Asior Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 :( oststnio coraz więcej tego typu spraw w Krakowie :( Quote
Paulina_mickey Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Witam! U nas w Tarnobrzegu akcja dlaej trwa:cool3: Dziś odebrałam listy z naszej szkoły, podpisało sie TYLKO 80 osób :/ Może uda mi sie jeszcze dorwać kilku nauczycieli który zechcą złóżyć podpis... A dobra wadomość jest taka że podpisy zgodzili sie złóżyć nawet pracownicy sądu :D Ostateczna ilośc podpisów z tarnobrzega będzie znana dopiero pod koniec akcji bo wiele przedsiebiorstw zatrzymało listy do momentu aż wszyscy pracownicy sie podpiszą:evil_lol: Quote
Asior Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 nooo swoja drogą ciekawa jestem strasznie ile już jest w sumie zebranych podpisów na Polskę....ale to chyba na razie nie mozliwe do ustalenia, dopóki wszyscy nie wyślą swoich list Quote
Anashar Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Medar - dzięki za linka. Takie informacje rzeczywiście podbudowują na duchu :) Quote
czarok Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Po zakończeniu akcji będą wystawiane przez Fundację Emir podziękowania zarówno dla koordynatorów, ich pomocników, jak i sponsorów. Koordynatorzy są proszeni o sporządzenie list wolontariuszy i sponsorów na swoim terenie. Quote
Pluciarz Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Krótki raport z Olsztyna. Na dzień dziesiejszy ze zbiórek ulicznych mamy uzbierane ważnych podpisów 2.893 (ale nie wszystkie listy jeszcze do mnie dotarły), a wszystkich podpisów (dodaćw miejscu PESEL podany adres zamieszkania ) - 3.128. Mam cichutką nadzieję, że te z adresami też mogą się liczyć. Nie zbieraliśmy jeszcze list pozostawionych w lecznicach itd... Od jutra atakujemy Uniwersytet, zaczynamy od weterynarii i bioinżynierii zwierząt. Na weterynarii panowie profesorowie już się podpisali i pozwolą wejść tuż przed wykładami. Pozdrawiam.;) Quote
julita104 Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 [quote name='czarok']Po zakończeniu akcji będą wystawiane przez Fundację Emir podziękowania zarówno dla koordynatorów, ich pomocników, jak i sponsorów. Koordynatorzy są proszeni o sporządzenie list wolontariuszy i sponsorów na swoim terenie. firmy u nas w łodzi tote które zgłozone zostały jako miejsca gdzie mozna składać podpisy. Jeszcze prosiłam o podziekowania, dokładne dane dałam do Emir. Z wolontariuszami to gorsza sprawa - chodzi o wszystkie osoby pomagajace?? Jesli chodzi o tych najbardziej czynnych to zadnen problem, ale czesc osob mam zapisanych w telefonie np pod nazwa szkoły albo sklepu. Na poczatku odbierałam kilkadziesiąt telefonow dziennie, kilkadziesiat maili i pw. Zeby sie dobrze zorganizowac i nie pogubic wprowadzilam taki system zapisywania :P Nie wpominajac o tym ze czesc osob nadal funkcjonuje dla mnie jako np dogomaniacki chicken. Bo jak powiem chicken to kazdy wie o kim mowie, a jak kasia, marysia, basia, ania to nie koniecznie :-) To mam dawac tak jak wiem czy sie dowiadywac o dane? :-) Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 A ja może trochę namieszam znów, ale moim zdaniem SZKODA ŚRODKÓW i WYSIŁKÓW na sporządzanie dziesiątków podziękowań. Mam nadzieję, że nikt z nas nie robi tego dla poklasku. Więc trochę wydaje mi się to niepotrzebne, zwłaszcza że znów dojdą koszty wysyłki podziękowań itd. Quote
puli Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 5 znaczków,to kilo karmy,albo tabletka na odrobaczenie....... Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 no właśnie... a dodajmy jeszcze koszty drukowania, papieru itd w sytuacji, gdy tyle bied mamy na PwP to trochę wydaje mi się nie na miejscu Quote
