Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[SIZE="6"]

Salsa ma dom!

Potrzebny dt lub ds dla suni ze zdjęcia, 19.02.11 pojechała na sterylizację aborcyjną, to mała suczka ale miała olbrzymie szczenięta i w oczach opadała z sił.To sam szkielet i wielki brzuch.Musiała mieć zabieg, w takim stanie po zabiegu nie może wrócić do schroniska w Sosnowcu. Salsa to suczka z ogromem smutku w oczach. Swoje imię dostała trochę na przekór, aby zaklinać los, bo wierzymy, że już niedługo Salsa odżyje, stanie się radosnym psiakiem – takim, jakim zawsze powinna być. Niestety tułaczka, pobyt w schronisku, wyniszczająca martwa ciąża i w związku z nią ratujący Suni życie zabieg sterylizacji nadszarpnęły siły Salsy.

Sunia przebywa obecnie w domu tymczasowym, gdzie pomału odzyskuje siły. Jest bardzo grzecznym psiakiem. Nie szczeka i nie niszczy zostawiona sama w domu. Jest nauczona zachowania czystości. Grzecznie chodzi na smyczy i bez problemu znosi jazdę w samochodzie.

Salsa jest psem, który potrzebuje troszkę czasu, aby się otworzyć i zaufać ponownie Człowiekowi. Potrzebuje spokojnego Domu. Nie wykazuje żadnych oznak agresji – gdy się boi kładzie się i zastyga w bezruchu. Jest zdecydowanie uległa. Może mieszkać z drugim spokojnym pieskiem, który nie będzie w stosunku do niej natarczywy.

Sunia jest odrobaczona, zaszczepiona na choroby wirusowe i wściekliznę wysterylizowana. Jest pod stałą opieką weterynaryjną. Ostatnie badania krwi świadczą o tym, że jej organizm bardzo szybko się regeneruje i po zakończeniu antybiotykoterapii nie będzie wymagała dalszego leczenia.

Salsa gdy zaufa, to całą sobą i na zawsze. Szukamy odpowiedzialnego Opiekuna, który już nigdy nie zawiedzie jej zaufania.

W ogłoszeniach można podać nr tel 792 101 760

Ma około: 5 lat

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zapisuję wątek suni!
Dom tymczasowy dla niej to nie prośba o komfort tylko o szansę na życie. Po zabiegu będzie w stanie raczej marnym, na dodatek była już mocno wymęczona i wychudzona za dużą ciążą, dając jej dom choćby na okres 2 tygodni uratujesz jej życie!

Ratując jednego psa nie uratujesz całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa...

Posted

info na S-c poszlo, sunia pilnie potrzebuje domku, na razie emis ja wezmie, ale nadal DT lub DS jest pilnie potrzebny.... jej widok z soboty nadal nie chce uciec z mojej glowy

Posted

Tak suczka jest z Sosnowca. Miałam okazję ją wczoraj wyprowadzać, jest bardzo przestraszona, nieufna, nie lubi głaskania, bardzo wychudzona, z boksu nie chciała wyjść na spacer:(. Ma około 5 lat.

Posted

Salsa - tak ją nazwałam - jest już u mnie.

Było 10 szczeniąt, część była martwa. W sumie 2,62kg. Salsa dosyć szybko się wybudziła, potem była pod kroplówką. Wyniki morfologi kiepskie, we wtorek konieczna powtórka badania. Sunia to chodzący szkielet. Przed zabiegiem z tym wielkim brzuchem wyglądała jak zagłodzone afrykańskie dziecko. Teraz to po prostu same kości obciągnięte skórą. Postawiłam jej kenel, wyścieliłam kocykiem, nakryłam od góry, bo taka odsłonięta bała się zasnąć i teraz odsypia bidula. Jutro wrzucę jakieś fotki.

Dzisiejsze koszta:
sterylizacja - 250zł
badania krwi (morfologia dzisiejsza i wtorkowa oraz poziom glukozy) - 45zł
leki po zabiegu (antybiotyki, przeciwbólowe, witaminy) - 26zł
utylizacja - 23zł

Razem 344zł

Bardzo prosimy o pomoc w spłaceniu tego długu. Jeśli ktoś chciałby poratować chociaż złotówką, to bardzo prosimy o wpłaty na
FUNDACJA S.O.S. dla ZWIERZĄT
41-508 Chorzów - Maciejkowice
ul. Antoniów 1
Numer konta bankowego: 93 1560 0013 2367 0569 2079 0001

Z dopiskiem "darowizna dla Salsy"

Posted

Szkoda,ze nikt wczesniej nie zauwazyl jej stanu. Moze wtedy nie byłaby tak bardzo wyniszczona...Jej wystający grzbiet i przerażone oczy pozostaną na długo w mojej pamięci. Trzymamy kciuki żeby doszła do siebie. Ona zasługuje na ciepły i spokojny dom, bo jej nieufnośc wskazuje,że ma za sobą wiele okrutnych doświadczeń.
Fajnie Malina, że zrobiłas jej watek, tzreba ją ogłaszac żeby już nie musiała wracac do schronu...

