Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 671
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fiona psi ideał, wspaniała, przyjazna, spokojna, opanowana, do psów ok, tylko natrętnej Shari się odgryzła, ale to ze stresu
fotki z podróży:
]
u cioci na kolanach :):):)

z wujkiem na stacji beznynowej

z Lalą, sunią z interwencji która mieszka teraz w małopolskiem

Posted

Taka mowisz xmatrix z niej idealna psia ksiezniczka jest? To czemu jej ludzie nie chcieli, eh ... :(

kto robi bazarek dla suczki? Bo ja mam od zacharego piekna bizuterie z gotowymi juz opisami i cenami. Kakadu tobie mozna podrzucic czy jaskis ty Kora zrobisz?

Posted

moze kakadu...

a ja dostalam w nocy sms od Evelki, ze fiona jest super, itp itd. Evelka wyladowala na pogotowiu z zapaleniem ucha, dlatego nie byla na dogo

Posted

Melduję, że u nas wszystko w porządku:)
Stadko bez problemu się zaakceptowało.
Byliśmy wczoraj na dłuższym spacerku w lesie. Fiona była zachwycona:) A podczas odpoczynków wykopywała sobie dołki w ziemi i w nich się kładła;)
W domu jest bardzo grzeczna! Kładzie się i tylko czasami podchodzi na mizianko:loveu:
Z czystością nie ma na razie żadnych problemów. Rano obudziła TŻ i faktycznie ślicznie się załatwiła zaraz po wyjściu. Je z apetytem, ale można Ją wtedy dotykać, na psy też nie warczy.
Autem jeździ bez problemów. Tylko podczas wsiadania strasznie przeżywa i bardzo się śpieszy, chyba żeby o Niej nie zapomnieć...
Aha, faktycznie lekko utyka na prawą, przednią łapkę... Czasem jest to prawie niewidoczne, ale czasem jest gorzej. I wczoraj gdy bawiła się z Barrym i skoczyła na Niego uderzając się tą łapką to zaskuczała i od razu przybiegła do nas podnosząc łapkę do góry. Po chwili było ok, jednak momentami utyka. Będzie to trzeba jak najprędzej sprawdzić i zdiagnozować.

Posted

bardzo fajnie to czytac :)
ciesze sie strasznie :)

ja jak ją upielam na dwocu, by fotki porobic to tez piszczala, gdy sie oddalalam.
trzeba bedzie sprawdzic za kilka dni- jak sie zadomowi- czy ma lek separacyjny.

no i lec do weta z lapka, wez fakturke.

a robaki byly w koo ?

pamietasz, zeby ze smyczy jej nie spuszczac? ;)

Posted

Wczoraj, jak pojechałam do lekarza, Fionka też została sama (tzn.z resztą stadka, ale bez ludzi) i również wyglądało na to, że cały ten czas grzecznie przespała:)
Więc faktycznie póki co wygląda na to, że to psi ideał:loveu:

Aaaa, Fionka właśnie po cichutku weszła sobie na wersalkę! Byliśmy z TŻ'tem pewni, że to Nico (bo to Jego łoże jest:razz:), a to jednak Ona. TŻ zrobił zdjęcie, zaraz je wrzucimy:)

Byliśmy dziś u weta, bo nie chcieliśmy dłużej zwlekać z tą łapką.
Doktor dokładnie obmacał całą nóżkę. W żadnym momencie nie wykazała bolesności.
Doktor mówi, że to może być jakiś stary uraz (np.po pęknięciu kości). Na razie lepiej nie podawać żadnych leków przeciwbólowych, bo musimy dokładnie poobserwować co się będzie działo z nóżką. Oczywiście nie można teraz przeforsowywać Fionki ani pozwalać Jej na szaleństwa. Łapka musi być oszczędzana (rzecz jasna nie ma z tym problemu, bo przecież Fionka w ogóle nie szaleje;):evil_lol:):)
Żeby dowiedzieć się dokładnie o co chodzi trzeba by zrobić rtg poszczególnych odcinków łapy. Niestety nasz wet nie ma rtg. Ale myślę, że za jakiś czas trzeba będzie o tym pomyśleć, bo nie można skazać Fionki na nieustanne kulenie.

Ponadto porozmawialiśmy o sterylce. Fionka waży 24,8 kg!
Nasz wspaniały doktor powiedział, że weźmie za nią jedynie 150 zł!:multi: Tylko będziemy musieli skombinować kubraczek (chyba, że On będzie miał w odpowiednim rozmiarze taki, który używa na takie bidoki, tj.wielokrotnego użytku).
Pokazaliśmy Mu dokumentację Fionki i wspólnie stwierdziliśmy, że należałoby Ją jednak jak najszybciej zaszczepić (żeby później nie było problemów jak będzie osłabiona po sterylce). Zatem doktor założył Jej książeczkę i Ją zaszczepił. [mam nadzieję, że nie macie nam tego za złe?:wink:]
Za całą wizytę zapłaciliśmy jedynie 30 zł. Tylko z tego wszystkiego zapomniałam o paragonie:ices_bla: Wybaczcie proszę!:modla: Weźmiemy go najwyżej przy następnej wizycie. Zaraz wrzucę chociaż zdjęcie książeczki z wbitym szczepieniem. Tylko mój durny komputer odmawia chwilowo przyjmowania zdjęć zrzucanych z aparatu... Ale już my się z nim zaraz rozprawimy:comp26::diabloti:

