Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kupno bordera to nie taka prosta sprawa. sama przez jakis czas fascynowałam sie nimi ale mi przeszlo :) uznalam ze moj tryb zycia nie odpowiadalby borderowi.ona potrzebuja co najmniej godziny dziennie na spacer dlatego ze to sa psy o wysokim poziomie wydatkowania energii. jezeli jestes jeszcze uczniem to nie polecam z tego wzgledu ze jak trafi ci sie trudny tydzien z kilkoma sprawdzianami to nie bedzie czasu na spacery.poza tym te psy sa upierdliwe :) (pewnie o tym juz wiesz) zalecam rozmowe z hodowcami borderów (ja taka zrobilam na wystawie i potem stwierdzilam ze nie chce miec bc ) lub z ludzmi ktorzy maja te psy.bc potrzebuja pracy bowiem wtedy znajdziemy przyjemnosc w posiadaniu.posluszenstwo,agility, frisbee lub inne formy aktywnosci. ale co sie bede rozpisywac przeciez wiesz o tym zapewne :) ja bede czekala na jacka russela do momentu kiedy dostane sie na weterynarie (obecnie mam 15 lat,psa mam obiecanego z hodowli,teraz zglebiam wiedze o nich) czyli troche dlugo.ale warto czekac na psa marzen,wtedy mamy wiecej motywacji do jego wychowania :)
to wszystko co mam do powiedzenia (wiem,same glupoty zapewne :) )
pozdrawiam i zycze wytrwalosci

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

eee bordery to nie jakieś turbo psy, które zabije parę dni leniuchowania :P chociaż zgadzam się, jest to rasa, która zajęcia po prostu potrzebuje, czy to pasienie, agility, frisbee czy co innego ;) choć na moim osiedlu jest bc, który jest kanapową kluchą, wiem, bo to pies mojego znajomego :p zależy od wychowania i indywidualnych cech psa, choć dla mnie bc jako jedynie maskotka na kanapie to męka dla niego i jak mam 'przyjemność' na to patrzeć to po prostu krew mnie zalewa :P dlatego mam nadzieję, że autorka wątku mimo moich wątpliwości wie jakie są potrzeby tej rasy :p

swoją drogą ola&neo, godzina spaceru to dużo? rozumiem, że dla pekińczyka to i może, ale Ty chyba posiadasz coś w typie onka jak widać po avku? ;) moim skromnym zdaniem godzina to minimum, przynajmniej wtedy kiedy mówimy o dużym, aktywnym psie, a nie małym kanapowcu...

Posted

Agathee napisał(a):
Wybacz, ale wcale nie wygląda na to, że uczysz się i czytasz ;) Po pierwsze to hodowli przyszłego psiaka nie szuka się pod względem tego, która bliżej. Biorąc byle jakiego psa, z byle której hodowli może się okazać, że nie spełni on Twoich oczekiwań. Porozglądaj się po reproduktorach i stronach hodowli, wybierz rodziców i hodowle, która najbardziej będzie Ci odpowiadać.

W pełni popieram. Ja na przykład do swoich wymarzonych hodowli, które hodują psy, które bardzo chciałabym mieć, mam od 5 do 10 godzin jazdy :evil_lol:

Najpierw patrz na zdrowie, charaktery, wyszkolenie, pojedź na wystawę, popatrz, pooglądaj, popytaj, porozmawiaj, a później wybieraj hodowlę ;)

Posted

evel napisał(a):
Ja na przykład do swoich wymarzonych hodowli, które hodują psy, które bardzo chciałabym mieć, mam od 5 do 10 godzin jazdy :evil_lol:

zawstydzę Cię, ja po mojego nierasowego czarnucha z działki teoretycznie miałam jechać około 5 godz (albo i więcej?) :cool3: a niektórzy szukają hodowli swojego wymarzonego psa w swoim mieście hmm :P jestem zdania, że dla TEGO psa trzeba się jednak poświęcić :p

Posted

I właśnie o tym border collie na początku dyskutowaliśmy .Lepiej zastanowić się dobrze nad wzięciem tak wymagającego psa ;)
Lepiej pojechać po psa na drugi koniec Polski do dobrej i sprawdzonej hodowli.
Nie wiem czy te psy dobrze znoszą pobyt w bloku ...

Posted

Collie napisał(a):

Nie wiem czy te psy dobrze znoszą pobyt w bloku ...

A co za różnica, czy mieszkasz w 30m mieszkanku czy w 120m pałacu, jak owczarek i tak będzie się starał za Tobą łazić i Cię dotykać, jak pracujesz przy kompie, czytasz, czy cokolwiek? Bez przesady ;)

Posted

Tak wiem , pies nie zajmie się sam sobą , pragnie pracy z człowiekiem .
Chodzi o to czy wytrzyma sam w domu , na przykład te 6 godzin , bo z tego co wiem border collie chodzi do szkoły ;) .

