Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

an1a napisał(a):
Ja mam takie pytanie.. czy ktoś przeszedł przez socjalizację agresywnego psa z dzieckiem..? Czy można zacząć pracować w jakiś sposób z psem przed pojawieniem się dziecka? Nie chciałabym zostać w przyszłości postawiona pod murem i walczyć żeby nie oddać psa..

hmmm.... A co rozumiesz przez af=gresywny pies? Rzuca się na ludzi, na inne psy?

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Katerinas napisał(a):
Izabela
Mój Michał nie miał jeszcze miesiąca a już psy się szwędały koło niego :-)
Jak będziecie izolować to nic nie zdziałacie a pies będzie się czuł odrzucony, będzie się czuł niepwenie. Bo nagle pojawiło sie "coś" (dla niego "coś") w domu do czego mu zajrzeć/powąchać nie można.
A wez to powiedz mojej mamie:roll: Ona izoluje dziecko od psa i od ludzi, nie wpuszcza go do pokoju itp.

Posted

Katerinas napisał(a):
hmmm.... A co rozumiesz przez af=gresywny pies? Rzuca się na ludzi, na inne psy?

W stosunku do psów typ dominanta, niezbyt przyjazny, w kwestii patyków itp. suki traktuje tak samo jak psy.
Do ludzi - do tych z którymi mieszka i konsekwentnych jest ok, jeśli mu się pobłaża - zaczyna wchodzić na głowę. Do znajomych powściągliwy - czasem podejdzie żeby go pogłaskać, prosi o to, ale po chwili potrafi zacząć warczeć.
Dzieci - z daleka ok, przy dziecku 4-letnim - z daleka obojętny, z bliska zaczyna być agresywny i warczeć, wystarczy że dziecko przy nim stoi nie zwracając na niego zupełnie uwagi. Dochodzą nieskoordynowane ruchy - widzę jak reaguje na ludzi o kulach, na wózkach, pijanych...

Posted

an1a
To brzmi dość poważnie.

Powtórzę za Władczynią - przydałaby się praca z treserem, i/lub behawiorystą.

Pamiętajmy, że tu chodzi o małe dzieci. Nie można igrać...

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Czy masz możliwość pracowania z jakimś fajnym trenerem? Bo najlepiej było by to zrobić pod jego okiem.
Tak naprawdę strach coś radzić bo moze stać się krzywda maluchowi.

Dzwoniłam do jednego trenera i odradził mi lekcje indywidualne.. powiedział że gdy będziemy sami pies może normalnie się zachowywać, w grupie będzie mu trudniej i dopiero wtedy będzie można wyłapać te zachowania. Czyli powinnam iść z nim na szkolenie.. ale nie wiem czy to pomoże w czymś..
Wypracowałam z nim to że jeśli dziecko podchodzi, Nero odwraca łeb w drugą stronę i chce uniknąć spięcia - wcześniej rzucał się w stronę dzieci.
Strach to ja bym miała jakby nie dość że coś się stało dziecku to jeszcze bym musiała oddać psa :(
Zaczęłam szkolenie klikerem, zaczynam łapać się wszystkiego. Ale pewnie pracy z osobą trzecią nic nie zastąpi..

• 1 month later...
Posted

Witam , przeczytalam caly watek ale nie znalazlam info oraz jakis porad co do malych dzieci i SZCZENIAKÓW
Jesli ktos ma jakieś doświadczenie w wychowaniu takiego malca i szczeniaka, to prosze o poradę.
Nie pracuję ale nie mam tez możliwości wychodzenia ze szczeniakiem co chwilę, bo nie zostawię malego samego. jak sobie dośwaidczone mamy z tym radzilyscie???
Czy dobrym rozwiazaniem jest tu klatka? Nie moge zostawić szczeniaka z dzieckiem ( dla bezpieczenstwa obu ) gdy np ide do toalety.

Poradżcie cos!

Z gory dziekuje
Basia

Posted

u mnie akurat dla dziecka jest duży kojec[synek też takowy posiadał i żyje:lol:],wygodniejsze choćby dlatego że mogę iśc spokojnie do kuchni i coś ugotować,malucha mam na widoku,Maja bawi się zabawkami a wiem że nie poparzy się,paluszków do kontaktu nie wsadzi,jak Perka była malutka to nauczyłam ją zalatwiać się na podkłady higieniczne.U mnie jeden pies mial 2 lata jak Maja się urodziła , a Perka jako szczenię trafiła jak Maja miała coś kilka miesięcy+2 koty
Niestety nie mam doswiadczenia z klatkami,musi się wypowiedzieć ktoś kto je stosował

Posted

Zamykanie szczeniaka w klatce ok, ale najpierw musisz psiaka przyzwyczaić do zostawania tam, zamykania itd a to trwa.
Jeśli chodzi o załatwianie idealnie było by wychodzić z psem po każdej zabawie, po spaniu, jedzeniu itd wtedy najszybciej idzie nauka czystości. Zależy też gdzie mieszkasz - jeśli masz ogródek to bajka, jak w bloku będzie ciężej.
Jak dla mnie łączenie opieki nad małym dzieckiem i nad psem o wielkim potencjale to jazda bez trzymanki, podziwiam że są ludzie którzy się na to decydują.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Zamykanie szczeniaka w klatce ok, ale najpierw musisz psiaka przyzwyczaić do zostawania tam, zamykania itd a to trwa.
Jeśli chodzi o załatwianie idealnie było by wychodzić z psem po każdej zabawie, po spaniu, jedzeniu itd wtedy najszybciej idzie nauka czystości. Zależy też gdzie mieszkasz - jeśli masz ogródek to bajka, jak w bloku będzie ciężej.
Jak dla mnie łączenie opieki nad małym dzieckiem i nad psem o wielkim potencjale to jazda bez trzymanki, podziwiam że są ludzie którzy się na to decydują.

WLADCZYNI - myślisz, że to aż takie wyzwanie? szczerze mowiac jestes pierwsza osoba, ktora mi w ten sposob odpowiedziala...tzn, ze w ogole odradzasz mi posiadanie ON dlatego, ze mam 2,5 letnie dziecko?

Pytam o to na roznych forach, zdaje sobie sprawe,że nie bedzie to latwe, dlatego szukam doswiadczonych mam, ktore podobną "jazdę" przetrwaly, przy czym jesli się poprzewracały, to powstały:lol: i ...nie załują!
Szukam ich rad i cennych dla mnie uwag.

Mieszkam w domu, mam tu ogrod, po za tym liczę na pomoc 14 letniej corki. Jednak zdecydowaną wiekszośc dnia jestem sama. Klatka mysle, ze jest konieczna, juz sporo sie naczytalam , jak do niej przyzwyczaić psiaka. Jak tylko szczeniol nauczy sie czystasci - to i tak bedzie w calym domu. U mnie zawsze pies byl domownikiem.
Jednak NIGDY nie bylo tak, że bylo male ( w lipcu juz 3letnie) dziecko) i szczeniaczek w domu. To dla mnie też now asytuacjai i niejako ....wyzwanie. Stad prosba o porady skierowana do doswiadczonych mam.

Posted

Jak tylko szczeniol nauczy sie czystasci - to i tak bedzie w calym domu
.
tego nie rozumiem - czy chcesz mieć klatkę jako miejsce gdzie pies zostaje jak Ty wychodzisz, czy chcesz mieć miejsce gdzie pies przebywa żeby nie załatwiał się wszędzie?

Jak masz ogródek to bajka, w dodatku córka starsza pewnie też chce psa i pomoże.

Może wyjaśnie czemu dla mnie to jazda bez trzymanki - dziecko jak dziecko potrzebuje opieki, zabawy, karmienia itd tego samego wymaga szczeniak plus szkolenie to tak jak by mieć bliźniaki albo nawet trojaczki:lol: Ja bym się chyba nie podjeła, albo uciekła z krzykiem po kilku dniach. ;)

Posted

fakt, ja Majkę podrzucałam do babci a z Perką na psie przedszkole,z drugiej strony masz łatwiej bo ogród,my drugie piętro w bloku i pieski nie duże bo grzywki ale uważam że dziecko i szczeniak nie jest niewykonalne,zwłaszcza jak znajdzie się ktoś do pomocy i opracować dobry plan działania:lol:.Wymaga to trochę poświęceń,no i zeby nie skończylo się totalną izolacją psiaka

