Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy u naszych psiaków może występować łupież? Jesli tak, jakie są przyczyny?
Moglibyście wypowiedzieć się na ten temat? Poniewaz mam podejrzenie co do mojego psa ;)

Posted

a to są drobne luski?czy jak głaszczesz psa to pozostaje na dłoni "tlusta warstwa",jakby woskowa?
czasem łupież jest problemem psa "brudnego".po wykąpaniu dobrym psim szampone problem znika,suche pomieszczenia tez mogą powodować ten stan,steres także,pasożyty w/na skórze(wtedy przebiega przeważnie z intensywnym świądem).

Posted

to troche wygląda jak kurz(suchy,bialy pyl) więc moze przyda mu się "pranie" po zimie :D poprostu wystepuje intensywniej tylko w jednym miejscu ( na zadzie) dlatego mnie zaciekawilo, tlustej warstwy tez nie ma...

A dobrym szampon...jaki polecasz?

Posted

U nas jest to jednorazowy "wysyp" stresowo-emocjonalny, kiedy pies jedzie dalej do weta ;) Po drodze i tego samego dnia wręcz się z niego sypie, na drugi dzień nie ma śladu.
Może też oznaczać, że psu nie odpowiada karma, którą podajesz, może być na tle alergicznym, jeśli jest w jednym miejscu to może oznaczać zmiany grzybicze albo jakiś inne żyjątka w skórze.

Posted

może byc tak jak mówiła martens-nie chcę ci niczego narzucać-ale bym zrobiła tak(zakładając,że pies ma "tylko"sam łupież,bez świądu)wykapała go w szamponie hexoderm,odczekała 7 dni i zastosowała jakiś prep.na pchły

• 4 months later...
Posted

na drobny łupież dobry jest szampon selenowy dr seidla. jest trochę dziwny w konsystencji i pachnie średnio, ale ja miałam problem z głowy po drugim myciu.