Posted

Następna osoba, która uważa, że bc to przywilej osób bezrobotnych/nie uczących się :lol: Do wszystkiego da się psa przyzwyczaić, tym bardziej do zostawania w domu na te kilka godziny, klucz jest w tym, aby umiejętnie wykorzystać czas wolny i trochę pogłówkować nad tym, jak tu takiego psa zmęczyć i usatysfakcjonować ;)

Posted

Nie uważam , że ogólnie psy żywiołowe są dla ludzi "bezrobotnych" , tylko usłyszałam stwierdzenie dość dawno , że "BC nie nadaje się do bloku" :D
Nie , może niepotrzebne to porównanie do bloku , tylko po prostu ogólnie miało być pytanie ;)

• 1 month later...
Posted

Planuje zakupić Bordziaka.<333:loveu: Mam do Was w tej sprawie parę pytań...
1. Jakie znacie dobre hodowle w pobliżu Katowic?
2. Jakie zabawki są dobre żeby piesek się nie nudził kiedy będzie musiał sam zostać w domu? :-(
3. Moglibyście mi powiedzieć z kim najlepiej zostawić psa wyjeżdżając na wakacje? ( nie licząc rodziny )
Bardzo byłabym wdzięczna gdyby mi właściciel BC powiedział coś o nim. :lol:

Posted

Co do hodowli to warto zajrzeć na borderkowe forum, ale ja bym się nie ograniczała tylko do hodowli niedaleko miejsca zamieszkania. Pies to inwetsycja na wiele lat i czasami na prawdę pojechać te pareset kilometrów, ale mieć tego wymarzonego psiaka. Zastanów się jakie cechy u bc chciałabyś miec u swojego psa jeśli chodzi o wygląd, oraz jakie cechy jesli chodzi o charakter. Bc długo czy krótko włosy? Jaki kolor? Mający silny instynkt pasienia, czy nie masz zamiru się tym zajmowac i jest Ci to nie potrzebne?

Na zostawanie psów samych są dobre zabawki typu kong oraz gnaty do obgryzania.

Nie rozumiem za bardzo ostatniego pytania. Psa zostawiasz osobie, której ufasz, która na pewno tym psem sie zajmie, a nie oleje go. Można tez zostawiać psa w psim hotelu, ale tu tez trzeba bardzo uważac, bo wiele ludzi chce tylko zarobić.
Po za tym na wakacje można też pojechac z psem :)

Posted

1) Hodowle wybiera się raz na całe życie psa, więc odległość nie powinna być znacząca, lepiej pojechać 1000 km dalej i mieć takiego psa, jakiego się chciało.
2) Poczytaj zanim kupisz, nie tylko o zabawkach...
3) Najlepiej będzie, jak nie będziesz go zostawiać.

Co niby takiego o bc można Ci powiedzieć? Masz zamiar kupić psa, a czekasz, aż ktoś Ci o nim napisze... Wybierz się do kilku hodowli, poobserwuj psy, porozmawiaj z hodowcami i właścicielami na żywo.

Posted

dobre hodowle to Never never land,ale to jeśli stawiasz na wystawy;Energizer również dobra,potem są Alderaan i/lub Rogonia.Są jeszcze Q,Celtic,Ko-To-Ra,Z porządnej rodziny i inne,zobacz w necie,nawet kiedyś znalazłam stronkę ze wszystkimi chyba hodowlami bc.Odwiedź hodowle,pogadaj z hodowcami i właścicielami,ale przed obejrzeniem miotów powiedz hodowcy że widziałaś już parę miotów i lepiej umyj tęre,to dla bezpieczeństwa szczeniąt.Szczeniaka wybierz wcześniej i przyjedź do niego parę razy przed kupnem go.Zabawki?Dobre są duże kości do obgryzania,możesz w innym pokoju włączyć radio,co da psu poczucie,że w domu ktoś jest.Aha,masz psa?Bo jeśli są 2 to albo będą dla siebie towarzystwem,albo to będzie mieszanka wybuchowa,raczej to 1.Napisz,jak już kupisz swojego psiaka marzeń ;)

Posted

Proponuje więcej poczytać o BC , dowiedzieć się , bo na forum wszystkiego się niedowiesz.
Nigdy niezostawiałam psa w hotelu , może mam uprzedzenia do nich :D
Jeżeli już jest taka konieczność to musi być , to osoba , która zapewni psu odpowienią opiekę , ruch itd. Musisz się też liczyć , że czasami będzie trzeba zrezygnować z jakiegoś wyjazdu czy też zabrać ze sobą psa

Posted

[quote name='border collie']tzn że mają dobre psy,ładne ale ogólnie są good hodowlą[/QUOTE]

Ale dlaczego? I fajnie byłoby, żebyś uzasadniła też inne hodowle, które podałaś: Energizer, Aldeeran, Rogonia.

Posted

[quote name='border collie']tzn że mają dobre psy,ładne ale ogólnie są good hodowlą[/QUOTE]

boze dziecko ktos ci juz kiedys napisal, zebys moze najpierw jakiejs wiedzy pobrala a poerm pisala glupoty ....