Agata Balu Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Asior napisał(a):Agatko, ale powiedz mi po co w sumie my zbieramy w necie te podpisy skoro fizycznie one właściwie nie maja żadnego znaczenia (prawnego) Fizycznie i podpisy na papierze pod petycją nie mają znaczenia. Po wysłaniu petycji otrzymuje się obowiązkowo odpowiedź od adresata ale nie ma on żadnego obowiązku zastosować sie do postulatów w nim zawartych. Może naprzykład odpowiedzieć: "wasze postulaty sa słuszne i zajmiemy się tym w najbliższym czasie" ..... i nic nie zrobić. Natomiast autorzy petycji mogą mogą na adresata naciskać przypominając mu co jakiś czas, że coś obiecał. Petycje elektroniczna ma o tyle mniejszą wagę, że nie jest w pełni sprawdzalna (głównie idzie o wiek petentów), ale ilość podpisów pod nią znacznie podnosi rangę petycji papierowej - jeżeli wręczone są obie naraz. Wytłumaczyłam :-) ? Quote
Paulina_mickey Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Ja dostałam informacje że akcja kończy sie 10 października i tak też podałam w Urzędzie Miasta bo tego wymagali... Quote
Agata Balu Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Paulina_mickey napisał(a):Ja dostałam informacje że akcja kończy sie 10 października i tak też podałam w Urzędzie Miasta bo tego wymagali... Paulino, akcja publicznego (czyli ulicznego) zbierania podpisów i publicznego rozwieszania ulotek kończy się w terminie jaki ustaliliście z UM w poszczególnych miastach. Ale nikt Ci nie może zabronić zbierania podpisów na prywatnym terenie za zgoda jego właściciela!! Quote
czarok Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października :lol: . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów. Quote
Anashar Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Takie króciutkie podsumowanie weekendu: Wczoraj na rynku, było miło. Ludzie sami podchodzili się podpisywać :razz: Zebraliśmy koło 100 podpisów, byliśmy w cztery osoby i trzy psiaki ;) A więc byliśmy dzisiaj na rynku. Ja i Puli. Niestety poszło dużo gorzej niż wczoraj, i gdyby nie to, że zaczepiliśmy drużyne harcerską (każdy podpisał, a jak ktoś nie chciał reszta go do tego zmusiła :evil_lol: ) i w końcu wszyscy się podpisali. Zebraliśmy okolo 35 podpisów - nie dużo ale zawsze coś. Na AWF poszło im troszkę lepiej - grupa zebrała około 50 podpisów. Quote
Asior Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 [quote name='Agata Balu']Fizycznie i podpisy na papierze pod petycją nie mają znaczenia. Po wysłaniu petycji otrzymuje się obowiązkowo odpowiedź od adresata ale nie ma on żadnego obowiązku zastosować sie do postulatów w nim zawartych. Może naprzykład odpowiedzieć: "wasze postulaty sa słuszne i zajmiemy się tym w najbliższym czasie" ..... i nic nie zrobić. Natomiast autorzy petycji mogą mogą na adresata naciskać przypominając mu co jakiś czas, że coś obiecał. Petycje elektroniczna ma o tyle mniejszą wagę, że nie jest w pełni sprawdzalna (głównie idzie o wiek petentów), ale ilość podpisów pod nią znacznie podnosi rangę petycji papierowej - jeżeli wręczone są obie naraz. Wytłumaczyłam :-) ? TAK dziękuję :) [quote name='czarok']Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października :lol: . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów. nooo to świetnie Czarok, bo własnie na uczelniach najwięcej podpisów można zebrać :) Quote
