Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 901
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='martka1982']ojej ojej wypytalam dokladnie o pepino....
jest kiepsko. moze zaczne od poczatku - jak do nas trafil mial zlamana lapke - pojechal od razu do chirurga do gniezna i to od tego chirurga przyszedl pierwszy sygnal ze pepino ma chore serce (nie wiemy jak to zostalo stwierdzone). w schronie byl badany osluchowo - dostaje enarenal.
oko - poczatkowo wygladalo to jak wrzod - okazalo sie ze to jednak jakis uraz i wyglada to jakby on mial dziurke w oku (Pepino siedzi sam w pomieszczeniu z kotami,moze jakis zahaczyl go pazurem) dostaje na to oczko gentamycyne oraz cornele żel oraz traumel (przeciwzapalny). jego stan psychiczny nie jest najlepszy ze wzgledu na izolacje, bardzo rozpacza, gdy wchodzi czlowiek to chce byc blisko niego,najlepiej na nim, i widac ze zle znosi osamotnienie ale jest tak slaby ze ze wzgledu na bezpieczenstwo nie moze byc z innymi psami w pomieszczeniu
nadal dostaje karsivan

jesli chodzi o watrobe to z biochemii jest tak:
alat 161 a norma to 50
aspat 81 norma 30
ap 188 norma 155

nie udalo sie im nawet poprac krwi do morfologii bo on jest tak slaby,ze ta krew ledwo mu leciala

poza tym jest chudy i je tyle co kurczak - suchej nie je, trzeba mu dawac cos co ma mocny,necacy zapach, oczywiscie karma dla watrobowcow

i to jeszcze nie koniec! w tamtym tygodniu mocno skrzywilo mi główkę - dostał zastrzyk sterydowy po ktorym poprawilo sie na chwile a teraz znowu jest zle tzn glowka nadal jest skrzywiona karsivan tez ma mu na to pomoc)

jest slaby, chudy i jeszcze psychika mu siada w osamotnieniu

wiem,ze moja wypowiedz jest bardzo chaotyczna ale po prostu zalalam sie tym wszystkim i nie mam sily aby to ladnie opisac:(

Dostałam maila na telefon i załamał mnie, bo nie wchodziłam jeszcze na Forum, ale gdy weszłam, wpadłam od razu tu i juz rozumiem dlaczego ten mail.Oto, co przeczytałam. Poproszona zostałam o wklejenie na wątku, ponieważ ta osob nie jest na Forum
:
„ Martusiu, Twoje ostatnie wiadomości o Pepinku załamały mnie. Nie spodziewałam się, że jest aż tak źle.
Brakuje mi słów, aby opisać , co teraz czuję, jak potwornie moja bezradność mnie wykańcza i świadomość, jak to maleństwo teraz cierpi.
Nie jestem weterynarzem, ale podejrzewam, że Pepino, ma jakieś zmiany neurologiczne, na które niestety Karsivan, to zbyt mało.
Wiem, że w warunkach schroniskowych być może nie ma szans na dalszą diagnostykę i leczenie.
Dlatego, bardzo Cię proszę wykorzystaj te pieniądze ( 350,00), które przekazałam na DT, na leczenie i diagnostykę Pepino.
Są one przeznaczone dla Ciebie, na dowolny cel. Jeżeli z tych pieniędzy trzeba będzie zapłacić np. transport do weterynarza, to bardzo Cię proszę, zapłać.
Czy macie możliwość diagnostyki Pepino poza schroniskiem?
Jeżeli jest słaby, to żaden zabieg z tym oczkiem nie wchodzi zapewne w grę.
Czy można mu kupić np. ROYAL CANIN Convalescence Support:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-convalescence-support-p-2000.html

Nie wiem, czy to dobry pomysł, bo jak mały nie je, to pewnie trzeba by było karmić go strzykawką, a to w warunkach schroniskowych pewnie jest nierealne.
I tu wracamy, do punktu wyjścia, czyli DT czy DS, którego nie ma.
Gdyby Pepinek był w domu, to pewnie Jego psychika na tyle by się poprawiła, że do zdrówka by też wracał.
Z drugiej strony, jak w tej chwili nie je, ze zdrówkiem je źle, to może wykorzystać ten czas, kiedy nie ma jeszcze domu na podratowanie zdrowia?
Dziękuję ślicznie wszystkim dziewczynom, które pomagają Pepinkowi w tych ciężkich dniach. Musi być lepiej, trzeba tylko mocno w to wierzyć, że jest gdzieś domek dla którego Pepino będzie wyjątkowy, jedyny i kochany. Dla którego Jego chora nie będzie ciężarem, a opieka wyrzeczeniem ponad siły”

