Qeeriefire Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='metaxa']boze dziecko ktos ci juz kiedys napisal, zebys moze najpierw jakiejs wiedzy pobrala a poerm pisala glupoty ....[/QUOTE] Moze trzeba po prostu wyjaśnić , nie trzeba się unosić ;) Quote
Paulix Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='Collie']Moze trzeba po prostu wyjaśnić , nie trzeba się unosić ;)[/QUOTE] Ale ile można wyjaśniać? To już kolejny raz kiedy ta użytkowniczka, bez względu na wiek, pisze ot tak, byle żeby tylko coś napisać. Widocznie jej życiowym celem jest osiągnięcie jak największej liczby postów, albo postanowiła, że otwarcie tematu nie może iść na marne, i nie wyjdzie z niego, do póki nie rzuci uwagi ze swojej strony. Wymieniła najlepsze hodowle: Never Never Land, Energizer, Alderaan, Rogonia, Q'Celtic, Ko - to - ra. Zakładam, że nie była w tych hodowlach, nie zna psów z tych hodowli, nie zna celów hodowlanych. Wymieniła Never Never Land jako hodowlę wystawową - wśród ostatnich siedmiu miotów - sześć było pod kątem sportu. Ja nie widuję na wystawach jakiejś szaleńczej liczby psów zajmującej wysokie noty spod tego przydomka. Potem dała Energizer, która owszem hoduje pod kątem sportu, ale tutaj nie wiem, czym się kierowała, że ta hodowla zajęła miejsce drugie - ilością psów, czy ładną stroną www? Może niech to w końcu wytłumaczy. Potem wśród hodowli "sportowych" dała Alderaan hodujący głównie pod kątem eksterieru, potem Rogonię, po której miotach można zauważyć, że u reproduktorów kładzie się nacisk na osiągnięcia wystawowe. Potem Q'Celtic - również eksterier i Ko - to - ra, czyli pani, która ma grupę kolaków, dokupiła sobie bordera i sprzedaje psa byle komu, aby nie do bloków. Ja dalej czekam na odpowiedź, ze strony border collie, niech się wytłumaczy. Quote
Qeeriefire Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Rozumiem , ale właśnie niech wie co robi źle. Moze gdzieś to wyczytała:hmmmm: Kazdy popełnia błędy ,ale ważne aby krytykę i uwagi przyjąć. Nie wszyscy wiedzą wszystko od razu, najwidoczniej border collie musi jeszcze poczytać o hodowlach. Poinformuje ją aby tu zaglądnęła. Quote
Paulix Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='Collie']Rozumiem , ale właśnie niech wie co robi źle. Moze gdzieś to wyczytała:hmmmm: Kazdy popełnia błędy ,ale ważne aby krytykę i uwagi przyjąć. Nie wszyscy wiedzą wszystko od razu, najwidoczniej border collie musi jeszcze poczytać o hodowlach. Poinformuje ją aby tu zaglądnęła. Ale o jakich hodowlach? Ona pisze bzdury wszędzie - w wychowaniu, wystawach, sporcie - wszędzie, zawsze musi dorzucić swoje trzy grosze. I być może przez nią, ktoś kto jest laikiem zostanie wprowadzony w błąd. Quote
border collie Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 przepraszam że nie mam bc...I jestem tu od 2 miesięcy... Quote
Qeeriefire Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 [quote name='border collie']przepraszam że nie mam bc...I jestem tu od 2 miesięcy... Nie oto chodzi, nie musisz mieć BC i czas pobytu na DGM nic nie znaczy ;).Ja przyznam , nie znam się na hodowlach Bc , ale słyszałam, ze Never Never Land jest dobra , ale co znaczy `dobra` :roll: Myślę , ze border collie po prostu myślała , ze słuszne jest to co być może wyczytała. I może skłoni ja to do potwierdzenia swojego zdania, ale nie trzeba się `unosić`. Nie każdy wie wszystko od razu. Quote
Paulix Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 Border collie - skoro nie masz bc i jesteś tu od dwóch miesięcy, i nic nie wiesz, to po co zabierasz głos w tematach? Ja dalej czekam, aż mi wytłumaczysz, dlaczego tak przedstawiłaś te hodowle. Quote
border collie Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 nic nie wiem?Tego nie pisałam.Hodowle przedtsawiłam tak,bo dużo o nich słyszałam i niektóre psy z tych hodowli widziałam i głaskałam.Nie dorzucam wszędzie moich 3 groszy bo taki mam cel,wgl nie dorzucam,po prostu wypowiadam się na tematach,które mnie interesują.Jestem tu,na dogomanii,żeby dowiedzieć się jeszcze więcej,ale warunki chyba nie sprzyjają.Zresztą wy tak zawsze reagujecie na kogoś kto chce się czegoś dowiedzieć?Może podyskutujecie na temat,a nie o mnie? Quote
Qeeriefire Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 Nie możemy z góry zakładać , ze w ogóle nic nie wie o psach. Kazdy się uczy na własnych błędach. Zgodzę się , ze może border collie powinna uzasadniać swoje zdanie :hmmmm: Quote
border collie Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 Napisałam-słyszałam o tych hodowlach,na zawodach agility właściciele bc i nie tylko chwalili te hodowle.Na wystawach również.A zresztą czytając książkę o bc(ok.150 stron)trochę się wyciąga wiedzy... Quote
Paulix Posted May 8, 2011 Posted May 8, 2011 [quote name='border collie']Napisałam-słyszałam o tych hodowlach,na zawodach agility właściciele bc i nie tylko chwalili te hodowle.Na wystawach również.A zresztą czytając książkę o bc(ok.150 stron)trochę się wyciąga wiedzy...[/QUOTE] Border collie, jeżeli się poleca daną hodowlę, to znaczy, że się ją zna - nie znam, nie polecam. Jeżeli tylko o niej słyszałaś i głaskałaś psy to twoja wiedza jest znikoma. I dalej nie uzasadniłaś. Napisz do każdej hodowli opis. Dowiadywać się możesz, ale pisanie chyba pod to nie podchodzi? To, że przeczytałaś książkę o bc nic nie ma do hodowli w PL. Quote
border collie Posted May 15, 2011 Posted May 15, 2011 ha,ha,ha...O jeny,w takim razie nie uzasadnię tego tak jak chcecie,bo nie mam bc,ani psa z którejś z tych hodowli.Możemy się już nie kłócić?Wolę pisać o bc niż tłumaczyć się przed każdym na forum ;) Quote
Yuveza Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Ja planuje BC za jakieś 2 lata, więc wiem to dużo czasu ale chcialabym poznać jakieś hodowle;) no miejsce... to raczej nie gra bardzo dużej roli bo mogą być tam super psy:D czekam NA PROPOZYCJE.. aa.. chyba większość hodolwli ma 'sportowe' psy w senise energiczne itd. jak to bordery więc to pewne ale jeśli chodzi o wygląd to merlaki by mnie interesowały:D Quote
Naklejka Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Uruchom google, wpisz border collie i szukaj, rozmawiaj z hodowcami..... Sama zdecyduj, jaka hodowla jest dobra.... Quote
motyleqq Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 teraz to już nawet nie można o nic spytać ;) jak ktoś dopiero zaczyna poszukiwania, to nawet nie wie, jak się do tego przybrać, ale jak widać na forum się tego nie dowie ;) Quote
Naklejka Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Wiesz co, polecanie hodowli nie jest najlepsze, każdy docenia co innego, ja mogę polecić hodowlę xxx, ktoś zaraz zjedzie że to zła hodowla.... Jak ja zaczynałam szukać również pytałam się na forum MT, nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi z wyżej wymienionych powodów.... Odpowiedniej hodowli szukałam kilka miesięcy i znalazłam.... Mnóstwo maili, wyjazd na wystawę, czytanie for. Wyrobiłam sobie opinię, wiedziałam kogo omijać, a u kogo szukać rad.... Quote
motyleqq Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 ok, nie musisz pisać konkretnej hodowli, ale można doradzić, jak wybierać, czym się kierować itp Quote
Naklejka Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Ogólnie kierowałam się tym by hodowla była domowa, 1, maks 2 mioty w tym samym czasie, plus mała liczba psów w hodowli (więcej czasu na odchów szczeniąt, który musiał odbywać się w domu) Nie kierowałam się osiągnięciami wystawowymi, bo mam swój typ, który aktualnie jest niedoceniany. Ważne są też badania np. HD, ED (dysplazja) nalezy wybrać rodziców którzy są zdrowi i mają zdrowych przodków, dobrze jest prześledzić przodków, jakieś ich mioty, czy występowały choroby, jak na wystawach im idzie itp. Hodowca nie może unikać odpowiedzi na jakieś pytania, powinien nawet zaprosić zainteresowanych do swojej hodowli. Odchów szczeniąt, w domu, żywione dobrą karmą itd... Hodowca powinien pokazać rodowody rodziców, kartę przeglądu miotu i wszelkie inne dokumenty rodziców. Jak coś więcej mi przyjdzie do głowy to dopiszę ;) Quote
motyleqq Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 dzięki :) a ja od siebie dorzucam link http://issuu.com/yaghe/docs/ds04 gdzie znajduje się artykuł o wyborze szczeniaka, mi dużo rozjaśnił :) Quote
Pauliii Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 tak odległość nie powinna mieć znaczenia ale sama wiem ,że rodzice nie zawieźli by mnie np. do Warszawy zwłaszcza ,że na początku nie podobała im się wizja psa. Na szczęście znalazłam świetną hodowle w dolnośląskim ;] Z tego co wiem w Poznaniu jest dość dużo hodowli wiem sama sprawdzałam Rogonia, Trzy Światy, True Story. Na forum Border collie jest dużo o hodowlach Quote
drachena Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Pauli A jakby najbliższa odpowiadająca twoim wymaganiom hodowla była w Warszawie? Quote
Klaudiaz Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Hej ! Znacie jakieś hodowle Borderów krótkowłosych ? Niektórzy mówią na nie sportowe. Najlepiej jakby były gdzieś w Mazowieckim, ale po Borderka mogę jechać przez całą Polskę. :) Dzięki za odp. Quote
drachena Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 W hodowli NNL urodził się miot jakiś czas temu krótkowłosy miot Border Collie, oprócz tego u Pana Krzysztofa Sokalskiego urodziły się też niedawno szczeniaki smooth http://piesfarmerski.pl/index.php Quote
Luki02 Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Zastanawiam się nad kupnem szczeniaczka w przyszłym roku (2013). Z ruchem na świeżym powietrzu nie będzie problemu ;) W domu są dwa zwierzaki - kot i chomik. Z chomikiem raczej nie będzie kontaktu. Możliwy kontakt z innymi psami (w większości małymi kundelkami). Znacie jakieś dobre hodowle w Małopolskim, możliwie w okolicach Krakowa? Ile kosztują szczeniaki z tych hodowli (cena nie musi być dokładna)? Czy często spotyka się w tych hodowlach choroby genetyczne u psów? Za odpowiedzi dziękuję!!! Quote
Recommended Posts