Ela_and_Krzys Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Anashar napisał(a):Takie króciutkie podsumowanie weekendu: Wczoraj na rynku, było miło. Ludzie sami podchodzili się podpisywać :razz: Zebraliśmy koło 100 podpisów, byliśmy w cztery osoby i trzy psiaki ;) A więc byliśmy dzisiaj na rynku. Ja i Puli. Niestety poszło dużo gorzej niż wczoraj, i gdyby nie to, że zaczepiliśmy drużyne harcerską (każdy podpisał, a jak ktoś nie chciał reszta go do tego zmusiła :evil_lol: ) i w końcu wszyscy się podpisali. Zebraliśmy okolo 35 podpisów - nie dużo ale zawsze coś. Na AWF poszło im troszkę lepiej - grupa zebrała około 50 podpisów. Grupa na AWF to głownie ja (Ela) i Kiwi oraz nasze boskie 4 psy :) Gdyby było nas więcej, można było zebrać więcej podpisów - ludzie raczej chętnie podpisywali, parę osób nam odmówiło tylko, ale bez głupich tekstów raczej. Quote
syla00 Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 W Wodzisławiu bez rewelacji, ale to też malutkie miasteczko. Dzięki informacji w radiu było pare osób, które przyszły specjalnie złożyć podpis pod petycją. Generalnie większość ludzi była za, ale nie mieli numeru pesel. Najmniej przychylni okazali się ludzie wracający z kościoła:shake: Razem z wolontariuszką z Żor i jej dzielnym psiakiem Zuzą zebrałyśmy około 70 podpisów. Quote
Ela_and_Krzys Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 My zbierałyśmy podpisy w parku gdzie też nie wszyscy mieli pesel. Proponowałyśmy, żeby się podpisali a PESEL przysłali mailem albo SMS-em. Działało! Quote
Anashar Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 Ja też podawałem numer tel. ale nikt jeszcze sms'a nie przysłał :( Quote
Iza i Fidel Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 U nas cieniutko,ale powoli do przodu. Moj TZ nie moze mi pomoc w domu,bo ma duzo swojej pracy. Mam wiec dzieciaki,prace i dom na swojej tylko glowie. Dlatego akcja z deczka kuleje. No,ale mam jeszcze ludzi,ktorzy pomagaja . Zobaczcie nasze fotki: To moje plecy ja z corka podczas zbierania podpisow na imprezie sportowej w Złotoryi: niezmordowana nasza wolontariuszka,Natalia w trakcie odwiedzania ludzi w domach (pani na zdjeciu zgodzila sie na opublikowanie zdjecia): Magda od Medora na akcji w hali sportowej: Quote
Moskva Posted September 24, 2006 Posted September 24, 2006 WOW, widze, że Złotoryja szaleje. Gratulacje. U nas też powoli do przodu mimo małych zdrowotnych przeciwności i małego rozczarowania na wystawie. Kilka nieletnich dziewczyn obiecało zebrać podpisy wśród swoich krewnych i znajomych, poproszą rodziców by ci poprosili współpracowników i mam nadzieje, że troche podpisów sie z tego uzbiera. Te osoby prawdopodobnie same wyślą karty z podpisami do fundacji, reszte podpisów po zakończeniu akcji zbiore, zapakuje i wyśle ja. Quote
Pluciarz Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 Sobota, niedziela w Olsztynie akcja udana - ok. 900 podpisów. Dziękuję wolontariuszom za zaangażowanie. Rafał nawet nie czekał na wyniki egzaminu, który w sobote rano zdawał. O innych napiszę później, spieszę się. Nasze plakaty dalej "jeżdżą" w MPK. Dzisiaj w naszym "punkcie dowodzenia" mamy telewizję. Opracowywujemy też strategię zbierania podpisów od studentów ( w Olsztynie to grupa ok. 17 000 osób). Pozdrowienia dla wszystkich zaangażowanych w akcję, każdy podpis się liczy, a im nas wolontariuszy więcej, tym nasz głos dociera dalej.:lol: :lol: Quote
Paulina_mickey Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 witam! Zdaje relacjie z akcji w tarnobrzegu:cool3: Dziś byliśmy w gazecie obiecali napisac o nas, byliśmy w hospicjum, tam ludzie sie chętnie podpisywali.Pani prezes Poczty Polskiej tez zgodzila sie zebrac podpisy wśród swoich podwladnych,oraz prezesi PUK'u i PGK. Wszędzie przyjmowali nas bez żadnych oporów:lol: . Planujemy uderzyc jeszcze na policje do sanepidu do szpitala, przychodni (jedna nam niestety odmówiła:mad: ) no i rzecz jasna do szkół i sklepów. Postaramy sie jeszcze oglosic w radiu i innych gazetach!!! Quote
