Jump to content
Dogomania

Trzy wyrzucone suczki! pilne DT/DS! Jednej po 4 m-ch w dt grozi schronisko

Recommended Posts

• Replies 603
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jesli wet wyrazi zgode na sterylke teraz to super.

Natomiast mam pytanie czy Panstwo planuja kastracje psiaka?? Magda porozmawiaj prosze na ten temat z Panstwem. A co jesli wet uzna, ze Kaja musi dojsc do siebie, albo stwierdzi, ze cieczka bedzie lada chwila??
Wybaczcie, ale ja ludziom w tych kwestiach nie ufam.

Posted

obraczus87 napisał(a):
Jesli wet wyrazi zgode na sterylke teraz to super.

Natomiast mam pytanie czy Panstwo planuja kastracje psiaka?? Magda porozmawiaj prosze na ten temat z Panstwem. A co jesli wet uzna, ze Kaja musi dojsc do siebie, albo stwierdzi, ze cieczka bedzie lada chwila??
Wybaczcie, ale ja ludziom w tych kwestiach nie ufam.

jeśli Kaja ma około 4 miesięcy to do cieczki jeszcze trochę czasu....(ja 2 suczki sterylizowałam w wieku 7 miesięcy)

Posted

tusinka22 napisał(a):
jeśli Kaja ma około 4 miesięcy to do cieczki jeszcze trochę czasu....(ja 2 suczki sterylizowałam w wieku 7 miesięcy)

Jeju mnie sie już te miesiace w takim razie mieszają. Myslalam, że jest starsza.. za dużo chyba wątków czytam.

Posted

Polecam ciachanie przed 1-szą rujką. Mam u siebie dwie takie "przypadki" - bez problemów, bez ciąży urojonej, następnego dnia po zabiegu pełne szaleństwo, zagoiło się jak na psie :) Jedna miała 10 mies, druga rok. Nasz lekarz mówił, że tak od 8 mies. jest najlepiej - wcześniej też można, ale im starsza sunia tym lepiej. Ponoć w stanach ciachają przed wydaniem miotu do domów, czyli 8-tyg. szczenięta... Co kraj to obyczaj? :)

Posted

[quote name='obraczus87']Jeju mnie sie już te miesiace w takim razie mieszają. Myslalam, że jest starsza.. za dużo chyba wątków czytam.

starsza jest Szanta i Tula. To to mały berbeć jeszcze na sterylkę za wcześnie, ale kastracja psiaka jak najbardziej, nadal nie otrzymałam umowy :(

Posted

Nutusia napisał(a):
Polecam ciachanie przed 1-szą rujką. Mam u siebie dwie takie "przypadki" - bez problemów, bez ciąży urojonej, następnego dnia po zabiegu pełne szaleństwo, zagoiło się jak na psie :) Jedna miała 10 mies, druga rok. Nasz lekarz mówił, że tak od 8 mies. jest najlepiej - wcześniej też można, ale im starsza sunia tym lepiej. Ponoć w stanach ciachają przed wydaniem miotu do domów, czyli 8-tyg. szczenięta... Co kraj to obyczaj? :)

Dawno mnie tu nie było ale....
proponuję, sterylizację po pierwszej cieczce. Wtedy jest PEWNOŚĆ, że w przyszłości nie będzie komplikacji. Taka jest opinia - chyba większości lekarzy.

Posted

wiga138 napisał(a):
Dawno mnie tu nie było ale....
proponuję, sterylizację po pierwszej cieczce. Wtedy jest PEWNOŚĆ, że w przyszłości nie będzie komplikacji. Taka jest opinia - chyba większości lekarzy.

ja też jestem bliższa tej wersji jednak. Tylko ja mam same suczki w domu, a jak były cieczki to z całej okolicy ciągnęły psy pod drzwi, spacer wtedy to katastrofa, a samiec i cieczka w domu to nawet strach myśleć.

Posted

Da się przeżyć (sama przerabiałam cieczka i w domu 2 psy), ale łatwo nie jest :( Poza tym jest ryzyko ciąży urojonej - najgorszemu wrogowi nie życzę po tym, co przechodziłam z moją pierwszą jamniczką. Ponoć jedynym zagrożeniem ciachania przez pierwszą rujką jest późniejsze nietrzymanie moczu. Ale miałam też sunię ciachniętą w późniejszym wieku i ten problem pojawił się już po roku, więc jak widać nie jest to żadne zabezpieczenie.

Posted

Nutusia napisał(a):
Da się przeżyć (sama przerabiałam cieczka i w domu 2 psy), ale łatwo nie jest :( Poza tym jest ryzyko ciąży urojonej - najgorszemu wrogowi nie życzę po tym, co przechodziłam z moją pierwszą jamniczką. Ponoć jedynym zagrożeniem ciachania przez pierwszą rujką jest późniejsze nietrzymanie moczu. Ale miałam też sunię ciachniętą w późniejszym wieku i ten problem pojawił się już po roku, więc jak widać nie jest to żadne zabezpieczenie.

ja ciachałam i przed pierwszą cieczką i po i nie było skutków ubocznych.

Posted

Kajusia będzie w tym tygodniu szczepiona. Uwielbia ganiać po ogrodzie, jak zacznie to wręcz podobno nie można się doprosić aby weszła do domu. Widać dziewczyna kocha naturę :)
Zaraz będę miała zdjęcia "kosmatej" to jak tylko ktoś mi poda instrukcję wstawiania zdjęć to je wstawię.

Posted

Nutusia napisał(a):
Ponoć w stanach ciachają przed wydaniem miotu do domów, czyli 8-tyg. szczenięta... Co kraj to obyczaj? :)

Tak, ale nie pozostaje to bez konsekwencji zdrowotnych - psy wyrastają mniejsze, emocjonalnie są bardziej zdziecinniałe... No i robi się to od niedawna, więc jeszcze niewiele wiadomo o efektach...