medar Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Dla mnie, jak zapewne i dla wielu żadne podziękowania nie są potrzebne. Taki komunikat powstał po poście Umok: "a ja mam pytanie czy daloby sie zrobic w Fundacji Emir taki szablon z podziekowaniami dla wolontariuszy ktorzy brali udzial w akcji i kazdy koordynator by podpisywal swoim wolontariuszom taki druk ? bo czasem takie rzeczy sie przydaja przy szukaniu pracy albo tego typu sprawach? Od razu mowie,ze robie to dla siebie i dla poprawy sytuacji w kraju ale milo by bylo miec takie podziekowanie." Dla sponsorów wystawimy. Proponuję aby takie podziekowania dla koordynatorów lub ich pomocników wystawiać tylko na ich prośbę. Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 A ja nadal na posta UMOK odpowiadam, że może jednak warto z tego zrezygnować? Byłoby może i miło, ale chyba jeszcze milej byłoby spożytkować ew. środki przeznaczane na podziękowania na lepszy cel? Quote
Pluciarz Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Ja uważam, ale to tylko moje skromne zdanie, że podziękowania się należą zarówno sponsorom i ważnym osobom wspierającym akcję (u nas to np. drukarnia, która za darmo wydrukowała plakaty, stowarzyszenie, któro udostępniło nam na całą akcję zabytkowy wagon tramwajowy w najlepszym punkcie miasta, MPK gdzie w autobusach jeżdża nasze plakaty, prezydent miasta, dyrektor Urzędu Wojewódzkiego, rektor Uniwersytetu itd...), jak i wolontariuszom poświęcającym czas i niejednokrotnie finanse (kserowanie, paliwo do samochodu itp...). Znaczki to koszt niewielki (możemy je zresztą przesłać wraz z listami osób i firm, którym chcemy podziękować, a warto sobie zostawić otwarte furtki na przyszłość (inicjatywa obywatelska, inne działania w obronie zwierząt).:roll: Pozdrawiam z Olsztyna. Quote
boksiedwa Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 A może po zakończeniu akcji poprosić Polsat żeby wspomnieli w Interwencji o przebiegu akcji i za ich pośrednictwem podziękować sponsorom? Ela & Krzyś ma rację, że szkoda kasy, papieru, tonera bo kas może byc potrzebna na inną akcję pomocy zwierzakom W moim odczuciu dla osób, które się zaangażowały w sprawę takie podziekowania nie są potrzebne. Nikt nie robi chyba tego dla podziękowań i splendoru, tylko dla dobra zwierząt? Ja sama nie mam zbyt duzo możliwości pomocy, pilnuję w kilku punktach zbierania podpisów i nie uważam żeby to było coś wielkiego za co ktoś inny ma mi dziękować i wynosić pod niebiosa :) Pomagam na miarę możliwości i każdy na moim miejscu zrobił by to samo. Quote
Agata Balu Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Ela_and_Krzys napisał(a):A ja nadal na posta UMOK odpowiadam, że może jednak warto z tego zrezygnować? Byłoby może i miło, ale chyba jeszcze milej byłoby spożytkować ew. środki przeznaczane na podziękowania na lepszy cel? Jestem tego samego zdania. Quote
Pluciarz Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 A może dałoby się to zrobić bez kosztów? Np. został by tu zamieszczony wzór podziękowań z logo Fundacji EMIR i w podpisie koordynator, a osoby czy firmy wpiszemy sami i się podpiszemy. Co na to EMIR ? :roll: Quote
puli Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Rozumiem,że np.przy poszukiwaniu pracy, potwierdzenie udziału w wolontariacie może się przydać.Takie osoby (jeżeli zechcą) powinny papierek od Emir dostać. Sponsorom też się należy jakiś odzew,tym bardziej,że faktycznie jeszcze nie raz się mogą przydać. Jak firma sobie powiesi w widocznym miejscu dyplom "przyjaciela zwierząt",to postrzegana będzie lepiej i chętniej się włączy w inne akcje. Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Ale podoba mi się pomysł Pluciarza, żeby zrobić to bez kosztów :) Albo starać się je minimalizować. Ale nie dziękujmy absolutnie wszystkim :) tylko sponsorom, instytucjom. Jeśli jakiś wolontariusz potrzebować będzie zaświadczenia od Emir to może wysłać do Fundacji zwrotną kopertę ze znaczkiem. Quote
julita104 Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Pluciarz napisał(a):Ja uważam, ale to tylko moje skromne zdanie, że podziękowania się należą zarówno sponsorom i ważnym osobom wspierającym akcję ja wybralam 5 (słownie pięć!) firm ktorym chce podziekowac - lecznica, drukarnia za darmowy druk itp. I pisalam o tym do Emira, mam te podziekowania obiecane. Ale jesli bedzie jakis szablon - tym lepiej wydrukuje sama, zaniose, podziekuje i bez fatygowania innych sie obejdzie! Mysle ze zarowno ja jak i moi nieocenieni wolontariusze nie potrzebujemy podziekowan, kazdy robił to za friko - to było jasne od poczatku, a nie dla pochwałi dyplomow. zyjemy w swiecie psow - kazdy z nas wie jak mozna lepiej ta kaske spozytkowac, a papier, druk, wysyłka to duzo pieniazkow. Lpeijejkupic jakiejs bidzie jedzonko czy karme. Jak Emir na koniec akcji powie ze kazdemu dziekuje to sobie chetni moga wydrukowac i nad łózkiem powiesic jesli maja taka potrzebe :evil_lol: Quote
Anashar Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Sam nie wiem. Mi podziękowanie nie potrzebne, ale młodszym by się przydało(np. punkty do liceum) No i wiadomo, że inaczej na takich z pewnym stażęm później patrzą. A wysyłać nie trzeba do każdego z osobna - starczy przesłać wszystko do koordynatora który osobiście podziękowania rozniesie. Wtedy jedna przesyłka na jedno miasto. A co do funduszy - mój pomysł jest taki. EMIR roześle podziękowania do wolontariuszy, firm etc wymienionych przez koordynatorów. Ale żeby nie było, żę marnujemy pieniądze - niech każdy z nas wpłaci 5-10zł na jakiegoś psiaka, lub zaniesie karmę do schroniska. Niech każdy z nas się do tego zobowiąże. Wtedy nikt nic nie straci, a psiaki zyskają :) Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Maciek, koszty wysyłki plakatów i ulotek to ponad 2 tys zlotych a tylko do koordynatorow. Ludzie nie badzmy tacy interesowni. Ja nie zmienie zdania ze to zmarnowane pieniadze. Quote
Perfi Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 ja napisalam pm do Emir z prosba o dyplom dla niepelnosprawnego chlopca i jego siostry. naprawde bardzo pomogli! efekty ich pracy przekarze pod koniec miesiaca Anasharowi. mysle ze dobrym pomyslem byloby stworznie szablonu i drukowanie na wlasna reke... ale z kolei takie cos moza powielac bez konca... a noz sie dostanie w niepowolanie rece? w sieci to roznie bywa... np ktos bedzie chcial sobie nabic wspomniane punkty do liceum za udzial w akcji... Quote
Ela_and_Krzys Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 To może prościej niż zabawa w dyplomy zamieścić na stronie Emir oficjalną, nie wiem - z pieczęcią - listę wolontariuszy? Na papierze firmowym fundacji? Kto zechce do liceum itd. to sobie wydrukuje i zaniesie. DYPLOMY to naprawdę duży koszt :((( A na PwP takie dziury :( Quote
Perfi Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Ela_and_Krzys napisał(a):Maciek, koszty wysyłki plakatów i ulotek to ponad 2 tys zlotych a tylko do koordynatorow. Ludzie nie badzmy tacy interesowni. Ja nie zmienie zdania ze to zmarnowane pieniadze. zgadzam sie. ale kiedy sie dowiedzialam na poczatku o zbieraniu danych wyslalam sms do matki dzieci o ktorych wyzej wspomnialam z prosba o dane i teraz jestem w troche glupiej sytuacji :( chetnie wydrukowalabym na wlasny koszt jesli by byla taka mozliwosc. a ja wiem ze postapilam zgodnie z wlasnym sumieniem, jestem wobec siebie uczciwa i to mi wystarczy :) Quote
Anashar Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Ela - wysyłka plakatów droga bo kurierem - no i waga też robi swoje. Więc wtedy jedna przesyłka - to było okoo 30-50zł w zaleznosci właśnie od wagi. A podziękowania można wysłać zwykłym listem - a to nie są duże koszty. Owszem, na pwp sądziury. Dlatego mówie, żeby każdy z nas zaoferował jakąkolwiek pomoc dla nich. Quote
Recommended Posts