kolcia Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 Chciałabym się dowiedzieć, czy akcja zbierania podpisów będzie dalej prowadzona? Bo chętnie pomogę. Miasteczko niewielkie, ale zawsze coś.:) Quote
medar Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 [quote name='kolcia']Chciałabym się dowiedzieć, czy akcja zbierania podpisów będzie dalej prowadzona? Bo chętnie pomogę. Miasteczko niewielkie, ale zawsze coś.:) Serdecznie witam w naszym gronie, to Twój pierwszy post więc napiszę tylko: bardzo proszę zagladać do wątku informacyjnego.:eviltong: "Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów" Quote
Caffe Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 Gdansk- bez rewelacji. W ciagu całego weekendu ok 120 podpisów, z tego 100 wymiałczanych przeze mnie. Dziewczyny nie mogą, nie chcą lub nie chce im się. W Trójmieście raczej stawiamy na punkty jak sklepy czy wet w których można składac podpisy- tak łatwiej zoorganizowac. Dobra wiadomość- Nowy Dwór Gdański chce pomóc! Niedługo nasze petycje znajdą sie w sklepach "Żana" w całej Polsce ;] Mam też dwie nowe osoby. My się dopiero rozkrecamy. Gratuluję wszystkim sukcesów podczas weekendu! Pozdrawiam; Natalia PS. nawet nie wiecie jak się cieszę z przedłuzenia terminu! Quote
medar Posted September 25, 2006 Posted September 25, 2006 Szkoła nr 10 im. Arkadego Fiedlera z Poznania - dzieci oddały wypełnione listy, na których znajduje się 691 podpisów. Zapowiedziały że będą też następne. Takich wiadomości nam trzeba. JESTEŚCIE KOCHANE , GRATULUJEMY WYNIKU !!! Quote
aniolek_74 Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 A Akcji na śląsku pisał Goniec, dzisiaj Dziennik Zachodni :) A do południa ma przyjechać kablówka :) Mamy już trochę podpisów :) Niestety w porónaniu z Wami malutko, bo tylko jakieś 600 :( Ale jest jeszcze czas , na pewno będzie więcej :) Quote
emir Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 Aniołku - 600 to nie malutko tylko całkiem sporo i tylko 400 brakuje do pierwszego tysiąca; pozdrawiam i gratuluję determinacji ; akcja już teraz przerosła oczekiwania nie tylko nas ale i ludzi postronnych. Pozdrawiam i gratuluję EMIR Quote
medar Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 Pamiętajcie że 4 Października jest Św. Franciszka z Asyżu - Patrona zwierząt . Quote
puli Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 Dziś zadano mi pytanie podczas zbierania podpisów: Jak to jest,ze organizacja,która "patronuje" akcji zbierania podpisów pod petycją, nie ma żadnej informacji na ten temat na swojej stronie internetowej? Quote
Agata Balu Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 [quote name='puli']Dziś zadano mi pytanie podczas zbierania podpisów: Jak to jest,ze organizacja,która "patronuje" akcji zbierania podpisów pod petycją, nie ma żadnej informacji na ten temat na swojej stronie internetowej? Rzeczywiście na plakatach i ulotkach przegapiono podać link do strony fundacji .... i nikt tego nie zauwazył. Ale, jeżeli pytająca osoba ma dostep do Internetu (a chyba ma skoro pytała) to wystarczy w googlach napisać "fundacja emir" i link do strony wyskakuje na pierwszym miejscu :-) Quote
puli Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 Agata Balu napisał(a):Rzeczywiście na plakatach i ulotkach przegapiono podać link do strony fundacji .... i nikt tego nie zauwazył. Ale, jeżeli pytająca osoba ma dostep do Internetu (a chyba ma skoro pytała) to wystarczy w googlach napisać "fundacja emir" i link do strony wyskakuje na pierwszym miejscu :-) Tylko,ze na stronie EMIR nie ma ani słowa n/t akcji..... Quote
emir Posted September 26, 2006 Posted September 26, 2006 informacja zostanie zamieszczona na naszej stronie, jak tylko wróci z urlopu nasz informatyk EMIR Quote
Recommended Posts