Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 736
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no jestem, przepraszam że dopiero teraz ale musiałam zająć się małą no i jej kumplem Rodzynkiem / Dojechała dobrze już po 22, nieco się bała wyjść z kontenerka, i jestem pod wrażeniem jak delikatnie pozwolił jej samej się zdecydować na wyjście Slayn ze strachu było małe siusiu, ale to też chyba wynik długiej drogi potem zastawiona taca z menu do wyboru dla oswojenia i wzmocnienia, dostała do wyboru cielęce kiełbaski, zupkę z amarantusowym poppingiem, biały naturalny twaróg i dwa rodzaje dobrej karmy suchej, drobnej z jagnieciną a druga z wołowiną i ryżem / spałaszowała wszystko ku memu zdziwieniu ale i radości bo taki apetyt tylko dobrze świadczy o jej stanie, idzie ku dobremu! Nie pogardziła drobnym deserkiem w postaci maślanych herbatniczków a potem zwiedziła pokój merdając ogonkiem nieustannie , miała do wyboru dwa ekstra legowiska, ale w końcu złożyłam oba do kupki i umieściłam obok siebie na wersalce, zapowiadała się nader aktywna noc bo sunia była wszystkim zainteresowana, zapoznała się z Promyczkiem i Rodzynkiem oraz dyminowym Foksikiem którego zna eneda, resztę kolesi poznawała rano NIE WARCZAŁA NA ŻADNEGO, widać nie dało się pogodzić radosnego machania ogonkiem, powitalnego obwąchiwania z warczeniem! Ogladała wszystko bardzo dokładnie ale najbardziej zainteresował ja telewizor, w skupieniu ogladała sobie koszmarne wiadomości/ Nie robiłam jej jeszcze żadnych zabiegów pielęgnacyjnych by jej nie stresować , mimo że ochronny bandaż nieco był nasączony krwią Nie nakladałam też kołnierza ochronnego, siedziałam z nią do rana bo nie zmrużyła oka ani na moment, tak podpieszczana i zagłaskiwana nabrała chyba zaufania , już mi się nie pozwoliła zostawić na moment, wędrowała za mną do kuchni czy łazienki, zaskoczyła mnie tylko że nic nie chciała pić/ Nadrobiła to rano, tuż przed porannym poczęstunkiem przed zabiegami; i tu jestem pod wrażeniem pracy waszej kliniki bo mimo strasznych ran, niemal na wylot, wszystko co mogło być zrobione zrobiono i co najważniejsze psinka nie miała żadnego urazu, nie bała się wcale,pozwoliła na wszelkie zabiegi, sama rozkładajac te biedne nożyny/

Zdjęłam bandaż, bardzo dokładnie wacikami z przegotowaną wodą i mydełkiem oliwkowo laurowym przemyłam wszystko dookoła, zastosowałam olejek z drzewa herbacianego na możliwie najszerszym pasie dookoła ran, a potem pokryłam wszystko dokładnie ekstraktem propolisu 10 procentowego w areozolu, potem również dookoła ran wmasowalam bardzo delikatnie i dokładnie , patyczkami do uszu, propolisową, maść, drugą maść o niezwykle istotnych dla leczenia takich okropności z czyrem brzozowym zastosuję wymiennie, przy drugim zabiegu z otrzymana od was maścią /Po zewnętrznej stronie łapki rana jest gorsza, ale przeraża też powstająca tam martwica, oczyściłam delikatnymi, okrężnymi masującymi ruchami watą z mydełkiem te miejsca obumarłej skórki z kępkami sierści, na szczęście obszar nie jest bardzo duży, i zabezpieczyłam olejkiem i ekstraktem propoliu, i znowu wmasowałam maść/ Miałam sunię z martwicą na całym grzbiecie, taka metoda poskutkowała, więc wierze że i tu się uda, dobra dieta kapsułki z La pacho, masaże delikatne napewno pomogą i wkrótce będzie piękna i zdrowa/Jest śliczna i łagodna, pieszczocha nieziemska a to co wyrażają jej oczy to ufność i uwielbienie od pierwszego kontaktu, zadziwia jej bardzo dziwna sierść jakby kocia puszysta i delikatna, wygląda jeszcze lepiej po wyczesaniu wstępnym, które jeszcze udoskonalone nałożoną na grzebyk ligniną zwilżona olejkiem herbacianym zastąpi narazie, bo musi, kąpiel/ NAPEWNO ZNAJDZIE DOMEK BO JEST PRZEUROCZA, NAWET NIE ZAUWAŻA SIĘ BRAKU NÓŻKI!!! Można podawać mój numer kontaktowy, w ogłoszeniach/ nie mam kropki w laptopie, awaria, ani czasu by naprawić aż w Katowicach, więc narazie przepraszam za formę wpisu postaram sie o jakies zdjecia, /narazie może tylko z komórki, Takie zabiegi musze robic conajmniej 3 razy dziennie dla szybszego efektu , a ponieważ są to naturalne antybiotyki nie powinno się nic paprać i gojenie będzie szybsze, trzymam te rany otwarte, bez plastrów i bandazy najlepsza ochrona jest propolis, ma mnóstwo prześciradełek tak że czyściutko i schludnie dojdziemy do sukcesu, narazie poranione miejsca są gorące! opisuję dokladnie co robie bo moze komus sie taka metoda przyda/ Teraz sobie sunia nareszcie śpi, nie wchodzę tam by jej nie obudzić narazie a pilnuje moja siostra