A spuszczanie Fionki na razie by nam nawet do głowy nie przyszło!
Ale zaczynamy Ją powoli uczyć reagowania na imię i komendę "chodź" (wszystko oczywiście na długiej smyczy):)
W ogóle to Fionka ładnie reaguje na komendę "zostań". Bardzo mądra z Niej Dziewczynka:loveu:

Posted

o choroba, wczoraj zjadla przeciez tabletki na robaki..... powinno sie 2 tyg odczekac do szczepienia wtedy. choroba...

matrix, a dalas jej 3, czy 4 szt? bo ja wzielam 4- na 40kg psa ;) ale mizerotka nasza bidna :(

p.s. kiedy mam placic za dt? teraz, czy na koniec mca?

super tanio za sterylke! jak za kota!!

Posted

kora78 napisał(a):
o choroba, wczoraj zjadla przeciez tabletki na robaki..... powinno sie 2 tyg odczekac do szczepienia wtedy. choroba...

matrix, a dalas jej 3, czy 4 szt? bo ja wzielam 4- na 40kg psa ;) ale mizerotka nasza bidna :(

p.s. kiedy mam placic za dt? teraz, czy na koniec mca?

super tanio za sterylke! jak za kota!!

Kurka, powiedzieliśmy doktorowi, że odrobaczyłyście Fionkę zaraz po Jej wyciągnięciu ze schronu. I wydaje mi się, że zakodował tą inf. Zresztą przyznam się Wam, że u nas raczej nie spotkałam się z tym odczekaniem... Ze znalezionymi psiakami bywaliśmy u różnych wetów (bo nie zawsze mogliśmy w danym momencie dotrzeć do"naszego") i jeśli nie było jakiś innych przeciwwskazań (tj.np.zły stan zdrowia czy ewidentne osłabienie) to zdarzało się, że odrobaczenie było robione niemal równocześnie ze szczepieniem... Ale dopytam o to jeszcze. Choinka...:roll:

Co do ceny za sterylkę to nas ona też niezwykle pozytywnie zaskoczyła:multi:

P.S.: Co do opłaty to, tak jak już mówiłam, jak Wam wygodniej. My się dostosujemy.

Wklejam zdjęcie strony z dzisiejszym szczepieniem z książeczki Fionki:

Posted

I kilka zdjęć naszej pięknej Panienki:loveu:

W drodze do domu...

Mizianko:loveu:

Tutaj Fionka skacząca na rączki (w końcu to maleńka psina:cool3:) i całująca:lol:

Panienka trafiła na łóżeczko...:evil_lol:

...gdzie udaje się na zasłużony odpoczynek i podąża w krainę snów:wink:

Posted

w szelkach chodzi? a obrozka moja sie nie podoba? :(

czyl ito byla wscieklizna? trzeba jej za 2 tyg reszte zrobic- czyli wirusowki, ten komplet?
i za niecale 2 tyg odrobaczyc ponownie, pamietajcie. to co, byly robaki w koo? zagladaliscie? a Evelka zaraz poleci do ogrodu z latarka i bedzie szukala miejsca, gdzie sie Fiona zalatwila, grzebala patykiem i szukala robali ;) hehe juz to widze oczyma wyobrazni :)

oplata kase mam na juz, zawsze u swoich psow place na koniec miesiaca i do tego jestem przyzwyczajona, ale moze czas to zmienic i sprobowac czegos nowego? ;) jutro dam odp, pomysle, jak mi bedzie latwiej

a rtg ile kosztuje? w krakowie. wie ktos? musze pogmerac na watku, od kiedy ona kuleje

p.s. fotki super! zwlaszcza na lozku :D

Posted

Z uwagi, że my jeszcze jesteśmy krakusami pełną gębą (tj.mieszkamy w bloku), to pewnie byłoby mi teraz ciężko odnaleźć Fionkową koopkę:evil_lol: A tak serio to zbieramy je, więc patrzyliśmy mniej więcej co i jak;) I raczej nie zauważyliśmy jakiś paskudnych robali.
Szczepienie było właśnie przeciwko wirusówkom, bo mówiłaś, że wściekliznę już miała. Tylko nie mamy jeszcze tego zaświadczenia (ale mamy nadzieję, że Fionka nikogo nie ugryzie:diabloti:;)). Więc w razie czego prosilibyśmy o jego przesłanie, żeby był już komplet wszystkiego.

A obróżka Twoja jest śliczna! Strasznie nam się podoba!:)
Szelki ubraliśmy na razie, tylko i wyłącznie ze względu na wygodę i komfort Fionki! Zdarza Jej się jeszcze czasem pociągnąć...

A rtg w Krakowie kosztuje 40 zł (jedno zdjęcie). Tylko nie wiadomo czy jedno by wystarczyło (to zależy czy trafilibyśmy od razu na miejsce urazu).