ARKA Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 iwona_k1 napisał(a):Moim zdaniem nadal zbyt mało mówi sie o tym co stało się na koniec roku z psami.Wszyscy mówią,że w grudniu było tyle i tyle,a teraz? Teraz ok 180, tak mi powiedzial dzis p.Janik, wlasnie dzwonilam w tej sprawie. Byl na jakims wlasnie spotkaniu i nie mogl mi dokladnie powiedziec a od niego ludzie dzis byli w schronisku wiec nie mial aktualnego stanu zwierzat. Quote
ARKA Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 iwona_k1 napisał(a):Moim zdaniem nadal zbyt mało mówi sie o tym co stało się na koniec roku z psami.Wszyscy mówią,że w grudniu było tyle i tyle,a teraz? ADA-JEJE!Musicie przekonać burmistrza ,ze częśc z tych 41 tys ktore teraz placi niech przeznacza na sterylki i czipy!A budżet niech wzbogaca grzywnami z targowisk.Zbyt mało jest podliczeń finansowych.Niech ludzie zdaja sobie sprawę o jakich pieniądzach mówimy! iwona, 41 tysiecy rocznie przy zalozeniu, ze to jest ok 100 psow rocznie to jest "gardlowy' budzet! to jest 410zl, na rok dla psa....co za to mozesz? Jednego wyadoptujesz szybko a drugiego nie. W Olkuszu 1/10 wyadotujesz a 9/10 zostaje....do czasu. :mad::mad::mad: dzieki takim Pałkom, psy sa zaniedbane bo im wszystko jedno tak naprawde jakie srodki sa potrzebne realne na opieke nad psami. Quote
iwona_k1 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 W takim razie przepraszam ale myślałam,że 40 tys z 1 gminy ma gmin jest w/g ostatniego atykułu ponad 30;czy żle rozumuję? Quote
ARKA Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 iwona_k1 napisał(a):W takim razie przepraszam ale myślałam,że 40 tys z 1 gminy ma gmin jest w/g ostatniego atykułu ponad 30;czy żle rozumuję? To znaczy ja nie napisalam precyzyjnie. Myslalam o samym Olkuszu, ze z Olkusza przychodzi rocznie ok. 100 psow a ile naprawde to UM powinien wiedziec, oni placa:roll: Druga sprawa to oplaty, ktore byly z kazdej gminy gdy Palka zbieral psy z tych gmin. Na dzis zalozmy stan psow W schronisku jest 200 i te psy sa na utrzymaniu Palki, to on zobowąizal sie na opieke nad nimi i za to JUZ wziąl pieniadze. Jesli Olkusz podpisal zgode na funkcjonowanie schroniska, na 2009 rok, tylko dla Olkusza, to rozumiem, ze chcą dac 41 tyysiecy/rocznie za ile psow rocznie? 100? Quote
Redpit Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Czy to te :mad: ?? Logowanie do nasza-klasa.pl Logowanie do nasza-klasa.pl Logowanie do nasza-klasa.pl Logowanie do nasza-klasa.pl :angryy: :diabloti: Co za tłumaczenie - fundacja chce zrobić kasę - ten ZUBijacz - to jakiś inteligentny inaczej...:shake: Quote
iwona_k1 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Tak,rozumiem ale poprzednie lata były nieco bogatsze:angryy: Quote
patrycja_ Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Ciesze sie ze w koncu cos ruszylo w tym temacie. Szczerze myslalam ze to utknie w martwym punkcie. Pana M. Banysia, to powiedzmy ze mialam dawno, dawno temu z nim kontakt i powiem szczerze ze mi szczenka opadla jak dowiedzialam sie ze to on. Mialam nadzieje ze to ktos zupelnie inny bo w Olkuszu Banysow tez troche jest. Jezeli chodzi o kwestie swiadomosci naszego spoleczenstwa. Gdyby byla inna z pewnoscia nie bylo by bezdomosci zwierzecej. Widzialam w telewizji program, ktory mowil o spotkaniach z ludzmi kochajacych zwierzeta z mlodzierza i dzieciakami w szkolach. Mysle ze to od nich powinna zaczac sie edukacja. Chciala bym sie zajac taka akcja w naszym miescie. Tylko szczerze to nie wiem czy musze byc osoba zarejestrowana w jakims stowarzyszeniu, fundacji. Tak walsnie chciala bym pomagac zwierzaka. Uczyc o nich mlode pokolenia. Co o tym myslicie? I czy moze znacie namiary na ludzi ktorzy cos takiego organizuja? Myslalam tez o zrobieniu ulotek i roznoszeniu ich po domach po wioskach przedewsyztskim. Tam nadal zwierze to rzecz. Chocby trafilo do jednego na 10 to juz jest krok do przodu. Quote