Posted

Tereso dziękujemy serdecznie za tak dokładny,skrupulatny opis pielęgnacji suni.Mała trafiła do wspaniałej,troskliwej,kochającej osoby i napewno jej stan szybko ulegnie znaczącej poprawie.Dziękuję za cudowną opiekę,pozdrawiam i pogłaskania dla malutkiej!

Posted

Dziękujemy Pani Tereniu :loveu::loveu:. Myślę, że trzeba juz Lizunię zacząć ogłaszać, bo pod taką opieką z pewnością już niedugo będzie mogła iść do adopcji:).

Posted

Ja chyba też mam szczęście, że mi się trafiają takie słodziaki i mogę im jakoś pomóc, to przynosi wielką ulgę, zwłaszcza jak się uda/ dzięki za miłe słowa!!! Mała jest bardzo żywa , w nocy śpi na swoich poduchach obok mnie na wersalce , bo muszę pilnować by się za bardzo nie wierciła, a w dzień dla bezpieczeństwa na podłodze obok wersalki,/ jak tu zadbać o bezpieczeństwo jak małe sreberko samo wskakuje na wersalkę bo widać tam się jej bardziej podoba, dlatego jestem uziemiona bo nie mogę jej zostawiać nawet na chwilkę do czasu powrotu siostry/ cieszę się że jest taka żywa bo to dowód powrotu do pełni zdrowia/ rany są ogromnie głebokie, postaram sie za jakies 2, 3 dni użyc środka bardzo radykalnego którym leczyłam okropniaste , wypadające odleżyny/ mała się cudownie poddaje zabiegom, nawet długim/ jest zagłaskiwana i wymiziana , wyściskana od wszystkich i zawsze jej mało !

Posted

Bardzo jestem zadowolona z postępów w leczeniu tych ran, zmienił się kolor na taki jaki nazywam poprostu zdrowszym, nie ma żadnych wycieków, ranki są suche i czyste, nie robią sie zaschnięte strupki na obrzeżach bo zapobiegają temu super maści, nie bandażuję i nie okrywam, za to zabezpieczm naturalnymi antybiotykami no i nareszcie udało mi się dostać w przyzwoitej postaci areozolu balsam Szostakowskiego, to bardzo pomocne na tak głębokie rany/ Sunia jest ogromnie żywa i w pełni zaakceptowała wszelkie moje tortury, staram się to robić jak mogę najdelikatniej i najsterylniej, trzy razy dziennie / Skarb ma ogromny apetyt, do pierwszy raz spotkanych potraw podchodzi z rezerwą ale przekonuje się do dobrości nader szybko, z pozostałymi psiakami koegzystuje w zupełnym spokoju ale denerwuje ją każdy zakus na jej michę i wtedy warczy jak każdy pies / Postaram się jakieś zdjęcia podesłać ale będą to niestety narazie z komórki/ Psie Wolny, spoko niech się martwi Ktosiowa że zmarnowała szansę na to cudo, pies jest idealny, sprawdzę jeszcze jak się zachowa w stosunku do mojej kociej tymczaski /NAJWAŻNIEJSZE ŻE CUDOWNIE SOBIE RADZI BEZ TEJ ŁAPKI, JEJ UROK NAWET NIE BARDZO POZWALA NA TE ŁAPKĘ ZWRACAĆ UWAGĘ !!!! jest ogromnym pieszczochem!
Ważne że martwica chyba opanowana , wszystko na to wskazuje, niemniej jednak aż do czasu pierwszych nowych kudełków masuję wytrwale i wcieram co trzeba, juz te martwiczne cząstki wszystkie odpadły, nowych nie ma !!

Narazie jedyny problem to brak kupki, chyba zastosuję metodę znalezioną na dogo , chyba sugerowaną przez Goldenek!

Posted

Tak, probiotyki koniecznie, bo nie wiem, czy w Kielcach je dostawała.

