Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a czemu nie czytali najpierw o tej rasie a dopiero pozniej kupili ? Moze wartobylo najpierw poczytac duzo o tej rasie zeby uniknac wiekszych niespodzianek ? bo pozniej moze cos wyskoczyc i co ? pies wyladuje w schronie ?

Posted

[quote name='diabelkowa']a czemu nie czytali najpierw o tej rasie a dopiero pozniej kupili ? Moze wartobylo najpierw poczytac duzo o tej rasie zeby uniknac wiekszych niespodzianek ? bo później moze cos wyskoczyc i co ? pies wyladuje w schronie ?[/quo
Dzięki, to było pewne, że odezwie się sie ktoś z takim tekstem. A przecież nie prosiłam o komentarz na temat wiedzy właścicieli psa o rasie. A może by spojrzeć na to z lepszej strony? Może właśnie sucz uniknęła jak to piszesz schronu. Radzę na przyszłość powstrzymać się i nie mierzyć wszystkich jedną miarką.

Posted

Na wątkach agilitowych pyrki są , i owszem ale to nie o te mi chodzi.Jak się zorientowałam są długowłose i górskie bardzo upraszczając. Ta sunia to należy do tych górskich, w każdym bądź razie teraz to wyglądem przypomina podhalańczyka. A o takich nie moge nic znaleźć.

Posted

[quote name='ostrowska']Na wątkach agilitowych pyrki są , i owszem ale to nie o te mi chodzi.(...) Ta sunia to należy do tych górskich, w każdym bądź razie teraz to wyglądem przypomina podhalańczyka. A o takich nie moge nic znaleźć.
A to przepraszam. Takich owczarkow pirenejskich nie ma ani Rauni ani Magda :evil_lol:
Czy znajomi to aby na pewno pyrka maja? :hmmmm:
Moze mastiffa pirenejskiego, wiesz tych ras jak psow, mozna sie pogubic;)

Albo Pirenejskiego Moutain Doga?

Posted

Może nazwa hodowli z jakiej pochodzi powie coś więcej. Przejrzałam różne zdjęcia pirenejczyków bo powiesz szczerze nie znam tej rasy i nie znalazłam żadnego podobnego do podhalana. No i są 2 odmiany jedna z zarośnieta kufą a druga z kufą o krótkim włosie.

Posted

W takim razie znajomi nie mają owczarka pirenejskiego. Owczarek pirenejski jest najmniejszym z francuskich owczarków - i widać go na przykład w moim avatarze i podpisie. Znajomi kupili albo pirenejskiego psa górskiego (czyli dużego psa pirenejskiego) albo mastifa pirenejskiego - i takie hasła radzę wpisać w wyszukiwarkę, aby znaleźć informacje o tych rasach. Pytaj również na molosach.
Aha - i sugeruję również zmianę tytułu wątku z prawidłowo podaną nazwą rasy - może wtedy odezwą się właściciele tych ras właśnie.

Esej o dużym psie pirenejskim tutaj

Wzorzec mastifa pirenejskiego tutaj

Szczęśliwie owczarka pirenejskiego, przynajmniej na razie, raczej nie da się kupić przypadkiem... uffff.

• 2 years later...
Posted

Owczarki pirenejskie są cudowne, najwspanialsze na świecie, ale nie dla każdego. Trzeba je kochać i rozumieć, i na pewno nie kupować przypadkiem. To pracoholiki, patrzące w oczy, zawsze napalone, pobudliwe, szczekliwe, całuśne.....ech. mam dwa, wiem co mówię. A może niedługo będę miała więcej...
(Oxi ma HD A!! :-))

Posted

O teraz jest super, bo na początku miałam zielone literki na zielonym krajobrazie, tortura dla oczu. Zaraz Was zalinkuję.
Ale się uśmiałam, czytając opis rasy... zwłaszcza z uwag "polskich znawców pyrków". :P

p.s. A ja myślałam, że to będzie Villa Mora przez "V" ;)