ARKA Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='Ewa i flatki']Ja najlepiej życzę dziewczynom, które fizycznie i psychicznie muszą znieść wizyty w tym obozie koncentracyjnym - jesteśmy z Wami, wspieramy Was, mamy nadzieję,że na coś się przydamy !!! Nie na "cos" tylko jetescie potrzebni, tym zwierzetom !! MUSIMY to dla dobra tych upodlonych zwierzat, dla nich, POZYTYWNIE to zakonczyc! Nie ma porazek, odwortow, ciagniecia w nieskonczonosc, JUZ nie ma!! Quote
gameta Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 No, Kochane - zdrowia i spełnienia marzeń! Szczęśliwego Nowego Roku 2009! :laola: Quote
Weronikaa Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Drogie dziewczyny, ode mnie też lecą życzenia dla Was - szczęścia, radości i spełnienia marzeń w Nowym Roku 2009, a także wytrwałości w dalszym działaniu na rzecz zwierząt :):):) :BIG::laola::cunao::pepsi::tort::BIG: Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Czy wiecie może z jakimi to organizacjami społecznymi współpracuje ta rzeźnia?:crazyeye: Schronisko Bezdomnych Zwierząt - Olkusz Quote
Ada-jeje Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Na jednym z watkow byla informacja ze xxxx52 wie z jaka organizacja niemiecka wspolpracuje schronisko Olkusz tylko ze ona jest zbanowana i nie moze nas o tym poinformowac. Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Ada-jeje napisał(a):Na jednym z watkow byla informacja ze xxxx52 wie z jaka organizacja niemiecka wspolpracuje schronisko Olkusz tylko ze ona jest zbanowana i nie moze nas o tym poinformowac. Mnie się wydawało, że chodziło o miasto partnerskie dla Olkusza, a nie organizację współpracującą ze schroniskiem. Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Czy ktoś miał z nimi kontakt? Czy w ogóle to jeszcze istnieje? "W Olkuszu od niedawna działa Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt. Jego pomysłodawcy i założyciele, Jarosław Zub, Agnieszka Kwiecień i Marek Banyś wierzą, że uda im się pomóc zwierzętom, tak często krzywdzonym przez ludzi. Główne cele organizacji to działanie na rzecz ochrony zwierząt, a w szczególności humanitarne ich traktowanie i zapewnienie im odpowiednich warunków życia, a także kształtowanie właściwych postaw wobec zwierząt. Stowarzyszenie ma na razie 17 członków. Jak mówi prezes organizacji, Jarosław Zub, pomysł powstał z miłości do zwierząt, a także za sprawą wielu sygnałów o braku takiej instytucji w Olkuszu. - Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom wielu osób. Mamy nadzieję, że przy współpracy z władzami miasta i wszystkimi zainteresowanymi, uda nam się sprawić, że bezpańskich psów i kotów będzie jak najmniej, a te, które mają dom, będą godnie traktowane - mówi Jarosław Zub. Instytucja ma w planach kilka przedsięwzięć. - Chcielibyśmy zorganizować festyn, w czasie tego pokazywane byłyby psy, nieposiadające właścicieli. W ten sposób można przecież znaleźć chętne osoby do zaopiekowania się czworonogiem - mówi Agnieszka Kwiecień. Kolejnym pomysłem jest oznakowanie psów, aby te nie trafiały do schroniska, tylko były odprowadzane do właściciela, gdy się zgubią. Bardzo ważne jest także uświadomienie ludziom, że pies czy kot to nie zabawki, których można się pozbyć, gdy się znudzą lub staną się niewygodne. W tym celu planuje się organizowanie pogadanek, odczytów czy rozprowadzanie informacji dotyczących praw zwierząt i ochrony przyrody. Założyciele stowarzyszenia zgodnie przyznają, że w ten sposób leczone byłyby przyczyny, a nie skutki". Przegląd Olkuski 2008-08-13 Quote
polciuaa Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Fajnie,ze cos wreszcie ruszylo. Mam nadzieje,ze uda nam sie cos z tym zrobic. Potem powysylam listy do burmistrza i wojewody. Jesli potrzebna by byla pomoc przy wyciagnieciu jakiegos psiaka to ja sluze pomoca. Jakby co to mj numer podam : 694-000-505 . Quote
Ada-jeje Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Kinya ja dopiero z Twojego postu dowiaduje sie o istniejacym Stowarzyszeniu w Olkuszu. Quote
kanna Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 a mnie nurtuje wciąż jedna kwestia; schronisko nie tylko ma podpisaną umowę z gminą Olkusz,ale z 23(? gminami ościennymi, z których zbiera psy. Każda gmina to kilka, kilkanaście czasami miejscowości. Gminy te posiadają swoje rady, burmistrzów, wójtów ect..to oni podejmują decyzje, podpisują umowy cywilno-prawne w sprawie bezdomnych zwierząt. Myślę , dobrą inicjatywą byłoby nie tylko monitowanie urzędów wyższych co teraz czynimy, ale też presja oddolna , czyli zalew pism i petycji na ręce gmin współpracujących z Pałką.Celem tego działania byłaby cała kampania (długofalowa) , aby wreszcie zaczęło się mówić o tym problemie na poziomie poszczególnych miejscowośći, gmin, powiatu i wreszczie województwa. dlaczego mówić? bo sprawa Olkusza jest na terenie gmin z których zbierane są zwierzęta zupełnie ( lub prawie) nieznana!!!!!! Pomyślmy jak ten stan rzeczy zmienić.. 1-proponuję ogłosić na forum listę gmin z adresami i w taki sam sposób, jak to jest z wyższą instancją zasypać je listami 2- na terenach gmin funkcjonują lokalne media, (prasa, stacje radiowe(?)) poprosić ich o wsparcie. 3-inne sposoby na dotarcie i nagłośnienie sprawy(piszcie o swoich pomysłach) chodzi mi też o to aby żaden radny, burmistrz czy wójt nie zasłaniał się niewiedzą, bo nie czarujmy sie nie zamkniemy schroniska z dnia na dzień,ale musimy wymusić poprawę stanu socjalnego, wstęp bez ograniczeń wolontariuszy,stronę adpocyjną na oficjalnej stronie schroniska, zabezpieczenie weterynaryjne zwiarzaków i wiele jeszcze innych rzeczy , które w tej chwili nie przychodzą mi do głowy:) Quote
Ada-jeje Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 To ja podam te o ktorych wiemy ze maja (mialy takie umowy w 2008 8) Gmina: Chrzanow, Trzebinia, Libiaz, Babice, Krzeszowice. Reszte znajde na stronie Fundacji i jutro podzwonie do tych gmin aby potwierdzic czy w roku ubieglym mialy podpisane umowy z ta mordownia i bede przekazywac na watku, informacje. Quote
gameta Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 yumanji napisał(a):prosze jeszcze raz.potrzeba dt dla szczeniat? yumanji - Ada-jeje odpowiedziała Ci na drugim wątku - nie może zagwarantować, że jakiekolwiek szczenie z tego obozu, będzie zdrowe. Praktycznie wszystkie są chore... Jeśli możesz wziąść chore - tymczas bardzo potrzebny... Quote
yumanji Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 prosze jeszcze raz.potrzeba dt dla szczeniat? Quote
Erazm Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Propozycje dt umieszczam na pierwszej stronie Quote
Zbójini Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 wysłałem na 3 adresy. ktos wie może jakie są decyzje co do tego obozu śmierci? Quote
Elżbietka_Cieszyn Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 A do mnie maile wróciły. Chyba zapchaliscie im juz skrzynki:multi: Może leppiej jak poleconym wyśle. Quote
Sonuś Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Nie wiem na ile to byłoby sensowne,ale może spróbować zdziałać coś przez media? Uwaga, Kundel bury i kocury(to chyba krakowski program?). Myśle,ze gdyby sprawa ujrzała swiatło dzienne w tak masowej skali to musieli by cos z tym zrobić? Quote
Zbójini Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 A to nic się nie dzieje w taki sposób? sądziłem że maile to tylko rozwiązanie uzupełniające... Quote
gameta Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Zbójini napisał(a):A to nic się nie dzieje w taki sposób? sądziłem że maile to tylko rozwiązanie uzupełniające... Zbójni, oczywiście, że się dzieje :) Tylko trudno sprecyzować co konkretnie, bo wszystko jest rozbiegane taeraz już na 7 wątkach :( Przydałby się porządek. Nie o wszystkich działaniach dziweczyny prowadzące piszą na ogólnym - dla dobra sprawy ;) Quote
gameta Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 To ja się jeszcze banerkiem pochwalę :) Andzia69 mi pomogła :multi: Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='Ada-jeje']Kinya ja dopiero z Twojego postu dowiaduje sie o istniejacym Stowarzyszeniu w Olkuszu. Coś się starają działać. Znalazłam takie coś: Protokół z posiedzenia Komisji ds. Rolnictwa i Terenów Wiejskich, która odbyła się w dniu 6 listopada 2008 roku (...)W dalszej kolejności przedstawił pismo Olkuskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt dotyczące podjęcia interwencji w sprawie Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Olkuszu(...) Trzeba do nich dotrzeć koniecznie. Quote
Kinya Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='Kinya']Coś się starają działać. Znalazłam takie coś: Protokół z posiedzenia Komisji ds. Rolnictwa i Terenów Wiejskich, która odbyła się w dniu 6 listopada 2008 roku (...)W dalszej kolejności przedstawił pismo Olkuskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt dotyczące podjęcia interwencji w sprawie Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Olkuszu(...) Trzeba do nich dotrzeć koniecznie. Znalazłam adres rejestracji w KRS, ale nie mają strony, w necie żadnych telefonów, namiarów e-mail:shake: Quote
ARKA Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 [quote name='Kinya']Coś się starają działać. Znalazłam takie coś: Protokół z posiedzenia Komisji ds. Rolnictwa i Terenów Wiejskich, która odbyła się w dniu 6 listopada 2008 roku (...)W dalszej kolejności przedstawił pismo Olkuskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt dotyczące podjęcia interwencji w sprawie Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Olkuszu(...) Trzeba do nich dotrzeć koniecznie. :crazyeye: no wlasnie, KONIECZNIE. Musze miec,conajmniej, w UM jakis kontakt do nich. Quote
Recommended Posts