Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Asior napisał(a):
Agatko, ale powiedz mi po co w sumie my zbieramy w necie te podpisy skoro fizycznie one właściwie nie maja żadnego znaczenia (prawnego)

Fizycznie i podpisy na papierze pod petycją nie mają znaczenia. Po wysłaniu petycji otrzymuje się obowiązkowo odpowiedź od adresata ale nie ma on żadnego obowiązku zastosować sie do postulatów w nim zawartych.
Może naprzykład odpowiedzieć: "wasze postulaty sa słuszne i zajmiemy się tym w najbliższym czasie" ..... i nic nie zrobić. Natomiast autorzy petycji mogą mogą na adresata naciskać przypominając mu co jakiś czas, że coś obiecał.
Petycje elektroniczna ma o tyle mniejszą wagę, że nie jest w pełni sprawdzalna (głównie idzie o wiek petentów), ale ilość podpisów pod nią znacznie podnosi rangę petycji papierowej - jeżeli wręczone są obie naraz.

Wytłumaczyłam :-) ?

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Paulina_mickey napisał(a):
Ja dostałam informacje że akcja kończy sie 10 października i tak też podałam w Urzędzie Miasta bo tego wymagali...

Paulino, akcja publicznego (czyli ulicznego) zbierania podpisów i publicznego rozwieszania ulotek kończy się w terminie jaki ustaliliście z UM w poszczególnych miastach. Ale nikt Ci nie może zabronić zbierania podpisów na prywatnym terenie za zgoda jego właściciela!!

Posted

Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października :lol: . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów.

Posted

Takie króciutkie podsumowanie weekendu:

Wczoraj na rynku, było miło. Ludzie sami podchodzili się podpisywać :razz:
Zebraliśmy koło 100 podpisów, byliśmy w cztery osoby i trzy psiaki ;)

A więc byliśmy dzisiaj na rynku. Ja i Puli. Niestety poszło dużo gorzej niż wczoraj, i gdyby nie to, że zaczepiliśmy drużyne harcerską (każdy podpisał, a jak ktoś nie chciał reszta go do tego zmusiła :evil_lol: ) i w końcu wszyscy się podpisali. Zebraliśmy okolo 35 podpisów - nie dużo ale zawsze coś.

Na AWF poszło im troszkę lepiej - grupa zebrała około 50 podpisów.

Posted

[quote name='Agata Balu']Fizycznie i podpisy na papierze pod petycją nie mają znaczenia. Po wysłaniu petycji otrzymuje się obowiązkowo odpowiedź od adresata ale nie ma on żadnego obowiązku zastosować sie do postulatów w nim zawartych.
Może naprzykład odpowiedzieć: "wasze postulaty sa słuszne i zajmiemy się tym w najbliższym czasie" ..... i nic nie zrobić. Natomiast autorzy petycji mogą mogą na adresata naciskać przypominając mu co jakiś czas, że coś obiecał.
Petycje elektroniczna ma o tyle mniejszą wagę, że nie jest w pełni sprawdzalna (głównie idzie o wiek petentów), ale ilość podpisów pod nią znacznie podnosi rangę petycji papierowej - jeżeli wręczone są obie naraz.

Wytłumaczyłam :-) ?

TAK dziękuję :)

[quote name='czarok']Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października :lol: . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów.

nooo to świetnie Czarok, bo własnie na uczelniach najwięcej podpisów można zebrać :)

Posted

Anashar napisał(a):
Takie króciutkie podsumowanie weekendu:

Wczoraj na rynku, było miło. Ludzie sami podchodzili się podpisywać :razz:
Zebraliśmy koło 100 podpisów, byliśmy w cztery osoby i trzy psiaki ;)

A więc byliśmy dzisiaj na rynku. Ja i Puli. Niestety poszło dużo gorzej niż wczoraj, i gdyby nie to, że zaczepiliśmy drużyne harcerską (każdy podpisał, a jak ktoś nie chciał reszta go do tego zmusiła :evil_lol: ) i w końcu wszyscy się podpisali. Zebraliśmy okolo 35 podpisów - nie dużo ale zawsze coś.

Na AWF poszło im troszkę lepiej - grupa zebrała około 50 podpisów.

Grupa na AWF to głownie ja (Ela) i Kiwi oraz nasze boskie 4 psy :) Gdyby było nas więcej, można było zebrać więcej podpisów - ludzie raczej chętnie podpisywali, parę osób nam odmówiło tylko, ale bez głupich tekstów raczej.

Posted

W Wodzisławiu bez rewelacji, ale to też malutkie miasteczko. Dzięki informacji w radiu było pare osób, które przyszły specjalnie złożyć podpis pod petycją. Generalnie większość ludzi była za, ale nie mieli numeru pesel. Najmniej przychylni okazali się ludzie wracający z kościoła:shake: Razem z wolontariuszką z Żor i jej dzielnym psiakiem Zuzą zebrałyśmy około 70 podpisów.

Posted

U nas cieniutko,ale powoli do przodu.
Moj TZ nie moze mi pomoc w domu,bo ma duzo swojej pracy.
Mam wiec dzieciaki,prace i dom na swojej tylko glowie.
Dlatego akcja z deczka kuleje.
No,ale mam jeszcze ludzi,ktorzy pomagaja .
Zobaczcie nasze fotki:

To moje plecy

ja z corka podczas zbierania podpisow
na imprezie sportowej w Złotoryi:

niezmordowana nasza wolontariuszka,Natalia
w trakcie odwiedzania ludzi w domach
(pani na zdjeciu zgodzila sie na opublikowanie zdjecia):

Magda od Medora na akcji w hali sportowej:

Posted

WOW, widze, że Złotoryja szaleje. Gratulacje.
U nas też powoli do przodu mimo małych zdrowotnych przeciwności i małego rozczarowania na wystawie.

