Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witaj człowieku!

Mam na imię Malibu, jestem starszą już suczką z tych co ludzie nigdy nie
zauważają - nijaki kundel schowany w kącie - to ja. Nie ufam ludziom,
wzbudzacie we mnie lęk i chciałabym znaleźć się daleko od was w jakimś
cichym spokojnym miejscu. Może takie czeka na mnie za jak to wy mówicie
"Tęczowym Mostem".

Malibu poznałam 3 lata temu, choć ona poznała schronisko już w 2006 roku. Przerażona, uciekająca od ludzi, nigdy nie dawała mi się dotknąć. Choć przez półtora roku widziała mnie prawie że dzień w dzień, skłonna była jedynie podejść do krat i na moment dotknąć nosem. Sierpień 2009 - w końcu się na nią uparłam. Jakimś cudem wyniosłam ją na rękach poza schronisko. Pierwszy spacer dzikusa.

Z każdym wyjściem było coraz lepiej. Malka boi się obcych, przeraża ją świat na spacerach, ale chodzi na smyczy a puszczona luzem na działce jest szczęśliwa.

Piszę jednak do was mimo moich lęków, ponieważ czuję,
że jest ze mną coraz gorzej, czuję swój wiek i coraz większą słabość,
która bierze się z mojego coraz bardziej schorowanego organizmu. Nie dam
sama rady potrzebuję opieki, proszę pomóżcie...

Jesień 2010. Odkryłam twardą gulę u Malki na szyi. Lekarz stwierdził, że to operacyjne i że jej to wytnie. Został zapisana na "ewentualny zabieg".
2011 - Malka nie wychodzi na spacery, brak czasu...
26.02. - macnęłam jakoś przypadkiem Malcię po brzuchu ... i zdębiałam. Olbrzymi guz na listwie mlecznej.

Urosło to coś na niej w ciągu max dwóch miesięcy. A to wg lekarza sugeruje złośliwość zmian. W tej chwili sunia czeka na rtg płuc.
Jeśli są przerzuty...
jeśli nie, czeka ją operacja.

Malibu mi zaufała, nie chce jej zawieźć :-( Czy ma przeżyć 5 lat w boksie i odejść sama w cierpieniu? :-(

deklaracje miesięczne:
asiaf1 - 50 zł
magdyska25 - 10 zł

deklaracje jednorazowe:
asiaf1 - 100 zł
Beat2010 - 10 zł

• Replies 131
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wpłaty marzec:
20 - magdyska25
150 - Asiaf
300 - malibo57
20 - Katarzyna S. Wawa (z FB)
50 - z koszyczka staruszków (apsa)
70 - Bumel
20 - morisowa
10 - BEAT2010
______
640 zł

Wpłaty kwiecień:
50 - Asiaf
10 – Magdyska25
(56 pakiety migdalena
8 – canis_16
16 - erka)
50 – Asiaf
___
190 zł

Wpłaty maj:
106 – spadek po Grubciu
10 – Magdyska25
___
116 zł

łącznie: 946 zł

Wydatki marzec:
140 - badanie krwi, usg jamy brzusznej i guzów (Boli Łapka)
60 - rtg klatki piersiowej
400 - operacja
29,25 - antybiotyk
8,49- trammal
____
637,74

Wydatki kwiecień:
111,48 – puszki (Animonda GC i Rocco)

100 – rtg klatki piersiowej i łap

Wydatki maj:
60[FONT=&quot] [/FONT]60 - oddanie zwłok w lecznicy

___
271,48

łącznie: 909,22

Na mój koszt był olej lniany, betaglukan, Carprodyl, Arthrofos, Medrol, Theospirex, gotowane jedzenie, sucha karma.

Na koncie Malibu pozostało niecałe 40 zl -dla równego rachunku przekazuję na Jaśmina 40 zł.

Posted

APSA napisał(a):
Czy jest jakaś koncepcja, co robić?

Znaleźć miejsce dla niej i pieniądze, wyciągnąć, zbadać, zoperować jeśli ma to sens, kochać do ostatniego dnia jej życia.
paulinken napisał(a):
Kiedy te badania? Biedna maleńka...

hmmm
Jesienią sunia miała mieć rtg i usg tego na szyi. Ale w końcu została po prostu zapisana na ewentualny zabieg. Od listopada ciągle brakuje lekarzy, więc były robione tylko zabiegi "na cito". Teraz sunia "czeka na rtg". Przecież to nic ważnego, tylko stary pies z guzami...

Posted

Kurczę, nie wiedziałam, że schroniskowa "druga Karina" tak mocno choruje. Morisowa nie możesz zajmować się młodymi, zdrowymi i zrównoważonymi psami. Zakładać pozytywne wątki... Widzę, że w schronisku dla takiej bidy nie ma przyszłości. Bardzo chciałabym pomóc ale na razie nie dam rady. Będę jednak o suni pamiętała. Na razię przyłączam się do apelu o pomoc - sunia jest taka słodka.

Posted

W razie potrzeby, mogę małą zawsze dopisać do jakiegoś bazarku, czy zrobic oddzielny jak starczy fantów. Przy lepszych fotkach i fajnym tekście mogę spróbowac zrobic jakis plakat, żeby w lecznicach promocyjnie poogłaszać ;)

Posted

Dziękujemy Niuni&Pupi, każda promocja może jej pomóc. Zdjęć jest trochę, napewno też będą następne.

Pierwsze zdjęcie w pierwszym poście jest z jednego z pierwwszych jej spacerów - panikowała strasznie, starała się być jak najbliżej koleżanki z boksu i kilkakrotnie próbowała się odgryźć ze smyczy (dlatego była na łańcuszku)

Ostatnie - to zimowe - pokazuje ją dużo spokojniejszą, zaufała nam...

Posted

Serce mi się kraja...Ona jest taka podobna do mojej Riśki...Gdybym tylko miała warunki i więcej czasu wzięłabym...
Rzeczywistość niestety nie jest taka kolorowa.

Magda a jak Ona do innych psów? Nie ma problemu?

Posted

Póki pies w schronisku zbieramy deklaracje. Na wpłaty przyjdzie czas gdy zostanie wyciągnieta. Tylko deklaracji na razie malutko...

Posted

justynaz87 napisał(a):
Kurczę, nie wiedziałam, że schroniskowa "druga Karina" tak mocno choruje. Morisowa nie możesz zajmować się młodymi, zdrowymi i zrównoważonymi psami. Zakładać pozytywne wątki... Widzę, że w schronisku dla takiej bidy nie ma przyszłości. Bardzo chciałabym pomóc ale na razie nie dam rady. Będę jednak o suni pamiętała. Na razię przyłączam się do apelu o pomoc - sunia jest taka słodka.

no niestety jakoś tak się składa, że ciągle trafiam na jakieś stare, schorowane, zwichrowane...
magdyska25 napisał(a):
Magda a jak Ona do innych psów? Nie ma problemu?

nie ma problemów
Lubi towarzystwo dużego, miłego samca - wtedy czuje się bezpiecznie, na spacerach trzyma się "swojego faceta". Kilka miesięcy miała Vettiego, uwielbiała go. Teraz Tajfun ani jej przeszkadza ani cieszy. Do suk nie jest konfliktowa, raczej uległa. Pierwsze spacery chodziła przyklejona do Całki.

Posted

malibo57 napisał(a):
Cześć Malibu - melduje się.

Nick zobowiązuje ;)

Ajlli otwiera hotelik dla zwierząt, 100 km od Warszawy, dla bezdomniaków będą specjalne ceny.
Dopytam, kiedy zaczynają działać i jaki byłby koszt pobytu.

Posted

Dada M napisał(a):
Nick zobowiązuje ;)

Ajlli otwiera hotelik dla zwierząt, 100 km od Warszawy, dla bezdomniaków będą specjalne ceny.
Dopytam, kiedy zaczynają działać i jaki byłby koszt pobytu.

Wszelkie podobieństwo imion, nicków itd jest przypadkowe ;) akurat wtedy taką serię miałam: Malibu, Campari, Brandy, Whisky, Gin...

Dada, dopytaj, bo praktycznie wszędzie "brak miejsc".
Choć nawet jakby się miejsce znalazło, to deklaracje będą bardzo potrzebne.. :(

Posted

magdyska25 napisał(a):
Nie jestem w stanie dać dużo bo połowa pensji leci na studia a kolejna zwierzęta ale comiesięczne 10 zł. dla suńki znajdę.

Trzymaj się Malibu!!!

Dzięki, magdyska25, może chociaż jej się uda...