Dziewczyny, priorytetem jest teraz dobry DT domowy. Tylko wtedy Pepino ma szansę na życie. Błągam! Szukajmy mu domkowego miejsca!Ten dzielny psiunio nie może teraz być sam:(

Posted

jasne! szukamy i dt i deklaracji. mały ma w schronie małe szanse. musi być dopilnowany i blisko człowieka,żeby psychika nie wysiadła mu całkowicie. tylko dt mu to zapewni! dzięki za deklarację i allegro dziewczyny!

Posted

myślę,że ten royal canin będzie można mu podawać. zapytam.
schronisko powiedziało,że może go wysłać na ekg serducha ale oni współpracują tylko z jednym wetem i wiem,że wysłanie go do innego nie będzie możliwe.
czy ktoś wie jak można głębiej zdiagnozować przyczynę zmian neurologicznych?

dziękujemy za pieniążki, myślę,że zostaną wykorzystane na royal canin, bo wszelkie zabiegi i leki pokrywa schronisko.

Posted

Wlasnie trafilam na watek: witaj Maluszku! Tez od razu wpadla mi do glowy Lionees, jest jeszcze JamniczaRodzina, ktora przygarnia do serducha takie staruszki, co prawda z jamniczymi korzeniami, ale moze by sie zgodzila zaopiekowac Pepinkiem, zapytajcie tez prosze daski (domowe DT), to super-kobieta do zadan specjalnych, moze mialaby wolne miejsce. Jezeli bedziecie zbierac deklaracje ja na pewno sie dorzucam.

Posted

magiraf napisał(a):
Wlasnie trafilam na watek: witaj Maluszku! Tez od razu wpadla mi do glowy Lionees, jest jeszcze JamniczaRodzina, ktora przygarnia do serducha takie staruszki, co prawda z jamniczymi korzeniami, ale moze by sie zgodzila zaopiekowac Pepinkiem, zapytajcie tez prosze daski (domowe DT), to super-kobieta do zadan specjalnych, moze mialaby wolne miejsce. Jezeli bedziecie zbierac deklaracje ja na pewno sie dorzucam.

Kurcze byłam kiedyś na tym wątku i mi wcięło. Ktoś mi przypomniał. Moge tylko włączyć szare komórki i pomyśleć gdzie znaleźć pomoc, DT domowy. Cięzko coraz ciężej z tym.
,

Posted

Bardzo się ciesze,że nas tutaj tyle przybyło!To wspaniale, bo wierzę, ze jak tyle głów zacznie myśleć, na pewno coś wymyślimy:)
Zeby tylko Pepino wytrzymał, bo martwi mnie będzie jego stan:( Dlatego właśnie czas się liczy. Myślę, ze jak tylko pójdzie do domu, to od razu jego stan się poprawi. Tylko gdzie ten dom? Szukamy dziewczyny, szukamy!

Posted

delfy2000 napisał(a):
O matko - jest gorzej niż myślałam...Czy ktoś już napisał do Lionees, JamniczaRodzina i daski?
Tak delfy.Lioness i Jamnicza Rodzina odpadają na 100%.:( Z trzecią osobą się nie kontaktowałam.

Posted

kazik132 napisał(a):
Tak delfy.Lioness i Jamnicza Rodzina odpadają na 100%.:( Z trzecią osobą się nie kontaktowałam.

Napisałam do Daśki... ale Jej teraz nie ma na dogo... może się zlituje nad Pepim....

Posted

delfy2000 napisał(a):
Napisałam do Daśki... ale Jej teraz nie ma na dogo... może się zlituje nad Pepim....

Ja nawet nie widziałam takiego nicka na forum;) Ale mam nadzieję, ze jeśli to sprawdzony DT to się zlituje. Pepiś nie ma za wiele czasu:( Ja siądzie mu psychika całkiem, to posypie się wszystko:(

Posted

kazik132 napisał(a):
Ja nawet nie widziałam takiego nicka na forum;) Ale mam nadzieję, ze jeśli to sprawdzony DT to się zlituje. Pepiś nie ma za wiele czasu:( Ja siądzie mu psychika całkiem, to posypie się wszystko:(

Cholipcia może któraś cioteczka się zlituje nad tym biedakiem :-(

Ja bym go wzięła, gdybym była w PL :placz: