobiono krzywdę.... komu nie zrobiono tylko krzywdy w Olkuszu?.... PIESKOM NIE ZROBIONO NIGDY KRZYWDY W OLKUSZU!

:angryy::angryy::angryy: bez komentarza...

miałam nadzieję , możni tego światka wynieśli jakąś naukę ....
jeśli będą dalej tkwili w złudnej nadzieji, że wszystko rozejdzie się po kościach...i jeśli to czytają... dopóki choć jeden pies będzie w tym" OBOZIE ZAGłADY" ... :angryy::angryy::angryy:

Posted

Tak :angryy::angryy::angryy::angryy: pan P. wyraził chęć budowy nowego schronu i interes znowu będzie kwitnął a urzędnicy już pewnie się cieszą, bo mają jakąś alternatywę :angryy::angryy: Brak słów ...

Posted

Morgan, tacy ludzie nie powinni już nigdy dostać zgody na prowadzenie schroniska! potem będzie tak jak z tym anglikiem co konie hodował :angryy: czy władze nic takie przypadki nie uczą?

Posted

A ja uważam, że nie było źle.
[LIST]
[*]po pierwsze chyba nikt nie liczył na to, że nagle burmistrzowie rozerwą szaty, posypią głowy popiołem i powiedzą - tak, źle robiliśmy, poddamy się karze i ukaramy Pałkę i za tydzień ruszy budowa nowego schroniska, bądźmy realistami.
[*]po drugie - sam fakt, że odbyło się spotkanie i zaproszona została fundacja - to znaczy, że się z nią liczą lub choć chcą stworzyć wrażenie, że się liczą.
[*]po trzecie - miażdżąca sił mediów i opinii publicznej - sami przyznali jest wielka, Olkusz stracił dobre imie, jeśli chce je odzyskać musi się wykazać, coś z tym tematem zrobić. I niekoniecznie z Pałką bo on jest coraz bardziej skompromitowany i współpraca z nim będzie kompromitować innych. Inne gminy tez mogą do Olkusza w tej niesławie dołączyć, jeśli nic nie zrobią z problemem.
[*]po czwarte - to nie jest łatwy i szybki proces, ważne by nie odpuszczać i patrzyć wszystkim na ręce.
[/LIST]podsumowując jestem dobrej myśli, damy radę! :evil_lol:

Posted

Zaczekajmy na adę-jeje. Może z innymi członkami organizacji uczestniczących w spotkaniu omówili jakąś dalszą taktykę walki z tą farsą. To sie przeciez nie może skończyć tym, że ten durny pałka wzorując się na swoim małym chlewie wybuduje większy i proceder będzie ten sam, ale na większą skalę. Nie możemy dopuścić do budowy schronu przez tego bezdusznego KATA!!

Posted

[quote name='filomen']

• po pierwsze chyba nikt nie liczył na to, że nagle burmistrzowie rozerwą szaty, posypią głowy popiołem i powiedzą - tak, źle robiliśmy, poddamy się karze i ukaramy Pałkę i za tydzień ruszy budowa nowego schroniska, bądźmy realistami.

OCH JAK BYM CHCIAłA TO ZOBACZYć, TE SZATY, TEN POPIół I JęK:razz::razz::razz::diabloti:

Posted

patrycja_ napisał(a):
Mam pytanko:

A czy byla moze mowa o alternatywie? Chodzi o schronisko stworzene wspolnie przez gminy?

Tak, była o tym mowa. Ale czy to ma szansę dojść do skutku? Przecież to oczywiste, że władzom gmin łatwiej czekać aż prywatny przedsiębiorca się zgłosi, zamiast samemu organizować i gromadzić na to fundusze. Urzędnikom nie ufam, nic nie poradzę. Przez tyle lat tolerowali to bagno... Tym niemniej nic nie jest przesądzone.

Po naszym wyjściu urzędnicy i pan właściciel zostali żeby dalej dyskutować.

Posted

powaznie rzecz biorąć..Hanek - mam pytanie czy w spotkaniu uczestniczyli tez inni burmistrzowie , czy tylko burmistrz olkusza, interesuje mnie też stanowisko pow i woj weta ?

Posted

To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku!
to Churchill, ale tak do sprawy walki o lepszy los olkuskich zwierząt trzeba podchodzić.

Posted

Hanek juz wszystko opisala, nie wierzymy urzednikom, trzeba im patrzec na rece przez caly czas zeby cos nam nie umknelo. Smieszne i zarazem nie zrozumiale jest dla mnie fakt, ze p. Burmistrz prosil p. Palke o zezwolenie na robienie zdjec jak rowniez o otwarcie schroniska przez jedna godzine po poludniu, Rowniez ( chyba KTOZ) dla propozycje organizowania jedenej niedzieli w miesicu otwarcia schroniska, podanie informacji w mediach dla chetnych do adopcji. Nastepnie byla mowa o wybudowaniu kilku malych schronsk a nie jednego molocha. Niestety przedstawiciele gmin nie wiedza jak rozwiazac problem przez okolo dwa lata bo licza ze tyle czasu potrzebuja na zalatwienie formalnosci i wybudowanie schroniska. Jezeli Olkusz stanie na wysokosci zadania to dopiero wtedy ma szanse na odzyskanie dobrego wizerunku. NIE BYLO TO OSTATNIE SPOTKANIE.
Kujac zelazo poki gorace, bedziemy sie starac o spotkania z Burmistrzami pow. Chrzanowskiego, liczac na to ze wybuduja schronisko powiatowe.

Posted

kanna napisał(a):
powaznie rzecz biorąć..Hanek - mam pytanie czy w spotkaniu uczestniczyli tez inni burmistrzowie , czy tylko burmistrz olkusza, interesuje mnie też stanowisko pow i woj weta ?

Tak, byli przedstawiciele władz innych gmin (naszych chrzanowskich i trzebińskich nie było).

Wet wice wojewódzki powiedział, że już dwa lata temu zgłaszali zastrzeżenia co do warunków w schronisku, a wtedy pan właściciel obiecał poprawę, po czym nic nie zrobił, więc w końcu stracili cierpliwość i stąd ich taka a nie inna decyzja z grudnia 2008 o zakazie przyjmowania psów do schroniska. Na to Burmistrz zaczął bronić właściciela, że przecież za te dwa lata nie był on w stanie wybudować nowego schroniska, bo kłopot z terenem, bo warunki zabudowy, bo protesty mieszkańców. Tyle że za te 2 lata choćby kanalizację byłby w stanie zrobić żeby polepszyć warunki w istniejącym "obiekcie"!

Posted

A, i jeszcze jedno. Pan Burmistrz Olkusza także poddał w wątpliwość autentyczność zdjęć dołączanych do maili z petycjami. Jako, że nie były zrobione w schronisku, tylko "gdzieś w Krakowie". Powiedziałam, że przedstawiały psy zabrane z tego schroniska, ale on tego nie przyjął do wiadomości:roll:

Posted

Więc Ol sam się pogrąży jeszcze bardziej dzięki własnym władzom i urzędasom :p
ja już nie dyskutowałabym z burm. tego miasta ani urzędnikami , którzy jak widać albo nie mają albo nie chcą mieć pojęcia . Instancje wyższe bardziej kompetentne na pewno zostały poruszone, media zrobią swoje, opinia o Ol umocni się. Szkoda, że pan burm. tak ubolewa nad złym wizerunkiem swojego przysiółka i nic nie zrobi by to zmienić :roll:

Posted

Myślę, że pała ma na nich jakiegoś bata. Bo tak właściwie to on stawia warunki i ewentualnie zastanowi się nad prośbami magistratu a burmistrz grzecznie go tylko prosi. Tam musi byc jakiś knif, bo realnie patrząc taka kolej rzeczy przy normalnych układach byłaby niemożliwa.

Posted

czy ja dobrze zrozumiałam? pan burmistrz Olkusza postawił sie w roli obrońcy Pałki? bo jak widzę powtarza dokładnie słowa Pałki.

odnoszę wrażenie, że pan burmistrz olkusza czuje się obrażony tym, że sprawa wogóle ujrzała światło dzienne:shake:

A jak do sprawy odniesli się przedstawiciele innych gmin?, sporo ich było?
pytam , bo ciekawi mnie jak widzą problem budowy miedzygminnego schroniska ościenne gminy?

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Jedna z przedstawicielek fundacji For Animals, o mala nie zostala zatruta przez przedstawiciela olkuskiego Stowarzyszenia jak zional jej w twarz.

Odór alkoholowy czy smród żarcia rozkładającego się między resztkami zębów??:razz:

Posted

Kinya napisał(a):
To może zamiast zdjęć zwierzaków cudem stamtąd uratowanych wysłac panu burmistrzowi nowy plakat reklamowy Olkusza; na nim Rydzyk i schron Pałki jako dwa główne symbole kojarzące się teraz z tą zapadła dziurą (bez urazy dla wszystkich stamtąd), a pod spodem przypomnienie, że wybory już niedługo...

No ja tam proponuje pałkę w stroju rydzyka. Władza i dominacja w olkuszu wzorem rydzyka w Polsce :razz:

A urzędnicy magistratu okulskiego z burmistrzem na czele - w moherowych beretach klęczący u stóp rydzopały

Posted

dorixx napisał(a):

ja już nie dyskutowałabym z burm. tego miasta ani urzędnikami , którzy jak widać albo nie mają albo nie chcą mieć pojęcia .

Na szczęście to co mówisz nie dotyczy wszystkich przedstawicieli władz Olkusza.

Posted

Morgan:-) napisał(a):
Myślę, że pała ma na nich jakiegoś bata. Bo tak właściwie to on stawia warunki i ewentualnie zastanowi się nad prośbami magistratu a burmistrz grzecznie go tylko prosi. Tam musi byc jakiś knif, bo realnie patrząc taka kolej rzeczy przy normalnych układach byłaby niemożliwa.

ja też myślę , że dziwna jest tu rozbieżność... to urzędnika się prosi w naszym kraju a nie odwrotnie:evil_lol: i to kto ..burmistrz