Posted

U mnie jest na chwilę, bo sytuacja była mega awaryjna, a mam "limit" 1 psa na tymczasie na raz (siedzi u mnie jeszcze Czesio).

Zdjęcia jeszcze z lecznicy z soboty

I z dzisiaj.

Posted

Salsa po zabiegu dobrze dochodzi do siebie. Podałam jej dziś antybiotyk, leki przeciwbólowe, witaminy - na żaden z zastrzyków nic nie powiedziała, przestraszona tylko zastyga w bezruchu. Ubrałam ją w mój sweter, bo mimo, że w domu ciepło, to ona cała się trzęsie :( Jest bardzo wystraszona. Pomachała mi dziś na dzień dobry ogonkiem, podeszła, polizała po rękach, ale cały czas bardzo się boi i bacznie obserwuje każdy ruch. No i śmierdzi przeokrutnie, kąpiel będzie możliwa dopiero jak brzuch się zagoi. Jest koszmarnie wygłodzona. Karmię ją często niewielkimi porcjami, głównie z ręki. Je bardzo łapczywie. Na spacery mimo ogrodzenia wychodzimy na smyczy, bo obawiam się, że puszczona luzem nie podeszłaby. Nie załatwia się w domu. Jak na razie jest bardzo cichutka i bezproblemowa. Dobrze by było, gdyby trafiła do domu z innym psem. Moja Raszka ją co prawda przeraża (adehadowiec do kwadratu) i nawet wczoraj na nią szczeknęła, gdy ta próbowała jej wejść do kenelu, ale z Czesiem się bardzo polubiła - na spacer wychodzimy w trójkę, Salsa trzyma się w pobliżu Czesia. Gdy wczodziliśmy do domu i tupnęłam, żeby śnieg z butów strzepnąć, to bardzo się wystraszyła, zaparła łapami i bała wejść do środka, dopiero jak zobaczyła, że Czesio dziarsko po schodku się wspina i do domu wchodzi, to poszła za nim. Dom z mądrym, zrównoważonym psem byłby dla niej łatwiejszy do aklimatyzacji - tak mi się wydaje.

Posted

Salsa miała dziś powtórzone badania krwi - wszystko jest na dobrej drodze, wyniki są lepsze a brzuszek ładnie się goi. Panna zrobiła dziś koopala z pięknym żwawo pełzającym członem tasiemca :-? Będzie trzeba zrobić akcję antyrobak.

Napisałam tekst do ogłoszeń, taki z opisem jej zachowań, jakie zaobserwowałam. Nie wiem tylko, co z kontaktem - sunia jutro najprawdopodobniej pojedzie do drugiego dt, więc może wstrzymajmy się z ogłoszeniami do tego czasu, żeby podać namiary na osoby, które będą się nią bezpośrednio zajmować.

Napisałam taki tekst:

Salsa to suczka z ogromem smutku w oczach. Swoje imię dostała trochę na przekór, aby zaklinać los, bo wierzymy, że już niedługo Salsa odżyje, stanie się radosnym psiakiem – takim, jakim zawsze powinna być. Niestety tułaczka, pobyt w schronisku, wyniszczająca martwa ciąża i w związku z nią ratujący Suni życie zabieg sterylizacji nadszarpnęły siły Salsy.

Sunia przebywa obecnie w domu tymczasowym, gdzie pomału odzyskuje siły. Jest bardzo grzecznym psiakiem. Nie szczeka i nie niszczy zostawiona sama w domu. Jest nauczona zachowania czystości. Grzecznie chodzi na smyczy i bez problemu znosi jazdę w samochodzie.

Salsa jest psem, który potrzebuje troszkę czasu, aby się otworzyć i zaufać ponownie Człowiekowi. Potrzebuje spokojnego Domu. Nie wykazuje żadnych oznak agresji – gdy się boi kładzie się i zastyga w bezruchu. Jest zdecydowanie uległa. Może mieszkać z drugim spokojnym pieskiem, który nie będzie w stosunku do niej natarczywy.

Sunia jest odrobaczona, zaszczepiona na choroby wirusowe i wściekliznę wysterylizowana. Jest pod stałą opieką weterynaryjną. Ostatnie badania krwi świadczą o tym, że jej organizm bardzo szybko się regeneruje i po zakończeniu antybiotykoterapii nie będzie wymagała dalszego leczenia.

Salsa gdy zaufa, to całą sobą i na zawsze. Szukamy odpowiedzialnego Opiekuna, który już nigdy nie zawiedzie jej zaufania.

Kontakt w sprawie adopcji:

Posted

W ogłoszeniach na szczęście nie dodawałam kontaktu tylko link to tego wątku. A czy nowi właściciele w DT mają internet i są na dogomanii żeby nie kiedy mogli napisać jak tam z Salsą i nie wiem co z tym kontaktem więc może jak da ktoś im linka do wątku Salsy to napiszą kontakt i zaraz zmienię w ogłoszeniach treść i u góry w pierwszym poscie też bo napisałeś o wiele więcej