Jump to content
Dogomania

Spanielkowata Polly (malutka, ok. 10 kg)- już w domku :-)

Recommended Posts

Posted

Polly jest pieskiem w typie spaniela (i na spaniela miała wyrosnąć, ale nie udało się :roll:) z tym że jest znacznie mniejsza. Może ważyć ok. 10 kg. Suczka ma mniej więcej 1,5 roku, także jest młodziutka.

Polly niestety u obecnych właścicieli jest trzymana uwiązna na smyczy w przedpokoju. Nikt się nią nie zajmuje, chyba nawet na spacery rzadko chodzi. Kiedy wzięliśmy ją na chwilę na dwór to dostała takiej korby, jakby w te pięć minut próbowała wyrzucić z siebie całą nagromadzoną energię. Na spacer poszła z nami chętnie, ale przy próbie pogłaskaia jej tak się kuliła, jakbym miała jej nie wiadomo co zrobić. Była przerażona dotykiem, chciała się odsunąć i schować. Bardzo przykro było na to patrzeć...:(

Podejrzewam, że Polly nic nie umie, bo nikt nie poświęca jej nawet minimum czasu. Całymi dniami wisi uwiązana na tej krótkiej smyczy i nudzi się.

Właściciele i tak jej nie chcą, więc jeśli w ciągu najbliższych dni nie zabierzemy jej to Polly prawdopodobnie trafi do schroniska, a to będzie dla niej ogromny stres.

Nie mamy kasy na umieszczenie kolejnego psa w hoteliku czy płatnym DT, więc bez deklaracji nie podejmiemy się tego.

Bardzo prosmy o pomoc dla tej ślicznej suczki...

tel. 664 332 220 begin_of_the_skype_highlighting 664 332 220 end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting 664 332 220 begin_of_the_skype_highlighting 664 332 220 end_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting
mail fundacja@fioletowypies.pl

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Madziek napisał(a):
Dzięki Asia.

Suńka wychowywała się z 8letnią obecnie dziewczynką. Właściciele też twierdzą, że jak najbardziej może być z dziećmi.

To bardzo dobra informacja, szanse na domek znacznie się zwiększają. :p

Posted

We wtorek zabraliśmy Polly od dotychczasowych właścicieli i umieściliśmy w domu tymczasowym.
Polly jest kochaną, łagodną i pogodną suczką. W nowym domu bardzo jej się spodobało, od razu znalazła wspólny język z małą 7letnią Madzią. Nie miała problemu z zadomowieniem się.
Niestety, Polly jest niczego nie nauczona. Załatwia się w domu, i to bardzo często. Wie, że na spacerze robi się siusiu i kupkę, ale nie wie, że w domu się tego nie robi. Nie potrafi zostawać sama w domu, bo niszczy.
Nie potrafi ładnie chodzić na smyczy, chociaż akurat to jest mniejszy problem.
Polly trzeba wszystkiego nauczyć jak małego szczeniaka.
Poza tym jest bardzo żywiołowa i aktywna, więc trzeba jej naprawdę poświęcić czas, aby mogła się wybiegać.

Ponieważ ten tymczas to nasz nowy DT, niedoświadczony i na pewno nie przygotowany na takie "atrakcje" to musimy Polly znaleźć inne miejsce. Problem w tym, że musi się to stać najpóźniej w sobotę. Jeśli nic nie znajdziemy, to czeka ją schronisko.... a to będzie dla niej koszmar.

Nie wiem co robić... :(

Posted

witaj greatmadwomen :)
zainteresowani pewnie się znajdą, bo Polly jest śliczna. Problem w tym, że jestem pewna, że ona wróci z adopcji, bo jest psem problematycznym. Kto wytrzyma z psem, który leje w domu? kto wybaczy jej zjedzone pod nieobecność drzwi albo ściany? Ona potrzebuje kogoś doświadczonego kto nauczy jej bardzo podstawowych zachowań

Posted

No właśnie i tu jest problem. nauka psa wymaga niesamowitej konsekwencji. Mój TZ, jak uczył naszego Kada, to czasami myślałam, że się przewalę...Bo ja to taka doopa jestem i na wszystko mu pozwalałam. Ale dzięki jego konsekwencji mamy teraz rewelacyjnego psiaka. Zachowuje czystość, sam bez problemu zostaje w domu, nie niszczy(już:)) Wie, że jak w laptopie zapodawana jest muzyka, tzn. że my wychodzimy, ale On nie i spokojnie idzie się legnąć...na łóżko;)

Posted

Śliczna rudzinka. Mogę zadeklarować 2 0 zł miesięcznie na małą. Kto jeszcze pójdzie w moje ślady? I dokąd ją wysłać? Mozę do Zuzia M?

Posted

Kurczę, a może ludzie by ją jeszcze trochę przetrzymali? Czy gdzieś wyjeżdżają na dłużej w sobotę i dlatego boją się ją zostawić samą?

