Asior Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 anashar jeszcze moja lista ale bede ja miała dopiero w poniedziałek :( Quote
czarok Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 [quote name='Anashar'] Czy podpisy osób niepelnoletnich są w końcu ważne? Jeśli dobrze pamiętam to Emir gdzieś pisała, że ne także się liczą. Chciałbym się upewnić. PODPISY OSÓB NIEPEŁNOLETNICH SĄ NIEWAŻNE. Quote
emir Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 Anashar napisał(a):Niestety nie mam czasu na przegrzebywanie całego wątku. Chcialbym podliczyć listy tylko teraz pytanie. Czy podpisy osób niepelnoletnich są w końcu ważne? Jeśli dobrze pamiętam to Emir gdzieś pisała, że ne także się liczą. Chciałbym się upewnić. Chyba coś pomyliłeś - nigdy nie pisałam,że podpisy osób niepełnoletnich są ważne! Quote
Anashar Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 Mógłbym dać sobie ręke odciąć, że ktoś z organizujących napisał, że podpisy osób niepełnoletnich z peselem liczą się pod petycją, a dopiero przy inicjatywie obywatelskiej będą ważne jesynie podpisy osób dorosłych. Quote
Agata Balu Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 "Mógłbym dać sobie ręke odciąć, że ktoś z organizujących napisał, że podpisy osób niepełnoletnich z peselem liczą się pod petycją, a dopiero przy inicjatywie obywatelskiej będą ważne jesynie podpisy osób dorosłych." I przypuszczam, ze nie straciłbyś ręki :-) Quote
Cathedral Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Anashar napisał(a):Mógłbym dać sobie ręke odciąć, że ktoś z organizujących napisał, że podpisy osób niepełnoletnich z peselem liczą się pod petycją, a dopiero przy inicjatywie obywatelskiej będą ważne jesynie podpisy osób dorosłych. Nie wiem, co kto powiedział, także ręki do cięcia nie daję ;). Ale jestem ciekawa jakim cudem osoby niepełnoletnie mogą w ogóle mieć pesel??? Quote
gudis Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Cathedral napisał(a): Ale jestem ciekawa jakim cudem osoby niepełnoletnie mogą w ogóle mieć pesel??? Ty teraz zartujesz???? Pesel nadaja przy wydawaniu aktu urodzenia !!!! Quote
ciemny Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 [quote name='Cathedral']Ale jestem ciekawa jakim cudem osoby niepełnoletnie mogą w ogóle mieć pesel??? PESEL to skrót od wyrażenia "Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności". Jest on prowadzony od 1979 roku przez organy państwa na mocy ustawy z dnia 10.04.1974 o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jedn. Dz. U z 2001 r. Nr 87 poz. 960 z późn. zm.) Rozdział 7a Nadawanie numeru Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) Art. 31a. 1. Numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności, zwany w niniejszej ustawie "numerem PESEL", jest to 11-cyfrowy, stały symbol numeryczny, jednoznacznie identyfikujący osobę fizyczną, w którym sześć pierwszych cyfr oznacza datę urodzenia (rok, miesiąc, dzień), kolejne cztery - liczbę porządkową i płeć osoby, a ostatnia jest cyfrą kontrolną służącą do komputerowej kontroli poprawności nadanego numeru ewidencyjnego. 2. Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw administracji publicznej w formie czynności materialno-technicznej. 3. Numer PESEL nadaje się osobom fizycznym przebywającym stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 2 miesiące, a także osobom ubiegającym się o wydanie dowodu osobistego. 4. Nadanie numeru PESEL następuje na wniosek organu gminy właściwej ze względu na miejsce pobytu stałego lub czasowego osoby podlegającej obowiązkowi jego nadania albo organu, w którym złożono wniosek o wydanie dowodu osobistego, z zastrzeżeniem art. 31b. Art. 31b. 1. Minister właściwy do spraw administracji publicznej może nadać numer PESEL osobom innym niż wymienione w art. 31a ust. 3 na ich pisemny wniosek, jeżeli odrębne przepisy przewidują potrzebę posiadania numeru PESEL przez te osoby. 2. Osoby, o których mowa w ust. 1, składają umotywowany pisemny wniosek o nadanie numeru PESEL bezpośrednio do ministra właściwego do spraw administracji publicznej. 3. Wniosek o nadanie numeru PESEL powinien zawierać następujące dane: 1) nazwisko i imiona, 2) nazwisko rodowe, 3) imiona rodziców, 4) nazwisko rodowe matki, 5) płeć, 6) datę i miejsce urodzenia, 7) obywatelstwo, 8) adres i miejsce pobytu stałego lub czasowego, 9) rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości. 4. Minister właściwy do spraw administracji publicznej może, na umotywowany pisemny wniosek organów, o których mowa w art. 31a ust. 4, i osób, o których mowa w art. 31b ust. 1, zmienić numer PESEL. Art. 31c. Minister właściwy do spraw administracji publicznej powiadamia o nadaniu numeru PESEL organy, o których mowa w art. 31a ust. 4, oraz wnioskodawców, o których mowa w art. 31b ust. 1. Quote
Cathedral Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 :oops: ups. Wydaje mi się, że osoby zaczynają się interesowac swoim peselem jak dostają dowód. Ale macie rację, że każdy ma od urodzenia. Quote
anuleq Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Cathedral napisał(a):Ale jestem ciekawa jakim cudem osoby niepełnoletnie mogą w ogóle mieć pesel??? :] Pesel masz od chwili gdy rodzice zarejestrują Cię w jakimś tam urzędzie, przecież niemowlaki maja swoje nr. pesel w kartach zdrowia... Pomylilo Ci się z numerem NIP. Quote
Agata Balu Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Cathedral napisał(a)::oops: ups. Wydaje mi się, że osoby zaczynają się interesowac swoim peselem jak dostają dowód. Ale macie rację, że każdy ma od urodzenia. Czyli od 16-tego roku życia :-) Quote
Agata Balu Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 A ja prześledziłam Konstytucje i polskie prawo. I oto co znlazłam: Art. 34. 1. Obywatelstwo polskie nabywa się przez urodzenie z rodziców będących obywatelami polskimi. Inne przypadki nabycia obywatelstwa polskiego określa ustawa. 2. Obywatel polski nie może utracić obywatelstwa polskiego, chyba że sam się go zrzeknie. Art. 62. 1. Obywatel polski ma prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania Prezydenta Rzeczypospolitej, posłów, senatorów i przedstawicieli do organów samorządu terytorialnego, jeżeli najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat. 2. Prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania nie przysługuje osobom, które prawomocnym orzeczeniem sądowym są ubezwłasnowolnione lub pozbawione praw publicznych albo wyborczych. Art. 63. Każdy ma prawo składać petycje, wnioski i skargi w interesie publicznym, własnym lub innej osoby za jej zgodą do organów władzy publicznej oraz do organizacji i instytucji społecznych w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu administracji publicznej. Tryb rozpatrywania petycji, wniosków i skarg określa ustawa. A zatem granica 18 lat dotyczy WYŁĄCZNIE udziału w referendum oraz w wyborze władz. Jeżeli znacie jakiś akt prawny, który twierdzi inaczej odnośnie petycji to prosze go zacytować! Quote
Anashar Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 [quote name='Agata_Balu']A zatem granica 18 lat dotyczy WYŁĄCZNIE udziału w referendum oraz w wyborze władz. Czyli dobrze mi się wydawało, że ktoś tak jednak napisał. Agata_Balu, uratowałaś moją ręke :) Quote
Asior Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Agata Balu napisał(a):Czyli od 16-tego roku życia :-) Agatko..jak od 16 :crazyeye: przecież dowód dostajesz po skończeniu 18 Quote
Agata Balu Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 A nie słyszałaś o dowodach tymczasowych dla 16-latków? Chyba, że tylko zdawało mi się Quote
Cathedral Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Ja o dowodach tymczasowych dla 16-to latków nie słyszałam, ale już się nie wypowiadam w tej materii, bo znowu coś wtopię ;) Pesel pomyliłam z numerem dowodu, nie z NIP-em ;P Odnośnie tego, co znalazła Agata Balu powinni się chyba wypowiedzieć ktoś, kto decydował od kogo będziemy zbierać podpisy - bo jeśli każdy mógł się podpisać, to trochę szkoda, że zbieraliśmy tylko od pełnoletnich... Quote
Agata Balu Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Wydawanie dowodów osobistych reguluje ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r o ewidencji ludności i dowodach osobistych - tekst jednolity (Dz.U. z 1984 r Nr 32 poz. 174 z późń. zm., z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz.198, z 1997 r. Nr 113, poz. 733 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2001 Nr 43, poz.476), rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 listopada 2000 r w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. Nr 112, poz.1182 z późn. zm.) oraz rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2000 roku w sprawie opłat za wydanie dowodu osobistego (Dz.U. Nr 105, poz.1110). A tu wyjątki z tej ustawy: Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby oraz poświadczającym obywatelstwo polskie. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty: od ukończenia 18 roku życia, od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia. Dowód osobisty odbiera się osobiście. Osoba małoletnia odbiera dowód osobisty w obecności jej przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego. Dowód osobisty wydany osobie, która nie ukończyła 18 roku życia, jest ważny 5 lat od daty jego wydania. :-) Quote
julita104 Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 no to by sie okazało ze my u nas stracilismy kilkanascie tysiecy podpisow, bo najchetniej pomagały wlasnie osoby niepelnoletnie całe szkoły chciały sie podpisywac kilka razy było zaznaczane ze tylko pełnoletnie, ponoc prawnicy to potwierdzali to jak w koncu? Quote
Asior Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 no skoro w ustawie jest napisane że można to chyba mozna .... Quote
Anashar Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Szkoda tylko, ze dowiadujemy sie o tym po czasie... Quote
Asior Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 no niestety :( ja też gdybym wiedziała dała bym córce sąsiadki, żey w ginazjum pozbierała :/ bo bardzo chciała ale wiedziałam, że muszą być pełnoletnie osoby podpisane :/ Quote
GoniaP Posted November 4, 2006 Posted November 4, 2006 Głosować można od momentu osiągnięcia pełnoletności, czyli od 18 roku życia. Tak samo ze składaniem podpisów pod petycją:roll: Quote
Asior Posted November 4, 2006 Posted November 4, 2006 Gonia ale ustatwa twierdzi co innego, więc raczej nie masz racji.... Quote
Recommended Posts