Kilka nieletnich dziewczyn obiecało zebrać podpisy wśród swoich krewnych i znajomych, poproszą rodziców by ci poprosili współpracowników i mam nadzieje, że troche podpisów sie z tego uzbiera.
Te osoby prawdopodobnie same wyślą karty z podpisami do fundacji, reszte podpisów po zakończeniu akcji zbiore, zapakuje i wyśle ja.

Posted

Sobota, niedziela w Olsztynie akcja udana - ok. 900 podpisów. Dziękuję wolontariuszom za zaangażowanie. Rafał nawet nie czekał na wyniki egzaminu, który w sobote rano zdawał. O innych napiszę później, spieszę się. Nasze plakaty dalej "jeżdżą" w MPK. Dzisiaj w naszym "punkcie dowodzenia" mamy telewizję. Opracowywujemy też strategię zbierania podpisów od studentów ( w Olsztynie to grupa ok. 17 000 osób).
Pozdrowienia dla wszystkich zaangażowanych w akcję, każdy podpis się liczy, a im nas wolontariuszy więcej, tym nasz głos dociera dalej.:lol: :lol:

Posted

witam!
Zdaje relacjie z akcji w tarnobrzegu:cool3:
Dziś byliśmy w gazecie obiecali napisac o nas, byliśmy w hospicjum, tam ludzie sie chętnie podpisywali.Pani prezes Poczty Polskiej tez zgodzila sie zebrac podpisy wśród swoich podwladnych,oraz prezesi PUK'u i PGK. Wszędzie przyjmowali nas bez żadnych oporów:lol: . Planujemy uderzyc jeszcze na policje do sanepidu do szpitala, przychodni (jedna nam niestety odmówiła:mad: ) no i rzecz jasna do szkół i sklepów. Postaramy sie jeszcze oglosic w radiu i innych gazetach!!!

Posted

[quote name='kolcia']Chciałabym się dowiedzieć, czy akcja zbierania podpisów będzie dalej prowadzona? Bo chętnie pomogę. Miasteczko niewielkie, ale zawsze coś.:)
Serdecznie witam w naszym gronie, to Twój pierwszy post więc napiszę tylko: bardzo proszę zagladać do wątku informacyjnego.:eviltong:

"Ze względu na to, że akcja nam się pięknie rozwinęła i mamy poparcie sporej części społeczeństwa, przedłużamy zbieranie podpisów pod petycją do 31 października . Zastrzegamy sobie możliwość skrócenia akcji jeśli takie będą głosy koordynatorów"

Posted

Gdansk- bez rewelacji. W ciagu całego weekendu ok 120 podpisów, z tego 100 wymiałczanych przeze mnie. Dziewczyny nie mogą, nie chcą lub nie chce im się. W Trójmieście raczej stawiamy na punkty jak sklepy czy wet w których można składac podpisy- tak łatwiej zoorganizowac.

Dobra wiadomość- Nowy Dwór Gdański chce pomóc! Niedługo nasze petycje znajdą sie w sklepach "Żana" w całej Polsce ;]
Mam też dwie nowe osoby.
My się dopiero rozkrecamy.
Gratuluję wszystkim sukcesów podczas weekendu!

Pozdrawiam;
Natalia

PS. nawet nie wiecie jak się cieszę z przedłuzenia terminu!

Posted

Szkoła nr 10 im. Arkadego Fiedlera z Poznania - dzieci oddały wypełnione listy, na których znajduje się 691 podpisów. Zapowiedziały że będą też następne. Takich wiadomości nam trzeba. JESTEŚCIE KOCHANE , GRATULUJEMY WYNIKU !!!

Posted

A Akcji na śląsku pisał Goniec, dzisiaj Dziennik Zachodni :) A do południa ma przyjechać kablówka :) Mamy już trochę podpisów :) Niestety w porónaniu z Wami malutko, bo tylko jakieś 600 :( Ale jest jeszcze czas , na pewno będzie więcej :)

Posted

Aniołku - 600 to nie malutko tylko całkiem sporo i tylko 400 brakuje do pierwszego tysiąca; pozdrawiam i gratuluję determinacji ; akcja już teraz przerosła oczekiwania nie tylko nas ale i ludzi postronnych.
Pozdrawiam i gratuluję
EMIR

Posted

Dziś zadano mi pytanie podczas zbierania podpisów: Jak to jest,ze organizacja,która "patronuje" akcji zbierania podpisów pod petycją, nie ma żadnej informacji na ten temat na swojej stronie internetowej?

Posted

[quote name='puli']Dziś zadano mi pytanie podczas zbierania podpisów: Jak to jest,ze organizacja,która "patronuje" akcji zbierania podpisów pod petycją, nie ma żadnej informacji na ten temat na swojej stronie internetowej?

Rzeczywiście na plakatach i ulotkach przegapiono podać link do strony fundacji .... i nikt tego nie zauwazył.
Ale, jeżeli pytająca osoba ma dostep do Internetu (a chyba ma skoro pytała) to wystarczy w googlach napisać "fundacja emir" i link do strony wyskakuje na pierwszym miejscu :-)

Posted

Agata Balu napisał(a):
Rzeczywiście na plakatach i ulotkach przegapiono podać link do strony fundacji .... i nikt tego nie zauwazył.
Ale, jeżeli pytająca osoba ma dostep do Internetu (a chyba ma skoro pytała) to wystarczy w googlach napisać "fundacja emir" i link do strony wyskakuje na pierwszym miejscu :-)

Tylko,ze na stronie EMIR nie ma ani słowa n/t akcji.....