LineaLuna Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 A oto jaka odpowiedź dostałam z .. "Cyt" Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie przesyła w załączeniu odpowiedź Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii na skargę dotyczącą Schroniska dla bezdomnych zwierząt w Olkuszu. Małgorzata Kubik Sekretariat Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii 012 4187711 wiw@wiw.krakow.pl MAŁOPOLSKI WOJEWÓDZKI LEKARZ WETERYNARII 30 – 965 Kraków 69, ul. Brodowicza 13, tel. (012) 418-77-11, fax: 418-77-14 E mail: wiw@wiw.krakow.pl WIW-CHZ-0551/5/08 Kraków, dnia 12 stycznia 2009r. Z a w i a d o m i e n i e Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. o Inspekcji Weterynaryjnej ( t.j. Dz. U. z 2007r., Nr 121, poz. 842, z późn. zm.) oraz art. 238 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071, z póżn. zm.), po rozpatrzeniu skargi wniesionej do tut. organu Inspekcji Weterynaryjnej pocztą elektroniczną, a dotyczącej zezwolenia na funkcjonowanie schroniska dla bezdomnych zwierząt, działającego w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, pomimo nie spełniania wymogów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt (Dz. U. Nr 158, poz. 1657) oraz ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (t. j. Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, z późn. zm.) - Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zawiadamia, co następuje. Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 236, poz. 2008, z późn. zm.) zezwolenie na prowadzenie przez przedsiębiorców działalności w zakresie prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt udziela w drodze decyzji wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce świadczenia usług (art. 7 ust. 6 w zw. z art. 7 ust. 1 pkt. 4 tej ustawy). Organy Inspekcji Weterynaryjnej nie mają kompetencji do udzielania zezwoleń na prowadzenie tego rodzaju działalności. Informuję jednocześnie, iż zapewnienie należytej opieki zwierzętom przebywającym w schronisku należy do zadań własnych gmin, a nie Inspekcji Weterynaryjnej. Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt, w szczególności przez przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Schronisko dla bezdomnych zwierząt, istniejące w Olkuszu przy ul. Sikorka 91, działało i działa na podstawie decyzji wydanej przez Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalającej Panu Rafałowi Pałka na prowadzenie działalności w zakresie prowadzenia schroniska dla bezdomnych zwierząt. Schronisko to do dnia 31 grudnia 2008r. obsługiwało dwanaście gmin. Od dnia 31 grudnia 2008r. działalność Schroniska obejmuje teren Miasta i Gminy Olkusz. W następstwie uzyskanego jak wyżej zezwolenia, przedmiotowe schronisko zostało wpisane do rejestru prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu, otrzymując weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12123401 i objęte nadzorem w zakresie prowadzonej w nim działalności i spełniania przez nią wymagań weterynaryjnych przewidzianych obowiązującymi przepisami. Z uwagi na kończący się okres obowiązywania poprzedniej decyzji Burmistrza w sprawie zezwolenia na prowadzenie przedmiotowego schroniska dla zwierząt, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu już we wrześniu 2008r. występował do Urzędu Miasta i Gminy Olkusz z negatywnymi opiniami odnośnie spełniania przez przedmiotowe schronisko wymagań lokalizacyjnych i strukturalnych. Burmistrz Miasta i Gminy Olkusz, pomimo nie spełniania przez podmiot warunków lokalizacyjnych, istniejących uchybień strukturalnych oraz negatywnej opinii Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olkuszu wydał w dniu 31.12.2008r. zezwolenie na dalsze prowadzenie omawianej działalności w 2009r. Decyzja ta nie jest ostateczna. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wystąpił zatem do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Krakowie z pismem o stwierdzenie nieważności z urzędu decyzji Burmistrza Miasta i Gminy w Olkuszu, zezwalającej Panu Rafałowi Pałka na prowadzenie schroniska dla bezdomnych zwierząt w Olkuszu przy ul. Sikorka 91. Odnośnie zarzutów w zakresie warunków panujących w schronisku, jako podstawowy problem należy wskazać nadmierną ilość zwierząt. Podkreślam, że jest to problem występujący w większości takich obiektów w kraju i niestety mający bardzo duży wpływ na warunki bytowania przebywających tam zwierząt. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że do schroniska trafiają psy bezpańskie, zagubione, porzucone przez właścicieli, często po długotrwałej tułaczce, niedożywione, zarobaczone i chore. Schronisko ze względów finansowych zapewnia opiekę weterynaryjną na podstawowym poziomie Mając na uwadze powyższe i w następstwie stwierdzonych podczas kontroli, przeprowadzanych w w/w schronisku przez pracowników Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olkuszu, uchybień - głównie lokalizacyjnych i strukturalnych oraz nadmiernego zagęszczenia zwierząt - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu, zgodnie z przysługującymi mu kompetencjami, wydał w dniu 31 grudnia 2008r. decyzję zakazującą przyjmowania zwierząt do tego schroniska. Decyzja ta nie uzyskała jeszcze przymiotu ostateczności w rozumieniu przepisów kodeksu postępowania administracyjnego. Odnosząc się natomiast do przytoczonych w skardze rozbieżności danych za 2007r., a dotyczących ilości zwierząt ujętych w raporcie z wizytacji w w/w schronisku wyjaśniam, że powyższe rozbieżności wynikają z faktu zwrócenia właścicielom zagubionych zwierząt oraz uchybień w prowadzeniu ewidencji zwierząt przebywających w schronisku, stwierdzonych podczas kontroli przeprowadzonej przez pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w Olkuszu. W sprawie stwierdzonych uchybień Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olkuszu wydał 31 lipca 2007r. decyzję administracyjną nakazująca usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości. Jednocześnie podkreślam, że problem zwierząt bezdomnych jest bardzo trudny do rozwiązania, wymaga przede wszystkim działań edukacyjnych i zmiany świadomości społecznej w tym zakresie, zniknie dopiero w chwili, gdy bezdomne zwierzę stanie się bezdomnym w wyniku przypadku, a nie jak w tej chwili ludzkiej bezmyślności i nieodpowiedzialności. Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Krzysztof Ankiewicz Otrzymują: Adresaci w/g rozdzielnika I co wy na to????? Quote
Ulaa Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 ARKA napisał(a):Teraz ok 180, tak mi powiedzial dzis p.Janik, wlasnie dzwonilam w tej sprawie. Byl na jakims wlasnie spotkaniu i nie mogl mi dokladnie powiedziec a od niego ludzie dzis byli w schronisku wiec nie mial aktualnego stanu zwierzat. Pałka mówił ludziom z tvs, że 220 :razz: Quote
Kinya Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Posłuchałam pana Pałki i smutno mi się zrobiło. On taki troskliwy, dba o zwierzęta jak może, lituje się nad nimi (pewnie jeszcze z własnej kieszeni dokłada), a zwykli bandyci a nie żadni animalsi rzucają oszczerstwa, przeszkadzają w pracy, robią zdjęcia chorych zwierząt które dopiero przywiózł i potem uciekają z terenu schroniska zamiast pomagać, prowadzić wolontariat do którego on przecież tak zachęca.... Biedny człowiek, musiał podać sprawę do prokuratury:shake: Quote
Ulaa Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Kinya napisał(a):Posłuchałam pana Pałki gdzie? podaj prosze link Quote
Kinya Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Ulaa napisał(a):gdzie? podaj prosze link Przed chwilą był krótki materiał w radiu Vox Fm, podawałam dziś rano namiary. Prosiłam o podesłanie mi pliku po audycji, jak będę miała to się podzielę;) Quote
mamucik1 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 patrycja_ napisał(a):Ciesze sie ze w koncu cos ruszylo w tym temacie. Szczerze myslalam ze to utknie w martwym punkcie. Pana M. Banysia, to powiedzmy ze mialam dawno, dawno temu z nim kontakt i powiem szczerze ze mi szczenka opadla jak dowiedzialam sie ze to on. Mialam nadzieje ze to ktos zupelnie inny bo w Olkuszu Banysow tez troche jest. Jezeli chodzi o kwestie swiadomosci naszego spoleczenstwa. Gdyby byla inna z pewnoscia nie bylo by bezdomosci zwierzecej. Widzialam w telewizji program, ktory mowil o spotkaniach z ludzmi kochajacych zwierzeta z mlodzierza i dzieciakami w szkolach. Mysle ze to od nich powinna zaczac sie edukacja. Chciala bym sie zajac taka akcja w naszym miescie. Tylko szczerze to nie wiem czy musze byc osoba zarejestrowana w jakims stowarzyszeniu, fundacji. Tak walsnie chciala bym pomagac zwierzaka. Uczyc o nich mlode pokolenia. Co o tym myslicie? I czy moze znacie namiary na ludzi ktorzy cos takiego organizuja? Myslalam tez o zrobieniu ulotek i roznoszeniu ich po domach po wioskach przedewsyztskim. Tam nadal zwierze to rzecz. Chocby trafilo do jednego na 10 to juz jest krok do przodu. To świetny pomysł. Masz wśród swoich znajomych podobnie myślących? W grupie raźniej :cool3: Trochę informacji przesyłam na pw. Quote
Sally (od Koanka) Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 NIe śledzę na bieżąco wątku, więc nie wiem, czy taka odpowiedź się już pojawiła. W każdym razie, jak było pisane wysyłałam listy do burmistrzów/wójtów gmin, które oprócz Olkusza odsyłają tam psy. Dostałam jedną odpowiedź (jak na razie): Dzień Dobry! Uprzejmie informuję, że Państwa pismo (e-mail) zostało przekazane do Wydziału Gospodarki Komunalnej, Ochrony Środowiska Rolnictwa i Leśnictwa Urzędu Miasta w Trzebini - Referat Gospodarki Komunalnej, w którego kompetencji leży interesujący Państwa temat. W celu uzyskania bliższych informacji proszę o kontakt z w/w wydziałem. Podaję numer telefonu : tu numer tel. oraz e-mail: tu e-mail Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, czy nijak, ale dobrze, że chociaż chciało im się coś odpisać i może rzeczywiście to rozważą... Quote
ARKA Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Jutro jest spotkanie tych burmistrzow z gmin u burmistrza Olkusza i dobrze ale.....z tego co wiem nie zaprosili ady, moze TOZ krakowski zaprosili:roll: naiwna jestem?? Quote
Sally (od Koanka) Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Dobrze, że się chociaż zainteresowali... Myślę, że jednak największym problemem dla nich to to, co zrobić z psami, jeśli "schronisko" przestanie działać... Zapewne nei ma żadnego nieprzepełnionego i porządnego schroniska w okolicy... Quote
Ada-jeje Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 PILNE !!! Prosze osoby, ktore dobrze znaja j. niemiecki, do korespondencji z pro zwierzeca organizacja niemiecka. Quote
Kinya Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Sally (od Koanka) napisał(a):Myślę, że jednak największym problemem dla nich to to, co zrobić z psami, jeśli "schronisko" przestanie działać... Zapewne nei ma żadnego nieprzepełnionego i porządnego schroniska w okolicy... To nie był do tej pory dla nich "problem", to był ARGUMENT za utrzymaniem interesu Pałki. Teraz niech się gimnastykują. Martwi mnie, że nie zaprosili Pro Animals:shake: Widocznie wiele jest jeszcze do ukrycia... Quote
Ada-jeje Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Plakaty i ulotki tez beda, ale potrzebujemy kogos z pomyslem do tresci ulotek, i grafiki na plakacie oraz treci. Zglosila sie drukarnia ktora moze nam to wydrukowac w tysiacach sztuk. :loveu: Quote
epe Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Ada! Napisz do Dorothy! Ona jest biegła w niemieckim i pewnie nie odmówi:lol: Quote
Sally (od Koanka) Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Kinya napisał(a):Teraz niech się gimnastykują. Nie to miałam na myśli... W żaden sposób nie chcę ich usprawiedliwiać, ale obawiam się, że nadal pozostaje to argumentem i to dla tych gmin, pewnie mocnym. Nie sądzę, żeby były to gminy, które mają na tyle pieniędzy, żeby nie namyśleć się tysiąc razy, zanim ich na coś nie wydadzą. A jeszcze, jak to są gminy, to pewnie ich mentalność nie każe otaczać specjalną troską psa... Quote
Kinya Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 epe napisał(a):Ada! Napisz do Dorothy! Ona jest biegła w niemieckim i pewnie nie odmówi:lol: Na miau na pewno Miuti i Miszelina chyba Quote
Makrela Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Ada-jeje napisał(a):Plakaty i ulotki tez beda, ale potrzebujemy kogos z pomyslem do tresci ulotek, i grafiki na plakacie oraz treci. Zglosila sie drukarnia ktora moze nam to wydrukowac w tysiacach sztuk. :loveu: Mogę zrobić projekty plakatów i ulotek, ale poproszę o treść - bo już czasu nie znajdę na redagowanie tekstów. Przynajmniej zebrane do kupy informacje, które chcecie tam zamieścić. Jeśli jesteście zainteresowani, proszę o info na PW. Podam e-mail i adres portfolio żebyście mogli zweryfikować moje zdolności plastyczne :cool3: Quote
ARKA Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Dorothy napisał(a):ej, ciotka, przeciez sama gadasz po niemiecku :-) do korespondencji Quote
Recommended Posts