A jak wygląda sytuacja finansowa Lizuni, czy jeszcze coś zostało na jej koncie? Bo co prawda tymczas u Teresy Borcz bezpłatny, ale trzeba pokryć koszty leków i preparatów, tak się zresztą umawiałam.
Nie możemy z tym zostawić p.Teresy, bo oprócz Lizuni ma jeszcze kilka tymczasów całkowicie na jej utrzymaniu, również wymagających leczenia.

Posted

Ja z bazarku co sie wczoraj zakonczyl mam minimum 450 zł na Lize;) Wiec cosikkolwiek jest:) Ale dopiero za jakich czas uzbieram, bo to skomplikowana akcja bazrkowa jest, wiec gdzies ze 2-3 tyg na pewno zejdzie;(

Posted

divia_gg napisał(a):
Ja z bazarku co sie wczoraj zakonczyl mam minimum 450 zł na Lize;) Wiec cosikkolwiek jest:) Ale dopiero za jakich czas uzbieram, bo to skomplikowana akcja bazrkowa jest, wiec gdzies ze 2-3 tyg na pewno zejdzie;(

super:):) - bo z bazarków pieniażki mogą isć do rozliczenia bez f-ry...natomiast ze STOZu - tylko na f-ry...i tu zaczynałam się martwić! jak wszystko podliczysz to napisz - dopiszę wtedy do rozliczenia na 1 stronie:) Dzięki Divia:):)

Posted

a ja chciałam zapytać co z ogłaszaniem naszej słodziaszki ??:roll:bo jak już można to ją ogłoszę:smile:.Pani Teresa pisała na wątku,że kontakt może być na nią ,to jakby co to tylko jakiś tekścik by się przydał, bo ze mnie w tym względzie to zupełne beztalencie :oops:

Posted

no jest kupeczka, ależ można się z kupalki cieszyć, tymbardziej że jest prawidłowa, właśnie zakończyłam drugi dzisiaj opatrunek, bardzo jestem przejęta i nawet zapomniałam napisać że na kikutku wyrosła piękna , błyszcząca sierść , narazie na ok 2/4 powierzchni, i idzie dalej, daję jej, żołteczka ekologiczne na tę sierść, bo chodzi mi głównie o to martwiczne miejsce/dieta jest naprawdę dobra, chyba to zachamowanie było z przejęcia nowym miejscem wszystko co mam w domu daję suni, bardzo jej posmakował biały twaróg, owoców świeżych narazie nie chce ale chętnie je takie jabłuszka w cieście albo racuchy z jabłkami , to przysmak PROMYKA więc się chętnie załapuje, daje sporo gotowanej marchewki, selera i pietruszki rozgniecionej na papkę widelcem, tak by tego z rosołku nie wybrała jak inne tymczaski i nie ułożyla obok miski/

Mała dostaje probiotyk, bo napewno antybiotyki nieco nadwyrężyły jej florę bakteryjną daję Nutriplant forte z inuliną i witamina C, wzmacniam też i ochraniam dodatkową dawka wit C z soku żurawinowego100%, no i Omegan Nie muszę dawać żadnych odżywek bo ma naprawdę królewskie , naturalne menu i to jej najlepiej służy

Jeśli chodzi o finanse to niezręcznie mi brać na bdt pieniążki na sunię, narazie kupiłam wszelkie potrzebne środki, i dokąd się nie skończą jest ok, to mój wkład w zdrową przyszłość Lizuska ale ponieważ będzie potrzebna następna seria dla tego obrazu rozpaczy, to może wtedy poproszę o pomoc dogo rodzinki, nie będzie to jakiś kolosalny wydatek i zakupie to w miarę możliwości w jednej aptece zielarskiej i dam fakturę/ stosuje leki sprawdzone i szybkie, leczące bez komplikacji i nie dające na nie szans, będzie tak taniej i pewniej/

Suni jak widać to odpowiada, bo bez przerwy się tuli i wita szaleńczo po każdym wejściu do pokoju,co mnie nie cieszy bo wolałabym by mniej się nadwyrężała, Pozostało mi jeszcze wyszorowanie i odkażenie wirkonem kołnierza, abym mogła go spokojnie na dzień zakładać, bo próbuje się drapać, co zresztą też jest objawem dobrym, goi się to i swędzi, w nocy dla jej wygody kołnierz ściagam , bo i tak jestem przy niej bez przerwy

W tekście do ogłoszeń trzeba koniecznie napisać że to zrobili jej ludzie (????)

Posted

Wspaniale,że Lizunia ma tak cudowną,troskliwą i profesjonalną opiekunkę-lepiej trafić nie mogła.Przepraszam za dygresję Tereso,czy znasz może skuteczny sposób na duże modzele u dużego psa/Przygarnęłam go ze schroniska z tym paskudztwem i walczę wszelkimi sposobami ale bez wymiernych efektów.Pozdrawiam serdecznie i mizianko dla kudłatków!