Myślę, że dobrym rozwiązaniem dla Polly byłaby klatka (przynajmniej na początek), w której byłaby zamykana, gdy zostaje sama w domu. Sunia jest przyzwyczajona do małej przestrzeni (w końcu siedziała uwiązana całymi dniami na krótkiej smyczy), więc nie powinno to być dla niej nic strasznego.

No i trzeba postępować z nią jak ze szczeniakiem, wyprowadzanie po jedzeniu, spaniu, po zabawie. Wtedy rzadziej będzie załatwiać się w domu.

Czy Polly ma jakieś ogłoszenia?
Zrobię jej zaraz Allegro i Gumtree. ;)

EDIT:
Allegro:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1478999786
I Gumtree:
http://wroclaw.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-1-5-roczna-suczka-Polly-jak-cocker-spaniel-Pilnie-nowy-dom-W0QQAdIdZ263046053

Posted

Jezeli potrzebne schronienie od zaraz, to moge zapytac sie Gabi, ktora ma hotelik w Zarach. Tam sa ocieplane boksy. Zaplace za hotelowanie suczki ( moge placic tylko za miejsce u Gabi, bo taka mam umowe ).
Zdejmijcie malej kolczatke z szyji.

Posted

Dziękuję, że się pojawiłyście.

Niestety, nie ma szans, żeby rodzina, u której jest teraz przetrzymała ją dłużej. W sobotni wieczór ma ich nie być w domu, dlatego taka data. Ale to by i tak dużo nie zmieniło, bo pani od poniedziałku idzie do pracy po przerwie ferii zimowych, i nie będzie nikogo w domu po 8 godzin. Zamknąć małą w klatce na 8 godzin nie jest dobrym pomysłem.

Przez ostatnie dni Polly naprawdę często wychodziła na dwór, ale mimo to wczoraj załatwiała się w domu co godzinę, dwie. Zrobimy jeszcze na wszelki wypadek badanie moczu, ale jednak wygląda to na problem behawioralny.

Polly ma allegro od nas też. Jest śliczna i młoda, znalezienie jej domu nie potrwa długo, ale z takimi problemami będzie wracać z adopcji...

li1 napisał(a):
Jezeli potrzebne schronienie od zaraz, to moge zapytac sie Gabi, ktora ma hotelik w Zarach. Tam sa ocieplane boksy. Zaplace za hotelowanie suczki ( moge placic tylko za miejsce u Gabi, bo taka mam umowe ).
Zdejmijcie malej kolczatke z szyji.

li1 czy to jest zaufany hotelik? spytaj się bardzo proszę czy znajdzie się miejsce dla niej. Czy będzie tam możliwość nauczenia jej czystości i zostawania samej? i sterylizacji na miejscu? bo mała za około 1,5 tygodnia mogłaby być sterylizowana.
Naprawdę potrzebowalibyśmy pomocy w opłacaniu hoteliku, bo nie mamy już pieniędzy na utrzymanie kolejnego psa.
Kolczatka już dawno zdjęta :)

Posted

Hotelik ? Boks dla suczki z problemami behawioralnymi ? To nie lepsze DT u Elmiry ? Naszą Gackę wyprowadziła ze stresowego lania po chałupie ...

Posted

Szukalam wczoraj psa potrzebujacego schronienia od zaraz i przebywajacego niedaleko Zar. Znalazlam Polly i zaproponowalam miejsce u Gabi, ktora znam osobiscie od kilku lat. Zwolnil sie wlasnie kojec, w ktorym mialam psa i moge w to miejsce wziac nastepnego i partycypowac w jego utrzymaniu. Gabi jest doswiadczona trenerka/opiekunka psow. Poprosze, by weszla na watek i zobaczyla czy moze pomoc Polly a Wy powiecie, czy miejsce u Gabi odpowiada Wam.

Watek hoteliku Gabi na forum jamora
http://jamor.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=5

Posted

Kurczę, ale jak mała ma się nauczyć czystości w domu będąc w kojcu? Dla niej trzeba domowego tymczasu, ale niech się Madziek wypowie w tej kwestii.
Gdzie takie malutkie piku piku do kojca?:placz:

Posted

li1 napisał(a):
Nie ma sprawy, szukam wobec tego innej bidy.

Ja wyraziłam tylko swoje zdanie...mam do tego pełne prawo...

A tak jak napisałam, niech się wypowie Madziek, bo ja tu żadnej decyzji nie podejmuję.

Posted

Polly jest bezpieczna :) wzięła ją do siebie tymczasowo trenerka psów tutaj w Opolu. Także Polly przejdzie trening nie siusiania w domu i zostawania samej :) Póki co od kilku godzin jest ju*ż w nowym DT i do tej pory nie było siku.
Polly ma do towarzystwa psią koleżankę.
Ufff udało się, teraz możemy spokojnie szukać domu :)

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc :)