Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 901
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kasiu! Siedzę i wyję! Pepiś trzęsie się ze stresu pewnie. On nie wie jeszcze co się dzieje. Cisza. Bezpieczeństwo. To dawka uderzająca. On za kilka dni dopiero załapie. Ale ja już jestem spokojniejsza! Będzie początkowo trudno, wiem, ale jak już Pepiś dojdzie do siebie, da Wam tyle szczęścia, że trudno będzie ogranąć. Nie mogę się doczekać, jak będzie się bawił a Twoją sunią albo kicią!

Posted

[Jeśli mówić o Lunie i Margo', to reakcja dziewczyn mile mnie zaskoczyła. Luna nawet nie warknęła, tylko od razu zaczęła obwąchiwać nowego kolegę. Natomiast Margo' podeszła do niego, z odpowiednim dystansem, próbowała jakby "wywąchać" psiaka (na zasadzie: "Kim jesteś?"), a potem zwyczajnie poszła leżeć na jedno ze swoich miejsc.]

Posted

A kiedy wizyta u weta,czy jakoś przeoczyłam?A może Pepiś ma temperaturę i dlatego tak drży?Najlepiej nie kąpać go ok.14 dni.Wiem,że to trudne wytrzymać z tym zapaszkiem, ale kąpiel będzie dużym stresem dla psa niewidzącego.Pozbawiony znanego mu zapachu,może zestresować się jeszcze bardziej.Z pewnością polubi czesanie miękką szczotką i przecieranie futerka mokrym, ciepłym ręcznikiem.

Posted

[quote name='Katarzyna Janik']Pepino bachnął sobie na kołderkę pod szafą - zapewne zmęczył się tym chodzeniem w kółko. Nie śpi - leży sobie.

Przykryłam go lekkim kocykiem, bo trząsł się (być może z zimna?, być może ze strachu?).

Biedny skrzacik... taki stres (mam nadzieję, że to nie gorączka)... Kasiu, a głaszczesz go ? Bo skoro dziewczyny pisały, że jest tak bardzo spragniony człowieka, to dotyk kochającej dłoni powininen pomóc...

A Wasze zwierzaki spisały się na medal ;-)

Posted

Felka z Bagien napisał(a):
A kiedy wizyta u weta,czy jakoś przeoczyłam?

Jutro, jak najbardziej od jutra zacznę wizyty u weterynarza. Na początek pójdę do tego, do którego chodziłam dotychczas.
Osoba, która przywiozła Pepino, obiecała, że postara dowiedzieć się o możliwe wizyty u znanych jej lekarzy. Jeśli uda się takowe wizyty ustanowić, na pewno pojadę również do kolejnych, polecanych weterynarzy.

Posted

Katarzyna Janik napisał(a):
Jutro, jak najbardziej od jutra zacznę wizyty u weterynarza. Na początek pójdę do tego, do którego chodziłam dotychczas.
Osoba, która przywiozła Pepino, obiecała, że postara dowiedzieć się o możliwe wizyty u znanych jej lekarzy. Jeśli uda się takowe wizyty ustanowić, na pewno pojadę również do kolejnych, polecanych weterynarzy.

Kasiu!Ty wiesz, że my tu jesteśmy! Jakby co, pisz wszystko! A ja czuję ogromną ulgę, bo wiem,że będzie dobrze!

Posted

A kiedy wizyta u weta,czy jakoś przeoczyłam?A może Pepiś ma temperaturę i dlatego tak drży?Najlepiej nie kąpać go ok.14 dni.Wiem,że to trudne wytrzymać z tym zapaszkiem, ale kąpiel będzie dużym stresem dla psa niewidzącego.Pozbawiony znanego mu zapachu,może zestresować się jeszcze bardziej.Z pewnością polubi czesanie miękką szczotką i przecieranie futerka mokrym, ciepłym ręcznikiem.

O tak, zgadzam się z Tobą. Nie wszystko na raz, jeśli jutro wizyta u weterynarza to czy warto psiaka stresować podwójnie?
Biedulinek, żal serce ściska...
Kasiu, tak bardzo Ci dziękuję...

Posted

Pepino nie śpi. Położył się przed chwilą znów, ale nie śpi.

