cig13 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 witam mam 2 miesięczną sunie mama to był berneński pies pasterski a ojciec kaukaz zmieszany z owczarkiem niemieckim. mamy z nią duży problem uwielbia gryźć nas i naszych gości po nogach ciągać za spodnie ona traktuje to jak zabawę a to jest bolesne dodatkowo mam 11 miesięcznego synka którego też podgryza. nie działają na nią żadne komendy typu nie wolno, Luna nie, fuj, próbowałam nawet mówić zły pies stanowczym głosem i nic, bić jej nie zamierzam proszę poradźcie mi co mam zrobić jak się tego nawyku pozbyć?? Quote
karjo2 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 http://pies.onet.pl/3659,13,16,bedzie_sikac__piszczec_i_gryzc,artykul.html http://pies.onet.pl/16514,13,16,niespotykanie_agresywne_szczenieta,artykul.html http://pies.onet.pl/13,16798,42,szczeniak_gryzie_dzieci,ekspert_artykul.html http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp Quote
Koszmaria Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 a uczyłaś ją wcześniej tych komend zanim zaczęłaś je egzekwować? robisz psu bajzel w głowie-nie wie na którą komendę ma puścić. jak z psem pracujesz żeby rozładować jej energię? jak wobec psa zachowuje się reszta rodziny-też coś z psem robi,czy tylko Ty masz na głowie wychowanie psa?jeśli tak,to szybko rodzinę uświadom,że oni też muszą wydawać psu komendy,jeśli chcą by się zachowywał przyzwoicie. psy i koty to zwierzęta które wchodzą w reakcje z CAŁĄ rodziną.to nie króliczek,którego można zamknąć w jednym pokoju,a reszta rodziny może niewiedzieć o jego istnieniu;-) także narada rodzinna,i uświadom resztę,że wychowanie psa to nie jest tylko Twoje zadanie. Quote
cig13 Posted March 5, 2011 Author Posted March 5, 2011 wychodzę z nią na długie spacery, jeździmy z nią na łąkę wybiegać się, ma również swoje zabawki uwielbia biegać za butelka z ryżem ale mimo wszystko dominuje gryzienie po nogach, jest to nasz pierwszy domowy pies do tej pory mieszkałam na wsi i miałam psy j na dworze, Luna będzie dużym psem i chcemy ją opanować gdyż zdaję sobie sprawę z tego co może się dziać kiedy nie uda mi się pokazać miejsca psa w stadzie. Piszę na tym forum gdyż ekspedientka w sklepie zoologicznym polecała nam to forum i zapewniała że uzyskamy pomoc od doświadczonych osób, nie chcę popełnić żadnego błędu wychowawczego dlatego też proszę o pomoc!! Quote
ewtos Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Z długimi spacerami to nie przesadzaj, bo to szczeniak ledwo odebrany od matki. Nic dziwnego ,że nie reaguje na komendy, bo ich po prostu nie zna i ma takie prawo. Poczytaj linki , które podesłała karjo2 . Quote
yamayka Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 to ja dodam jeszcze to, koniecznie: http://pies.onet.pl/60111,13,16,sztuka_mowienia_nie,artykul.html Quote
Luzia Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 Może warto nauczyć psinę siadać na komendę i za każdym razem jak będziesz spodziewała się, że złapie kogoś za nogę wydać komendę. Oczywiście na początku pies w musi poznać co oznacza słowo - siad; usiądź; siadaj - czy inne które sobie wybierzecie. Ważne jest również by pies na początku jak najczęściej dostawał nagrodę za dobrze wykonane zadanie. W razie gdyby za bardzo się "nakręcił" na stopę warto się odsunąć/odwrócić na tyle żeby pies zwrócił uwagę na osobę która wydaje komendę. Co do ruchu, to bez przesady - to młody psiak lepiej uważać na stawy tym bardziej, że zapowiada się na dość rosłego osobnika. Niech biega ale tak "na własną łapę" co by nie "przegiąć". :) Quote
xxxx52 Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 Nie mozna za duzo oczekiwac od 8 tygodniowej suczki .Prosze udac sie do psiego przedszkola i tam piesek otrzyma zaczatki szkolenia .Pies w tym wieku uczy sie w zabawie. Mozemy np.w momencie kiedy szczeniak zaczyna ciagnac spodnie natychmiast zwrocic uwage na inna zabawa ,np.rzucaniem pedzla,czy pilka . Piesek ciagnie spodnie bo szuka kumpla do zabaw,a nikt mu zajecia nie oferuje.Moze w okolicy sa ine pieski skore do zabaw? Quote