Posted

No wiec tak:
klatka mialaby byc po to, by szczeniol miał swoje miejsce, swoj azyl i jednoczesnie bezpieczne schronienie, gdy np musze gdzies na godz wyjśc. Bedzie w niej mial swoje legowisko, tam dostanie jeśc, smakolyki, bede go stopniowo do tego przyzwyczajaćNie ma w zadnym wppadku sluzyć do nauki czystosci.
Dopoki nie bedzie jeszcze mogł wychodzic na dwór, lub ja nie bedę mogla z nim ( tylko w specjalnych wypadkach) wyjść, to w lazience bedzie mial na to specjalne miejsce ( bedzie tam rozlozony specjalny wklad ).
Mam nadzieję, że nie będzie to potrzebne - ale lepiej mieć :). Będę się starala wychodzić z sunią najczęściej. Jak nie zdąże i się zdaży - trudno. Posprzatam i tyle. Córka bardzo cieszy się na pieska, obiecala pomagać. Jest bardzo aktywna, ternuje biegi na oreinatcje i juz cieszy się na biegi z psem - ale bedzie musiala troche poczekac aż psiak podrosnie, bo takie dluższe trasy, to chyba jeszcze nie dla niego.

Basia

Posted

lothia napisał(a):
fakt, ja Majkę podrzucałam do babci a z Perką na psie przedszkole,z drugiej strony masz łatwiej bo ogród,my drugie piętro w bloku i pieski nie duże bo grzywki ale uważam że dziecko i szczeniak nie jest niewykonalne,zwłaszcza jak znajdzie się ktoś do pomocy i opracować dobry plan działania:lol:.Wymaga to trochę poświęceń,no i zeby nie skończylo się totalną izolacją psiaka

Lothia - ja tez moge bez problemu synka zostawić pod opieka u babci. Po za tym synek idzie we wrzesniu do przedszkola. Izolacji na pewno nie będzie. bardzo mi zalezy aby sunia pokochala synka, i zeby byli przyjaciółmi. Muszą wiec byc razem :lol:

Posted

Powinno być więc ok:)
Jeszcze jedno pytanie - gotowa na psich adoratorów? ;) Ja doszłam do wniosku że to moja pierwsza i ostatnia suczka, po prostu nigdy więcej.
Od początku możesz z psiakiem wychodzić - zwłaszcza że masz czysty ogródek bez odchodów innych zwierząt.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Powinno być więc ok:)
Jeszcze jedno pytanie - gotowa na psich adoratorów? ;) Ja doszłam do wniosku że to moja pierwsza i ostatnia suczka, po prostu nigdy więcej.
Od początku możesz z psiakiem wychodzić - zwłaszcza że masz czysty ogródek bez odchodów innych zwierząt.

Mialam w przeszlosci i psy i sunie. Przyznam, że cieczka to zawsze był klopot. Ale jak porównam sunie i mojego psa, to jednak sunię górą. Zawsze byly przy mnie, wierne i wpatrzone w swoja pańcię. Pies jak poczuje partnerkę - to juz koniec. Przekonalam się nie raz, bo mój Pucek potrafil dać dyla do suni i nic go nie powstrzymalo. Musowo zachować gatunek i tyle:evil_lol:
Ogródek mam rzeczywiście czysty i jak sunia zrobi kupe, to bedzie od razu sprzatnieta :)
Serdecznie pozdrawiam

Posted

Basiek, przemysl tylko jedno, skoro dziecko idzie od jesieni do przedszkola, to na ogol jest tak, ze tydzien w przedszkolu, 2-3 tygodnie chore w domu. Przynajmniej przez pierwszy rok. I wtedy ciezko jest zostawic kogos z maluchem, a leciec z psem na wybieganie/szkolenie itp.
A pisze z wlasnego doswiadczenia ;)
PS. I sunie uciekaja i psy uciekaja, jak "poczuja wole", pozostaje sterylka, szkolenie, szkolenie i zajecia dzien w dzien, zwlaszcza dla tak nastawionych do wspolpracy z czlowiekiem Onkow.