Ale spał chociaż troszkę, czy ciągle leży? Już nie drepcze w kólko? A jak z załatwianiem Kasiu?

Posted

Podaje tu przepis na odzywke dla psiakow znaleziona na jakims watku na dogo:
Wysokokaloryczna, lekkostrawna odżywka podawana przy chorobach, niedożywieniu, rekonwalescencji

1 cały kurczak (z małymi kośćmi, skórą, tłuszczem)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suplementu witaminoweg
1 filiżanka karmy suchej
2 łyżki otrąb
3-4 jajka
1 filiżanka tłuszczu po czyszczeniu mięsa (nie gotowane)
przygotowanie:
Kurczaka, tłuszcz, karmę i jajka zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do garnka i gotuj 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.

Niesamowicie wzmacnia zwierza[FONT=tahoma, sans-serif]ka ...[/FONT][FONT=tahoma, sans-serif] "[/FONT]

Mam nadzieje ze mnie nie zabija za prawa autorskie :)
Troche z tym roboty jest, ale mozna by sprobowac...

Posted

[quote name='Alter Ego']Podaje tu przepis na odzywke dla psiakow znaleziona na jakims watku na dogo:
Wysokokaloryczna, lekkostrawna odżywka podawana przy chorobach, niedożywieniu, rekonwalescencji

1 cały kurczak (z małymi kośćmi, skórą, tłuszczem)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suplementu witaminoweg
1 filiżanka karmy suchej
2 łyżki otrąb
3-4 jajka
1 filiżanka tłuszczu po czyszczeniu mięsa (nie gotowane)
przygotowanie:
Kurczaka, tłuszcz, karmę i jajka zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do garnka i gotuj 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.

Niesamowicie wzmacnia zwierza[FONT=tahoma, sans-serif]ka ...[/FONT][FONT=tahoma, sans-serif] "[/FONT]

Mam nadzieje ze mnie nie zabija za prawa autorskie :)
Troche z tym roboty jest, ale mozna by sprobowac...
Ale może nie na Pepinku w tym stanie.
Anyway,dzięki,very:evil_lol:

Posted

kazik132 napisał(a):
Ale spał chociaż troszkę, czy ciągle leży? Już nie drepcze w kólko? A jak z załatwianiem Kasiu?

Spał trochę (jak bachnął na kołderkę pierwszy raz). Wstał jakąś godzinę temu, podreptał, zjadł jeszcze trochę, napił się. Byłam z nim na dworze, ale "nie skorzystał".
Siku zrobił raz (po pierwszym posiłku jakoś) - w moim pokoju, heh.

Posted

Asia_M napisał(a):
Kasiu, a jak on reaguje na głaskanie? Na zdjęciu wygląda na smutnego i zrezygnowanego :(

Jak tak drepcze w kółko, to głaskanie uspokaja go, zdecydowanie - przestaje się kręcić i sobie siada.

Posted

delfy2000 napisał(a):
Kasiu - a jak Ty się czujesz... jesteś przygnębiona stanem Pepisia? Napisz proszę, bo po to tu jesteśmy, żeby się w takich chwilach wspomagać...

Właśnie też chciałam zapytać...

Posted

Dziewczyny , nie wpadajcie w taki smutny , płaczliwy i beznadziejny nastrój. Na pewno w taki sposób nie pomożecie Kasi przejść przez niełatwy dla wszystkich początek.
Dziadzio jest na nowym miejscu, zmęczony, musi się odnaleźć w nowej sytuacji.To ,że leży wcale nie musi oznaczać ,że jest smutny i zrezygnowany.
Kasia pójdzie z nim do weta i wtedy będzie wiadomo co ma jeść, jakich leków wymaga. Co by się nie działo ma dobrą opiekę i ludzi , którzy chcą mu dać miłość.

Pewnie to wiecie ,ale mówcie do niego , gdy macie zamiar go dotknąć.Jeżeli on nie widzi, to nagły dotyk , nawet czuły może go wystraszyć.

Posted

Jeśli chodzi o kąpanie to każdy piesek jest inny. Mój slepak był najszczęśliwszym psem na swiecie po kąpieli (mimo slepoty i mimo tego, ze jeszcze wtedy byl w takim stanie, ze nie bylo wiadomo, czy na pewno przeżyje). Odnośnie przepisu- (chyba Asior:lol:) zwróccie uwagę, że jest baaardzo tłusty. Stary pies, w dodatku ze schroniska może mieć problemy z wątrobą. Myślę, że lepiej zrobić mu badania krwi pod tym kątem i potem zadecydowac.

Kasiu trzymam za Was kciuki- pierwsze dni to ogromny stres- tak dla psa, jak i opiekuna.

nie istnieje nic bardziej wzruszającego

Posted

Jak tak drepcze w kółko, to głaskanie uspokaja go, zdecydowanie - przestaje się kręcić i sobie siada.
No i dobrze,że dotyk na niego działa uspokajająco:) Cieszę się też ze zrobił siusiu, choć tą podłogę sobie mógł darować. Ale skąd ma to wiedzieć, że siku robi się na dworku? W kociarni robił gdzie chciał i kiedy chciał, więc trzeba będzie popracować. Ale szybko się nauczy na pewno!Najpierw niech dojdzie do siebie, ochłonie i zrozumie, że dla niego pasmo samotności się skończyło! Na zawsze! I teraz już może być tylko lepiej i będzie:)

Posted

Charly napisał(a):
Jeśli chodzi o kąpanie to każdy piesek jest inny. Mój slepak był najszczęśliwszym psem na swiecie po kąpieli (mimo slepoty i mimo tego, ze jeszcze wtedy byl w takim stanie, ze nie bylo wiadomo, czy na pewno przeżyje). Odnośnie przepisu- (chyba Asior:)) zwróccie uwagę, że jest baaardzo tłusty. Stary pies, w dodatku ze schroniska może mieć problemy z wątrobą. Myślę, że lepiej zrobić mu badania krwi pod tym kątem i potem zadecydowac.

No przecież wiadomo,że ma chore serduszko i wątrobę,dlatego ja bym nie eksperymentowała.Generalnie jestem za dietą niskotłuszczową.A z tymi kąpielami to się zgadzam,tylko jak słyszę, że w dniu kiedy wzięto psiaka ze schroniska i go wykapano,albo zawieziono do fryzjera,bo następnego dnia jedzie do DS i ma być piekny i pachnący, to ....jest mi po prostu przykro.Chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę, jaki to dla psa stres.
Kasiu,przytulaj go,głaskaj a w miarę możliwości połóż jego posłanie blisko swojego łóżka,tak żebyś mogła go dotknąć w nocy, albo żeby on czuł,że jesteś blisko.Może czuć się zagubiony w nocy jak się obudzi.Wiem, że to trudne chwile dla was, ale to minie i będziecie szczęśliwi.

Posted

delfy2000 napisał(a):
Kasiu - a jak Ty się czujesz... jesteś przygnębiona stanem Pepisia? Napisz proszę, bo po to tu jesteśmy, żeby się w takich chwilach wspomagać...

Przykro jest na niego patrzeć, płakałam już dzisiaj kilka razy. Nie jest łatwo patrzeć na takiego biedaka.
Ale - powtórzę - staram się być dobrej myśli. Po to go wzięłam, by spróbować go doprowadzić do stabilnego chociaż stanu, by jeszcze merdał ogonem...

Poker napisał(a):
Pewnie to wiecie ,ale mówcie do niego , gdy macie zamiar go dotknąć.Jeżeli on nie widzi, to nagły dotyk , nawet czuły może go wystraszyć.

Cały czas do niego mówimy :)

Kasiu,przytulaj go,głaskaj a w miarę możliwości połóż jego posłanie blisko swojego łóżka,tak żebyś mogła go dotknąć w nocy, albo żeby on czuł,że jesteś blisko.Może czuć się zagubiony w nocy jak się obudzi.Wiem, że to trudne chwile dla was, ale to minie i będziecie szczęśliwi.

Od razu przygotowałam mu miejsce w moim pokoju, ale nie chciał leżeć, a i dreptać wolał w pokoju Mamy, więc tam przeniosłam mu kołderkę. Na noc spróbuję go "przeprowadzić" do siebie, ale tylko, jeśli jeszcze wstanie, bo jeśli będzie leżał tak, jak dotychczas, to zostawię go na noc u Mamy, by go nie męczyć w żaden sposób.