cig13 Posted March 6, 2011 Author Posted March 6, 2011 cześć dziś w z samego rana próbowałam wprowadzić w życie rady z tych artykułów :) słuchajcie to działa :) nie wiem jak mam wam dziękować... na porannym spacerze tylko mnie raz poszarpała za spodnie :) powiedziałam luna "fee" i dałam patyk przez resztę spaceru interesował ją ten patyk a nie moje spodnie :) w domu też zamiast naszych nóg dostaje swoją zabawkę :) wiem że przed nami duzo prace ale chociaz wiem jak z nią pracować Quote
cig13 Posted March 6, 2011 Author Posted March 6, 2011 w naszej klatce schodowej tylko my mamy psa, obok jest pani ktora puszcze swoje psiaki w samopas, :( Quote
iskra_wroc Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 Witam na forum :) Cieszę się, że Pani tutaj trafiła. Jak Lunka będzie już po wszystkich szczepieniach może się wymęczyć z moją suką, w końcu mieszkamy niedaleko, a Kreska jest bardzo serdeczna do innych piesków. Tak jak już mówiłam trzeba Lunke ukierunkować na zabawę własnymi zabawkami i to nie tylko jak szarpie nogawki, ale dłonie czy cokolwiek innego niepożądanego (typu skarpetki dziecka etc). Agnieszka -ta baba co Państwa zaczepia z Kakadu ;) Quote
yamayka Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 cześć dziś w z samego rana próbowałam wprowadzić w życie rady z tych artykułów :smile: słuchajcie to działa :smile: nie wiem jak mam wam dziękować... na porannym spacerze tylko mnie raz poszarpała za spodnie :smile: powiedziałam luna "fee" i dałam patyk przez resztę spaceru interesował ją ten patyk a nie moje spodnie Prawda, ze łatwiej uporać się z praktyką jak pozna się trochę teorii...? :) Tylko jedna uwaga, póki mała jest młodziutka - nie uczcie na dworze zabawy patykami, kamieniami, tym, co pies sam moze sobie znaleźć. Nauczcie zabawy zabawką wyciągniętą z kieszeni, nadająca się do przeciągania, rzucania, zabawy w pogoń - sznurek, piłeczka lub kawałek szmatki na sznurku. To ważne. Piesek wszystkiego, co atrakcyjne ma spodziewać się od przewodnika, to przewodnik dysponuje tym, co atrakcyjne, fajne. Niech te spacerowe zabawki nie będą do dyspozycji psa w domu. Quote
cig13 Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 iskra_wroc napisał(a):Agnieszka -ta baba co Państwa zaczepia z Kakadu ;) Musimy się jutro udać do tej "babki" z kakadu znamy już pochodzenie łupieżu u małej to szampon bardzo się drapała po kąpieli, i karma jej chyba nie pasuje zaczęła robić bardzo brzydkie kupy :( więc chyba wrócimy do ACANY :) z mała mamy jeszcze jeden problem jest baaardzo uparta na spacerkach, czasem jak się uprze na coś to jej z miejsca nie mogę ruszyć ;( Quote
iskra_wroc Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Ja będę cały dzień w środę i w czwartek. Jutro mam wolneee :) Na spacerkach kiedy się mała buntuje proszę spróbować ją czymś zainteresować- zabaweczką, smaczkiem i jak przejdzie kawałek przy nodze w pożądanym kierunku to chwalić ile wlezie :) Takie 'cyrki' będzie odstawiać, bo to psi dzieciak jest. Nauczy się szybko, byle konsekwentnie z nią postępować. Quote
cig13 Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 zastanawiamy się czy czasem Pani Agnieszki do pomocy nie będziemy potrzebowali :P choć na jeden spacer żeby nam Pani pokazała co z tym uparciuchem robić:) Quote
Sylcia&Fux Posted March 13, 2011 Posted March 13, 2011 Jak coś to sorki że się wtrącam... Piesek jest jeszcze młody, radze ci kupić specjalną kość w zoologicznym, mój psiak też tak podgryzał pozdrawiam Quote
cig13 Posted March 14, 2011 Author Posted March 14, 2011 [quote name='Sylcia&Fux']Jak coś to sorki że się wtrącam... Piesek jest jeszcze młody, radze ci kupić specjalną kość w zoologicznym, mój psiak też tak podgryzał pozdrawiam[/QUOTE] pies ma i kość ze skóry wołowej, i taką "ala" linę do gryzienia, butelkę z makaronem, miśka ale mimo wszystko nasze nogi są najlepsze:P mam teraz dla niej szalik poplątany w węzły ale mimo wszystko na chwile się nim zajmie i wraca do naszych nóg :( Quote
Sylcia&Fux Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 cig13 napisał(a):pies ma i kość ze skóry wołowej, i taką "ala" linę do gryzienia, butelkę z makaronem, miśka ale mimo wszystko nasze nogi są najlepsze:P mam teraz dla niej szalik poplątany w węzły ale mimo wszystko na chwile się nim zajmie i wraca do naszych nóg :( To jeszcze szczeniak, napewno z tego wyrośnie, to może trzeba ją brać na ręce jak gryzie odkładać w inne miejsce i ją ignorować Quote
Recommended Posts